Hiittinen (saari)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiittinen
Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Pinta-ala
4 km²
Väestö
Asukasluku
65
Asutuskeskukset
Hiittinen
Kartta

Hiittinen (ruots. Hitislandet) on toinen Hiittisten pääsaarista ja samanniminen kylä saarella. Se sijaitsee Kemiönsaaren kunnassa ja kuului vuoteen 1968 Hiittisten kuntaan ja vuosina 1969–2008 Dragsfjärdin kuntaan. Hiittisten saareen on siltayhteys Rosalasta, jonne kulkee yhteysalus Kasnäsistä.

Neljän neliökilometrin kokoisella saarella asuu nykyisin vakituisesti 65 asukasta. Kesäasukkaita saarella on 280.[1]

Hiittistä ja Rosalaa toisistaan erottava Kyrksundet oli merkittävä merireitti jo viikinkiaikana. Hiittisistä on tehty esinelöytöjä 800-luvulta. Vakituisen asutuksen ajoittaminen on hankalaa, mutta Kyrkön saarelle Kyrksundetin rannalle rakennettiin kappeli 1200-luvulla.[2] Kappelipaikka hylättiin 1600-luvulla, jolloin rakennettiin uusi puukirkko Hiittisten kylän keskelle. Sittemmin matala Norrsundetin salmi Kyrkön ja Hiittisten pääsaaren välillä on umpeutunut ja Kyrkö on kasvanut kiinni Hiittisten saareen.

Saaren itälaidassa on Hiittisten kirkonkylä, joka on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä.[3] Kylässä on muun muassa paloasema, meripelastusasema, Hiittisten kirkko sekä alueen ainoa kauppa.

  1. Elina Auri: Ilman kiinteää tieyhteyttä olevat pysyvästi asutut saaret (pdf) (s. 80) Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 18.6.2014.
  2. Viikinkisaaret - Historia Rosalan viikinkikeskus. Viitattu 18.6.2014.
  3. Hiittisten kirkonkylä Museovirasto. Viitattu 18.6.2014.