Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Savonlinnan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Savonlinnaan on liitetty vuonna 1973 Sääminki, 2009 Savonranta sekä 2013 Kerimäki ja Punkaharju.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ajomies[1][2] Luston edessä Punkaharju 61.7999°N, 29.3208°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1994 Finland IMG 4655 (2718828619).jpg
Itä-Karjalan Kansanopiston reliefi ("Jatkukoon Itä-Karjalan Kansanopistossa karjalaisen hengen perintö")[1] Itä-Karjalan Kansanopiston vanhan päärakennuksen fasadi, Valoniementie 32. Paikkalinkki suuntaa-antava, ei varmuutta onko juuri oikea rakennus Punkaharju 61.7813°N, 29.2994°E 1953
Joel Lehtosen patsas[3][4][5] Joel Lehtosen puisto, Puistokatu 2 61.8686°N, 28.8823°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Joel Lehtonen by W Aaltonen.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.8682°N, 28.8774°E 1979 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien mm Savonlinna.JPG
Kerimäen 1.-4. kirkkojen muistomerkki[6] Kallunmäki eli Kirkkomäki, Silvolantie 79. Jääniityntien risteystä vastapäätä kärrytietä pitkin 1-2 pienen rakennuksen vieritse mäelle, muistomerkki aidatulla kirkonmäellä, matkaa Silvolantieltä noin 150 m Kerimäki 61.9778°N, 29.0663°E
Kollaan kivet[7][3] eli Kollaan muistokivi[8] Tallisaari 61.864°N, 28.8978°E 1957 Savonlinna Kollaankivet.JPG
tarvitaan parempi, tai 2. kuva (josta laatan tekstin näkee)
Laitaatsillan taistelun muistomerkki Laivamiehentien ja valtatie 14:n välisellä pengeralueella Laitaatsalmi 61.8776°N, 28.8323°E 1975 Laitaatsillan taistelun mm.JPG
Linnan henki[3][9][10] Tallisaari 61.8637°N, 28.8975°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1975 Savonlinna linnanhenki.JPG
Norppapatsas Torisillan vieressä Haapasalmessa 61.8678°N, 28.8831°E Miettinen, Eeva-MariaEeva-Maria Miettinen 2000 Norppapatsas by E-M Miettinen.JPG
Nuoruus[11] (tai Teinityttö[3], Tyttöpatsas[8]) XAMK, Savonlinnan kampus, Savonniemenkatu 6, sisäänkäynnin vieressä Savonniemi 61.8662°N, 28.8789°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1959 (1960)
Olavinlinnan musta pässi[12] eli Linnanpässi[3] tai Pässipatsas[13] Tallisaari 61.8646°N, 28.8981°E Ravander-Rauas, AntonAnton Ravander-Rauas 1964 (1965) Olavinlinnan musta pässi.JPG
Orivirran saarron muistomerkki[14][15] Orivirran Linnosaaren itäosa Savonranta 62.1581°N, 29.2209°E Havas, HeikkiHeikki Havas Orivirran saarto 20200413 152814.jpg
Pihlajalahden redutin risti[16] Immolanmäki, Terttulan talon pohjoispuolella, Törönpellontie (21) Pihlajalahti 61.8785°N, 29.4709°E
Putikon junaturman uhrien muistomerkki, Punkaharju[17] Punkakarjun vanha hautausmaa, Kirkkotie 10, paikkalinkki suuntaa-antava Punkaharju 61.7622°N, 29.3928°E
Putikon junaturman uhrien muistomerkki, Putikko[17] Putikon vanha rautatieasema, Putikontie 37 Punkaharju, Putikko 61.7117°N, 29.3937°E 2010
Reservikomppanian kasarmien muistomerkki[18] Pääskylahti 61.8573°N, 28.9496°E 2013
Riitasensuon sotavankien hautamuistomerkki (Erikoissotavankileiri nro 24 Ri/Riitasensuon sotavankien hautausmaan hautamuistomerkki)[6][19] Riitasensuontie, 58170 Simanala. Polkua tai kärrytietä itään (Karttapaikan mukaan) Riitasensuontie 384:n kohdalta, tieltä noin 170 m muistomerkille Kerimäki 61.9778°N, 29.0663°E
Rūdolfs Blaumanisin muistoreliefi[1] Punkaharjun kuntoutuskeskuksen (Takaharjun parantola) ulkoseinä, Vaahersalontie 44. Paikkalinkki suuntaa-antava, ei tietoa millä seinällä tämä Latvian kansallisrunoilijan kuolinpaikasta muistuttava reliefi on. Punkaharju 61.7854°N, 29.3128°E 1988
Runebergin muistokivi ja reliefi[20] Harjutien (yhdystie 4792) varrella, n. 750 m Luston tiehaarasta etelään Punkaharju 61.7944°N, 29.3094°E Runeberg, WalterWalter Runeberg (reliefi) 1939 / 2017 Runebergin muistokivi ja reliefi.JPG
Sankarimuistomerkki, Kerimäki[21][6] Vanha hautausmaa, Koulutie 2 Kerimäki 61.9127°N, 29.2801°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1958 Kerimäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Kuoleva sotilas, Savonlinna [3][22] Talvisalon hautausmaa, Kalmistontie 3 Talvisalo 61.871°N, 28.8676°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1962 Savonlinna sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Savonranta[23] Savonrannan hautausmaa, Rauhantie 24 Savonranta 62.1804°N, 29.1932°E Savonranta sankarimuistomerkki.JPG
Siirtolohkare (?) Retretin seisake, Tuunaansaari Punkaharju 61.8032°N, 29.2942°E Lanu, OlaviOlavi Lanu Olavi Lanun veistos Retretin seisakkeella 1 AB.JPG
Sotilashauta vuodelta 1789 (Kustaa III:n sota 1788-1790)[24] Raivionpelto, Peltolantie 92 Pakarilanmäki 61.9278°N, 28.5378°E Sotilashauta vuodelta 1789.jpg
Säämingin kirkkojen muistomerkki[25] Kirkkoniemi Talvisalo 61.873°N, 28.8262°E 2010 Säämingin kirkkojen mm 2010.JPG
