Luettelo Keravan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Keravan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Keravan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
24 pistettä[1] Kaupinpuisto, Kaupinkuja Keskusta 60.4009°N, 25.1113°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1992 24 pistettä by Martti Aiha 1992.JPG
Ahjon muraali[2][3] Rakennuksen pohjoisseinällä, Ketjutie 3 Ahjo 60.3997°N, 25.1378°E Väänänen, JouniJouni Väänänen et al. 2010-luku Ahjon muraali.JPG
Auringon kehrä[1] Keravan terveyskeskus, Metsolantie 2 Kaleva 60.4089°N, 25.0884°E Koskinen, AnteroAntero Koskinen 2000 Auringon kehrä by Antero Koskinen 2000.JPG
Aurinko ja tuuli[1] Keravan aukio, Kauppakaari 6 Keskusta 60.4031°N, 25.1015°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1982 Aurinko ja tuuli kerava - 1.jpg
Bauhaus-koulun kunniaksi[1] Saviontien ja Asematien välinen puistoalue Sompio 60.4002°N, 25.1037°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1990 Bauhaus-koulun kunniaksi by Antti Maasalo 1990.JPG
Coca-Cola Wave[4] Sinebrychoffin päärakennuksen edessä, Sinebrychoffinaukio 1 Alikerava 60.3815°N, 25.1097°E Ek, AnuAnu Ek 2019 Coca-Cola Wave by Anu Ek 2019.JPG
Elävä valo[5] Keravan seurakuntakeskus, Papintie 2-6 Keskusta 60.401°N, 25.1131°E Korhonen, AuliAuli Korhonen 1998 Auli Korhonen - Elävä valo - 1998 - Keravan seurakuntakeskus, Papintie 2-6 - Keskusta, Kerava.jpg
Evankelistat[5] Keravan kirkon pääoven yllä, Papintie 2 Keskusta 60.4022°N, 25.112°E Heino, RaimoRaimo Heino 1988 Raimo Heino - Evankelistat - 1988 - Keravan kirkon pääoven yllä, Papintie 2 - Keskusta, Kerava.jpg
Free at last[6][2][1] Taide-ja museokeskus Sinkan julkisivu (rakennuksen eteläkulma), Kultasepänkatu 2 Keskusta 60.4007°N, 25.1087°E Walde, ClaudiaClaudia Walde 2017 Claudia Mad C Walde Taide ja museokeskus Sinkan seinämaalaus 2017.JPG
Huovintien historiaa 900–1991[1] Sampolan alikulku, keskuskupoli; lähin osoite Kauppakaari 2 Keskusta 60.402°N, 25.1049°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1993 (1984) Alpo Jaakola Huovintien historiaa 900 1991 1993.JPG
Ihmispuu[7][1] Nikkarin koulu (nyk. Keravan lukio ja aikuislukio), Keskikatu 5 Keskusta 60.4053°N, 25.0982°E Junno, TapioTapio Junno 1989 Tapio Junno Ihmispuu 1989.JPG
Ilon hetket[1] Sampolan aukio, Sampolankaari Keskusta 60.4018°N, 25.1082°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994 Antti Maasalo Ilon hetket 1994.JPG
J. K. Paasikiven muistomerkki[1] Paasikivenaukio, Paasikivenkuja Keskusta 60.4053°N, 25.1016°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1970 Veikko Leppänen J K Paasikiven muistomerkki 1974.JPG
Kaiken maailman aseettomat rauhantekijät[1] Klondyke-talon puisto, Kumitehtaankatu 5 Alikerava 60.3818°N, 25.1025°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1972 Heikki W Virolainen Kaiken maailman aseettomat rauhantekijat.JPG
Kala[1] Sampolan palvelukeskus (sisällä, näkyy ikkunasta), Kultasepänkatu 7 Keskusta 60.4015°N, 25.1061°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 2015 (1979) Heikki W. Virolainen - Kala - 1975 - Sampolan palvelukeskus, Kultasepänkatu 7 - Keskusta, Kerava.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[8][9] Keravan kirkonmäki, Papintie 2 Keskusta 60.402°N, 25.1124°E Lehikoinen, JyrkiJyrki Lehikoinen 1976 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki - Keravan kirkonmäki, Papintie 2 - Keskusta, Kerava.jpg
Katkennut nuoli[1] Killan koulu, Sarvimäentie 35 Kilta 60.4042°N, 25.083°E Mäkinen, ErikErik Mäkinen 1985 Erik Makinen Katkennut nuoli 1985.JPG
Keravan vaakuna[1] Aleksis Kiven tie 4 Keskusta 60.4025°N, 25.1005°E Hammar, AhtiAhti Hammar 1956 Ahti Hammar Keravan vaakuna.JPG
Kirjokansi[10][1] Sampolankatu 9, Sampola Keskusta 60.4016°N, 25.1108°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994 Antti Maasalo Kirjokansi 1994.JPG
Klovni[1] Kauppakaaren länsipää (Sirkusmuistomerkin vieressä) Keskusta 60.4038°N, 25.0974°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995 Antti Maasalo - Klovni - 1 - 1995 - Kauppakaaren länsipää (Sirkusmuistomerkin lähellä) - Keskusta, Kerava.jpg
