Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mikkelin julkiset taideteokset, eli julkisilla paikoilla olevat pysyvät veistokset, patsaat, seinämaalaukset ja muistomerkit. Mikkeliin on liitetty Mikkelin maalaiskunta sekä Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen kunnat.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Asiasta kiinnostunut taho (eli Tuntosarvet pystyssä)[1] Etelä-Savon ammattiopisto, Raviradantie 4-6, rakennuksen edessä kadun puolella Kalevankangas 61.6936°N, 27.2537°E Viitasalo, MarkkuMarkku Viitasalo 1992
Canis lupus[2][3] Pursialankadun alikulku Savilahti 61.6859°N, 27.2797°E TwoSeven, JussiJussi TwoSeven 2016 Canis lupus by Jussi TwoSeven.JPG
Eero Lehtosen patsas Urheilupuisto Nuijamies 61.6876°N, 27.2679°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1984 Panu Patomäki Eero Lehtosen patsas 1984.JPG
Epätoivo, vuoden 1918 sodassa kaatuneiden muistomerkki[4] Ristimäenpuisto Kaukola 61.6885°N, 27.2654°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 (1920[4]) Johannes Haapasalo Epätoivo 1929.JPG
Georg Carl von Döbelnin reliefi[5] Kirkkopuisto Savilahti 61.6908°N, 27.2765°E Saari, SofiaSofia Saari 2017 Sofia Saari Georg Carl von Döbelnin reliefi 2017.JPG
Gordialainen solmu[6] Heinzen puisto, Kirkonvarkauden asuinalue, Haapasalonkatu 1:n eteläpuolella (alustava sijainti) Annila 61.6604°N, 27.2896°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2017
Jousimies, Porrassalmen taistelussa (1789) kaatuneiden upseerien muistomerkki[4] Kalevankankaan koulun edustalla Kalevankangas 61.6976°N, 27.2499°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Jousimies 1929.JPG
K. A. Tavaststjernan patsas Kaupungintalon puisto Savilahti 61.6869°N, 27.2729°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1960 Eino Räsänen K A Tawaststjernan patsas 1960.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[7] Mikkelin maaseurakunnan kirkkotarha, Otavankatu 9 (25 m Mikkelin Pitäjänkirkosta etelälounaaseen) Kaukola 61.6866°N, 27.2558°E 1956
Keinu 2 (Tulevaisuus)[4] Valtion virastotalo Savilahti 61.6876°N, 27.2702°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1982 Panu Patomäki Keinu 2 1982.JPG
Kesä[8] Moision sairaala, Moisiontie 9 Annila, Moisio 61.6558°N, 27.2772°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1977
Koivupuisto[9][10][11][12] Mikkelin keskussairaalan Perhetalon julkisivu, Porrassalmenkatu 35–37 Maunuksela 61.6928°N, 27.2782°E Nykopp, LauriLauri Nykopp 2019
Kuoro[13] Peitsarin koulun sisäpiha, Peitsarinkuja 6 Lähemäki 61.6996°N, 27.3004°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1985
Lammasselän entinen loisto sisävesiliikenteen muistomerkkinä[14] Ristiinan kirkon lähellä, Linnantie 1 Ristiina 61.5°N, 27.2675°E 1972 Lammasselän entinen loisto.jpg
Lento leikkimaahan[15] Kalevankankaan päiväkodin ulkoseinä, Raviradantie 18 (paikkalinkki suuntaa-antava) Kalevankangas 61.6996°N, 27.2483°E Siimala, Marja-RiittaMarja-Riitta Siimala 2002 (uusi sijainti 2014-)
Marsalkka Mannerheimin muistolaatta Otavantie 2a rakennuksen seinä, Otavan opisto Otava 61.6463°N, 27.0734°E Mannerheimin majoituspaikan muistolaatta päämajakaudelta - Otavan opisto - Otava - Mikkeli - orig.jpg
Mikkelin laivaliikenteen 100-vuotismuistomerkki Mikkelin satama Savilahti 61.6887°N, 27.2821°E Autere, PanuPanu Autere 1964 Mikkeli laivaliikenne 100 v mm.JPG
Mikkelin Malmin/Jääkäriplaanin muistomerkki Hallitustori Savilahti 61.6882°N, 27.2723°E 1989 Mikkelin Malmin Jääkäriplaanin muistomerkki 1989.jpg
