Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mikkelin julkiset taideteokset, eli julkisilla paikoilla olevat pysyvät veistokset, patsaat, seinämaalaukset ja muistomerkit. Mikkeliin on liitetty Mikkelin maalaiskunta sekä Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen kunnat.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Asiasta kiinnostunut taho (eli Tuntosarvet pystyssä)[1][2] Etelä-Savon ammattiopisto, Raviradantie 4-6, rakennuksen edessä kadun puolella Kalevankangas 61.6936°N, 27.2537°E Viitasalo, MarkkuMarkku Viitasalo 1992 Markku Viitasalo - Asiasta kiinnostunut taho (eli Tuntosarvet pystyssä; 1992) - Etelä-Savon ammattiopisto, Raviradantie 4-6 - Kalevankangas - Mikkeli.jpg
Canis lupus[3][4] Pursialankadun alikulku Savilahti 61.6859°N, 27.2797°E TwoSeven, JussiJussi TwoSeven 2016 Canis lupus by Jussi TwoSeven.JPG
Dunckerin muistokivi[5] Brahenlinnan raunioiden yhteydessä, Linnantie Ristiina 61.4968°N, 27.2711°E 1957
Eero Lehtosen patsas[6][7][2] Urheilupuisto Nuijamies 61.6876°N, 27.2679°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1984 Panu Patomäki Eero Lehtosen patsas 1984.JPG
Epätoivo, vuoden 1918 sodassa kaatuneiden muistomerkki[8][7][2] Ristimäenpuisto Kaukola 61.6885°N, 27.2654°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 (1920[8]) Johannes Haapasalo Epätoivo 1929.JPG
Fantasy forest[9] Pikkutori 61.6868°N, 27.2722°E Ikonen, SallaSalla Ikonen 2015
Georg Carl von Döbelnin reliefi[10] Kirkkopuisto Savilahti 61.6908°N, 27.2765°E Saari, SofiaSofia Saari 2017 Sofia Saari Georg Carl von Döbelnin reliefi 2017.JPG
Gordilainen solmu[11][2] Heinzen puisto, Kirkonvarkauden asuinalue, Haapasalonkatu 1:n eteläpuolella (alustava sijainti) Annila 61.6604°N, 27.2896°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2017 Jan-Erik Andersson - Gordilainen solmu (2017) - Heinzen puisto - Annila - Mikkeli.jpg
Härkäsillan muistomerkki[12] Kirkonkyläntie 268, Suomenniemi Suomenniemi 61.3464°N, 27.427°E
Höyrylaiva Turistin haaksirikkoisten muistomerkki[13] Ristiinan hautausmaalla, Rajatie (paikkalinkki hautausmaalle) Ristiina 61.4952°N, 27.2732°E
Ilmavalvontatornin muistolaatta[14] (ilmavalvontatorni sijainnut talvi- ja jatkosotien aikaan Uustuvan navetan katolla) (karttalinkki likimääräinen) Haukivuori 61.979°N, 27.2345°E Tarkiainen, KariKari Tarkiainen 1991
Jousimies, Porrassalmen taistelussa (1789) kaatuneiden upseerien muistomerkki[8][2] Kalevankankaan koulun edustalla Kalevankangas 61.6976°N, 27.2499°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Jousimies 1929.JPG
K. A. Tavaststjernan patsas[7][2] Kaupungintalon puisto Savilahti 61.6869°N, 27.2729°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1960 Eino Räsänen K A Tawaststjernan patsas 1960.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Haukivuori Haukivuoren Kirkkotarha, Kirkontie 291 Haukivuori 61.9924°N, 27.1659°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mikkeli[15] Kirkonmäen hautausmaa, kirkon lounaispuolella, Otavankatu 9 Kaukola 61.6866°N, 27.2558°E 1956 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki - 1956 - Mikkelin maaseurakunnan kirkkotarha, Otavankatu 9 - Kaukola - Mikkeli.jpg
