Luettelo Lapinlahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lapinlahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lapinlahden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lapinlahteen on liitetty Varpaisjärven kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aamurukous (osa Muualle haudattujen vainajien muistomerkkiä)[1] Lapinlahden hautausmaa, Linnasalmentie 2 Lapinlahden kirkonkylä 63.3657°N, 27.4026°E Halonen, EemilEemil Halonen (1998) Eemil Halonen - Aamurukous - (1998) - Muualle haudattujen muistomerkki - Lapinlahden hautausmaa, Linnasalmentie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Aino[2][3] Kirjaston sisäpihalla sisäänkäynnin lähellä Lapinlahden kirkonkylä 63.3672°N, 27.3954°E Haltia, KaarloKaarlo Haltia (1885) 1983 Kaarlo Haltia - Aino - (1885) 1983 - Lapinlahden kirjaston sisäpiha, Mykkäläntie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Aurinkotuuli[2][4][5] Lapinlahden keskustan liikenneympyrä Lapinlahden kirkonkylä 63.3667°N, 27.3919°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1999 Stefan Lindfors - Aurinkotuuli - 1999 - Lapinlahden keskustan liikenneympyrä - Lapinlahden kk - Lapinlahti - 1.jpg
Fuuga Savonia[5] Lapinlahden kunnantalo (onko sisällä? koordinaatit suuntaa-antavia) Lapinlahden kirkonkylä 63.3658°N, 27.3932°E Puustinen, RaimoRaimo Puustinen 1982-83
Hellyys[5][2] Jussinpihan palvelukeskuksen sisäpiha, Juhani Ahontie 8 Lapinlahden kirkonkylä 63.3646°N, 27.3884°E Ryynänen, EvaEva Ryynänen 1992 Eva Ryynänen - Hellyys - 1992 - Jussinpihan palvelukeskuksen sisäpiha, Juhani Ahontie 8 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Herännäisyyden muistokivi[6] Herännäisniitty (Telppäsniitty), lähin talo Telppäsentie 189 (Pörsänmäki), jota ennen jatketaan kävellen peltotietä itään parisensataa metriä ja edelleen Telppäsjoen yli ja Herännäisniityn peltokaistaleen yli eteläkaakkon metsäniemekkeen reunaan, jossa muistomerkki sijaitsee. Lintulahti 63.3737°N, 27.3197°E 1976 Herännäisyyden muistokivi - Herännäisniitty (Telppäsniitty) - 63.3737 N 27.3197 E - Lapinlahti - orig.jpg
Höyryveturi[5] (Tv1) Matin ja Liisan aseman (Neste Lapinlahti) pihalla, Kuopiontie 210 Lapinlahden kirkonkylä 63.3487°N, 27.4139°E
Juhani Ahon muistolaatta Väärnin pappilan seinä, Juhani Ahon tie 82 Lapinlahden kirkonkylä 63.3527°N, 27.376°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961 Aimo Tukiainen - Juhani Ahon muistolaatta - 1961 - Väärnin pappilan seinä, Juhani Ahontie 82 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Karhunpaini[2][7] Lapinlahden kunnanviraston sisäänkäynnin vieressä, Asematie 4 Lapinlahden kirkonkylä 63.3658°N, 27.393°E Huovinen, MarkoMarko Huovinen 2011 Marko Huovinen - Karhunpaini - 2011 - Lapinlahden kunnanviraston ulko-oven vieressä, Asematie 4 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Kiekonheittäjä[8] Lapinlahden monitoimitalo, Monarintie 8 (suuntaa-antava sijainti) Lapinlahden kirkonkylä 63.3593°N, 27.4015°E Halonen, EemilEemil Halonen 1982 (1917)
