Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Savonlinnan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Savonlinnaan on liitetty vuonna 1973 Sääminki, 2009 Savonranta sekä 2013 Kerimäki ja Punkaharju.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ajomies[1][2] Luston edessä Punkaharju 61.7999°N, 29.3208°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1994 Finland IMG 4655 (2718828619).jpg
Bofors L60 ilmatorjuntatykki Vääräsaari eli Kasinosaari, kesäteatteriin johtavan hiekkatien länsipuolella, portaat tykille Vääräsaari 61.8707°N, 28.8954°E
Elisenvaaran pommitusten muistomerkki (1/2)[3][4] Talvisalon hautausmaa nk. Savonlinnan puolella (lohko S5 rivi 4) 61.8711°N, 28.8678°E 1946
Elisenvaaran pommitusten muistomerkki (2/2)[3][4] Talvisalon hautausmaa nk. Säämingin puolella (lohko V7 rivi 12) 61.8698°N, 28.8676°E 1946
Itä-Karjalan Kansanopiston reliefi ("Jatkukoon Itä-Karjalan Kansanopistossa karjalaisen hengen perintö")[1] Itä-Karjalan Kansanopiston vanhan päärakennuksen fasadi, Valoniementie 32 (karttalinkki likimääräinen) Punkaharju 61.7813°N, 29.2994°E 1953
Joel Lehtosen patsas[5][6][7][8] Joel Lehtosen puisto, Puistokatu 2 61.8686°N, 28.8823°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Joel Lehtonen by W Aaltonen.JPG
Jouhikkopatsas[9] Savonrannan Vuokalan kylä, Sahalammen ranta 62.1719°N, 29.2084°E Honkanen, MattiMatti Honkanen 2017
Kalat[10] Kisalinna, Ruislahdenkatu 9 61.8672°N, 28.8977°E Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2017
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.8682°N, 28.8774°E 1979 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien mm Savonlinna.JPG
Kerimäen entisten kirkkojen muistomerkki[11][12] Kallunmäki eli Kirkkomäki. Jääniityntien risteystä vastapäätä kärrytietä pitkin rakennuksien vieritse mäelle, muistomerkki aidatulla kirkonmäellä, Silvolantieltä noin 150 m. Lähin osoite Silvolantie 79. Kerimäki 61.8789°N, 29.0929°E 1978
Kollaan kivet[13][5] eli Kollaan muistokivi[14][15] Tallisaari 61.864°N, 28.8978°E Rantamaa, Antti J.Antti J. Rantamaa 1957 Savonlinna Kollaankivet.JPG
Savonlinna Kollaankivet laatta.JPG
Kuoleva sotilas, sankarimuistomerkki[5][16] Talvisalon hautausmaa, Kalmistontie 3 Talvisalo 61.8702°N, 28.8687°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1962 Savonlinna sankarimuistomerkki.JPG
Laitaatsillan taistelun muistomerkki Laivamiehentien ja valtatie 14:n välisellä pengeralueella Laitaatsalmi 61.8776°N, 28.8323°E 1975 Laitaatsillan taistelun mm.JPG
Linnan henki[5][17][18][19] Tallisaari 61.8637°N, 28.8975°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1975 Savonlinna linnanhenki.JPG
Mustan rykmentin muistomerkki[20] Moinsalmen kartanon pihapiiri, Silvaniementie 82 61.7683°N, 29.149°E 2019
Norppapatsas[19] Torisillan vieressä Haapasalmessa 61.8678°N, 28.8831°E Lötjönen, ArtoArto Lötjönen ja Miettinen, Eeva-MariaEeva-Maria Miettinen 2000 Norppapatsas by E-M Miettinen.JPG
Nuoruus[21] (tai Teinityttö[5], Tyttöpatsas[14]) XAMK, Savonlinnan kampus, Savonniemenkatu 6, sisäänkäynnin vieressä Savonniemi 61.8662°N, 28.8789°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1959 (1960)
Nälkävuosien muistomerkki[22] Vanha hautausmaa, Vuokalantie 55 62.1752°N, 29.2102°E 1967
Olavinlinnan musta pässi[23] eli Linnanpässi[5] tai Pässipatsas[24][8] Tallisaari 61.8646°N, 28.8981°E Ravander-Rauas, AntonAnton Ravander-Rauas 1964 (1965) Olavinlinnan musta pässi.JPG
Orivirran saarron muistomerkki[25][26] Orivirran Linnosaaren itäosa Savonranta 62.1581°N, 29.2209°E Havas, HeikkiHeikki Havas 1965[27] Orivirran saarto 20200413 152814.jpg
