Luettelo Eurajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Eurajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Eurajoen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Eurajokeen on liitetty Luvian kunta vuoden 2017 alusta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
(Nimeämätön puuveistos) Kaharin nuorisokulttuuritalo[1] 61.2045°N, 21.7401°E Salonen, TuomoTuomo Salonen 2009
Aurinkokello ja tekstiä[2] Lutankylä, kalliossa; Hauensuontie (karttalinkki likimääräinen) 61.1558°N, 21.7674°E Laurila, Iisakki AntinpoikaIisakki Antinpoika Laurila 1814-1822
Elämänpuu[3][4] Irjanteen kirkon hautausmaa Irjanne 61.2424°N, 21.787°E Weckström, MarjattaMarjatta Weckström 1981 Elämänpuu.jpg
Eurajoen hevosen muistolaatta[5][6] Irjanteen kirkon edusta, hevospuomin keskimmäisessä kivisessä tukipylväässä Irjanne 61.2426°N, 21.7859°E 1977 Eorjoe heone.jpg
Isac Laurilan myllyn muistokaiverrus[2] Kalliossa Koponkoskella (Koponojan vaihtuessa Juvajoeksi). Rimmintie 219 kohdalta tie länteen Tommilan talolle. Noin 1,5 km päästä ennen taloa ja Koponojaa lähtee polku luoteeseen. (Karttalinkki likimääräinen) 61.1721°N, 21.8226°E
Kaljaasi Veikon ankkuri[7] Virastotalon edessä, Luvian Kirkkotie 17 Luvia 61.3605°N, 21.6258°E 1990
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Eurajoki[8] Eurajoen hautausmaa, Kirkkotie 8 61.2022°N, 21.732°E Karjalaan jaaneiden muistomerkki Eurajoki.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Luvia[9][10][7] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3594°N, 21.6281°E 1959 Karjalaan jaaneiden muistomerkki 1959 Luvia.JPG
Kasvu[11] Kirjaston edessä, Kirkkotien ja Weener-tien risteys 61.2038°N, 21.7402°E Kempas, LasseLasse Kempas 2016 Lasse Kempas Kasvu 2016.JPG
Laitakarin muistomerkki[12] Laitakarin satama, Laitakarintie 345 Lavia 61.3434°N, 21.5614°E Salonen, TuomoTuomo Salonen 2002
Matti ja Susa[1] Laitakari (koordinaatit epävarmat) Luvia 61.3435°N, 21.5619°E Salonen, TuomoTuomo Salonen
Mauno Koiviston muistolaatta[13] Hankkilan entinen koulurakennus, Villinkarintie 61.2109°N, 21.5584°E 2018
Muualle haudattujen muistomerkki, Eurajoki[8][14] Eurajoen hautausmaa, Kirkkotie 8 61.2021°N, 21.7322°E Muualle haudattujen muistomerkki Eurajoki.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Irjanne[9] Irjanteen hautausmaa, Kämpäntie 168 (koordinaatit likimääräiset) Irjanne 61.2488°N, 21.7592°E
Muualle haudattujen muistomerkki, Luvia (Menneitten luvialaisten muistokivi)[9][7] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3594°N, 21.6282°E 1955 Muualle haudattujen muistomerkki Luvia.jpg
Rajapolun kivi[15] Kunnantalon edustalla 61.2044°N, 21.7392°E 1992 Rajapolun kivi Eurajoki.JPG
Samuel Roosin muistomerkki[16] Eurajoen kunnantalon edustalla, Roosintien varrella 61.2048°N, 21.7374°E 1992
Sankarimuistomerkki Isä hyvästelee poikansa, Eurajoki[17][8][2] Eurajoen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 8 61.2024°N, 21.7322°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo (reliefi) ja Paatela, JaakkoJaakko Paatela (muistomerkki) 1951 Eurajoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Luvia[18][7] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3596°N, 21.6279°E Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan 1954 Luvia sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistolaatta[7] Seurojentalo Tasalan seinä, Tasalantie 6 61.3631°N, 21.6238°E
Susipatsas[19] Metsässä tien eteläpuolella, Sorkanmaantie 58 61.1723°N, 21.6129°E
Teloituspaikan muistolaatta[20] Irjanteen hautausmaa, Kämpäntie 168 Irjanne 61.2482°N, 21.7583°E 1928 Irjanne 1918 memorial (01).jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[21][2] Irjanteen hautausmaa, Kämpäntie 168 Irjanne 61.248°N, 21.7594°E 1928 Irjanne Red Guard Memorial (01).jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Luvia[22] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3596°N, 21.6281°E Kivekäs, ToivoToivo Kivekäs 1921 Luvia 1918 muistomerkki 1.jpg
Verikivi[2] Luonnonkivessä tien pohjoispuolella, Kirkkotie 38 61.2033°N, 21.749°E
Veteraanikivi, Luvia[23][7] Kirkkotie Luvia 61.3595°N, 21.6271°E 1992 Veteraanikivi Luvia.jpg
Viimeisen karhun kivi[7] Lankoori, muistolaatta luonnonkivessä luonnonsuojelualueella; Karhukiventie Luvia 61.4252°N, 21.5367°E 1947
Werkholmin Varvi -muistomerkki[12] Niemenkylä, Verkkorannassa Verkkorannan kesäkodin piha-alue; Verkkorannantie 95 Lavia 61.39°N, 21.5476°E 1999
Åke Tottin muistokivi[5][24][2] Irjanteen kirkon edusta Irjanne 61.2424°N, 21.7864°E 1976

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marko Onnela, et al.: Suomen muistomerkit. Osa II: Satakunta. 95 sivua. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994. ISBN 951-97134-1-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Moottorisahataide ihastuttaa nyt Eurajoella Yle. 2009. Viitattu 7.12.2017.
  2. a b c d e f Suomen muistomerkit, s. 9
  3. Irjanteen kirkonseutu ja kirkko Irjanteen museosivut. Arkistoitu 8.12.2017. Viitattu 7.12.2017.
  4. Suomen muistomerkit, s. 6
  5. a b Eurajoki raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.
  6. Eurajoki raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.
  7. a b c d e f g Suomen muistomerkit, s. 33
  8. a b c Eurajoen hautausmaa; Eurajoen seurakunta
  9. a b c Kuvia hautausmaista; Eurajoen seurakunta
  10. B6 Luvian Karjalaan jääneiden kivi_L.jpg (JPG) eurajoenseurakunta.fi. Viitattu 16.4.2019.
  11. Patsas esille ja nauha poikki Länsi-Suomi. 10.4.2016. Viitattu 7.12.2017.
  12. a b Muuta nähtävää; Eurajoki.fi
  13. Muistolaatta Maunon kunniaksi; Länsi-Suomi 12.5.2018
  14. A4 Muualle haudatut Eurajoki_L.jpg (JPG) eurajoenseurakunta.fi. Viitattu 16.4.2019.
  15. Suomen muistomerkit, s. 7
  16. Suomen muistomerkit, s. 8
  17. Eurajoki, Eurajoen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  18. Luvian hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  19. Rauma-Olkiluoto-voimajohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2011 sivut 23-24
  20. Teloituspaikan muistolaatta Werstas. Viitattu 16.4.2019.
  21. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Werstas. Viitattu 16.4.2019.
  22. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 269. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  23. Luvian hautausmaa eurajoenseurakunta.fi. Viitattu 15.4.2019.
  24. Eurajoki raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.