Kirnu[2] Meijerin edessä, Käsityöläisaukio, Juhani Ahontie 5 Lapinlahden kirkonkylä 63.3656°N, 27.3891°E ? Kirnu - Entisen meijerin edessä, Käsityöläisaukio, Juhani Ahontie 5 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Kivenhakkaaja[2][9] Lapinlahden kirjaston ja kirkon välissä. Lapinlahden kirkonkylä 63.3672°N, 27.394°E Halonen, EemilEemil Halonen 1907 Eemil Halonen - Kivenhakkaaja -1907 - Lapinlahden kirjaston edusta, Mykkäläntie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Kivikko[7] "Rovastilan puisto", Juhani Ahontie 9 vastapäätä, suuntaa-antava sijainti Lapinlahden kirkonkylä 63.3639°N, 27.3855°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992 Olavi Lanu - Kivikko - 1992 - Rovastilan puisto, Juhani Ahontie 12 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Korkea veisu[2] Lukion pihalla Lapinlahden kirkonkylä 63.365°N, 27.3873°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2004 Kaarina Kaikkonen - Korkea veisu - 2004 - Lapinlahden lukion etupihalla, Kivistöntie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Kurvi[2] Kuvataidelukion päädyssä Lapinlahden kirkonkylä 63.3648°N, 27.3866°E Kuvataidelukion opiskelijaryhmä 2006 Kuvataidelukion opiskelijaryhmä - Kurvi - 2006 - Lapinlahden kuvataidelukio seinä, Kivistöntie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Kuningaskobra[2] Lapinlahden kunnanviraston edusta / pihalla, Asematie 4 Lapinlahden kirkonkylä 63.3658°N, 27.3926°E Koistinen, EinoEino Koistinen 1994 Eino Koistinen - Kuningaskobra - 1994 - Lapinlahden kunnanviraston etupiha, Asematie 4 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Lauri Karimon muistomerkki[10] Lapinlahden urheilukentän vieressä (paikkalinkki karkea, suuntaa-antava) Lapinlahden kirkonkylä 63.3574°N, 27.4004°E Halonen, ArttuArttu Halonen 1951
Nälkään kuolleiden muistomerkki[11] Lapinlahden vanhan hautausmaan pääty, Haapalaisentie 1, suuntaa-antava paikkalinkki Lapinlahden kirkonkylä 63.368°N, 27.391°E 1968 Nälkään kuolleiden muistomerkki - 1968 - Lapinlahden vanha hautausmaa, Haapalaisentie 1 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Pajutyttö[7] "Rovastilan puisto", Juhani Ahontie 9 vastapäätä, suuntaa-antava sijainti Lapinlahden kirkonkylä 63.3637°N, 27.3853°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991 Olavi Lanu - Pajutyttö -1991 - Rovastilan puisto, Juhani Ahontie 12 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Portti Lapinlahdelle[12][13] Alapitkän koulun julkisivu (Viitostien puoleinen seinä), Alapitkäntie 45 Alapitkä 63.2017°N, 27.5382°E Hänninen, PetriPetri Hänninen 1999 Petri Hänninen - Portti Lapinlahdelle - 1999 - Alapitkän koulun valtatien 4 puoleinen seinä - Alapitkäntie 45 - Alapitkä - Lapinlahti.jpg
Rukoileva mies ja rukoileva nainen[2] Arkitori Lapinlahden kirkonkylä 63.3659°N, 27.3916°E Halonen, EemilEemil Halonen 1990-luvun puoliväli Eemil Halonen - Rukoileva mies ja rukoileva nainen - 1909 - Arkitori, Juhani Ahontie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti - 1.jpgEemil Halonen - Rukoileva mies ja rukoileva nainen - 1909 - Arkitori, Lapinlahden kk - Lapinlahti - 2.jpgEemil Halonen - Rukoileva mies ja rukoileva nainen - 1909 - Arkitori, Lapinlahden kk - Lapinlahti - 3.jpg
Ruuna Reipas[14] Entisen Varpaisjärven kunnanviraston edustalla Varpaisjärvi 63.3597°N, 27.7555°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 1987
Sankarimuistomerkki Lunastus, Varpaisjärvi[15] Varpaisjärven kirkon sankarihautausmaa Varpaisjärvi 63.3579°N, 27.7562°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1967 Varpaisjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkin reliefi Sotilas, Lapinlahti[2][5][16] Lapinlahden sankarihautausmaa, Haapalaisentie 1 Lapinlahden kirkonkylä 63.3672°N, 27.3923°E Halonen, ArttuArttu Halonen 1941 Lapinlahti sankarimuistomerkki.JPG