Mikkelin ortodoksisen sotilaskirkon muistokivi[16][17], kirkko tunnettiin myös nimellä Pyhän suurmarttyyri Georgios Voittajan kreikkalaiskatolinen kirkko Mikkelin Linnanmäki, Brahenkatu 1:n lähellä noin 80 m Brahenkadusta itään (suuntaa-antava paikkalinkki) Nuijamies 61.6821°N, 27.2677°E 1959 (muistolaatta uusittu 1980-luvun alussa) Mikkelin ortodoksisen sotilaskirkon muistokivi.JPG
Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki Kirkkopuisto Savilahti 61.6904°N, 27.2753°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1953 Eino Räsänen Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki 1953.JPG
Mikkelin vanhalla kasarmialueella itsenäisyyden aikana toimineiden joukko-osastojen muistomerkki [18] Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, mahdollisesti 50 m Jalkaväkimuseosta etelään (suuntaa-antava paikkalinkki) Nuijamies 61.6818°N, 27.2624°E Mertaoja, PerttiPertti Mertaoja 1988
Nelisiipi (Lintupatsas) Kirkkopuisto Savilahti 61.6903°N, 27.2747°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1960 Armas Hutri Nelisiipi 1960.JPG
Nuijasodan 1597 muistomerkki Kenkäveronniemi Kenkäveronniemi 61.681°N, 27.2831°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1939 Nuijasodan mm Kenkävero.JPG
Nuori nainen, Mietteliäs Venus Mikkelin kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Savilahti 61.6869°N, 27.2737°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1976 (1911) Johannes Haapasalo Nuori nainen 1911.JPG
Nuori polvi[19] Lähemäen lastentalon seinä, Lähemäenkatu 4 Lähemäki 61.698°N, 27.2916°E Schilkin, MichaelMichael Schilkin 1950
Otto Mannisen patsas Kaupungintalon puisto Savilahti 61.6872°N, 27.2718°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Wäinö Aaltonen Otto Mannisen patsas 1953.JPG
Otto Henrik von Fieandtin muistomerkki[20][21] Yhdystien 4601 varrella, Tuiskuharjuntien risteyksessä Rämälä 61.7262°N, 27.3344°E Häkli, TaunoTauno Häkli 1962 O H v Fieandtin mm.JPG
Partiolaisten muistomerkki[21] Rantakylän yhtenäiskoulu, Vanhamäentie 2, noin 20 m läntisimmästä rakennuksesta luoteeseen (ilmakuvan mukaan paikalla metsikköä) Rantakylä 61.6775°N, 27.1994°E Häkli, TaunoTauno Häkli 1961 Tauno Häkli - Partiolaisten muistomerkki - 1961 - metsikkö Rantakylän yhtenäiskoulun takana, Vanhamäentie 2 - Rantakylä - Mikkeli.jpg
Poika ja hanhet[22] Lähemäen koulu, Kisatie 5 Lähemäki 61.6958°N, 27.2986°E Jokilehto-Gerli, UllasariUllasari Jokilehto-Gerli 1966 Poika ja hanhet By UJ-G.JPG
Porrassalmen taistelun muistomerkki[21][23] Porrassalmentie Porrassalmi 61.6299°N, 27.2843°E Lindgren, ArmasArmas Lindgren 1923 Porrassalmen taistelun muistomerkki 1.JPG
Porrassalmen taistelussa 1789 kaatuneiden upseerien muistomerkki Kirkkopuisto Savilahti 61.6901°N, 27.2742°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Porrassalmen taistelussa 1789 kaatuneiden upseerien muistomerkki 1929.JPG
Pro Patria 1939-1945, Isänmaan puolesta menehtyneiden muistomerkki[24] Mikkelin maaseurakunnan sankarihautausmaa, Otavankatu 9 (35 m Mikkelin Pitäjänkirkosta itään) Kaukola 61.687°N, 27.2573°E Merenmies, JaakkoJaakko Merenmies ja Enqvist, PetriPetri Enqvist 1986
Päämajan muistokivi[25] Otavantie 2a rakennuksen edusta, Otavan opiston piha-alue Otava 61.6464°N, 27.0737°E Päämajan muistokivi Otava.JPG
Päämajapatsas Hallitustori Savilahti 61.6879°N, 27.2723°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1967 Mannerheimin patsas Mikkeli.JPG
Rakentajan patsas[26] Ilmarisen puisto, Ilmarisenkatu 21:n kohdalla (länsipuolella) Nuijamies 61.685°N, 27.2528°E Jokilehto, EeroEero Jokilehto 1980
Revontuliaiheinen valoteos[27][28] Mikkelin keskussairaalan pääsisäänkäynti, Porrassalmenkatu 35–37 Maunuksela 61.6918°N, 27.2782°E Kola, KariKari Kola 2018
