Timosen ruukki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Timosen ruukki toimi Pudasjärvellä Hirvaskosken kylässä vuosina 18421877. Ruukin perustivat oululaiset porvarit A. W. Ramberg, C. Ramberg ja J. S. Åström. Ruukki valmisti rautaa lähiseudun järvistä nostetusta järvimalmista. Valmiit tuotteet kuljetettiin joko maanteitse Ouluun tai sitten Iijokea pitkin. Ruukin yhteydessä oli myös Timosen tai Hirvaskosken sahan nimellä tunnettu sahalaitos.

Rambergin suku myi osuutensa ruukista 1857 Leonard Candelinille ja A. Ekmanille. Ruukki oli Herman Nordbladin johtamana käynnissä aina vuoteen 1877 saakka jolloin se lopetti toimintansa tulipalon seurauksena. Ruukin toiminnan loppuaikoina sahaustoiminta oli jo merkittävämpää kuin raudanvalmistus. Ruukki omisti noin 3 000 hehtaaria metsää ja nämä alueet siirtyivät sitten puutavarayhtiöiden haltuun.

Ruukin yhteydessä oli myös kapea, todennäköisesti kaksisulkuinen kanava joka rakennettiin 1840-luvulla. Tämä kanava oli tarkoitettu lähinnä ylimääräisen veden juoksuttamiseen mutta sitä käytettiin myös veneliikenteessä. Nykyisin kanavasta on jäljellä enää maatunut uoma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]