Luettelo Ruotsin ruukkialueista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Husebyn ruukki Alvestan kunnassa.

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin paikkakunnista, jotka ovat edelleen tai ovat aiemmin olleet ruukkiyhdyskuntia. Niitä on hallinnut yksi ruukki, jolla voidaan tarkoittaa yhtä teollisuudenalaa tai jotakin tiettyä teollisuusyritystä. Ruukkialue voidaan määritellä monella tavalla, ja voi olla olemassa paikkakuntia, joita voitaisiin myös pitää ruukkialueina, mutta jotka eivät kuitenkaan ole mukana seuraavassa luettelossa.

Ruukkialueet on seuraavassa lueteltu maakunnittain. Sulkuihin on merkitty mitä teollisuudenalaa paikkakunnilla on harjoitettu.

Esiteollisen ajan ruukit on lueteltu artikkelissa Luettelo Ruotsin rautaruukeista.

Blekinge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kallinge (aiemmin rautaruukki)
  • Olofström (konepajateollisuus, aiemmin myös terästeollisuus, alun perin rautaruukki)

Bohuslän[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Munkedal (paperitehdas, alun perin rautaruukki)

Dalsland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gotlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bläse (aiemmin kalkkiteollisuus)
  • Slite (sementtiteollisuus)

Gästrikland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Axmar bruk (aiemmin rautaruukki)
  • Bodås (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Bomhus (sellu- ja paperitehdas)
  • Forsbacka (aiemmin terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Gysinge (aiemmin rautaruukki)
  • Gästrike-Hammarby (aiemmin paperinjalostusteollisuus, sellu- ja paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Hofors (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Mackmyra (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Norrsundet (aiemmin sellutehdas)
  • Sandviken (teräs- ja konepajateollisuus)
  • Strömsbro (aiemmin tekstiiliteollisuus)
  • Tolvfors (aiemmin rautaruukki)

Halland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hälsingland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hybo (aiemmin puusepän- ja sahateollisuus)
  • Iggesund (kartonginvalmistus, aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Ljusne (sahateollisuus, aiemmin myös puunjalostusteollisuus ja konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Marmaverken (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Sandarne (kemianteollisuus, aiemmin myös sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Sibo (kemianteollisuus)
  • Stocka (Hälsingland) (aiemmin sahateollisuus)
  • Strömbacka (aiemmin rautaruukki)
  • Strömsbruk (paperinjalostusteollisuus, aiemmin sellu- ja paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Sörforsa (aiemmin tekstiiliteollisuus)
  • Vallvik (sellutehdas)
  • Vannsätter (aiemmin sellutehdas)
  • Voxnabruk (aiemmin rautaruukki)

Itä-Götanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Borggård (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Boxholm (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Finspång (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki ja aseidenvalmistusta)
  • Fiskeby (paperitehdas)
  • Grytgöl (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Gusum (aiemmin konepajateollisuus ja messinkiruukki)
  • Hults Bruk (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Hävla (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Ljusfallshammar (aiemmin konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Loddby (aiemmin sellutehdas)
  • Skärblacka (sellu- ja paperitehdas)
  • Åtvidaberg (aiemmin hienomekaaninen teollisuus, alun perin rautaruukki)

Jämtland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hissmofors (sahateollisuus, aiemmin myös sellutehdas)
  • Ulriksfors (aiemmin sellutehdas)
  • Vaplan (konepajateollisuus, aiemmin myös sellutehdas, mylly ja sahateollisuus)

Lappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kiiruna (ruots. Kiruna) (kaivosteollisuus)
  • Malmivaara (ruots. Malmberget) (kaivosteollisuus)
  • Porjus (voimala, aiemmin sulattamo ja kemianteollisuus)
  • Svappavaara (kaivosteollisuus)

Länsi-Götanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forsvik (pientä metalliteollisuutta ja mylly, aiemmin valimo, konepajateollisuus sekä sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Fåglavik (aiemmin lasitehdas)
  • Hällekis (aiemmin sementtiteollisuus)
  • Jonsered (aiemmin konepajateollisuus sekä tekstiiliteollisuus)
  • Lilla Edet (paperitehdas)
  • Limmared (lasitehdas)
  • Mölnlycke (aiemmin tekstiiliteollisuus)
  • Rydal (aiemmin tekstiiliteollisuus)
  • Rydboholm (aiemmin tekstiiliteollisuus)
  • Surte (aiemmin lasitehdas)
  • Tollered (aiemmin tekstiiliteollisuus)
  • Vargön (sulattamo, aiemmin myös sellu- ja paperitehdas)
  • Årnäs (aiemmin lasitehdas)

Medelpad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alby (kemianteollisuus)
  • Essvik (aiemmin kemianteollisuus, alun perin sellutehdas)
  • Fagervik (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Nyhamn (aiemmin kemianteollisuus, alun perin sahateollisuus ja sitten sellutehdas)
  • Ljungaverk (aiemmin kemianteollisuus)
  • Galtström (aiemmin rautaruukki)
  • Lögdö (aiemmin rautaruukki)
  • Stockvik (kemianteollisuus)
  • Svartvik (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Sundsbruk (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki ja sahateollisuus)
  • Sörfors (aiemmin rautaruukki)
  • Söråker (aiemmin mineraalivillan valmistus, alun perin sellutehdas ja saha)
  • Tunadal (sahateollisuus)
  • Vivstavarv (aiemmin paperitehdas, alun perin laivatelakka)
  • Östrand (sellutehdas)

