Luettelo Eurajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Eurajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Eurajoen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Eurajokeen on liitetty Luvian kunta vuoden 2017 alusta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
(Nimeämätön puuveistos) Kaharin nuorisokulttuuritalo[1] 61.2045°N, 21.7401°E Salonen, TuomoTuomo Salonen 2009
Elämänpuu[2] Irjanteen kirkon hautausmaa Irjanne 61.2424°N, 21.787°E Weckström, MarjattaMarjatta Weckström 1928
Eurajoen hevosen muistolaatta[3][4] Irjanteen kirkon edusta, hevospuomin keskimmäisessä kivisessä tukipylväässä Irjanne 61.2426°N, 21.7859°E 1977
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Eurajoki[5] Eurajoen hautausmaa, Kirkkotie 8 (koordinaatit likimääräiset) 61.2023°N, 21.7315°E
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Luvia[6][7] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3594°N, 21.6281°E 1959
Kasvu[8] Kirkkotien ja Weener-tien risteys 61.2038°N, 21.7402°E Kempas, LasseLasse Kempas 2016
Matti ja Susa[1] Laitakari (koordinaatit epävarmat) Luvia 61.3435°N, 21.5619°E Salonen, TuomoTuomo Salonen
Muualle haudattujen muistomerkki, Eurajoki[5][9] Eurajoen hautausmaa, Kirkkotie 8 61.2021°N, 21.7322°E
Muualle haudattujen muistomerkki, Irjanne[6] Irjanteen hautausmaa, Kämpäntie 168 (koordinaatit likimääräiset) Irjanne 61.2488°N, 21.7592°E
Muualle haudattujen muistomerkki, Luvia[6] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3594°N, 21.6282°E
Sankarimuistomerkki Isä hyvästelee poikansa, Eurajoki[10][5] Eurajoenkirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 8 61.2024°N, 21.7322°E Sailo, JyrkiJyrki Sailo ja Paatela, JaakkoJaakko Paatela 1951 Eurajoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Luvia[11] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3596°N, 21.6279°E Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan 1954 Luvia sankarimuistomerkki.JPG
Teloituspaikan muistolaatta[12] Irjanteen hautausmaa, Kämpäntie 168 Irjanne 61.2482°N, 21.7583°E 1928
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[13] Irjanteen hautausmaa, Kämpäntie 168 (koordinaatit likimääräiset) Irjanne 61.2489°N, 21.7595°E 1928
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Luvia[14] Luvian hautausmaa, Kirkkotie 14 Luvia 61.3596°N, 21.6281°E Kivekäs, ToivoToivo Kivekäs 1921 Luvia 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanikivi, Luvia[15] Kirkkotie Luvia 61.3595°N, 21.6271°E
Åke Tottin muistokivi[3][16] Irjanteen kirkon edusta Irjanne 61.2424°N, 21.7864°E 1976

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Moottorisahataide ihastuttaa nyt Eurajoella Yle. 2009. Viitattu 7.12.2017.
  2. Irjanteen kirkonseutu ja kirkko Irjanteen museosivut. Viitattu 7.12.2017.
  3. a b Eurajoki raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.
  4. Eurajoki raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.
  5. a b c Eurajoen hautausmaa; Eurajoen seurakunta
  6. a b c Kuvia hautausmaista; Eurajoen seurakunta
  7. B6 Luvian Karjalaan jääneiden kivi_L.jpg (JPG) eurajoenseurakunta.fi. Viitattu 16.4.2019.
  8. Patsas esille ja nauha poikki Länsi-Suomi. 10.4.2016. Viitattu 7.12.2017.
  9. A4 Muualle haudatut Eurajoki_L.jpg (JPG) eurajoenseurakunta.fi. Viitattu 16.4.2019.
  10. Eurajoki, Eurajoen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  11. Luvian hautausmaa Sotasampo. Viitattu 7.12.2017.
  12. Teloituspaikan muistolaatta Werstas. Viitattu 16.4.2019.
  13. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Werstas. Viitattu 16.4.2019.
  14. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 269. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  15. Luvian hautausmaa eurajoenseurakunta.fi. Viitattu 15.4.2019.
  16. Eurajoki raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.