Mestaus-patsas Teerikangas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mestaus-patsas Teerikangas on Muhoksen Teerikankaalla sijaitseva muistomerkki. Se on noin 10 kilometrin päässä Muhoksen kirkonkylältä Utajärven suuntaan valtatie 22:n varrella entisessä teloitusmaastossa.[1] Patsas paljastettiin kansanjoukon läsnä ollessa 25. heinäkuuta 2020. Se on asianajaja Antero Kassisen suunnittelema[1] ja Kassisen Asianajotoimisto Oy:n toteuttama oikeushistoriallinen muistomerkki ajalta, jolloin syytetyillä ei ollut asianajajaa, vaikka heitä uhkasi kuolemanrangaistus.

Teerikankaalla toimeenpantiin täytäntöön neljän ihmisen kuolemantuomiot vuosien 1766 ja 1802 välisenä aikana.[1] Täytäntöönpanon päivämäärä ja kellonaika kuulutettiin kirkossa, jotta kansa tulisi sankkana joukkona katsomaan toimitusta. Papit olivat kirkkokäsikirjan mukaisesti valmistelleet tuomittua päivien ajan ”autuaaliseen kuolemaan”. Toimituksessa oli uskonnollisen rituaalin piirteet. Tuomittua rääkättiin teilinpyörässä tai kehonosat jätettiin siihen ihmisille pelotukseksi ja varoitukseksi tai linnuille. Teloituspaikat olivat vilkkaiden teiden varsilla kuten tämäkin oli Kainuuseen johtavan tien varrella.

Mestaus-patsas Teerikangas on nyt Suomen ainoa teilipyörällinen muistomerkki, vieläpä historiallisesti tutkitulla paikalla, ja kaikista tuomituista löytyvät oikeuden pöytäkirjat. Muistomerkin pääkalloon kiinnitetty kirves on tarkka replika Kuopion lääninpyövelin kirveestä. Muistomerkin viereisessä infotaulussa on selostettu kukin oikeustapaus. Infotaulujen teksti ovat Mikko Moilasen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Moilanen, Mikko: Suomen pyövelit. Jyväskylä: Docendo, 2019. ISBN 978-952-291-622-8.
  • Huoviala, Tinja: Mestaukset ovat osa pimeää historiaa. Kaleva, 26.7.2020, s. 6–7. Oulu: Kaleva Oy.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]