Keinu 2 (Tulevaisuus)[8][7][2] Valtion virastotalo Savilahti 61.6876°N, 27.2702°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1982 Panu Patomäki Keinu 2 1982.JPG
Kenttälennätinpataljoonan muistolaatta Kulttuuritalo Tempo (entinen Naisvuoritalo); Naisvuori; Mikonkatu 23 61.6918°N, 27.2716°E KenttalennatinpataljoonaMikkeli.JPG
Kesä[16][2] Moision sairaala, Moisiontie 9 Annila, Moisio 61.6558°N, 27.2772°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1977 Panu Patomäki - Kesä (1977) - Moision sairaalan edusta, Moisiontie 9 - Mikkeli.jpg
Kivisakastin muistolaatta Porrassalmenkatu 32a 61.695°N, 27.2789°E
Koivupuisto[17][18][19][20] Mikkelin keskussairaalan Perhetalon julkisivu, Porrassalmenkatu 35–37 Maunuksela 61.6928°N, 27.2782°E Nykopp, LauriLauri Nykopp 2019 Lauri Nykopp - ote teoksesta Koivupuisto - 2019 - Mikkelin keskussairaalan Perhetalon julkisivu - Porrassalmenkatu 35–37 (kuva Pirttiniemenkadulta) - Maunuksela - Mikkeli.jpg
Käy kirkkoon kansa kappelin -paanutaideteos[21] Suomenniemen kirkon kellotapulin ulko-ovi, Suomenkyläntie 12 Suomenniemi 61.3229°N, 27.4528°E Nirkko-Leskelä, TyyneTyyne Nirkko-Leskelä
Lammasselän entinen loisto sisävesiliikenteen muistomerkkinä[22] Ristiinan kirkon lähellä, Linnantie 1 Ristiina 61.5°N, 27.2675°E 1972 Lammasselän entinen loisto.jpg
Lähtevät (eli Raiteet rullalle)[23] Haukivuoren rautatieasema, Hummerinkuja 2, Haukivuori 62.0254°N, 27.2031°E Kaartilanmäki, JarkkoJarkko Kaartilanmäki 2015 Jarkko Kaartilanmäki - Lähtevät (2015) - Haukivuoren asema, Hummerinkuja 2, Haukivuori - Mikkeli.jpg
Marsalkka Mannerheimin asuintalon muistolaatta[24] Hallituskatu 8 rakennuksen seinä 61.689°N, 27.2686°E
Marsalkka Mannerheimin muistolaatta[25] Otavantie 2a rakennuksen seinä, Otavan opisto Otava 61.6463°N, 27.0734°E 2016 Mannerheimin majoituspaikan muistolaatta päämajakaudelta - Otavan opisto - Otava - Mikkeli - orig.jpg
Mikkelin laivaliikenteen 100-vuotismuistomerkki[26][7] Mikkelin satama Savilahti 61.6887°N, 27.2821°E Autere, PanuPanu Autere 1964 Mikkeli laivaliikenne 100 v mm.JPG
Mikkelin Malmin/Jääkäriplaanin muistomerkki[7] Hallitustori Savilahti 61.6882°N, 27.2723°E 1989 Mikkelin Malmin Jääkäriplaanin muistomerkki 1989.jpg
Mikkelin ortodoksisen sotilaskirkon muistokivi[27][28], kirkko tunnettiin myös nimellä Pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan kreikkalaiskatolinen kirkko Mikkelin Linnanmäki, Brahenkatu 1:n lähellä noin 80 m Brahenkadusta itään (suuntaa-antava paikkalinkki) Nuijamies 61.6821°N, 27.2677°E 1959 (muistolaatta uusittu 1980-luvun alussa) Mikkelin ortodoksisen sotilaskirkon muistokivi.JPG
Mikkelin pitäjän suojeluskunta- ja lottajärjestöjen muistolaatta Maaherrankatu 31 Maunuksela 61.6955°N, 27.2765°E Mikkelin pitäjän suojeluskunta- ja lottajärjestöjen (1934-1944) muistolaatta - Maaherrankatu 31 - Maunuksela - Mikkeli.jpg
Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki[29][7][2] Kirkkopuisto Savilahti 61.6904°N, 27.2753°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1953 Eino Räsänen Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki 1953.JPG
