Luettelo Keravan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Keravan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Keravan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa valtakunnallista Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
24 pistettä[1] Kaupinpuisto, Kaupinkuja Keskusta 60.4009°N, 25.1113°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1992
Ahjon muraali[2][3] Rakennuksen pohjoisseinällä, Ketjutie 3 Ahjo 60.3997°N, 25.1378°E Väänänen, JouniJouni Väänänen et al. 2010-luku
Auringon kehrä[1] Keravan terveyskeskus, Metsolantie 2 Kaleva 60.4089°N, 25.0884°E Koskinen, AnteroAntero Koskinen 2000
Aurinko ja tuuli[1] Keravan aukio, Kauppakaari 6 Keskusta 60.4031°N, 25.1015°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1982
Bauhaus-koulun kunniaksi[1][4] Saviontien ja Asematien välinen puistoalue[a] Sompio 60.4002°N, 25.1037°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2020 (1991)
Coca-Cola Wave[5] Sinebrychoffin päärakennuksen edessä, Sinebrychoffinaukio 1 Alikerava 60.3815°N, 25.1097°E Ek, AnuAnu Ek 2019
Elävä valo[6] Keravan seurakuntakeskus, Papintie 2-6 Keskusta 60.401°N, 25.1131°E Korhonen, AuliAuli Korhonen 1998
Evankelistat[6] Keravan kirkon pääoven yllä, Papintie 2 Keskusta 60.4022°N, 25.112°E Heino, RaimoRaimo Heino 1988
Free at last[7][2][1] Taide-ja museokeskus Sinkan julkisivu (rakennuksen eteläkulma), Kultasepänkatu 2 Keskusta 60.4007°N, 25.1087°E Walde, ClaudiaClaudia Walde 2017
Huovintien historiaa 900–1991[1] Sampolan alikulku, keskuskupoli; lähin osoite Kauppakaari 2 Keskusta 60.402°N, 25.1049°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1993 (1984)
Ihmispuu[8][1] Nikkarin koulu (nyk. Keravan lukio ja aikuislukio), Keskikatu 5 Keskusta 60.4053°N, 25.0982°E Junno, TapioTapio Junno 1989
Ilmatorjunnan muistolaatta[9] Klondyke-talon seinä, Kumitehtaankatu 5 Alikerava 60.382°N, 25.102°E 2018
Ilon hetket[1] Sampolan aukio, Sampolankaari Keskusta 60.4018°N, 25.1082°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994
J. K. Paasikiven muistomerkki[1] Paasikivenaukio, Paasikivenkuja Keskusta 60.4052°N, 25.1022°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1970
Kaiken maailman aseettomat rauhantekijät[1] Klondyke-talon puisto, Kumitehtaankatu 5 Alikerava 60.3818°N, 25.1025°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 1972
Kala[1] Sampolan palvelukeskus (sisällä, näkyy ikkunasta), Kultasepänkatu 7 Keskusta 60.4015°N, 25.1061°E Virolainen, Heikki W.Heikki W. Virolainen 2015 (1979)
Kanniston kiertoliittymän ympäristöteos[10] Kanniston kiertoliittymä, Kannistonkatu 1 60.3909°N, 25.1005°E Aho, TimoTimo Aho 2022
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[11][12] Keravan kirkonmäki, Papintie 2 Keskusta 60.402°N, 25.1124°E Lehikoinen, JyrkiJyrki Lehikoinen 1976
Katkennut nuoli[1] Killan koulu, Sarvimäentie 35 Kilta 60.4042°N, 25.083°E Mäkinen, ErikErik Mäkinen 1985
Keravan vaakuna[1] Aleksis Kiven tie 4 Keskusta 60.4025°N, 25.1005°E Hammar, AhtiAhti Hammar 1956
Kirjokansi[13][1] Sampolankatu 9, Sampola Keskusta 60.4016°N, 25.1108°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994
Klovni[1] Kauppakaaren länsipää (Sirkusmuistomerkin vieressä) Keskusta 60.4038°N, 25.0974°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995
Klovni[1] Sampolanpuisto (leikkikentän luona) Keskusta 60.4021°N, 25.1077°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995
Kolmijalkainen kannattelee risupalloa[1] Kaupinpuisto, Kaupinkuja Keskusta 60.401°N, 25.1109°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2001
Kontakti[14][1] Nikkarin koulu, Keskikatu 5 Keskusta 60.4052°N, 25.1°E Junno, TapioTapio Junno 1974