Semper Excelsior (Alati korkeammalle),[2][5] hautaveistos kunnalliskodin palossa 1966 surmansa saaneiden muistoksi[6][17][18] Lapinlahden vanha hautausmaa, Haapalaisentie 1 Lapinlahden kirkonkylä 63.3674°N, 27.3908°E Halonen, EemilEemil Halonen 1966 (1933/1934) Eemil Halonen - (1933) - Semper Excelsior, kunnalliskodin palossa 1966 surmansa saaneiden muistomerkki - Lapinlahden vanha hautausmaa - Haapalaisentie 1 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Sotiin 1939 ja 1941 lähdön muistolaatta ja suojeluskuntatalon 1918-1944 muistolaatta[19] Molemmat laatat samaan kiveen kiinnitettynä, kunnantalon lähellä (itäpuolella). Lähin osoite Kansantie 8. Lapinlahden kirkonkylä 63.3658°N, 27.3945°E 1989, 2008
Sotiinlähdön- ja suojeluskunta talon muistolaatta.jpg
Suuri paju[7] "Rovastilan puisto", Juhani Ahontie 9 vastapäätä, suuntaa-antava sijainti Lapinlahden kirkonkylä 63.3635°N, 27.385°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1995 Olavi Lanu - Suuri paju - 1995 - Rovastilan puisto. Juhani Ahonkatu 12 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Tähystäjä[2] 5-tien liittymä Lapinlahden kirkonkylä 63.3667°N, 27.406°E Halonen, OlliOlli Halonen 1996 Olli Halonen - Tähystäjä - 1996 - Valtatien 5 liittymä, Linnansalmentie 1 itäpuolella - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Urho Kekkosen reliefi/muistolaatta[2][5] Koulun seinässä (karttalinkki likimääräinen) Lapinlahden kirkonkylä 63.3651°N, 27.3862°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1982 tai 1981[5] Paavo Halonen - Urho Kekkosen reliefi - 1982 - Lapinlahden lukion ja kuvataidelukion seinä, Kivistöntie 2 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg
Valusuppilo[2][5] Torilla Lapinlahden kirkonkylä 63.3673°N, 27.3983°E Halonen, OlliOlli Halonen 1994 Olli Halonen - Valusuppilo - 1994 - Lapinlahden tori, Linnansalmentie 13 - Lapinlahden kk - Lapinlahti - 1.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki (Lapinlahden ensimmäisen kirkon muistomerkki)[20][21] Vanhan hautausmaan pohjoispuolella Lapinlahden kirkonkylä 63.3686°N, 27.3908°E Halonen, ArttuArttu Halonen ja Sormunen, TaavettiTaavetti Sormunen 1951 Arttu Halonen ja Taavetti Sormunen - Lapinlahden ensimmäisen kirkon muistomerkki - 1951 - Vanhan hautausmaan pohjoispuolella, Mykkäläntie 9 vastapäätä - Lapinlahden kk - Lapinlahti - 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lapinlahti[22][2] Lapinlahden sankarihautausmaa, Haapalaisentie 1 Lapinlahden kirkonkylä 63.3672°N, 27.3923°E Halonen, ArttuArttu Halonen 1920 Lapinlahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Varpaisjärvi[23] Varpaisjärven kirkon sankarihautausmaa Varpaisjärvi 63.3579°N, 27.7564°E Kalervo, EvaEva Kalervo 1921 Varpaisjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Veikko Vennamon patsas eli Asutustoiminnan muistomerkki[24][25] Alapitkän tsasounan (Pyhän kolminaisuuden tsasounan) vieressä, Alapitkäntie 14 Alapitkä 63.2082°N, 27.5378°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 2010 Asutustoiminnan mm by Herman Joutsen.JPG
Ypykkä (vasikka)[2][5] Vanhan kunnantalon takana (Käsityöläisaukio), Juhani Ahontie 6 Lapinlahden kirkonkylä 63.3653°N, 27.3898°E Siponen, KirsiKirsi Siponen 1998 Kirsi Siponen - Ypykkä - 1998 - Vanhan kunnantalon takana, Juhani Ahontie 6 - Lapinlahden kk - Lapinlahti.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teoksen Aamurukous teostiedot on käyttäjä Paju saanut 29.8.2019 puhelimitse Lapinlahden seurakunnan suntiolta. Teoksen Paju on kuvannut elokuun alkupuolella fotosafarin aikana Lapinlahdella käydessään.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q Lapinlahden taidekatu Pohjois-Savon muisti, pohjois-savonmuisti.fi. Viitattu 22.12.2017, viite päivitetty 12.6.2019.