Mikkelin sotilaskodin muistolaatta Jääkärinkatu 9 Nuijamies 61.683°N, 27.2618°E 1990-luku Mikkelin sotkun ja sen leipomon muistolaatta - Jääkärinkatu 9 - Nuijamies - Mikkeli.JPG
Mikkelin vanhalla kasarmialueella itsenäisyyden aikana toimineiden joukko-osastojen muistomerkki [30] Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, noin 35 m Jalkaväkimuseosta etelään Nuijamies 61.6819°N, 27.2629°E Mertaoja, PerttiPertti Mertaoja 1988 Pertti Mertaoja - Mikkelin vanhalla kasarmialueella itsenäisyyden aikana toimineiden joukko-osastojen muistomerkki - 1988 - Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, Jääkärinkatu 6-8 - Nuijamies - Mikkeli.jpg
Muraali, Kenkävero[9] Kenkäveroon johtavan alikulkutunnelin seinissä Viitostien alapuolella (karttalinkki likimääräinen) 61.6809°N, 27.2749°E Mantsinen, NinaNina Mantsinen
Muraali, Matkakeskus[9][31] Matkakeskuksen ylikulkusilta (karttalinkki likimääräinen) 61.687°N, 27.2767°E Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2016
Muraali, Mikkelin juhlavuosi[9] Vilhonkadun sillan alla 61.6854°N, 27.2775°E Väänänen, JouniJouni Väänänen
Nelisiipi (Lintupatsas)[7][2] Kirkkopuisto Savilahti 61.6903°N, 27.2747°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1960 Armas Hutri Nelisiipi 1960.JPG
Nuijasodan 1597 muistomerkki[7][2] Kenkäveronniemi Kenkäveronniemi 61.681°N, 27.2831°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1939 Nuijasodan mm Kenkävero.JPG
Nuori nainen, Mietteliäs Venus[32][7][2] Mikkelin kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Savilahti 61.6869°N, 27.2737°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1976 (1911) Johannes Haapasalo Nuori nainen 1911.JPG
Nuori polvi[33][2] Lähemäen lastentalon seinä, Lähemäenkatu 4 Lähemäki 61.698°N, 27.2916°E Schilkin, MichaelMichael Schilkin 1950 Michael Schilkin - Nuori polvi - 1950 - Lähemäen lastentalo, Lähemäenkatu 4 - Lähemäki - Mikkeli.jpg
Omille siivilleen[2] Moision sairaala, H-rakennuksen eteläpääty, Moisiontie 9 Annila, Moisio 61.656°N, 27.276°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1991 Panu Patomäki - Omille siivilleen (1991) - Moision sairaalan H-rakennuksen eteläseinä, Moisiontie 9 - Mikkeli.jpg
Otto Henrik von Fieandtin muistomerkki[34][35] Yhdystien 4601 varrella, Tuiskuharjuntien risteyksessä Rämälä 61.7262°N, 27.3344°E Häkli, TaunoTauno Häkli 1962 O H v Fieandtin mm.JPG
Otto Mannisen patsas[7][2] Kaupungintalon puisto Savilahti 61.6872°N, 27.2718°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Wäinö Aaltonen Otto Mannisen patsas 1953.JPG
Partiolaisten muistomerkki[35] Rantakylän yhtenäiskoulu, Vanhamäentie 2, metsikössä noin 20 m läntisimmästä rakennuksesta luoteeseen Rantakylä 61.6775°N, 27.1994°E Häkli, TaunoTauno Häkli 1961 Tauno Häkli - Partiolaisten muistomerkki - 1961 - metsikkö Rantakylän yhtenäiskoulun takana, Vanhamäentie 2 - Rantakylä - Mikkeli.jpg
Poika ja hanhet[36][2] Lähemäen koulu, Kisatie 5 Lähemäki 61.6958°N, 27.2986°E Jokilehto-Gerli, UllasariUllasari Jokilehto-Gerli 1966 Poika ja hanhet By UJ-G.JPG
