Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Mikkelin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mikkelin julkiset taideteokset, eli julkisilla paikoilla olevat pysyvät veistokset, patsaat, seinämaalaukset ja muistomerkit.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Eero Lehtosen patsas Urheilupuisto Nuijamies 61.6876°N, 27.2679°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1984 Panu Patomäki Eero Lehtosen patsas 1984.JPG
Epätoivo Ristimäenpuisto Kaukola 61.6885°N, 27.2654°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Epätoivo 1929.JPG
Georg Carl von Döbelnin reliefi[1] Kirkkopuisto Savilahti 61.6908°N, 27.2765°E Saari, SofiaSofia Saari 2017 Sofia Saari Georg Carl von Döbelnin reliefi 2017.JPG
Jousimies Kalevankankaan koulun edustalla Kalevankangas 61.6976°N, 27.2499°E Johannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Jousimies 1929.JPG
K. A. Tavaststjernan patsas Kaupungintalon puisto Savilahti 61.6869°N, 27.2729°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1960 Eino Räsänen K A Tawaststjernan patsas 1960.JPG
Keinu 2 Valtion virastotalo Savilahti 61.6876°N, 27.2702°E Panu Patomäki 1982 Panu Patomäki Keinu 2 1982.JPG
Mikkelin laivaliikenteen 100-vuotismuistomerkki Satama Savilahti 61.6887°N, 27.2821°E Panu Autere 1964
Mikkelin Malmin/Jääkäriplaanin muistomerkki Hallitustori Savilahti 61.6882°N, 27.2723°E 1989 Mikkelin Malmin Jääkäriplaanin muistomerkki 1989.jpg
Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki Kirkkopuisto Savilahti 61.6904°N, 27.2753°E Eino Räsänen 1953 Eino Räsänen Mikkelin pitäjän vanhan kirkon muistomerkki 1953.JPG
Nelisiipi (Lintupatsas) Kirkkopuisto Savilahti 61.6903°N, 27.2747°E Armas Hutri 1960 Armas Hutri Nelisiipi 1960.JPG
Nuijasodan 1597 muistomerkki Kenkäveronniemi Kenkäveronniemi 61.681°N, 27.283°E Eino Räsänen 1939
Nuori nainen, Mietteliäs Venus Mikkelin kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Savilahti 61.6869°N, 27.2737°E Johannes Haapasalo 1976 (1911) Johannes Haapasalo Nuori nainen 1911.JPG
Otto Mannisen patsas Kaupungintalon puisto Savilahti 61.6872°N, 27.2718°E Wäinö Aaltonen 1953 Wäinö Aaltonen Otto Mannisen patsas 1953.JPG
Otto Henrik von Fieandtin muistomerkki[2] Rämälä 61.6872°N, 27.2718°E Tauno Häkli 1962
Poika ja hanhet[3] Lähemäen koulu, Kisatie 5 Lähemäki Ullasari Jokilehto-Gerli 1966
Porrassalmen taistelun muistomerkki[4] Porrassalmentie Porrassalmi 61.6299°N, 27.2843°E Armas Lindgren 1923 Porrassalmen taistelun muistomerkki 1.JPG
Porrassalmen taistelussa 1789 kaatuneiden upseerien muistomerkki Kirkkopuisto Savilahti 61.6901°N, 27.2742°E Johannes Haapasalo 1929 Johannes Haapasalo Porrassalmen taistelussa 1789 kaatuneiden upseerien muistomerkki 1929.JPG
Päämajan muistokivi[5] Otavan opiston piha Otava
Päämajapatsas Hallitustori Savilahti 61.6879°N, 27.2723°E Kalervo Kallio 1967 Mannerheimin patsas Mikkeli.JPG
Sankarimuistomerkki, Anttola[6] Anttolan kirkon sankarihautausmaa Anttola 61.5834°N, 27.6435°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1959
Sankaripatsas 1918 sodassa kaatuneille Ristimäenpuisto Savilahti 61.6885°N, 27.2663°E Johannes Haapasalo 1922 Johannes Haapasalo Sankaripatsas 1918 sodassa kaatuneille 1922.JPG
Sotakoirapatsas[7] Jalkaväkimuseon piha Nuijamies 61.6824°N, 27.2633°E Pekka Ketonen 2003 Pekka Ketonen Sotakoirapatsas 2003.JPG
Suuri spiraali[8] Liikenneympyrässä Kenkäveronniemi 61.6856°N, 27.2799°E Risto Junnilainen 2008 Risto Junnilainen Suuri spiraali 2008.JPG
Uusi kevät[9] Moision sairaalan piha-alue Annila Veikko Haukkavaara 1987
Vaeltaja Naisvuoren tornin juurella Kalevankangas 61.6924°N, 27.2723°E Johannes Haapasalo 1920-luku Johannes Haapasalo Vaeltaja 1920 l 1973.JPG
Vapahtaja kutsumassa kaikkia ihmisiä luokseen[10] Seurakuntatalon pääty, Otto Mannisenkatu 1 Kaukola 61.6905°N, 27.2662°E Michael Schilkin 1952 Michael Schilkin Vapahtaja kutsumassa kaikkia ihmisiä luokseen 1952.JPG
Velvollisuus Mikkelin maaseurakunnan sankarihautausmaalla Kaukola 61.687°N, 27.2576°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1959
Yhdessä Etelä-Savon Ammattiopiston edessä, Otavankatu Nuijamies 61.4114°N, 27.1547°E Nordin, AnttiAntti Nordin 1992 Antti Nordin Yhdessä 1992.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuorela, Kirsti: Döbelnille reliefi Mikkelin Kirkkopuistoon — paljastetaan kesäkuussa Länsi-Savo. 2.6.2017. Kaakon viestintä Oy. Viitattu 12.6.2017.
  2. Otto Henrik von Fieandtin muistomerkki | Kulttuurireitit
  3. Poika ja hanhet Mikkelin kulttuurireitit-sivusto. Mikkelin kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  4. Porrassalmen historiallinen maisema Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 31.7.2016.
  5. Päämajamuistomerkit 1939 – 1944 Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 31.7.2016.
  6. https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0501_1
  7. Sotakoirapatsas seutuhaku.fi. Viitattu 14.6.2017.
  8. Hämäläinen, Mika: Mikkeli sai teräksisen liikennespiraalin Tekniikka & Talous. 21.8.2008. Alma Talent Oy. Viitattu 12.6.2017.
  9. Poika ja hanhet Mikkelin kulttuurireitit-sivusto. Mikkelin kaupunki. Viitattu 13.1.2018.
  10. Mikkeli, Mikkelin seurakuntatalo, Otto Mannisenkatu 1 Etelä-Savon kulttuuriperintökanta. Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon ELY-keskus ja Savonlinnan maakuntamuseo. Viitattu 12.6.2017.