Korkealle arvostettu[1] Kaupinpuisto, Kaupinkuja
Varastettu kesäkuussa 2024[15]
Keskusta 60.4009°N, 25.111°E Madekivi, AssiAssi Madekivi 1999
Linnut[16] Virastokuja Keskusta 60.4017°N, 25.1064°E Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2017
Luonnonvoimat[1][4] Saviontien ja Asematien välinen puistoalue[a] Sompio 60.4005°N, 25.1038°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2021 (1991)
Masuunin henki[1] Puuvalonaukio Keskusta 60.4018°N, 25.1019°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 1999
Matkalla[17][1] Kauppakaari 12 Keskusta 60.4038°N, 25.0981°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1995
Menneiden sukupolvien muistomerkki[1] Asemanaukion eteläreunalla, vajaa 40 m asemarakennuksen eteläseinästä länteen Keskusta 60.404°N, 25.1049°E Jaakola, AlpoAlpo Jaakola 1985
Nimetön (Punaista, keltaista ja sinistä)[1] Kalevan päiväkoti, Ritakatu 5 Kaleva 60.4169°N, 25.0943°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1982
Oi neitoperho[1] Keravan vanhan kauppalantalon puisto, Aleksis Kiven tie 4 Keskusta 60.4023°N, 25.1005°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2008
Oodi vedelle[1] Keravan keskuspuisto (laaja teos vesialtaassa, useita osia, yhdistelee myös valoa ja ääntä), kaupunginkirjaston luoteispuolella Keskusta 60.4057°N, 25.1025°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2005
Purjehtiva muuri[1][18] Kivisillan kupeessa Keravanjoen länsirannalla, Kivisillantie 32 Ylikerava 60.4086°N, 25.1232°E Kaikkonen, PekkaPekka Kaikkonen 2021 (1997)
Pylväs versoo[1] Lapilan kartanon etupiha, Lapilantie 19 Keskusta 60.4039°N, 25.1142°E Pääläinen, MainiMaini Pääläinen 2002
Reliefi[13] Keravanjoen päiväkoti, Rintalantie 3 Keskusta 60.4002°N, 25.1189°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 2019 (1976)
Reliefi (Perhonen)[19][1] Ahjon koulu, Ketjutie 2 Ahjo 60.4005°N, 25.1394°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1991
Rohtovehka[1] Keravan terveyskeskus, Metsolantie 2 Kaleva 60.4093°N, 25.0873°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1978
Salomen tanssi[1] Lapilan kartanon takapiha, Lapilantie 19 Keskusta 60.4037°N, 25.1153°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1986
Sammakko[1] Paloasemantie 8 Keskusta 60.403°N, 25.115°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1976
Sampolan helmi[20] Virastokujan ja Sampolankaaren risteys Keskusta 60.4018°N, 25.1067°E Väänänen, JouniJouni Väänänen 2017
Sankarimuistomerkki, Kerava[21] Keravan Talvisodan sankarihautausmaa, Hakalantie 1 Keskusta 60.4024°N, 25.1115°E Röneholm, HarryHarry Röneholm 1939
Sherwood-kyltti [2] Keinukallion juoksuportaat, Keinukalliontie, Keinukallion urheilupuisto Keinukallio 60.384°N, 25.1353°E Iloiset Veikot, Iloiset Veikot 2015
Sirkusmuistomerkki[1] Kauppakaari 17 Keskusta 60.4039°N, 25.0974°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja ja Antero Poppius 1979
Stone-muistolaatta[22] Aurinkomäki (karttalinkki likimääräinen) Keskusta 60.4037°N, 25.103°E 2018
Talkoolaisten muistomerkki[1] Klondyke-talon piha, Kumitehtaankatu 5 Alikerava 60.382°N, 25.1019°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 2004
Toimialue[6] Osuuspankin talon eteläpääty, Paasikivenkatu 3 Keskusta 60.4039°N, 25.1021°E Weckström, MarjattaMarjatta Weckström 1976
Tulenliekki[1] Sampolan alikulku Keskusta 60.4021°N, 25.1051°E Harsti, ReinoReino Harsti 2005 (1974)
Tuuleen veistetty[1] Lapilan kartanon takapiha, Lapilantie 19 Keskusta 60.4034°N, 25.115°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1980
Tuulineliöitä[1] Ahjontien, Jaakkolantien ja Alikeravantien väliin jäävä viheralue; Jaakkolantie 1 Alikerava 60.4°N, 25.114°E Ruutsalo, EinoEino Ruutsalo 2021 (1991)