Polkupyöräpataljoona 3:n ja Jalkaväkipataljoona 3:n muistolaatta Mikkelin Vanhan kasarmialueen portti, Jääkärinkatu 8 Nuijamies 61.6828°N, 27.2618°E 1990-luku PPP 3 + JP 3 muistolaatta - Vanhan kasarmialueen portti, Jääkärinkatu 8 - Nuijamies - Mikkeli.JPG
Porrassalmen taistelun muistomerkki[35][37][7] Porrassalmentie Porrassalmi 61.6299°N, 27.2843°E Lindgren, ArmasArmas Lindgren 1923 Porrassalmen taistelun muistomerkki 1.JPG
Porrassalmen taistelussa 1789 kaatuneiden upseerien muistomerkki[7] Kirkkopuisto Savilahti 61.6901°N, 27.2742°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Porrassalmen taistelussa 1789 kaatuneiden upseerien muistomerkki 1929.JPG
Pro Patria 1939-1945, Isänmaan puolesta menehtyneiden muistomerkki[38] Kirkonmäen hautausmaa, kirkon itäpuolella, Otavankatu 9 Kaukola 61.687°N, 27.2573°E Merenmies, JaakkoJaakko Merenmies ja Enqvist, PetriPetri Enqvist 1986 Jaakko Merenmies ja Petri Enqvist - Pro Patria 1939-1945 - Mikkelin maaseurakunnan sankarihautausmaa, Otavankatu 9 - Kaukola - Mikkeli.jpg
Päämaja 1918 muistolaatta[39] Mannerheimintie 14 61.6884°N, 27.2775°E 2018
Päämajakaupungin kenttätykistömuistomerkki[40] Mikkelin vanhalla kasarmialueella, paikkalinkki suuntaa-antava Nuijamies 61.6817°N, 27.2617°E Mertaoja, PerttiPertti Mertaoja 1992
Päämajan muistokivi[41] Otavantie 2a rakennuksen edusta, Otavan opiston piha-alue Otava 61.6464°N, 27.0737°E Päämajan muistokivi Otava.JPG
Päämajan muistolaatta[42] Hotelli Kaleva, Hallituskatu 5 61.6885°N, 27.2731°E
Päämajapatsas (Mannerheimin patsas)[7][2] Hallitustori Savilahti 61.6879°N, 27.2723°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1967 Mannerheimin patsas Mikkeli.JPG
Rakentajanpatsas[43][2] Ilmarisen puisto, Ilmarisenkatu 21:n kohdalla (länsipuolella) Nuijamies 61.685°N, 27.2528°E Jokilehto, EeroEero Jokilehto 1980 Eero Jokilehto - Rakentajanpatsas - 1980 - Ilmarisen puisto, Ilmarisenkatu 21 länsipuolella - Nuijamies - Mikkeli.jpg
Revontuliaiheinen valoteos[44][45] Mikkelin keskussairaalan pääsisäänkäynti, Porrassalmenkatu 35–37 Maunuksela 61.6918°N, 27.2782°E Kola, KariKari Kola 2018 Kari Kola - Revontuliaiheinen valoteos - 2018 - Mikkelin keskussairaalan pääsisäänkäynti, Porrassalmenkatu 35–37 - Maunuksela - Mikkeli.jpg
Ritareiden kivi Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, Jääkärinkatu 6-8, noin 40 m Jalkaväkimuseosta etelään Nuijamies 61.6819°N, 27.2624°E 2004 Ritareiden kivi - 2004 - Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, Jääkärinkatu 6-8 - Nuijamies - Mikkeli.jpg
Salmiakkieläimet [46] Valtatien 5 alikulku Kenkäveronniemeen, kaksi todennäk. paikkaa, ei tietoa kummassa, paikkalinkki suuntaa-antava Savilahti 61.6816°N, 27.2758°E tai 61.6858°N, 27.2808°E Mantsinen, NiinaNiina Mantsinen 2015
Sankarimuistomerkki, Anttola[47][2] Anttolan kirkon sankarihautausmaa Anttola 61.5834°N, 27.6435°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1959 Anttola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Haukivuori (Sotilaan ylösnousemus)[48][2] Haukivuoren Kirkkotarha, Kirkontie 291 Haukivuori 61.9921°N, 27.1661°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1959
