Taalintehdas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taalintehtaan satama ja tehdasrakennus.

Taalintehdas (ruots. Dalsbruk) on noin 1 700 asukkaan taajama Kemiönsaaren kunnassa. Taalintehdas oli aikaisemman Dragsfjärdin kunnan keskustaajama.

Taalintehtaan sataman empiretyyliset rantamakasiinit ovat valmistuneet 1830-luvulla.
Taalintehtaan hiiliuunit.

Taalintehdas on kehittynyt ruotsalaisen Daniel Faxellin vuonna 1686 perustaman Taalin masuunin ympärille. Faxellin jälkeen ruukin omisti mm. Billnäsinkin omistanut Mikael Hising. Tehdas on vaihtanut omistajaa yli 20 kertaa. Se toimi vielä vuonna 2010 Ovakon valssaamona, mutta loppuvuodesta 2010 se sai uuden nimen FNsteel.[1][2] Ruukin vanhat masuunit ja hiiliuunit on osin restauroitu 2000-luvun alussa. Taajaman erikoispiirre on, että useat sen rakennuksista on perustaltaan tai kokonaisuudessaan rakennettu kuonatiilestä eli raudan valmistuksen sivutuotteena syntyvästä kuona-aineesta muotoilluista tiilistä. Taalintehtaan alueen asuinrakennuksista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Taajamassa on monta uudempaa kerrostaloa, terveyskeskus, Kemiönsaaren toinen kunnantalo, kaksi ruokakauppaa, vaatekauppoja, kotitarvikekauppoja, kaksi ravintolaa, rantahotelli, kaksi pankkia, apteekki, Alko ja posti sekä monipuolinen vierasvenesatama.

Taalintehtaalla järjestetään vuosittain heinäkuussa Baltic Jazz -festivaalit. Kesäkuussa juostaan Lövö broloppet -puolimaraton Taalintehtaalta Lövön sillan kautta Kasnäsiin.

Museovirasto on määritellyt Taalintehtaan historiallisen teollisuusalueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[3]

Vuonna 2016 Taalintehdas valittiin Varsinais-Suomen vuoden kyläksi.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taalintehtaalla valssilankaa valmistava Ovako Wire vaihtoi omistajaa, Salon Seudun Sanomat
  2. Hangötidningen
  3. Taalintehtaan historiallinen teollisuusalue Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  4. Taalintehdas on Varsinais-Suomen Vuoden kylä. Turun Sanomat, 21.8.2016. Artikkelin verkkoversio Viitattu 21.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taalintehdas.