Luettelo Muhoksen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Muhoksen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Muhoksen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Entisaikojen tervansoutajien, koskenlaskijain ja lohenpyytäjien muistokivi[1] Pyhäkosken voimalaitoksen läheisyydessä, Leppiniemi; Leppiniementie 550 64.8447°N, 26.0401°E
Jemma-patsas[1] Kestintie Korivaara 64.8197°N, 25.9604°E Kassinen, AnteroAntero Kassinen 2009 Jemma.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Ortodoksisen rukoushuoneen pihapiiri, Korivaara, Kirkonkylä; Kärpäntie 5 64.8218°N, 25.953°E 1959
Kirkkotarhaan haudattujen muistokivi[1] Kirkonkylä 64.8156°N, 25.9879°E Tuomainen, V.V. Tuomainen 1934
Leppiniemen lapset [1] Lähellä Pyhäkosken voimalaitosta, Leppiniemi; Leppiniementie 550 64.8447°N, 26.04°E
Mestaus-patsas Teerikangas Teerikangas Antero Kassinen 2020
Muhoslaisten sotaanlähdön muistomerkki [1] Kirjaston pihapiiri, Kirkonkylä; Muhostie 2 64.8099°N, 25.9872°E 1997
Musta-Nykyrin muistomerkki[1] Rautatieaseman vieressä, Asematien ja Ratatien risteyksessä; Kirkonkylä 64.806°N, 25.9924°E 2008
Muualle haudattujen muistomerkki[1] Hautausmaa 64.8134°N, 25.9998°E Palovaara, JuhaJuha Palovaara 2002
Sankarimuistomerkki[2][1] Muhoksen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 3 64.8156°N, 25.9867°E Tarvainen, MarttiMartti Tarvainen 1949 Muhos sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskunnan ampumaradan (1936-1944) muistomerkki[3] Hirsikankaalla metsäautotien varrella, lähin osoite: Lehtovaarantie 139 Hirsikangas 64.8437°N, 25.8731°E 2011 Suojeluskunnan amp. radan muistomerkki.jpg
Suomen peruskartoituksen aloittamisen muistolaatta[1] Pihlajan lähellä, Kirkonkylä 64.8095°N, 25.9878°E 1998
Syväyksen muistomerkki Muhosjoen rannalla Syväyksessä Laitilantien varrella läheltä Kajaanintietä (epävarma karttalinkki Laitilantielle) 64.7945°N, 26.1192°E 1992
Toppeliuksen muistokivi[1] Hiihtomajantie 61, Lumiainen 64.8373°N, 25.9888°E Koivu ja Tahti Muhos 2006 08 26.JPG
Tyttö-patsas[1] Torin vieressä, Kirkonkylä 64.8073°N, 25.9933°E Martti Aiha 1977
Vaivaisukko[4] Tapulin seinustalla 64.8155°N, 25.987°E Vainio, EliasElias Vainio 1934 Wooden poorboy in Muhos.JPG
Vanhat vaeltajat -lohiveistos [1] Tori, Kirkonkylä 64.807°N, 25.9944°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1982
Vapaussodan muistomerkki[1][5] Muhoksen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 3 (karttalinkki likimääräinen) 64.815°N, 25.987°E Tarvainen, MarttiMartti Tarvainen 1922 Muhos 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Muhoksen muistomerkit; Kirjastovirma.fi
  2. Muhos; Sotasampo.fi
  3. Jari Riekki: Suojeluskunnan ampumaradan muistomerkki kertoo maanpuolustushengestä. Tervareitti, 18.5.2012, s. 7.
  4. Muhoksen vaivaisukko; Kirjastovirma.fi
  5. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 137. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.