Sankarimuistomerkki Rauhaan, Mikkeli[49][50][51][2] Harjun sankarihautausmaa, Saattotie 7 Lehmuskylä 61.6912°N, 27.2463°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1961 Mikkeli sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Velvollisuus, Mikkeli[2] Kirkonmäen hautausmaa, Otavankatu 9 Kaukola 61.687°N, 27.2576°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1959 Mikkeli sankarimuistomerkki 2.JPG
Savon jääkäreiden muistomerkki[52] Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, Jääkärinkatu 6-8, noin 45 m Jalkaväkimuseosta etelään Nuijamies 61.6818°N, 27.2624°E 1933 Savon jääkäreiden muistomerkki - 1933 - Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, Jääkärinkatu 6-8 - Nuijamies - Mikkeli.jpg
Savon prikaatin muistokivi Tyrjän kolmion luoteispuolella, Karkialammentien ja Tyrjäntien risteyksen lähellä Karkialampi 61.7076°N, 27.2135°E Savon Prikaatin muistokivi - Tyrjän kolmion vieressä, Karkialammentien ja Tyrjäntien risteyksen lähellä - Karkialampi - Mikkeli - 1.jpgSavon Prikaatin muistokivi - Tyrjän kolmion vieressä, Karkialammentien ja Tyrjäntien risteyksen lähellä - Karkialampi - Mikkeli - 2.jpg
Sisävesilaivaston muistotykki 27.2.1808[53][54] Ristiinan kirkon lähellä, entisen kunnanviraston pihapiirissä, Linnantie 1 Ristiina 61.4999°N, 27.2676°E Marttinen, PauliPauli Marttinen 1976 Sisävesilaivaston muistotykki.jpg
Sotakoirapatsas[55] Jalkaväkimuseon piha Nuijamies 61.6824°N, 27.2633°E Ketonen, PekkaPekka Ketonen 2003 Pekka Ketonen Sotakoirapatsas 2003.JPG
Sotiinlähteneiden (1939-1944) muistokivi[14] Taksiaseman vieressä, Haukivuorentie 5 Haukivuori 62.0244°N, 27.2075°E Tarkiainen, KariKari Tarkiainen 1990
Suuri spiraali[56][2] Liikenneympyrässä Pursialan-, Laituri- ja Vilhonkadun risteyksessä Kenkäveronniemi 61.6856°N, 27.2799°E Junnilainen, RistoRisto Junnilainen 2008 Risto Junnilainen Suuri spiraali 2018.JPG
Tuukkalan kalmiston muistomerkki[8] Tuukkalankylätien ja Surnuintien risteyksessä Tuukkala 61.6447°N, 27.2675°E Laulajainen, M.M. Laulajainen 1939 Tuukkalan kalmiston muistomerkki (1937) - Tuukkalankylätien ja Surnuintien risteys - Tuukkala - Mikkeli.jpg
Tyrjän rykmentin muistokivi [57] Tyrjän kolmio, Karkialammentien ja Tyrjäntien risteyksen lähellä (Karkialammintie 7:n luoteispuolelle) Karkialampi 61.7075°N, 27.214°E 1951 Tyrjän rykmentin muistokivi (1951) - Tyrjän kolmio, Karkialammentien ja Tyrjäntien risteys - Karkialampi - Mikkeli - 3.jpgTyrjän rykmentin muistokivi (1951) - Tyrjän kolmio, Karkialammentien ja Tyrjäntien risteys - Karkialampi - Mikkeli - 1.jpg
Tyttökoulun muistolaatta Porrassalmenkatu 17 61.687°N, 27.2744°E
Uusi kevät[58][2] Moision sairaalan B-rakennuksen eteläseinän vieressä, Moisiontie 9 Annila, Moisio 61.6551°N, 27.2754°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1987 Veikko Haukkavaara - Uusi kevät (1987) - Moision sairaala, B-rakennuksen eteläseinän eteläpuolella - Moisionkatu 9 - Annala (Moisio) - Mikkeli.jpg