Klovni[1] Sampolanpuisto (leikkikentän luona) Keskusta 60.4021°N, 25.1077°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995 Antti Maasalo - Klovni - 2 - 1995 - Sampolanpuisto, leikkikentän luona - Keskusta, Kerava.jpg
Kolmijalkainen kannattelee risupalloa[1] Kaupinpuisto, Kaupinkuja Keskusta 60.401°N, 25.1109°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2001 Kolmijalkainen kannattelee risupalloa by Pekka Kauhanen 2001.JPG
Kontakti[11][1] Nikkarin koulu, Keskikatu 5 Keskusta 60.4052°N, 25.1°E Junno, TapioTapio Junno 1974 Tapio Junno Kontakti 1974.JPG
Korkealle arvostettu[1] Kaupinpuisto, Kaupinkuja Keskusta 60.4009°N, 25.111°E Madekivi, AssiAssi Madekivi 1999 Korkealle arvostettu by Assi Madekivi 1999.JPG
Linnut[12] Virastokuja Keskusta 60.4017°N, 25.1064°E Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2017 Jukka Hakanen - Linnut, seinämaalauksen yksityiskohta - Virastokuja - Keskusta, Kerava.jpg
Luonnonvoimat[1] Saviontien ja Asematien välinen puistoalue Sompio 60.4005°N, 25.1038°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1991 Luonnonvoimat by Antti Maasalo 1991.JPG
Masuunin henki[1] Puuvalonaukio Keskusta 60.4018°N, 25.1019°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 1999 Masuunin henki by Pekka Pitkänen 1999.JPG
Matkalla[13][1] Kauppakaari 12 Keskusta 60.4038°N, 25.0981°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995 Maasalo Matkalla Kerava.jpg
Menneiden sukupolvien muistomerkki[1] Asemanaukion eteläreunalla, vajaa 40 m asemarakennuksen eteläseinästä länteen Keskusta 60.404°N, 25.1049°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1985 Alpo Jaakola Menneiden sukupolvien muistomerkki 1985.JPG
Nimetön (Punaista, keltaista ja sinistä)[1] Kalevan päiväkoti, Ritakatu 5 Kaleva 60.4169°N, 25.0943°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1982 Kari Huhtamo Nimetön (Punaista keltaista ja sinistä) 1982.JPG
Oi neitoperho[1] Keravan vanhan kauppalantalon puisto, Aleksis Kiven tie 4 Keskusta 60.4023°N, 25.1005°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2008 Taru Mäntynen Oi neitoperho 2008.JPG
Oodi vedelle[1] Keravan keskuspuisto (laaja teos vesialtaassa, useita osia, yhdistelee myös valoa ja ääntä), kaupunginkirjaston luoteispuolella Keskusta 60.4057°N, 25.1025°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2005 Antti Maasalo Oodi vedelle 2005 osa.JPG
Purjehtiva muuri[1][14] Kivisillan kupeessa Keravanjoen länsirannalla, Kivisillantie 32 Ylikerava 60.4086°N, 25.1232°E Kaikkonen, PekkaPekka Kaikkonen 2021 (1997) Purjehtiva muuri by Pekka Kaikkonen.JPG
Pylväs versoo[1] Lapilan kartanon etupiha, Lapilantie 19 Keskusta 60.4039°N, 25.1142°E Pääläinen, MainiMaini Pääläinen 2002 Pylväs versoo by Maini Pääläinen 2002 Kerava.JPG
Reliefi[10] Keravanjoen päiväkoti, Rintalantie 3 Keskusta 60.4002°N, 25.1189°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 2019 (1976) Kari Huhtamo Reliefi 1976.JPG
Reliefi (Perhonen)[15][1] Ahjon koulu, Ketjutie 2 Ahjo 60.4005°N, 25.1394°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1991 Kari Huhtamo Reliefi (Perhonen) 1991.JPG
Rohtovehka[1] Keravan terveyskeskus, Metsolantie 2 Kaleva 60.4093°N, 25.0873°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1978 Kari Huhtamo - Rohtovehka - 1978 - Keravan terveyskeskus, Metsolantie 2 - Kaleva, Kerava.jpg
Salomen tanssi[1] Lapilan kartanon takapiha, Lapilantie 19 Keskusta 60.4037°N, 25.1153°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1986 Salomen tanssi by Kauko Räsänen 1986 Kerava.JPG
Sammakko[1] Paloasemantie 8 Keskusta 60.403°N, 25.115°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1976 Veikko Haukkavaara Sammakko 1976.JPG
Sampolan helmi[16] Virastokujan ja Sampolankaaren risteys Keskusta 60.4018°N, 25.1067°E Väänänen, JouniJouni Väänänen 2017 Jouni Väänänen - Sampolan Helmi - 2017 - Virastokujan ja Sampolankaaren risteys - Keskusta, Kerava.jpg
Sankarimuistomerkki, Kerava[17] Keravan Talvisodan sankarihautausmaa, Hakalantie 1 Keskusta 60.4024°N, 25.1115°E Röneholm, HarryHarry Röneholm 1939 Kerava sankarimuistomerkki.JPG