Säämingin viimeisen ristikirkon muistomerkki[26] Kirkkoniemi Talvisalo 61.8731°N, 28.8258°E 1962 (kaiverrus muistomerkissä) Säämingin viimeisen ristikirkon muistokivi 1962.JPG
Talvisodan 1940 pommitusten uhrit Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.868°N, 28.878°E 2011 Savonlinna 1940 uhrit.JPG
Työn muistomerkki [27][28] Suuri-Hytermän saaren kaakkoisosassa, Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret, Kerimäen kirkonkylän itäpuolella. Kerimäki 61.905°N, 29.3904°E
Vapaussodan sankaripatsas, Kerimäki[29][6] Kirkkorinne, Hälväntie 1 Kerimäki 61.9118°N, 29.2844°E Leppänen, LauriLauri Leppänen
Vapaussodan sankaripatsas, Savonlinna[3][30][31] Savonlinnan tuomiokirkon puisto, Kirkkokatu 61.868°N, 28.8783°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1921 Savonlinnan 1918 sankaripatsas.JPG
Vuoden kylä 1992[1] Putikon vanhan rautatieaseman viereinen liikenteenjakaja, Putikontie 37 Punkaharju, Putikko 61.7116°N, 29.394°E Salini, IsmoIsmo Salini 1993

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 44 Punkaharju (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  2. Kuka on suunnitellut ajomiespatsaan? Lusto. Viitattu 24.12.2017.
  3. a b c d e f g Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 372 Savonlinna - Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 5: Keski-Suomi & Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  4. Joel Lehtosen patsas; Visitsavonlinna.fi
  5. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 53 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  6. a b c d Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 18 Kerimäki (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  7. Sotamuistomerkki Kollaan kivet saa kauan kaivatun infotaulun Savonlinnassa Itä-Savo. 2017. Viitattu 23.12.2017.
  8. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 56 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  9. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 55 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  10. Tallisaari ESKU. Viitattu 23.12.2017.
  11. Nuoruus Kansallisgalleria, Valtion taideteostoimikunnan kokoelma. Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria. Viitattu 1.10.2019.
  12. Tallisaari Etelä-Savon kulttuuriperintötietokanta. Viitattu 12.12.2017.
  13. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 52 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  14. GT Tiekartasto Suomi - Finland, s. 74. 25. painos. Helsinki: Karttakeskus, 2020. ISBN 978-952-266-634-5.
  15. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 28 heinäkuuta 2020), s. 376 Savonranta - Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 5: Keski-Suomi & Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  16. Matti K. Hyvärinen: Kuninkaat käskivät - Isänmaa kutsui III : Savonlinnan seudun sotamuistomerkit linnavuorista veteraanien perintöön, s. 28-29 (Pihlajalahden redutti ja risti - venäläisten hyökkäys torjuttu Pihlajalahdessa toukokuussa 1789). Julkaistu sarjassa Pyhän Olavin Killan julkaisuja. Korpilahti: Matti K. Hyvärinen, 2015. ISBN 978-952-93-6420-6.
  17. a b Matti Hyvärinen: Putikon junaonnettomuudesta 77 vuotta – 14 evakkoa menehtyi Puruvesi, puruvesi.net. 17.3.2017. Viitattu 25.7.2020.
  18. https://yle.fi/uutiset/3-6689523
  19. Peretšen mest zahoroneni sovetskih vojennoslužaštših, umerših v plenu v Finljandii v 1941-1944 gg. soldat.ru. Viitattu 25.7.2020. (venäjäksi)
  20. Runebergin muistopatsas sai viimein myös korkokuvan kansallisrunoilijasta Itä-Savo. Viitattu 24.12.2017.
  21. Savonlinna, Kerimäki; Sotasampo
  22. Savonlinna, Talvisalo; Sotasampo
  23. Savonrannan hautausmaa (valokuva talvi- ja jatkosodan uhrien sankarimuistomerkistä) Savonlinnan ev.-lut. seurakunta, savonlinnanseurakunta.fi. Viitattu 28.7.2020.
  24. Sotilashauta 1789 asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  25. Säämingin kirkoille muistomerkki Savonmaa. Viitattu 23.12.2017.
  26. Säämingin hautausmaalla turmeltu muistomerkkejä. Helsingin Sanomat, 10.8.1964, nro 214, s. 2.
  27. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 1. heinäkuuta 2019), s. 325 Kerimäki- Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 5: Keski-Suomi & Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  28. Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret visitsavonlinna.fi, viitattu 1.7.2019
  29. Matti Hyvärinen: ”Kerro kuolosta patsas vakaa” – Vapaussodan sankaripatsaat Puruveden seudulla Puruvesi. 2017. Viitattu 8.12.2017.
  30. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 25 heinäkuuta 2020), s. 54 Savonlinna (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  31. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 223. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]