Pihlajalahden redutin risti[28][29] Immolanmäki, Terttulan talon pohjoispuolella, Törönpellontie (21) Pihlajalahti 61.8785°N, 28.4709°E
Putikon junaturman uhrien muistomerkki, Punkaharju[30] Punkakarjun vanha hautausmaa, Kirkkotie 10, paikkalinkki suuntaa-antava (laatta kiinnitetty kahden vaaleanharmaan kivi- tai betonipilarin välillä kulkeviin tankoihin) Punkaharju 61.7622°N, 29.3928°E
Putikon junaturman uhrien muistomerkki, Putikko[30] Putikon vanha rautatieasema, Putikontie 37 Punkaharju, Putikko 61.7117°N, 29.3937°E 2010
Reservikomppanian kasarmien muistomerkki[31] Kasarmipuisto Pääskylahti 61.8573°N, 28.9496°E 2013
Riitasensuon sotavankien hautamuistomerkki (Erikoissotavankileiri nro 24 Ri/Riitasensuon sotavankien hautausmaan hautamuistomerkki)[12][32] Riitasensuontie, 58170 Simanala. Polkua tai kärrytietä itään (Karttapaikan mukaan) Riitasensuontie 384:n kohdalta, tieltä noin 170 m muistomerkille Kerimäki 61.9778°N, 29.0663°E
Rūdolfs Blaumanisin muistoreliefi[1] Latvian kansallisrunoilijan kuolinpaikasta muistuttava reliefi Punkaharjun kuntoutuskeskuksen (Takaharjun parantola) ulkoseinällä, Vaahersalontie 44 (karttalinkki likimääräinen) Punkaharju 61.7854°N, 29.3128°E 1988
Runebergin muistokivi ja reliefi[33] Harjutien (yhdystie 4792) varrella, n. 750 m Luston tiehaarasta etelään Punkaharju 61.7944°N, 29.3094°E Runeberg, WalterWalter Runeberg (reliefi) 1939 / 2017 Runebergin muistokivi ja reliefi.JPG
Sankarimuistomerkki, Kerimäki[34][12] Vanha hautausmaa, Koulutie 2 Kerimäki 61.9127°N, 29.2801°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1958 Kerimäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Savonranta[35][36] Savonrannan hautausmaa, Rauhantie 24 Savonranta 62.1804°N, 29.1932°E Savonranta sankarimuistomerkki.JPG
Siirtolohkare[37] Retretin seisake, Tuunaansaari Punkaharju 61.8032°N, 29.2942°E Lanu, OlaviOlavi Lanu Olavi Lanun veistos Retretin seisakkeella 1 AB.JPG
Sotilashauta vuodelta 1789 (Kustaa III:n sota 1788-1790)[38] Raivionpelto, Peltolantie 92 Pakarilanmäki 61.9278°N, 28.5378°E Sotilashauta vuodelta 1789.jpg
Säämingin kirkkojen muistomerkki[39] Kirkkoniemi Talvisalo 61.873°N, 28.8262°E 2010 Säämingin kirkkojen mm 2010.JPG
Säämingin viimeisen ristikirkon muistomerkki[40] Kirkkoniemi Talvisalo 61.8731°N, 28.8258°E 1962 (kaiverrus muistomerkissä) Säämingin viimeisen ristikirkon muistokivi 1962.JPG
Talvisodan pommitusten uhrien muistokivi[41] Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.868°N, 28.878°E 2010 Savonlinna 1940 uhrit.JPG
Työn muistomerkki [42][43][44] Suuri-Hytermän saaren kaakkoisosassa, Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret, Kerimäen kirkonkylän itäpuolella. Kerimäki 61.905°N, 29.3904°E
Vapaussodan sankaripatsas, Kerimäki[45][12] Kirkkorinne, Hälväntie 1 Kerimäki 61.9118°N, 29.2844°E Leppänen, LauriLauri Leppänen
Vapaussodan sankaripatsas, Savonlinna[5][46][47][19] Savonlinnan tuomiokirkon puisto, Kirkkokatu 61.868°N, 28.8783°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1921 Savonlinnan 1918 sankaripatsas.JPG
Vapaussodan sankaripatsas, Savonranta[48] Savonrannan kirkon kaakkoispuolella, Vuokalanraitin lähellä; Pappilantie 24 62.1744°N, 29.2046°E 1922 Savonrannan kirkko - muistomerkki.jpg
Vuoden kylä 1992[1] Putikon vanhan rautatieaseman viereinen liikenteenjakaja, Putikontie 37 Punkaharju, Putikko 61.7116°N, 29.394°E Salini, IsmoIsmo Salini 1993

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 44 Punkaharju (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  2. Kuka on suunnitellut ajomiespatsaan? Lusto. Viitattu 24.12.2017.