Norrbotten[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Närke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skåne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Småland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ankarsrum (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Alsterbro (lasitehdas)
  • Alsterfors (aiemmin lasitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Boda glasbruk (lasitehdas)
  • Bruzaholm (valimo, alun perin rautaruukki)
  • Böksholm (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Delary (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Edsbruk (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Emsfors (aiemmin sellu- ja paperitehdas)
  • Flerohopp (aiemmin lasitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Flygsfors (aiemmin lasitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Fridafors (aiemmin paperitehdas)
  • Gullaskruv (aiemmin lasitehdas)
  • Gunnebo (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Huseby (aiemmin rautaruukki)
  • Huskvarna (konepajateollisuus, alun perin asetehdas)
  • Hyltebruk (paperitehdas)
  • Konga (konepajateollisuus, aiemmin paperisellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Kosta (lasitehdas)
  • Lessebo (paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Orrefors (lasitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Os (aiemmin paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Målerås (lasitehdas)
  • Norrahammar (aiemmin valimo ja konepajateollisuus)
  • Klavreström (aiemmin valimo ja konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Pauliström (paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Silverdalen (aiemmin paperitehdas)
  • Storebro (veneenvalmistus, alun perin rautaruukki)
  • Strömsnäsbruk (aiemmin sellu- ja paperitehdas)
  • Sävsjöström (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Timsfors (aiemmin paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Torpsbruk (aiemmin rautaruukki)
  • Åfors (lasitehdas)
  • Överum (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)

Södermanland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taalainmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uplanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värmlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blombacka (aiemmin konepajateollisuus)
  • Borgvik (aiemmin rautaruukki)
  • Björneborg (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Bäckhammar (paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Degerfors (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Deje (aiemmin sellu- ja paperitehdas)
  • Dömle (aiemmin rautaruukki)
  • Edsvalla (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Forshaga (paperinjalostusteollisuus, aiemmin sellu- ja paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Glava (aiemmin lasitehdas)
  • Grums (sellu- ja paperitehdas)
  • Hagfors (terästeollisuus)
  • Karlskoga (aseteollisuus sekä konepaja- ja terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Koppom (aiemmin sellu- ja paperitehdas)
  • Lesjöfors (konepajateollisuus, aiemmin myös terästeollisuus ja saha, alun perin rautaruukki)
  • Munkfors (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Mölnbacka (aiemmin sellu- ja paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Nykroppa (aiemmin terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Persberg (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Rottneros (sellutehdas)
  • Segmon (aiemmin sellutehdas)
  • Skoghall (sellu- ja paperitehdas sekä kemianteollisuus)
  • Stjärnsfors (aiemmin rautaruukki)
  • Vålberg (aiemmin kemianteollisuus)

Västerbotten[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bureå (aiemmin sellutehdas ja sahateollisuus)
  • Klemensnäs (aiemmin sellutehdas ja puunjalostusteollisuus, alun perin sahateollisuus)
  • Obbola (sellu- ja paperitehdas)
  • Robertsfors (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Skelleftehamn (sulattamo)

Västmanland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bredsjö (aiemmin rautaruukki)
  • Bångbro (aiemmin terästeollisuus)
  • Fagersta (teräs- ja konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Frövi (sellu- ja paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Guldsmedshyttan (valimo, aiemmin myös terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Gyttorp (kemianteollisuus)
  • Hallstahammar (konepajateollisuus, aiemmin myös terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Hällefors (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Högfors (aiemmin rautaruukki)
  • Kolbäck
  • Kolsva (valimo ja konepajateollisuus, aiemmin myös terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Mossgruvan (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Norberg (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Oppboga (paperitehdas, aiemmin myös sellutehdas)
  • Ramnäs (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Riddarhyttan (aiemmin kaivosteollisuus, sahateollisuus ja rautaruukki)
  • Rockhammar (sellutehdas, alun perin rautaruukki)
  • Sikfors (aiemmin rautaruukki)
  • Skultuna (konepaja- ja metallitavarateollisuus sekä mässingsbruk)
  • Striberg (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Stråssa (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Ställberg (aiemmin kaivosteollisuus)
  • Ställdalen (paperitehdas, alun perin rautaruukki)
  • Surahammar (terästeollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Sörstafors (aiemmin sellu- ja paperitehdas)
  • Vedevåg (konepajateollisuus sekä kemianteollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Virsbo (konepajateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Yxsjöberg (aiemmin kaivosteollisuus)

Ångermanland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bollstabruk (sahateollisuus, alun perin rautaruukki)
  • Domsjö (sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Dynäs (sellu- ja paperitehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Graningebruk (aiemmin rautaruukki)
  • Frånö (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Hallstanäs (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Husum (sellutehdas)
  • Köpmanholmen (aiemmin sellutehdas)
  • Lugnvik (aiemmin sahateollisuus)
  • Marieberg (aiemmin sahateollisuus)
  • Norrbyskär (aiemmin sahateollisuus)
  • Rundvik (saha- ja puunjalostusteollisuus)
  • Sandviken (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Sprängsviken (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Svanö (aiemmin sellutehdas, alun perin sahateollisuus)
  • Utansjö (aiemmin sellutehdas, alun perin rautaruukki)

Öölanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brukswiki (Sällskapet vallonättlingar/smedsrötter) (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo Ruotsin ruukkialueista.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Lista över bruksorter i Sverige