Tynglax

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tynglax on entinen kylä Dragsfjärdissä, nykyisessä Kemiönsaaren kunnassa. Kylä sijaitsi Dragsfjärdin itälaidalla Galtarbyvikenin rannalla. Kylän rakennuskanta on yhä jäljellä, mutta maarekisterissä kylä liitettiin osaksi Hertsbölen kylää vuonna 1922.

Tynglaxin yhdinaluetta on Tynglaxin tila ja sen ympäristö. Alue on harvaan asuttu ja mäkinen. Tasaisemmat alueet on muutettu peltomaaksi.[1] Kylän merenranta-alueella on kesäasutusta ja alueelle suunnitellaan laajamuotoisemman vapaa-ajan asutuksen kehittämistä.[2] Tynglax on vanha Dragsfjärdin maarekisterikylä, jossa oli kaksi kantatilaa. Molemmat tilat päätyivät Taalintehtaan ruukin omistukseen 1700-luvulla ja lopulta ruukille kuuluneen Hertsbölen tilan kanssa yhteisviljelyyn 1800-luvulla.[3] Tynglaxin maarekisterikylä lakkautettiin 1922 ja kylän maat yhdistettiin Hertsbölen kylään.[4] Joissakin kartoissa alueella lukeekin Hertsböle och Tynglax.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 27.2.2019.
  2. Nytt bostadsområde planeras i Hertsböle Åbo Underrättelser. Arkistoitu 28.2.2019. Viitattu 27.2.2019. (ruotsiksi)
  3. Turunmaa yhteinen kulttuuriympäristömme Lounaistiedon karttapalvelu. Viitattu 15.2.2021.
  4. Tynglax (Maanmittaushallituksen uudistusarkisto Uudistushakemistot, Uudistushakemisto: Turun ja Porin lääni, Ahlainen-Eurajoki, Bia:49) Digitaaliarkisto. Arkistolaitos. Viitattu 27.2.2019.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.