Luettelo Polvijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Polvijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Polvijärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Huhmarisvaaran tykkiasema[1][2][3] Lomakeskus Huhmarin (Huhmarisentie 43) pohjoispuolella Huhmarinen 62.7836°N, 29.5459°E
Höytiäisen laskun 100-vuotismuistomerkki [4][3][5] Polvijärventie 18 Polvijärven kirkonkylä 62.8567°N, 29.3719°E 1959
Höytiäisen laskun 150-vuotismuistokivi[6][7] Höytiäisen aiemmalla rantaviivalla Ruvaslahti 2009
Höytiäisen laskun muistomerkki [3] Lomakeskus Huhmari, Huhmarisentie 43 (suuntaa-antava paikkalinkki; alueella, koordinaateissa 80 m lomakeskuksen päärakennuksesta pohjoiseen joku nimike) Huhmarinen 62.7784°N, 29.5514°E
Kirjailija Seppo Lappalaisen muistolaatta[5][8] Polvijärven talomuseon seinässä. Polvijärventie 29 (Museomäki) Polvijärven kirkonkylä 62.8591°N, 29.3795°E
Lentokivi (Adam Walliuksen lentoonlähtökivi)[1][2][3][9] Lehtovaarantie 40 Lehtovaara 62.9322°N, 29°E
Sankarimuistomerkki, Polvijärvi (Kentälle jääneet)[10][11] Kuorevaarantie 1, Polvijärven kirkon luoteispuolella (muistoristi Polvijärven kirkon pohjoispuolella, lähellä tietä) Polvijärven kirkonkylä 62.8512°N, 29.3676°E Härkönen, HelmiHelmi Härkönen 1959
Sankarimuistomerkki, Martonvaara[12] Juuantie 265 Martonvaara 63.0443°N, 29.4427°E
Sankarimuistomerkki, Sotkuma[13] Malanintie 4 Sotkuma 62.7402°N, 29.431°E Vilman, U.U. Vilman
Sodassa kaatuneiden muistolaatta[14] Höytiäisen (entisen) koulun seinä, Noisniementie 3 Ruvaslahti 62.9601°N, 29.5469°E 1991
Talvisotaan lähdön muistolaatta[3] Polvijärven kirjaston seinä, Polvijärventie 4 B, (suuntaa-antava paikkalinkki) Polvijärven kirkonkylä 62.8544°N, 29.3676°E
Tukkilaisten patsas (Uittoperinteen muistoksi) [3] Lomakeskus Huhmari, Huhmarisentie 43 (suuntaa-antava paikkalinkki; alueella, koordinaateissa joku nimike) Huhmarinen 62.7784°N, 29.5514°E
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki ("Sankaruudesta versoi vapaus") Kuorevaarantie 1, Polvijärven kirkon luoteispuolella Polvijärven kirkonkylä 62.8511°N, 29.3672°E 1922

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Retkeily ja ulkoilu polvijärven kunta, polvijärvi.fi. Viitattu 17.9.2019.
  2. a b Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 368 Polvijärvi - Nähtävyyksiä (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  3. a b c d e f Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 16 syyskuuta 2019), s. 67 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  4. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 367 Polvijärvi (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  5. a b Nähtävää ja koettavaa Polvijärven kunta, polvijarvi.fi. Viitattu 29.6.2019.
  6. Veli-Pekka Hämäläinen: Polvijärvellä muistellaan Höytiäisen laskua 16.7.2009. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 29.6.2019.
  7. Ruvaslahti: Vapaa-aika/harrastus Ruvaslahden kyläyhdistys, ruvaslahti.fi. Viitattu 5.8.2019.
  8. Polvijärven Esinemuseo Polvijärvi-seura. Viitattu 29.6.2019.
  9. Lentokivi
  10. Polvijärvi, Kirkonkylän hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  11. Polvijärven sankaripatsas paljastettiin sunnuntaina. Karjalainen, 10.8.1959.
  12. Polvijärvi, Martonvaaran hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  13. Polvijärvi, Sotkuman ort. hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  14. Kylätoiminnan historiaa Ruvaslahden kyläyhdistys, ruvaslahti.fi. Viitattu 29.6.2019.