Herman Joutsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Herman Joutsen (1924 Salmi2011 Kuopio) oli suomalainen kuvanveistäjä. Hänet tunnetaan erityisesti hevosaiheisista veistoksistaan sekä luovutettuun Karjalaan liittyvistä muistomerkeistä. Joutsen aloitti uransa taidemaalarina, jolloin hän maalasi paljon saattoristejä ja ristiinnaulitun kuvia ortodoksisiin jälleenrakennuskirkkoihin. [1] Tultuaan allergiseksi maalauksessa tarvittaville liuottimille, hän siirtyi kuvanveistäjäksi.

Itsekin raviurheilua harrastaneena hän on tehnyt veistoksia useista tunnetuista ravihevosista, kuten Eri-Aaroni ja Reipas. Luonnollisen kokoisten hevospatsaiden lisäksi Joutsen on tehnyt useita pienoispatsaita. Hänen tekemänsä pienoisveistos on ravikilpailuissa kunniapalkintona muun muassa Suomen Derbyssä sekä Ruotsin Kriteriumissa.

Herman Joutsenen teoksista tunnetuimpia ovat Seinäjoella oleva Suomenhevonen – sotahevonen, Adolf Ehrnroothin muistoreliefi Turussa [2] sekä Veikko Vennamon muistomerkki Lapinlahdella. [3]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ori Einon muistopatsas (1990, Leppävirta).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jorma Ojapelto: ”Hevosesta on Suomessa moneksi – taiteessakin”, Ravit-lehti 2/2012.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jälleenrakennuskauden ikonit Ortodoksi.net. Viitattu 23.4.2012.
  2. Ehrnroothin muistomerkki paljastetaan perjantaina Itsenäisyydenaukiolla 26. toukokuuta 2005. Turun Sanomat. Viitattu 23.4.2012.
  3. Veikko Vennamon muistomerkki paljastettiin Lapinlahdella 22. toukokuuta 2010. Savon Sanomat. Viitattu 23.4.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]