Luettelo Suomen rautaruukeista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Suomen rautaruukeista.

Ruukkiluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat huomautukset koskevat alla olevaa luetteloa:

  • jos ruukista on käytetty useampia nimiä, niin vaihtoehtoiset nimet ovat suluissa
  • sijaintikuntatiedossa ei ole huomioitu kuntaliitoksia
  • harkkohytti oli kertatäyttöinen ja pelkistetty rauta saatiin ulos vasta uunin sammuttamisen jälkeen
  • masuuni oli jatkuvatäyttöinen ja saattoi olla toiminnassa vuosikausia yhteen menoon
  • manufaktuuripaja valmisti yksinomaan metallituotteita valmiista kankiraudasta
  • ruukin perustamivuosi on se vuosi, jona sille annettiin toimilupa eli privilegio
  • ruukin lopettamisvuosi on yleensä sulatusuunin sammuttamisvuosi. Joillakin entisillä ruukeilla (Billnäs, Dalsbruk, Fiskars, Haapakoski, Inha, Jokioinen, Koskensaari, Tykö eli Teijo ja Åminnefors)lähde? muu teollinen toiminta on jatkunut nykypäiviin saakka.
Ruukki Sijaintikunta Tyyppi Raaka-aine Aloitusvuosi Sulkemisvuosi Muuta
Annantehdas (Pyhän Annan tehdas, St. Anna, Suojärven rautatehdas) Suojärvi masuuni järvimalmi 1809 1905
Antskog Pohja masuuni vuorimalmi 1630 1880
Arrakoski Padasjoki masuuni järvimalmi 1853 1905
Billnäs (Pinjainen) Pohja masuuni vuorimalmi 1641 1905
Björkboda Dragsfjärd masuuni vuorimalmi 1732 1842
Bäkkseide (Hyttbäck) Mustasaari kuparisulatto 1561 1563 toimi Ingessonin kaivoksen yhteydessä
Dalsbruk (Taalintehdas) Dragsfjärd masuuni vuorimalmi 1686 1928
Fagervik Inkoo masuuni vuorimalmi 1646 1902
Fiskars Pohja masuuni vuorimalmi 1649 1904
Forsby (Koskenkylä) Pernaja masuuni vuorimalmi 1682 1828
Fredriksberg (Solla) Kullaa masuuni vuorimalmi 1781 1902
Haaga (Rantala) Kortesjärvi harkkohytti 1825 1852
Haapakoski Pieksämäen mlk masuuni järvimalmi 1842 1905
Henriksdal (Koski) Hämeenkoski manufaktuuripaja 1867 1888 käytti Vierun ruukin rautavalmisteita ja romurautaa
Herajoki Eno kuparisulatto 1815 1844 kuparimalmi Enon ja Kontiolahden alueen kuparilouhoksista
Hiiskoski Ilomantsi harkkohytti järvimalmi 1879 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Huppoinen Viipurin mlk manufaktuuripaja 1696 1704
Huutokoski (Katariina, Ekaterine) Joroinen masuuni järvimalmi 1858 1877
Hyppyrinkoski Kaavi harkkohytti järvimalmi 1795 1802
Hämekosken rautasulatto Harlu masuuni vuorimalmi 1920 1939 sulatti lähinnä vain romurautaa, alkuaan Läskelän manufaktuurilaitos
Högfors (Karkkila) Karkkila masuuni vuorimalmi 1820 1906
Ilajankoski Ilomantsi harkkohytti 1836 1847
Inha (Gustafsfors) Ähtäri harkkohytti 1841 1962
Jaurakkakoski Pudasjärvi harkkohytti järvimalmi 1870 1881 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Jokioinen (Jokkis) Jokioinen masuuni vuorimalmi 1804 1931
Juantehdas (Strömsdal) Juankoski masuuni järvimalmi 1746 1911
Jukajoki Kontiolahti harkkohytti järvimalmi 1862 1865
Juvanruukki Kuolemajärvi manufaktuuripaja 1687 1704
Jyrkkäkoski Sonkajärvi masuuni järvimalmi 1831 1918
Kaaranneskoski (Karanäs, Kaarannes) Pello harkkohytti järvimalmi 1795 1807 toimi yhdessä Köngäksen ruukin kanssa
Kauppilanjoki (Ostokoski) Vieremä harkkohytti järvimalmi 1849 1876 Salahmin apuhytti
Katariina Muolaa masuuni järvimalmi 1852 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Kattilankoski Tohmajärvi masuuni järvimalmi 1860 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Kauttuan ruukki Eura masuuni vuorimalmi 1689 1907
