Luettelo Lapinlahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Lapinlahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lapinlahden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lapinlahteen on liitetty Varpaisjärven kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aino[1] Kirjaston sisäänkäynnin lähellä 63.3672°N, 27.3954°E Haltia, KaarloKaarlo Haltia (1885) 1983
Aurinkotuuli[1] Lapinlahden keskustan liikenneympyrä 63.3667°N, 27.3919°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1999
Hellyyttä[1] Juhani Ahontie 8: Jussinpihan palvelukeskus 63.3646°N, 27.3884°E Ryynänen, EvaEva Ryynänen 1992
Karhunpaini[1] Kunnanvirastolla (onko sisällä ?), Asematie 4 Huovinen, MarkoMarko Huovinen 2011
Kirnu[1] Meijerin edessä, Käsityöläisaukio ?
Kivenhakkaaja[1] Kirjaston ja kirkon välissä. 63.3672°N, 27.394°E Halonen, EemilEemil Halonen 1907
Korkea veisu[1] Lukion pihalla 63.365°N, 27.3873°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2004
Kurvi[1] Kuvataidelukion päädyssä 63.3648°N, 27.3866°E Kuvataidelukion opiskelijaryhmä 2006
Kuningaskobra[1] Kunnanviraston pihalla, Asematie 4 63.3658°N, 27.3926°E Koistinen, EinoEino Koistinen 1994
Rukoileva mies ja rukoileva nainen[1] Arkitori 63.3659°N, 27.3916°E Halonen, EemilEemil Halonen 1990-luvun puoliväli
Ruuna Reipas[2] Entisen kunnanviraston edustalla Varpaisjärvi Joutsen, HermanHerman Joutsen 1987
Sankarimuistomerkki Lunastus, Varpaisjärvi[3] Varpaisjärven kirkon sankarihautausmaa Varpaisjärvi 63.3579°N, 27.7562°E Puustinen, ReinoReino Puustinen 1967 Varpaisjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkin reliefi Sotilas, Lapinlahti[1][4] Lapinlahden sankarihautausmaa, Haapalaisentie 1 63.3672°N, 27.3923°E Halonen, ArttuArttu Halonen 1941 Lapinlahti sankarimuistomerkki.JPG
Sotiin 1939 ja 1941 lähdön muistolaatta ja suojeluskuntatalon 1918-1944 muistolaatta[5] Molemmat laatat samaan kiveen kiinnitettynä, kunnantalon lähellä. Lähin osoite Kansantie 8. 63.3658°N, 27.3945°E 1989, 2008
Sotiinlähdön- ja suojeluskunta talon muistolaatta.jpg
Tähystäjä[1] 5-tien liittymä Halonen, OlliOlli Halonen 1996
Urho Kekkosen reliefi[1] Koulun seinässä (karttalinkki likimääräinen) 63.3651°N, 27.3862°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 1982
Valusuppilo[1] Torilla 63.3673°N, 27.3983°E Halonen, OlliOlli Halonen 1994
Vanhan kirkon muistomerkki[6] Halonen, ArttuArttu Halonen ja Sormunen, TaavettiTaavetti Sormunen 1951
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lapinlahti[7][1] Lapinlahden sankarihautausmaa, Haapalaisentie 1 63.3672°N, 27.3923°E Halonen, ArttuArttu Halonen 1920 Lapinlahti 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Varpaisjärvi[8] Varpaisjärven kirkon sankarihautausmaa Varpaisjärvi 63.3579°N, 27.7564°E Kalervo, EvaEva Kalervo 1921 Varpaisjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Veikko Vennamon patsas[9] Viitostien varrella lähellä Suomen asutusmuseota Alapitkä 63.2082°N, 27.5378°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 2010
Ypykkä[1] Vanhan kunnantalon takana, Juhani Ahontie 6 63.3653°N, 27.3898°E Siponen, KirsiKirsi Siponen 1998

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Lapinlahden taidekatu Pohjois-Savon muisti. Viitattu 22.12.2017.
  2. Ruuna Reipas Lapinlahti. Viitattu 22.12.2017.
  3. Lapinlahti, Varpaisjärven kirkon sankarihaudat; Sotasampo.fi
  4. Sirola, sivu 188
  5. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 314. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  6. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2, sivu 101; Pohjois-Savon liitto 2011
  7. Lapinlahden sankarihautausmaa Lapinlahden seurakunta. Viitattu 22.12.2017.
  8. Sirola, sivu 204
  9. Veikko Vennamon muistomerkki paljastettiin Lapinlahdella Savon Sanomat. 2010. Viitattu 22.12.2017.