  3. a b Elisenvaaran pommitusten muistomerkit
  4. a b Savonlinna; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  5. a b c d e f g Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 372 Savonlinna - Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 5: Keski-Suomi & Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  6. Joel Lehtosen patsas; Visitsavonlinna.fi
  7. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 53 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  8. a b Taskutieto s. 18
  9. Savonrannalle saatiin jouhikkopatsas; Kansanmusiikki-lehti 25.9.2017
  10. Maalaa; Jukkahakanen.fi
  11. Kerimäen Kallunmäen ensimmäinen kirkko valmistui 375 vuotta sitten – Kallunmäen kesäkirkko juhannuksena; Puruvesi.net 20.6.2019
  12. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 18 Kerimäki (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  13. Sotamuistomerkki Kollaan kivet saa kauan kaivatun infotaulun Savonlinnassa Itä-Savo. 2017. Viitattu 23.12.2017.
  14. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 56 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  15. Tegelberg, Kari: Kollaan kivet kertovat periksiantamattomuudesta Savonmaa-lehti. 15.3.2017. Viitattu 11.11.2020.
  16. Savonlinna, Talvisalo; Sotasampo
  17. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 55 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  18. Tallisaari ESKU. Viitattu 23.12.2017.
  19. a b c Taskutieto s. 19
  20. Katso kuva: Mustan rykmentin muistomerkki paljastettiin Savonlinnan Moinsalmella; Itä-Savo 6.9.2019
  21. Nuoruus Kansallisgalleria, Valtion taideteostoimikunnan kokoelma. Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria. Viitattu 1.10.2019.
  22. Nälkä vei, kansa unohti – Vanhan hautausmaan omistuskiista kummastuttaa yhä Savonrannassa; Seura 1.9.2018
  23. Tallisaari Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta. Viitattu 12.12.2017.
  24. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 52 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  25. GT Tiekartasto Suomi - Finland, s. 74. 25. painos. Helsinki: Karttakeskus, 2020. ISBN 978-952-266-634-5.
  26. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 28 heinäkuuta 2020), s. 376 Savonranta - Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 5: Keski-Suomi & Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  27. Merkintä muistomerkissä
  28. Matti K. Hyvärinen: Kuninkaat käskivät - Isänmaa kutsui III : Savonlinnan seudun sotamuistomerkit linnavuorista veteraanien perintöön, s. 28-29 (Pihlajalahden redutti ja risti - venäläisten hyökkäys torjuttu Pihlajalahdessa toukokuussa 1789). Julkaistu sarjassa Pyhän Olavin Killan julkaisuja. Korpilahti: Matti K. Hyvärinen, 2015. ISBN 978-952-93-6420-6.
  29. Savonlinna Pihlajalahti, Kustaa III:n sodan aikaisten varustusten (Immolanlahti, Latsinmäki) tarkastus, raportti
  30. a b Matti Hyvärinen: Putikon junaonnettomuudesta 77 vuotta – 14 evakkoa menehtyi Puruvesi, puruvesi.net. 17.3.2017. Viitattu 25.7.2020.
  31. Savonlinna sai Kasarmipuiston; Yle 14.6.2013
  32. Peretšen mest zahoroneni sovetskih vojennoslužaštših, umerših v plenu v Finljandii v 1941-1944 gg. soldat.ru. Viitattu 25.7.2020. (venäjäksi)
  33. Runebergin muistopatsas sai viimein myös korkokuvan kansallisrunoilijasta Itä-Savo. Viitattu 24.12.2017.
  34. Savonlinna, Kerimäki; Sotasampo
  35. Savonrannan hautausmaa (valokuva talvi- ja jatkosodan uhrien sankarimuistomerkistä) Savonlinnan ev.-lut. seurakunta, savonlinnanseurakunta.fi. Viitattu 28.7.2020.
  36. Savonlinna, Savonranta; Sotasampo
  37. Saimaantaideluola
  38. Sotilashauta 1789 asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  39. Säämingin kirkoille muistomerkki Savonmaa. Viitattu 23.12.2017.
  40. Säämingin hautausmaalla turmeltu muistomerkkejä. Helsingin Sanomat, 10.8.1964, nro 214, s. 2.
  41. Talvisodan pommitusten uhreille muistokivi; Savonmaa 27.11.2010
  42. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 325 Kerimäki- Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 5: Keski-Suomi & Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  43. Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret visitsavonlinna.fi, viitattu 1.7.2019
  44. Pieni soutumatka Saimaalla kannattaa – omalaatuiset Hytermän saaret ovat kiehtova retkikohde; MT 30.07.2020
  45. Matti Hyvärinen: ”Kerro kuolosta patsas vakaa” – Vapaussodan sankaripatsaat Puruveden seudulla Puruvesi. 2017. Viitattu 8.12.2017.
  46. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 54 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  47. Sirola, s. 223
  48. Sirola, s. 224

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]