Sankarimuistomerkki, Anttola[29] Anttolan kirkon sankarihautausmaa Anttola 61.5834°N, 27.6435°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1959 Anttola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rauhaan, Mikkeli[30][31][32] Harjun sankarihautausmaa, Saattotie 7 Lehmuskylä 61.6912°N, 27.2463°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1961 Mikkeli sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Velvollisuus, Mikkeli Mikkelin maaseurakunnan kirkon sankarihautausmaa Kaukola 61.687°N, 27.2576°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1959 Mikkeli sankarimuistomerkki 2.JPG
Savon jääkäreiden muistomerkki[33] Tykkipuisto, Vanha kasarmialue, mahdollisesti noin 40 m Jalkaväkimuseosta etelään (suuntaa-antava paikkalinkki) Nuijamies 61.6819°N, 27.2629°E 1933
Sisävesilaivaston muistotykki 27.2.1808[34] Ristiinan kirkon lähellä, Linnantie 1 Ristiina 61.4999°N, 27.2676°E 1976 Sisävesilaivaston muistotykki.jpg
Sotakoirapatsas[35] Jalkaväkimuseon piha Nuijamies 61.6824°N, 27.2633°E Ketonen, PekkaPekka Ketonen 2003 Pekka Ketonen Sotakoirapatsas 2003.JPG
Suuri spiraali[36] Liikenneympyrässä Kenkäveronniemi 61.6856°N, 27.2799°E Junnilainen, RistoRisto Junnilainen 2008 Risto Junnilainen Suuri spiraali 2008.JPG
Tuukkalan kalmiston muistomerkki[4] Tuukkalankylätien ja Surnuintien risteyksessä Tuukkala 61.6447°N, 27.2675°E Laulajainen, M.M. Laulajainen 1939
Uusi kevät[37] Moision sairaalan piha-alue, Moisiontie 6 Annila 61.6552°N, 27.2755°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1987
Vaeltaja Naisvuoren tornin juurella Maunuksela 61.6924°N, 27.2723°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1920-luku Johannes Haapasalo Vaeltaja 1920 l 1973.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki [38] Rouhialan hautausmaa, Rouhialankatu 52 (paikkalinkki suuntaa-antava, hautausmaan keskivaiheille) Emola 61.7011°N, 27.2663°E 1955
Vapahtaja kutsumassa kaikkia ihmisiä luokseen[39] Seurakuntatalon pääty, Otto Mannisenkatu 1 Kaukola 61.6905°N, 27.2662°E Schilkin, MichaelMichael Schilkin 1952 Michael Schilkin Vapahtaja kutsumassa kaikkia ihmisiä luokseen 1952.JPG
Vapaussodan 1918 sankaripatsas, Anttola[40] Anttolan kirkon sankarihautausmaa Anttola 61.5835°N, 27.6432°E 1922 Anttola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan 1918 sankaripatsas, Mikkeli (eli Sankaripatsas 1918 sodassa kaatuneille)[41] Ristimäenpuisto (Tuomiokirkkopuisto) Savilahti 61.6885°N, 27.2663°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1920 Johannes Haapasalo Sankaripatsas 1918 sodassa kaatuneille 1922.JPG
Vasten auringon siltaa[42] Kallioinen rinne, Kirkonvarkaus (lähistöllä Vierasvenesatama tai Hiidenkatu), (karkea paikkatieto, mahdollisesti satakunta m etelään tai pohjoiseen; tai selvästi etelämpänä Annalan puolella: kulttuurireittien kohdekartta epätäsmällinen sijainnista) Pursiala tai Annila 61.6685°N, 27.2941°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2017
Veistos[43] Kalevankankaan päiväkodin edustan suhkulähde, Raviradantie 18 (paikkalinkki suuntaa-antava) Kalevankangas 61.6995°N, 27.248°E Vellonen, JarmoJarmo Vellonen 1988
Veteraanimuistomerkki, Mikkeli Mikkelin maaseurakunnan kirkon läheisyydessä Kaukola 61.687°N, 27.257°E Veteraanikivi Mikkeli .JPG
Visulahden kalmiston muistomerkki[4] Visulahdentie Visulahti 61.7034°N, 27.348°E 1958
Yhdessä Etelä-Savon ammattiopiston edessä, Otavankatu Nuijamies 61.6872°N, 27.2631°E Nordin, AnttiAntti Nordin 1992 Antti Nordin Yhdessä 1992.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asiasta kiinnostunut taho kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  2. Vuorela, Kirsti: Jussi TwoSevenin susilauma nähty Mikkelissä Länsi-Savo. 20.10.2016. Viitattu 13.9.2018.