Kiminki Karstula harkkohytti järvimalmi 1839 1897
Kimon ruukki Oravainen masuuni vuorimalmi 1703 1891
Kirjakkalan ruukki Perniö masuuni vuorimalmi 1686 1908
Kives Paltamo harkkohytti järvimalmi 1852 1859 Myllyrannan apuhytti
Korkeakoski Pielavesi harkkohytti järvimalmi 1839 1882
Kornankoski Pudasjärvi kuparisulatto 1768 1779 kuparimalmi Iinattivaaran louhoksesta
Kortteinen Kaavi harkkohytti 1823 1851
Koskensaari Petäjävesi harkkohytti 1850 1897 Nykyisin paikalla Koskensaaren naulatehdas
Koski Perniö masuuni vuorimalmi 1679 1890
Koski Perniö kuparisulatto 1798 1848
Kullaa (Koskis) Tammisaari masuuni vuorimalmi 1728 1754
Kuohunkosken manufaktuuripaja Jyväskylän mlk manufaktuuripaja 1878 1884
Kuokkastenkoski Nurmes masuuni järvimalmi 1879 1905
Kurimo Utajärvi masuuni järvimalmi 1854 1878
Kuusankoski Laukaa harkkohytti järvimalmi 1863 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Kuuskoski Noormarkku masuuni järvimalmi 1849 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Kuusto Perniö masuuni vuorimalmi 1732 1834
Käenkosken harkkohytti Ilomantsi harkkohytti 1839 1880
Kärkelä Karjalohja kuparisulatto 1765 1882 kuparimalmi Orijärven kaivoksesta
Köngäs Pajala masuuni vuorimalmi 1645 1879 Ruotsin puolella
Könninluoma (Königsbäck) Nurmo harkkohytti 1881 1881
Lapinniemi Pielavesi harkkohytti 1800-luvun lopulla 1800-luvun lopulla
Leineperi (Fredriksfors) Kullaa masuuni vuorimalmi 1771 1902
Lieviskänkoski Puumala masuuni järvimalmi 1855 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Lupikko Impilahti masuuni vuorimalmi 1866 1875
Läskelän manufaktuurilaitos Harlu manufaktuuripaja 1859 1888
Mankilankoski Kaustinen harkkohytti 1868 1878
Mariefors (Kellokoski) Tuusula masuuni vuorimalmi 1795 1980
Mathildedal Perniö masuuni vuorimalmi 1852 1859
Myllyranta Utajärvi harkkohytti 1838 1859
Männäinen Kalanti masuuni vuorimalmi 1741 1815
Mänttä Mänttä harkkohytti järvimalmi 1855 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Möhkö Ilomantsi masuuni järvimalmi 1837 1907
Niklasfors (Kuru, Nygård) Kuru harkkohytti 1825 1858 Vuodesta 1845 Tampereen apuhytti
Nissilän harkkohytti Vieremä harkkohytti 1844 1873 Salahmin apuhytti
Noormarkun ruukki Noormarkku masuuni vuorimalmi 1806 1920
Nurmi (Nurmen hienotaetehdas) Vahviala manufaktuuripaja 1875 1891
Nyby (Svidja, Suitia) Siuntio masuuni vuorimalmi 1530 1558
Näljängänkoski Suomussalmi harkkohytti 1880 1881
Näse (Latokartano, Näsebruk) Perniö masuuni vuorimalmi 1834 1895
Oravaisten ruukki Oravainen masuuni vuorimalmi 1703 1866
Oravi (Oravintaipale) Savonlinna masuuni järvimalmi 1868 1901
Orisberg (Orismala) Isokyrö masuuni vuorimalmi 1676 1900
Paasikoski Pielavesi harkkohytti järvimalmi 1841 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Palojärvi Nurmes harkkohytti 1825 1827
Palonurmi (Korkeakoski) Nilsiä harkkohytti 1854 1866
Pankakosken ruukki Lieksa harkkohytti 1829 1903
Peippola Uusikirkko manufaktuuripaja 1800 1844
Pengerkoski Petäjävesi harkkohytti 1841 1847
Pero (Viipurin tai Peron naulatehdas) Viipuri manufaktuuripaja 1862 1885
Pettuluoman (Petäyksen) rautaruukki Jalasjärvi 1794 1798
Petäjäkoski Sotkamo harkkohytti 1838 1880
Pitkäranta Impilahti kuparisulatto 1818 1904 sulatti kuparin ohella tinaa ja hopeaa
Pohjankylä (Pohja) Perniö masuuni vuorimalmi 1689 1710
Pohjolankosken manufaktuuripaja Keuruu manufaktuuripaja 1879 1885
Pori (Porin naulatehdas) Pori manufaktuuripaja 1864 1866