  3. Aino ja kirjasto (Kulttuurihenkinen lenkkipolku - Lapinlahti. Kohde numero 10) Lapinlahden kunta, lapinlahti.fi. Viitattu 30.5.2019.
  4. Aurinkotuuli (Kulttuurihenkinen lenkkipolku - Lapinlahti. Kohde numero 15) Lapinlahden kunta, lapinlahti.fi. Viitattu 30.5.2019.
  5. a b c d e f g h i j Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 68 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  6. a b Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 30 toukokuuta 2019), s. 79 Lapinlahti - Nähtävyyksiä (Osa 6: Pohjois-Savo)View and modify data on Wikidata
  7. a b c d Lapinlahti / Nähtävää - Lapinlahden taidekatu Jari Tikkanen, lapinlahti.net. Viitattu 30.5.2019.
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 65 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  9. Kivenhakkaaja (Kulttuurihenkinen lenkkipolku - Lapinlahti. Kohde numero 9) Lapinlahden kunta, lapinlahti.fi. Viitattu 30.5.2019.
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 67 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  11. Jaana Martikainen: Nerkoon kanava kasvoi nälästä Savon Sanomat, savonsanomat.fi. 21.7.2016. Viitattu 19.6.2019.
  12. Jaana Martikainen: Alapitkän nauravat lapset: Savolainen maamerkki, jota ei voi olla huomaamatta Savon Sanomat, savonsanomat.fi. 7.7.2015. Viitattu 29.8.2019.
  13. Alapitkän koulu Lapinlahden kunta, lapinlahti.fi. Viitattu 19.6.2019.
  14. Ruuna Reipas Lapinlahti. Viitattu 22.12.2017.
  15. Lapinlahti, Varpaisjärven kirkon sankarihaudat; Sotasampo.fi
  16. Sirola, sivu 188
  17. Kunnalliskodin palon muistomerkki (Kulttuurihenkinen lenkkipolku - Lapinlahti. Kohde numero 14 (d)) Lapinlahden kunta, lapinlahti.fi. Viitattu 30.5.2019.
  18. Semper Excelsior. Pronssiveistos, Eemil Halonen 1934. Hietaniemen hautausmaa Taidemuseo Eemil, eemil.fi. Viitattu 21.8.2019.
  19. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 314. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  20. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2, sivu 101; Pohjois-Savon liitto 2011
  21. Rautatieasemalta vanhalle hautausmaalle (Kulttuurihenkinen lenkkipolku - Lapinlahti. Vanhan kirkon paikka on kulttuurireitin kartan kohde numero 13, josta todetaan: "Vanhan hautausmaan pohjoispuolella oli seurakunnan rukoushuone vuosina 1826 –1881. Puisen rakennuksen suunnitteli tunnettu kirkonsuunnittelija Carlo Bassi. Tilaa siinä oli noin 400 hengelle. Lämmityslaitteita ei ollut ja rakennus oli muutenkin hatara ja ahdas.") Lapinlahden kunta, lapinlahti.fi. Viitattu 30.5.2019.
  22. Lapinlahden sankarihautausmaa Lapinlahden seurakunta. Viitattu 22.12.2017.
  23. Sirola, sivu 204
  24. Veikko Vennamon muistomerkki paljastettiin Lapinlahdella Savon Sanomat. 2010. Viitattu 22.12.2017.
  25. Suomen Asutusmuseo Lapinlahti, lapinlahti.fi. Viitattu 12.6.2019.