Norpas-festivaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Norpas-festivaali on vuosittain elokuussa Taalintehtaalla Kemiönsaarella järjestettävä monitaiteellinen tapahtuma. Norpas järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012.

Tapahtuman ohjelmisto koostuu konserteista, elävän musiikin säestämistä elokuvaesityksistä, taidetyöpajoista, kirjallisuustapahtumista, tanssi-, performanssi-, teatteri- ja sirkusesityksistä sekä taidenäyttelyistä. Festival Norpaksen ideana on olla tapahtuma, jossa on mahdollista kokea omaperäisiä taideproduktoita lajista ja tyylisuunnista riippumatta. Jos festivaalin ohjelmistossa näkyy eri taiteenalojen kirjo, myös kunkin taiteenalan sisällä on pyrkimys ennakkoluulottomuuteen ja rajattomuuteen. Norpas ei määrittele itseään kapeasti jonkin taiteenalan tai tyylin foorumiksi, vaan avoimeksi, populaariksi, vapaaksi kulttuurifestivaaliksi

Festivaalin järjestäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Festivaalin järjestäjänä toimii taiteilijoiden, kulttuurin ammattilaisten ja opiskelijoiden ryhmittymä sekä Norpas ry, ja se on syntynyt yhdessä tekemisen ja taiteen innoittavasta voimasta. Festivaalin esikuvana on toiminut kulttuuriyhdistys OKNO:n alkutaipaleellaan Espanjan Portboussa järjestämä Surpas Festivaali. Nykyisenä toimintamuotona OKNO:lla on Nook-kulttuuritalon ylläpitäminen Barcelonassa ja Norpas ry toimii tiiviissä yhteistyössä tämän kanssa. Yhteistyö tuottaa molemminpuolista kulttuurivaihtoa ja suhteita kansainvälisiin artistiverkostoihin.

Festivaalin esiintyjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norpaksessa ovat esiintyneet muiden muassa Compañía Kaari Martin, Heikki Laitinen, Kimmo Pohjonen, Pentti Hildén & Janne Lehtinen, Alcoholic Atheists duo, Karvainen totuus, Paolo Angeli, El Fofo, Mopo, Ismo Alanko, Andrew Ashimba, Teho Majamäki, Yrjänä Sauros, Tapani Rinne, Hyperpotamus, Pekko Käppi, Iiris Kaasinen kvartetti ja Lau Nau.

Festivaalin kuvataiteilijoita ovat olleet mm. Kuutti Lavonen, Marjo Levlin, Sirkka-Liisa Konttinen, Kristoffer Albrecht, Maija Albrecht, Magi Viljanen, Jouko Ollikainen, Sanni Seppo ja Johanna Turunen. Monipolisuutta festivaaleille ovat tuoneet Taalintehtaan luontopolun ympäristön tanssiesitykset Marianne Petterssin johdolla, performanssitaide mm. Javier Manjarres ja muotinäytös ITE collection.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]