Luettelo Juvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Juvan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Juvan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
JR 49 muistokivi[1][2][3] Kirkon ja hautausmaan välissä, Juvantie 17 61.8997°N, 27.8535°E Jantunen, LauriLauri Jantunen 1979 JR 49 mm Juva.JPG
Juvan seurakunnan perustamisen muistoreliefi[1][3] Juvan kirkko, seinässä pääoven vieressä, Juvantie 17 61.899°N, 27.8542°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1992
C. A. Gottlundin muistokivi[1][3] Juvan kirkon vierellä, Juvantie 17 61.8989°N, 27.8548°E Sailo, NinaNina Sailo 1963
(kaiverrus kivessä)
K A Gottlundin mm Juva.JPG
Kalevi Hämäläisen patsas[4][5][3] Urheilupuistossa yleisurheilukentän ja pesäpallokentän välisellä alueella, 65 m pesäpallokentän länsipäädystä länsiluoteeseen Puistola 61.899°N, 27.8462°E 2010
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][3] Juvan kirkon vierellä, lähellä pääovea, Juvantie 17 61.8989°N, 27.8543°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1963 Karjalaan jääneiden mm Juva.JPG
Koikkalan viljamakasiinin muistolaatta[1][3] Koikkalan koulun vieressä, Koikkalantie 1445 (Nuijasodan taistelun muistokiven yhteydessä) Koikkala 61.7207°N, 27.9088°E Karvinen, TaistoTaisto Karvinen 1992
Lentolaivue 42:n muistokivi[6][3] Virastopuisto, Kunnantalon edusta, Juvantie 13 (paikkalinkki suuntaa-antava: mahd. muistokivi, siitä vajaa 10 m oikealle Liikettä -patsas) 61.8981°N, 27.8568°E Ellilä, AarneAarne Ellilä 1992
Lentolaivue 42:n esikunnan muistolaatta[6] Vehmaan kartanon seinä (myös: Wehmaan kartano), Pieksämäentie 234 (alustavat koordinaatit kartanon pihapiirin teehuoneeseen) 61.9126°N, 27.7681°E 1961
Liikettä[1][3] Virastopuisto, Kunnanviraston ja Juvantien välissä, Juvantie 13 61.898°N, 27.8569°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1987
Nuijasodan taistelun muistokivi, Koikkala[7][8][3][9] Koikkalan koulun vieressä, Koikkalantie 1445 Koikkala 61.7208°N, 27.9087°E Kaasinen, KerttuKerttu Kaasinen 1970
Nuijasodan taistelun muistokivi, Tuhkala[8][3][9] Rantalantien alun vieressä, noin kilometri 5-tieltä (Nuutilanmäentie–Halolanhovintie-Rantalantie; huom. valtatien rakenteilla oleva oikaisu siirtää VT 5:tä jonkinverran kauemmaksi mm:stä) Tuhkala (Remojärvi) 61.7842°N, 27.5832°E Karvinen, TaistoTaisto Karvinen 1992 Taisto Karvinen - Nuijasodan taistelun muistokivi, Tuhkala - 1992 - Rantalantien alku - Tuhkala (Remojärvi) - Juva.jpg
Pekurilanjoen taistelun muistolaatta[1][3] Koskenmäen tila (Varmistettava/ Huom 15.8.2019: Paikkalinkki saattaa nyt osoittaa väärään kylään! Pekurila on Viitostien lähellä ja Pekurilanjoeksi on kutsuttu nykyään Kilpolankoskena tunnettua jokiosuutta. 1 ja Pekurilanjoki/ Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Tällöin muistolaattaa tulisi etsiä toisalta, vaikka Koskenmäki -niminen talo löytyykin koordinaattien nyt osoittamasta paikasta. Kysyttävä lisätietoa, esim. paikallisilta kulttuuri/kotiseutuväeltä) Pekurila 61.8523°N, 27.9478°E Karvinen, TaistoTaisto Karvinen 1992
Päämajan muistolaatta[10][11] Inkilänhovi, Inkilänhovintie 130 61.7586°N, 27.6275°E
Runonlaulajien muistokivi[12][1][3] Gottlundin tupa, Vanhan pappilan puisto, Jukajärven ranta 61.8923°N, 27.8673°E Niiranen, EskoEsko Niiranen 1985
Sankarihautojen sankariristi[13] Juvan kirkon sankaripuisto, Virastotie 2 61.8993°N, 27.8542°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala ja Wirkkala, TapioTapio Wirkkala 1955 Juva sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankaripuiston sankariportti[14][3] Juvan kirkon sankaripuisto, Virastotie 2 61.8995°N, 27.8539°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala ja Wirkkala, TapioTapio Wirkkala 1955 Juva sankarimuistomerkki.JPG
Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuoden muistomerkki[1][3] Partalantien ja Villentien kulmauksessa Partalanpelto 61.8939°N, 27.8765°E 1968
Stedingkin muistokivi[1][3] Stedingkin vallit, harjulla, 2 km Sulkavalle päin (viitta tien vieressä) 61.8827°N, 27.8913°E 1962

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Leena Orro ja Kata Kähärä: Juvan muistomerkit Toenperä. 2011. Viitattu 19.12.2017.
  2. Veteraanityö Juvan Reserviupseerikerho ry. Viitattu 10.1.2018.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o Laura Partamies: Juvalaisia muistomerkkejä Juvan kulttuurisivut, juvankulttuurisivut.fi. Viitattu 22.6.2019.
  4. Olympiavoittajan patsas julki Juvalla Yle. 2010. Viitattu 19.12.2017.
  5. Juvan karttapalvelu: Patsaan sijainti juva.karttatiimi.fi. Viitattu 30.10.2018.
  6. a b Hyvärinen, Matti: Blenheimit lensivät Juvan ylle – Jukajärven jäältä tehtiin peräti 62 pommituslentoa talvisodassa Juvan lehti. 6.3.2017.
  7. Koikkalan kylä; RKY; Museovirasto
  8. a b Historiallisia ja luonnonnähtävyyksiä Juva. Viitattu 16.1.2018.
  9. a b Matti Hyvärinen: Juvan sotamuistomerkit kertovat, osa 1: Nuijasotaa 420 vuotta sitten Juvan Lehti, juvanlehti.fi. 23.1.2017. Viitattu 15.8.2019.
  10. Matti Hyvärinen: Päämaja toimi Inkilänhovissa – Marski johti joukkoja talvisodan loppupäivinä Juvalta Juvan Lehti, juvanlehti.fi. 17.4.2017. Viitattu 15.8.2019.
  11. Juva Herrasväen asuinpaikat. Etelä-Savon kartanot ja kartanoiksi kutsutut. Viitattu 15.8.2019.
  12. Gottlundin tupa Turisti-info. Viitattu 17.1.2018.
  13. Juva Sotasampo. Viitattu 19.12.2017.
  14. Juva Sotasampo. Viitattu 19.12.2017.