Luettelo Keravan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Keravan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Keravan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos [1][2] Paikka Alue [3] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahjon muraali[4] Ketjutie 3, rakennuksen pohjoisseinällä Ahjo 60.3997°N, 25.1378°E Jani Tolin, Osmosek, Claudia ”Mad C” Walde, Multicoloured Dreams, Jukka Hakanen, Hende, Acton, Eore, Round, Loop, Zek, Mion, Skin, Jouni ”Psyke” Väänänen 2010-luku
Aurinko ja tuuli Keravan aukio, Kauppakaari 6 Keskusta 60.4031°N, 25.1015°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1982
Huovintien historiaa 900–1991 Sampolan alikulku, keskuskupoli Keskusta 60.4008°N, 25.1046°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola (1984) 1993
Ihmispuu Nikkarin koulu (nyk. Keravan lukio ja aikuislukio) Keskikatu 5 Keskusta 60.4052°N, 25.1001°E Junno, TapioTapio Junno 1989
Ilon hetket Sampolan aukio, Sampolankaari Keskusta 60.4018°N, 25.1082°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994
J. K. Paasikiven muistomerkki Paasikivenaukio, Paasikivenkuja Keskusta 60.4053°N, 25.1016°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1974
Kaiken maailman aseettomat rauhantekijät Klondyke-talon puisto, Alikerava Alikerava 60.3818°N, 25.1025°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1970-luvulla
Kala Kanniston päiväkoti, Kannistonkatu 3 (paikkalinkki noin, ei tietoa millä päiväkodin ulkoseinällä teos on) Savio 60.3914°N, 25.0965°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1975, kunnostettu 2015
Katkennut nuoli Killan koulu, Sarvimäentie 35 Kilta 60.4042°N, 25.083°E Mäkinen, ErikErik Mäkinen 1985
Keravan vaakuna Aleksis Kiven tie 4 Keskusta 60.4023°N, 25.101°E Hammar, AhtiAhti Hammar 1950-luvulla
Kirjokansi Sampolankatu 9, Sampola Keskusta 60.4016°N, 25.1108°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994
Klovni 3 kpl: Kauppakaaren länsipää, Aurinkomäki ja Sampolanpuisto (keskimmäinen Klovni-opaste kohdistamatta) Keskusta 60.4038°N, 25.0974°E

60°N, 25°E 60.4021°N, 25.1077°E

Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995
Kontakti Nikkarin koulu, Keskikatu 5 Keskusta 60.4059°N, 25.0989°E Junno, TapioTapio Junno 1974
Liekkikukko Paloaseman torni, Alikeravantie 35 Alikerava 60.389°N, 25.1101°E Kurtze, TainaTaina Kurtze 1981
Linnut[5] osoite, koordinaatit? 60°N, 25°E Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2017
Matkalla Kauppakaari 12 Keskusta 60.4037°N, 25.0982°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995
Menneiden sukupolvien muistomerkki Asemanaukion eteläreunalla, vajaa 40 m asemarakennuksen eteläseinästä länteen Keskusta 60.404°N, 25.1049°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1985
Nimetön (Punaista, keltaista ja sinistä) Kalevan päiväkoti, Ritakatu 5 Kaleva 60.4169°N, 25.0943°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1982
Oi neitoperho Keravan vanhan kauppalantalon puisto, Aleksis Kiven tie 4 (karttalinkki epämääräinen) Keskusta 60.402°N, 25.1006°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2008
Oodi vedelle Keravan keskuspuisto (laaja teos vesialtaassa, useita osia, yhdistelee myös valoa ja ääntä), kaupunginkirjaston luoteispuolella Keskusta 60.4057°N, 25.1025°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2005
Reliefi Keravanjoen päiväkoti, Jurvalantie 7 Keskusta 60.4032°N, 25.1202°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1976
Reliefi (Perhonen) Ahjon koulu, Ketjutie 2 Ahjo 60.4005°N, 25.1394°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1991
Rohtovehka Keravan terveyskeskus, Metsolantie 2 Kaleva 60.4093°N, 25.0873°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1978
Sammakko Paloasemantie 8 Keskusta 60.403°N, 25.115°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1976
Sankarimuistomerkki, Kerava[6] Keravan Talvisodan sankarihautausmaa, Hakalantie 1 Keskusta 60.4024°N, 25.1115°E Röneholm, HarryHarry Röneholm 1939 Kerava sankarimuistomerkki.JPG
Sherwood-kyltti [4] Keinukallion juoksuportaat, Keinukalliontie, Keinukallion urheilupuisto Keinukallio 60.384°N, 25.1353°E Iloiset Veikot, Iloiset Veikot 2015
Sirkusmuistomerkki Kauppakaari 17 Keskusta 60.4039°N, 25.0974°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja ja Antero Poppius 1979
Taide- ja museokeskus Sinkkan seinämaalaus[7][2][4] Taide- ja museokeskus Sinkka, Kultasepänkatu 2 Keskusta 60.4008°N, 25.1089°E Walde, Claudia ”Mad C”Claudia ”Mad C” Walde 2017
Talkoolaisten muistomerkki Klondyke-talon piha, Kumitehtaankatu 5 Alikerava 60.382°N, 25.1019°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 2004
Tulenliekki Sampolan alikulku Keskusta 60.4021°N, 25.1051°E Harsti, ReinoReino Harsti (1974) siirretty 2005
Volmari Iso-Hollon patsas[4] Volmari Iso-Hollon aukio, Ilmattarentiestä etelään ja Paasikivenkadusta itään Keskusta 60.4049°N, 25.1034°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1994
Yllättävä kohtaaminen Sampolankaaren itäpää Keskusta 60.4018°N, 25.1103°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Saarenmaa (toim.): Keravan taiderastit (ellei muuta mainittu, tämä on taulukon lähde) Keravan Taidemuseon ystävät ry.. 2012. Viitattu 8.12.2017.
  2. a b Keravan taiderastit (Keravan taiderastit-vihkosen taideteoksia karttapalvelun ilmakuvassa valokuvineen ja muine teostietoineen) Keravan kaupunki via arcgis.com. Viitattu 4.11.2018.
  3. Keravan karttapalvelu (Kaupunginosat saa esille (runsaudessaan hankalasti käytettävästä) Layers-valikosta) Keravan kaupunki via arcgis.com. Viitattu 4.11.2018.
  4. a b c d Keravan arkkitehtuurikartta 2018 (pdf) Keravan kaupunki, kerasva.fi. Viitattu 4.11.2018.
  5. Jukka Hakanen: Linnut (2017, seinämaalaus)
  6. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 311. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  7. Marianna Simo: Nyt on hyvä syy käydä Keravalla – 200-metrinen seinämaalaus valmistuu pian Helsingin Uutiset, helsinginuutiset.fi. 7.7.2017. Viitattu 4.11.2018.