Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Savonlinnan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Savonlinnaan on liitetty vuonna 1973 Sääminki ja 2013 Kerimäki ja Punkaharju.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ajomies[1] Luston edessä Punkaharju 61.7999°N, 29.3208°E Joutsen, HermanHerman Joutsen ?
Joel Lehtosen patsas[2] Joel Lehtosen puisto 61.8686°N, 28.8823°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Joel Lehtonen by W Aaltonen.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.8682°N, 28.8774°E 1979 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien mm Savonlinna.JPG
Kollaan kivet[3] Tallisaari 61.864°N, 28.8978°E 1957 Savonlinna Kollaankivet.JPG
Laitaatsillan taistelun muistomerkki Laivamiehentien ja valtatie 14:n välisellä pengeralueella Laitaatsalmi 61.8776°N, 28.8323°E 1975 Laitaatsillan taistelun mm.JPG
Linnan henki[4] Tallisaari 61.8637°N, 28.8975°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen ? Savonlinna linnanhenki.JPG
Norppapatsas Torisillan vieressä Haapasalmessa 61.8678°N, 28.8831°E Miettinen, Eeva-MariaEeva-Maria Miettinen 2000 Norppapatsas by E-M Miettinen.JPG
Olavinlinnan musta pässi[5] Tallisaari 61.8646°N, 28.8981°E Ravander-Raus, AleksanderAleksander Ravander-Raus 1964 Olavinlinnan musta pässi.JPG
Pyhän Olavin patsas Olavinlinnan keskushalli Vallgren, VilleVille Vallgren 1912
Reservikomppanian kasarmien muistomerkki[6] Pääskylahti 61.8573°N, 28.9496°E 2013
Runebergin muistokivi ja reliefi[7] Harjutien (yhdystoe 4792) varrella, n. 750 m Luston tiehaarasta etelään Punkaharju 61.7944°N, 29.3094°E Runeberg, WalterWalter Runeberg (reliefi) 1939 / 2017 Runebergin muistokivi ja reliefi.JPG
Sankarimuistomerkki, Kerimäki[8] Vanha hautausmaa, Koulutie 2 Kerimäki 61.9127°N, 29.2801°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1958 Kerimäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Kuoleva sotilas, Savonlinna [9] Talvisalon hautausmaa, Kalmistontie 3 Talvisalo 61.871°N, 28.8676°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo Savonlinna sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Savonranta Savonrannan hautausmaa, Rauhantie 24 Savonranta 62.1804°N, 29.1932°E Savonranta sankarimuistomerkki.JPG
Sotilashauta vuodelta 1789 (Kustaa III:n sota 1788-1790)[10] Raivionpelto, Peltolantie 92 Pakarilanmäki 61.9278°N, 28.5378°E Sotilashauta vuodelta 1789.jpg
Säämingin kirkkojen muistomerkki[11] Kirkkoniemi Talvisalo 61.873°N, 28.8262°E 2010 Säämingin kirkkojen mm 2010.JPG
Säämingin viimeisen ristikirkon muistomerkki Kirkkoniemi Talvisalo 61.8731°N, 28.8258°E 1962 Säämingin viimeisen ristikirkon muistokivi 1962.JPG
Talvisodan 1940 pommitusten uhrit Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.868°N, 28.878°E 2011 Savonlinna 1940 uhrit.JPG
Vapaussodan sankaripatsas, Kerimäki[12] Kirkkorinne, Hälväntie 1 Kerimäki 61.9118°N, 28.2844°E Leppänen, LauriLauri Leppänen
Vapaussodan sankaripatsas, Savonlinna[13] Savonlinnan tuomiokirkon puisto 61.868°N, 28.8783°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1921 Savonlinnan 1918 sankaripatsas.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]