Vapaus, tasa-arvo, ihmisyys[23] Aurinkomäki Keskusta 60.4037°N, 25.1029°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2018
Veteraanien muistokivi[24] Toukolan palvelutalon piha, Timontie 1 60.4005°N, 25.0997°E 2023 (2002)
Veteraanipaasi[11][25] Keravan kirkonmäki, Papintie 2 Keskusta 60.4016°N, 25.1123°E Lehikoinen, JyrkiJyrki Lehikoinen 1996
Volmari Iso-Hollon patsas[2][1] Volmari Iso-Hollon aukio, Ilmattarentiestä etelään ja Paasikivenkadusta itään Keskusta 60.4048°N, 25.1034°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1994
Yllättävä kohtaaminen[1] Sampolankaaren itäpää Keskusta 60.4018°N, 25.1103°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1994
  1. a b Teos oli aikaisemmin Tuusulassa, uimahallin lähellä (Rykmentientie 1)
  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am Keravan Taiderastit/ Keravan karttapalvelu Keravan kaupunki via arcgis.com. Viitattu päivitetty 11.2.2021.
  2. a b c d Arkistoitu kopioKeravan arkkitehtuurikartta 2018 (pdf) Keravan kaupunki, kerasva.fi. Arkistoitu 5.11.2018. Viitattu 4.11.2018.
  3. Keravan Ahjoon valmistunut yhteisötaideteos vahvistaa uudelleensyntyvän alueen identiteettiä 3.11.2017. Skanska. Viitattu 18.9.2022.
  4. a b Keravan taiderastit Taide- ja museokeskus Sinkka. Viitattu 29.5.2024.
  5. Taiteilija Anu Ekin patsas juhlistaa Coca-Colan ja Sinerbrychoffin 20-vuotista yhteistyötä; Coca-cola.fi
  6. a b c Hänninen et al., 2015, s. 60
  7. Marianna Simo: Nyt on hyvä syy käydä Keravalla – 200-metrinen seinämaalaus valmistuu pian Helsingin Uutiset, helsinginuutiset.fi. 7.7.2017. Viitattu 4.11.2018.
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 63 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  9. Ilmatorjunnan muistolaatta paljastettiin Keravalla – "Paikka Klondyke-talon seinässä on oikea"; Keski-Uusimaa 1.12.2018
  10. Keravalle valmistuu uusi julkinen taideteos; Sinkka
  11. a b Keravan kirkko (kirkkoesite), s. 10. Keravan seurakunta, 2017. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 10.9.2022).
  12. Viikon seura nro 24: Keravan Karjalaseura ry Karjalan Liitto Ry. Viitattu 10.9.2022.
  13. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 61 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  14. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 62 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  15. Assi Madekiven julkinen taideteos Korkealle arvostettu on varastettu Keravan Kaupinpuistosta 6.6.2024. Taide- ja museokeskus Sinkka. Viitattu 4.7.2024.
  16. Jukka Hakanen: Linnut (2017, seinämaalaus)
  17. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 60 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  18. Pekka Kaikkonen, Purjehtiva muuri, 1997 Keravan kaupunki. Arkistoitu 10.9.2022. Viitattu 10.9.2022.
  19. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 5 tammikuuta 2019), s. 72 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  20. Curriculum Vitae.´Jouni "Psyke" Väänänen psyke1.com. Viitattu 6.6.2019.
  21. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 311. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  22. Stone lyötiin kiveen – Kerava kunnioitti poikiaan; inferno.fi 13.8.2018
  23. Keravalla paljastetaan tiistaina uusi 1918-muistomerkki Kansan Uutiset. 26.1.2018. Viitattu 5.5.2019.
  24. Etsi kuvasta muistomerkki! Veteraanien muistokiven uutta paikkaa Keravalla pidetään omituisena – näin kommentoi veteraaniyhdistyksen puheenjohtaja; Keski-Uusimaa 18.9.2023
  25. Veteraanipaasi (Kuvatietokanta, kuva nro v088_0900) 2.9.0998. Muistaja museotietokanta. Viitattu 10.9.2022. [vanhentunut linkki]