  3. Jussi TwoSeven: CV Jussi TwoSeven. Viitattu 13.9.2018.
  4. a b c d e f Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 5 kesäkuuta 2019), s. 331 Mikkeli - Veistoksia ja muistomerkkejä (Osa 5: Keski-Suomi ja Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  5. Vuorela, Kirsti: Döbelnille reliefi Mikkelin Kirkkopuistoon — paljastetaan kesäkuussa Länsi-Savo. 2.6.2017. Kaakon viestintä Oy. Viitattu 12.6.2017.
  6. Gordionin solmu kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  7. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  8. Kesä kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  9. Kirsti Vuorela: Perhetalon seinään tulee Suomen suurin taideteos Länsi-Savo, lansi-savo.fi. 20.2.2017. Viitattu 14.6.2019.
  10. Petri Vironen: Erikoinen taideteos ympäröimään sairaalaa Mikkelin – Lasipintaa 2 200 neliötä 21.2.2017. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 14.6.2019.
  11. Lauri Nykopp: Koivupuisto (Lauri Nykopp esittelee Koivupuisto-teostaan, julkaistu myös Essoten sivulla) 18.1.2019. youtube.com.
  12. Perhetalo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Esper-hanke, esper.fi. Viitattu 14.6.2019.
  13. Kuoro kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  14. Ristiina sisävesiliikenteen muisto asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  15. Lento leikkimaahan kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  16. Vasten auringon siltaa kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  17. Laura Vikman: Linnanmäki, historiaselvitys 2012. Mikkelin kaupunki, via docplayer.fi. Viitattu 14.6.2019.
  18. Mikkelin vanhalla kasarmialueella itsenäisyyden aikana toimineiden joukko-osastojen muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  19. Nuori polvi kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  20. Otto Henrik von Fieandtin muistomerkki | Kulttuurireitit
  21. a b c Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08345-7, viitattu 19 kesäkuuta 2019), s. 338 Mikkelin maalaiskunta - Nähtävyyksiä (Osa 5: Keski-Suomi ja Etelä-Savo)View and modify data on Wikidata
  22. Poika ja hanhet Mikkelin kulttuurireitit-sivusto. Mikkelin kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  23. Porrassalmen historiallinen maisema Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 31.7.2016.
  24. Pro Patria kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  25. Päämajamuistomerkit 1939 – 1944 Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 31.7.2016.
  26. Rakentaja patsas kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  27. Valotaideteos alkoi loistaa Mikkelin keskussairaalalla 9.3.2018. Mikkelin kaupunki, mikkeli.fi. Viitattu 14.6.2019.
  28. Pääsisäänkäynti - valotaiteilija Kari Kola Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Esper-hanke, esper.fi. Viitattu 14.6.2019.
  29. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0501_1
  30. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0515_1
  31. Mikkelin karttapalvelu Peruskartta-aineisto näyttää muistomerkin Harjun hautausmaalla, Saattotie 7
  32. Harjun hautausmaa. Saattotie 7, 50120 Mikkeli
  33. Savon jääkärien muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  34. Antero Tuomisto: Sotiemme muistomerkit, s. 183. Suomen Matkailuliitto, 1990. ISBN 9518380643.
  35. Sotakoirapatsas seutuhaku.fi. Viitattu 14.6.2017.
  36. Hämäläinen, Mika: Mikkeli sai teräksisen liikennespiraalin Tekniikka & Talous. 21.8.2008. Alma Talent Oy. Viitattu 12.6.2017.
  37. Uusi kevät Mikkelin kulttuurireitit-sivusto. Mikkelin kaupunki. Viitattu 30.6.2019.
  38. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  39. Mikkeli, Mikkelin seurakuntatalo, Otto Mannisenkatu 1 Etelä-Savon kulttuuriperintökanta. Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon ELY-keskus ja Savonlinnan maakuntamuseo. Viitattu 12.6.2017.
  40. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 206. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  41. Sankaripatsas 1920, 1918 sodassa kaatuneille kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  42. Vasten auringon siltaa kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.
  43. Veistos kulttuurireitit.fi. Viitattu 14.6.2019.