Koikkala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koikkalan koulu

Koikkala (ennen ruots. Haneberg[1]) on suurin ja keskeisin kylä Etelä-Juvalla Etelä-Savon maakunnassa. Etäisyys Juvan keskustaan on noin 25 ja Mikkeliin 60 kilometriä. Koikkalan kylä sijaitsee Saimaan läheisyydessä, ja sen tunnetuin vesistö on Luonteri.

Koikkalan kylämaisema on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi[2] ja valtakunnallisesti arvokkaaksi kylämaisemaksi, ja siihen kuuluu näkymät Luonterille ja Etelä-Savon korkeimmalle kohoumalle, Neitvuorelle. Koikkalan läheisiä kyliä ovat muun muassa Risulahti, Kaislajärvi, Hietajärvi, Maarala ja Pihlajasalo. Koikkalassa toimiva kyläyhdistys edustaa koko Etelä-Juvaa, kaikkia Etelä-Juvan kyliä sekä kyläläisiä.

Koikkalassa on Juvan seurakuntaan kuuluva kyläkirkko, joka on rakennettu vuonna 1959. Sen on suunnitellut Martti Välikangas. Kirkko on malliltaan tiilinen pitkäkirkko, ja se on rapattu valkeaksi. Kirkkoon liittyy myös erillinen seurakuntasali ja kellotapuli. Kylän keskustassa sijaitsee myös Koikkalan koulu (1884) urheilukenttineen.[2] Kulttuurinähtävyyksiin kuuluu kyläkoulun luoteispuolella sijaitseva Nuijamiesten muistokivi, joka on pystytetty nuijasodan taistelun muistoksi.[2]

Luonnonnähtävyyksiä ovat muun muassa Heretinharju, Karihiekan hiekkaranta ja Enkelinpesäkivi Hiidenmaalla. Koikkalanmyllyllä Ruokojärven rannalla sijaitsevat Kirkkokivet ovat joukko suuria jääkauden aikaisia siirtolohkareita, jotka on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla. Esihistoriallisia nähtävyyksiä ovat Uimasalon Sarkasvuoren kalliomaalaukset ja Ristilammen esihistoriallinen kvartsilouhos.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zilliacus, Kurt ja Ådahl-Sundgren, Ulla: Haneberg Svenska ortnamn i Finland, http://kaino.kotus.fi/svenskaortnamn/. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 8.10.2019.
  2. a b c Koikkalan kylä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, rky.fi. Museovirasto. Viitattu 23.6.2019.
  3. Koikkalan nähtävyyksiä Koikkalan kyläyhdistys. Viitattu 1.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]