Porsaskoski Pieksämäen mlk harkkohytti 1838 1885
Purmala (Prostens hytta) Kortesjärvi harkkohytti 1881 1881
Raivola Kivennapa masuuni järvimalmi 1800 1875
Rautakoski Loppi masuuni järvimalmi 1850 1905
Renforsin neulatehdas Tampere manufaktuuripaja 1849 1863
Ristioja Impilahti masuuni vuorimalmi 1899 1917
Saaninkoski (Saarikoski) Pihtipudas harkkohytti 1845 1870 Vierun apuhytti
Saaresjoki Vuolijoki harkkohytti 1844 1855 Myllyrannan apuhytti
Saarikoski-Kuhmo (Akonkoski) Kuhmo harkkohytti 1874 1878
Saarikoski-Vieremä Vieremä harkkohytti 1841 1870 Salahmin apuhytti
Salahmi Vieremä harkkohytti 1807 1908
Siltakoski (Nadešda) Impilahti masuuni järvimalmi 1851 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Sinettä Rovaniemen mlk harkkohytti järvimalmi 1788 1858
Sippola Anjalankoski manufaktuuripaja 1691 1705
Skogby Tammisaari masuuni vuorimalmi 1682 1908
Souru (Karttula) Karttula masuuni järvimalmi 1868 1907
Strömfors (Petjärvii) Ruotsinpyhtää masuuni vuorimalmi 1698 1950
Stytinkoski Nurmo harkkohytti 1881 1881
Sukkulajoki Polvijärvi harkkohytti järvimalmi 1839 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Sumpulan ruukki Rautu masuuni suomalmi 1827 1882
Sunnaå (Sunnanå) Dragsfjärd masuuni vuorimalmi 1853 1863 Perustettu Björkbodan ruukin lähelle
Svartå (Mustio) Karjaa masuuni vuorimalmi 1560 1901
Säyneinen (Kissakoski, Gustafsfors) Juankoski masuuni järvimalmi 1821 1858
Tampellan masuuni Tampere masuuni järvimalmi 1842 1877
Tervajoen ruukki Vahviala manufaktuuripaja 1798 1809
Timonen (Hirvaskoski) Pudasjärvi harkkohytti 1841 1877
Trollshovda Tammisaari masuuni vuorimalmi 1840 1915
Tuleman masuuni Salmi masuuni vuori- ja järvimalmi 1896 1896
Turku Turku manufaktuuripaja 1855 1898
Tuusjärvi Rantasalmi harkkohytti 1830 1830-luvulla
Tykö (Teijo) Perniö masuuni vuorimalmi 1686 1908
Ultimojankoski Pudasjärvi harkkohytti järvimalmi 1852 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Urimolahti (Urimalahti) Varpaisjärvi harkkohytti järvimalmi 1792 1858
Vanda (Vantaa) Vantaa masuuni vuorimalmi 1837 1907
Varisjoki (Hotellinkoski, Kiveskosken masuuni) Paltamo masuuni järvimalmi 1859 Masuunin rakennus jäi kesken omistajayhtiön tehtyä konkurssin.
Varkaus Varkaus masuuni järvimalmi 1815 1908
Vesikoski Pyhäjärvi harkkohytti 1840 1876
Vexiö (Vääksy) Kangasala manufaktuuripaja 1837 1845
Vieki Lieksa harkkohytti järvimalmi 1837 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Vieru (Myllykoski) Padasjoki masuuni järvimalmi 1853 1905
Vinkiänkoski Längelmäki harkkohytti järvimalmi 1852 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Vitelen rautaruukki Vitele masuuni vuorimalmi 1894 1904 sijaitsi Venäjän puolella Suomen rajan läheisyydessä Laatokan rannalla, käytti Impilahden Välimäen kaivoksen rautamalmia
Värtsilän ruukki Värtsilä masuuni järvimalmi 1851 1920
Ylikaltimonkoski Eno harkkohytti järvimalmi 1854 sai toimiluvan mutta ei rakennettu
Yläsäiniön (Säiniön) ruukki Viipurin mlk manufaktuuripaja 1761 1813
Yläsäiniön naulatehdas Viipurin mlk manufaktuuripaja 1874 1885
Yskjärven harkkohytti Muolaa harkkohytti 1868 1872
Åminnefors Pohja masuuni vuorimalmi 1875 1977
Åminneforsin ruukki Pohja sinkkisulatto 1875 1883 käytti Orijärven kaivoksen sinkkimalmia
Ämmä Suomussalmi masuuni järvimalmi 1841 1877
Östermyra (Seinäjoki) Seinäjoki masuuni vuorimalmi 1798 1903

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]