Vaeltaja[59] Naisvuoren tornin juurella Maunuksela 61.6924°N, 27.2723°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1920-luku Johannes Haapasalo Vaeltaja 1920 l 1973.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki [60] Rouhialan hautausmaa, Rouhialankatu 52 Emola 61.7°N, 27.2662°E 1955 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki (1955) - Rouhialan hautausmaa, Rouhialankatu 52 - Emola - Mikkeli.jpgVakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki (1955) - Rouhialan hautausmaa, Rouhialankatu 52 - Emola - Mikkeli - 2.jpg
Vapahtaja kutsumassa kaikkia ihmisiä luokseen[61][2] Seurakuntatalon pääty, Otto Mannisenkatu 1 Kaukola 61.6905°N, 27.2662°E Schilkin, MichaelMichael Schilkin 1952 Michael Schilkin Vapahtaja kutsumassa kaikkia ihmisiä luokseen 1952.JPG
Vapaussodan 1918 kaatuneiden muistokivi, Haukivuori[48] Haukivuoren Kirkkotarha, Kirkontie 291 Haukivuori 61.9922°N, 27.1659°E
Vapaussodan 1918 sankaripatsas, Anttola[62] Anttolan kirkon sankarihautausmaa Anttola 61.5835°N, 27.6432°E 1922 Anttola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan 1918 sankaripatsas, Mikkeli (eli Sankaripatsas 1918 sodassa kaatuneille)[63][7][2] Ristimäenpuisto (Tuomiokirkkopuisto) Savilahti 61.6885°N, 27.2663°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1920 Johannes Haapasalo Sankaripatsas 1918 sodassa kaatuneille 1922.JPG
Vasten auringon siltaa[64][65][2] Kallioinen rinne Kirkonvarkauden sillan lounaispuolella, venelaiturin länsipuolella; Kirkonvarkaudenkatu 2b (Anttolantie 11). Annila 61.6652°N, 27.2947°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2017 Kaarina Kaikkonen - Vasten auringon siltaa (2017) - Kirkonvarkaudenkatu 2b (Venelaiturin länsipuolella) - Annila - Mikkeli.jpg
Veteraanimuistomerkki, Mikkeli Kirkonmäen hautausmaa, kirkon lähellä, Otavankatu 9 Kaukola 61.687°N, 27.257°E Veteraanikivi Mikkeli .JPG
Visulahden kalmiston muistomerkki[8] Visulahdentie, tien pohjoispuolella sijaitsevan pysäköintialueen vieressä Visulahti 61.7034°N, 27.348°E 1958 Visulahden kalmiston (heikkokuntoinen) muistomerkki - 1958 - Visulahdentien pohjoispuolisen pysäköintialueen vieressä (itäpuolella) - Visulahti - Mikkeli.jpg
Väärät vermeet[66] Vesitorninkatu 6 Lehmuskylä 61.6861°N, 27.2492°E Lukjanova, AnettaAnetta Lukjanova ja Stenberg, TaneliTaneli Stenberg 2019 Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg - Väärät vermeet (2019) - Vesitorninkatu 6 - Lehmuskylä - Mikkeli.jpg
Yhdessä (Taidon portti)[67][2] Etelä-Savon ammattiopiston edessä, Otavankatu 4 Nuijamies 61.6872°N, 27.2631°E Nordin, AnttiAntti Nordin 1992 Antti Nordin Yhdessä 1992.JPG

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti[68] Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Kuoro[2] Peitsarin koulun sisäpiha, Peitsarinkuja 6, Lähemäki[69][70] varastossa Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1985 2019 Koulu suljettu, teos varastoitu Riitta Huttunen - Kuoro - 1985 - Peitsarin koulun sisäpiha, Peitsarinkuja 6 - Lähemäki - Mikkeli.jpg
Lento leikkimaahan[71] Kalevankankaan päiväkoti, Raviradantie 18 (paikkalinkki suuntaa-antava); onko sisätiloissa?? ei tietoa (ollut Kalevankangas) Siimala, Marja-RiittaMarja-Riitta Siimala 2002 (uusi sijainti 2014-) ? Havainto: rakennuksen tiiliseinät paljaat, niillä ei teosta (8/2020); onko sisätiloissa??