Sherwood-kyltti [2] Keinukallion juoksuportaat, Keinukalliontie, Keinukallion urheilupuisto Keinukallio 60.384°N, 25.1353°E Iloiset Veikot, Iloiset Veikot 2015 Sherwood kyltti 2015.JPG
Sirkusmuistomerkki[1] Kauppakaari 17 Keskusta 60.4039°N, 25.0974°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja ja Antero Poppius 1979 Keravan sirkushev - 1.jpg
Talkoolaisten muistomerkki[1] Klondyke-talon piha, Kumitehtaankatu 5 Alikerava 60.382°N, 25.1019°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 2004 Heikki Haivaoja Talkoolaisten muistomerkki 2004.JPG
Toimialue[5] Osuuspankin talon eteläpääty, Paasikivenkatu 3 Keskusta 60.4039°N, 25.1021°E Weckström, MarjattaMarjatta Weckström 1976 Marjatta Weckstrom Toimialue 1976.JPG
Tulenliekki[1] Sampolan alikulku Keskusta 60.4021°N, 25.1051°E Harsti, ReinoReino Harsti 2005 (1974) Reino Harsti Tulenliekki 1974.JPG
Tuuleen veistetty[1] Lapilan kartanon takapiha, Lapilantie 19 Keskusta 60.4034°N, 25.115°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1980 Tuuleen veistetty by Kauko Räsänen 1980 Kerava.JPG
Tuulineliöitä[1] Ahjontien, Jaakkolantien ja Alikeravantien väliin jäävä viheralue; Jaakkolantie 1 Alikerava 60.4°N, 25.114°E Ruutsalo, EinoEino Ruutsalo 2021 (1991) Tuulineliöitä by Eino Ruutsalo 1991.JPG
Vapaus, tasa-arvo, ihmisyys[18] Aurinkomäki Keskusta 60.4037°N, 25.1029°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2018 Pitkanen Vapaus Kerava.jpg
Veteraanipaasi[8][19] Keravan kirkonmäki, Papintie 2 Keskusta 60.4016°N, 25.1123°E Lehikoinen, JyrkiJyrki Lehikoinen 1996 Veteraanipaasi - Keravan kirkonmäki, Papintie 2 - Keskusta, Kerava.jpg
Volmari Iso-Hollon patsas[2][1] Volmari Iso-Hollon aukio, Ilmattarentiestä etelään ja Paasikivenkadusta itään Keskusta 60.4048°N, 25.1034°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1994 Erkki Kannosto Volmari Iso Hollon patsas 1994.JPG
Yllättävä kohtaaminen[1] Sampolankaaren itäpää Keskusta 60.4018°N, 25.1103°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994 Antti Maasalo Yllattava kohtaaminen 1994.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am Keravan Taiderastit/ Keravan karttapalvelu Keravan kaupunki via arcgis.com. Viitattu päivitetty 11.2.2021.
  2. a b c d Keravan arkkitehtuurikartta 2018 (pdf) Keravan kaupunki, kerasva.fi. Viitattu 4.11.2018.
  3. Keravan Ahjoon valmistunut yhteisötaideteos vahvistaa uudelleensyntyvän alueen identiteettiä 3.11.2017. Skanska. Viitattu 18.9.2022.
  4. Taiteilija Anu Ekin patsas juhlistaa Coca-Colan ja Sinerbrychoffin 20-vuotista yhteistyötä; Coca-cola.fi
  5. a b c Hänninen et al., 2015, s. 60
  6. Marianna Simo: Nyt on hyvä syy käydä Keravalla – 200-metrinen seinämaalaus valmistuu pian Helsingin Uutiset, helsinginuutiset.fi. 7.7.2017. Viitattu 4.11.2018.
  7. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 63 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  8. a b Keravan kirkko (kirkkoesite), s. 10. Keravan seurakunta, 2017. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 10.9.2022).
  9. Viikon seura nro 24: Keravan Karjalaseura ry Karjalan Liitto Ry. Viitattu 10.9.2022.
  10. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 61 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  11. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 62 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  12. Jukka Hakanen: Linnut (2017, seinämaalaus)
  13. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 60 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  14. Pekka Kaikkonen, Purjehtiva muuri, 1997 Keravan kaupunki. Viitattu 10.9.2022.
  15. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 72 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  16. Curriculum Vitae.´Jouni "Psyke" Väänänen psyke1.com. Viitattu 6.6.2019.
  17. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 311. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  18. Keravalla paljastetaan tiistaina uusi 1918-muistomerkki Kansan Uutiset. 26.1.2018. Viitattu 5.5.2019.
  19. Veteraanipaasi (Kuvatietokanta, kuva nro v088_0900) 2.9.0998. Muistaja museotietokanta. Viitattu 10.9.2022.