Veistos[72] Kalevankankaan päiväkodin edustan suhkulähde, Raviradantie 18 ei tietoa (ollut Kalevankangas ) Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 1988 ? Havainto: suihkulähdettä ei enää ole, eikä sen valkoista Veistos-teostakaan (8/2020), rakennuksen käyttötarkoitus muuttunut päiväkodiksi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asiasta kiinnostunut taho kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac Mikkelin ulkoveistokset ja reliefit; Tarinasoitin.fi
  3. Vuorela, Kirsti: Jussi TwoSevenin susilauma nähty Mikkelissä Länsi-Savo. 20.10.2016. Viitattu 13.9.2018.
  4. Jussi TwoSeven: CV Jussi TwoSeven. Viitattu 13.9.2018.
  5. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 22 toukokuuta 2020), s. 48 (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  6. Eero Lehtonen; Kulttuurireitit.fi
  7. a b c d e f g h i j k l m n o Muistomerkkejä ja patsaita
  8. a b c d e f Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 5 kesäkuuta 2019), s. 331 Mikkeli - Veistoksia ja muistomerkkejä (Osa 5: Keski-Suomi ja Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  9. a b c d Luvattomia töhryjä vai hienoja teoksia? — Katso kuvia Mikkelin graffiteista ja ota kantaa, kuuluvatko ne kaupunkiin! Länsi-Savo 25.9.2017
  10. Vuorela, Kirsti: Döbelnille reliefi Mikkelin Kirkkopuistoon — paljastetaan kesäkuussa Länsi-Savo. 2.6.2017. Kaakon viestintä Oy. Viitattu 12.6.2017.
  11. Gordionin solmu kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  12. Härkäsillan muistomerkki Suomenniemi, suomenniemi.fi. Viitattu 26.5.2020.
  13. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 22 toukokuuta 2020), s. 49 (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  14. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 22 toukokuuta 2020), s. 6 (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  15. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  16. Kesä kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  17. Kirsti Vuorela: Perhetalon seinään tulee Suomen suurin taideteos Länsi-Savo, lansi-savo.fi. 20.2.2017. Viitattu 14.6.2019.
  18. Petri Vironen: Erikoinen taideteos ympäröimään sairaalaa Mikkelin – Lasipintaa 2 200 neliötä 21.2.2017. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 14.6.2019.
  19. Lauri Nykopp: Koivupuisto (Lauri Nykopp esittelee Koivupuisto-teostaan, julkaistu myös Essoten sivulla) 18.1.2019. youtube.com.
  20. Perhetalo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Esper-hanke, esper.fi. Viitattu 14.6.2019.
  21. Suomenniemen kirkko mikkelintuomiokirkkoseurakunta.fi. Viitattu 22.5.2020.
  22. Ristiina sisävesiliikenteen muisto asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  23. La 3.10.2015 Savon radan päivä (pdf) AREFS taide ja kulttuuri ry, arefs.org. Viitattu 20.5.2020.
  24. Marsalkka Mannerheimin entinen koti on myynnissä Mikkelissä – tämä massiivinen ja kaupungin historiallisin rakennus irtoaa nyt 1,7 miljoonalla eurolla; MTV 1.5.2020
  25. Otavan Opistolla paljastettiin talvisodan päämajan muistolaatta; Länsi-Savo 6.8.2016
  26. Mikkelin laivaliikenteen 100-vuotismuistomerkki; Kulttuurireitit.fi
  27. Vasten auringon siltaa kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  28. Laura Vikman: Linnanmäki, historiaselvitys 2012. Mikkelin kaupunki, via docplayer.fi. Viitattu 14.6.2019.
  29. Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki; Kulttuurireitit.fi
  30. Mikkelin vanhalla kasarmialueella itsenäisyyden aikana toimineiden joukko-osastojen muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  31. Jukka Hakasen sivusto
  32. Nuori nainen; Kulttuurireitit.fi
  33. Nuori polvi kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  34. Otto Henrik von Fieandtin muistomerkki | Kulttuurireitit
  35. a b c Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 19 kesäkuuta 2019), s. 338 Mikkelin maalaiskunta - Nähtävyyksiä (Osa 5: Keski-Suomi ja Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  36. Poika ja hanhet Mikkelin kulttuurireitit-sivusto. Mikkelin kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  37. Porrassalmen historiallinen maisema Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 31.7.2016.
  38. Pro Patria kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  39. Mikkelissä on nyt muistolaatta vuoden 1918 päämajalle — Erkki Merimaan vuosia sitten tekemä kansalaisaloite onnistui sittenkin; 16.5.2018 Länsi-Savo
  40. Päämajakaupungin kenttätykistömuistomerkki, kulttuurireitit.fi
  41. Päämajamuistomerkit 1939 – 1944 Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 31.7.2016.
  42. Päämajamuistomerkit 1939 – 1944; Suomen sotamuistomerkit 1939–1945.
  43. Rakentaja patsas kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  44. Valotaideteos alkoi loistaa Mikkelin keskussairaalalla 9.3.2018. Mikkelin kaupunki, mikkeli.fi. Viitattu 14.6.2019.
  45. Pääsisäänkäynti - valotaiteilija Kari Kola Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Esper-hanke, esper.fi. Viitattu 14.6.2019.
  46. Salmiakkieläimet 2015, kulttuurireitit.fi
  47. Mikkeli, Anttolan hautausmaa; Sotasampo
  48. a b Haukivuoren hautausmaa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta. Viitattu 8.7.2020.
  49. Mikkeli, Harjun hautausmaa; Sotasampo
  50. Mikkelin karttapalvelu Peruskartta-aineisto näyttää muistomerkin Harjun hautausmaalla, Saattotie 7
  51. Harjun hautausmaa. Saattotie 7, 50120 Mikkeli
  52. Savon jääkärien muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  53. Antero Tuomisto: Sotiemme muistomerkit, s. 183. Suomen Matkailuliitto, 1990. ISBN 9518380643.
  54. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 22 toukokuuta 2020), s. 51 (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  55. Sotakoirapatsas seutuhaku.fi. Viitattu 14.6.2017.
  56. Hämäläinen, Mika: Mikkeli sai teräksisen liikennespiraalin Tekniikka & Talous. 21.8.2008. Alma Talent Oy. Viitattu 12.6.2017.
  57. Tyrjän rykmentin muistokivi, kulttuurireitit.fi
  58. Uusi kevät Mikkelin kulttuurireitit-sivusto. Mikkelin kaupunki. Viitattu 30.6.2019.
  59. Vaeltaja; Kulttuurireitit.fi
  60. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  61. Mikkeli, Mikkelin seurakuntatalo, Otto Mannisenkatu 1 Etelä-Savon kulttuuriperintökanta. Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon ELY-keskus ja Savonlinnan maakuntamuseo. Viitattu 12.6.2017.
  62. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 206. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  63. Sankaripatsas 1920, 1918 sodassa kaatuneille kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  64. Hanna Knaapila: Gordilainen Solmu on asuntomessualueen maamerkki 7.7.2017. kaakonviestinta.fi. Viitattu 2.8.2019.
  65. Vasten auringon siltaa kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  66. Ensimmäiset Upeart Festival 2019 -teokset hurmaavat Espoossa, Joensuussa ja Mikkelissä (Blogikirjoitus) mynewsdesk.com. 26.9.2019. Viitattu 15.12.2019. [vanhentunut linkki]
  67. Yhdessä (Taidon portti) Kulttuurireitit.fi
  68. Kaupunginosa-aluejako (PDF) 2013. Hyvinkää. Viitattu 17.6.2016.
  69. Kuoro kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  70. Huttunen, Riitta: ”Kuoro”- teos Mikkelissä muutti varastoon Riitta Huttusen kotisivu. 2.2.2020. Viitattu 24.4.2020.
  71. Lento leikkimaahan kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  72. Veistos kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.