Koikkala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koikkalan koulu

Koikkala (ennen ruots. Haneberg[1]) on suurin ja keskeisin kylä Etelä-Juvalla Etelä-Savon maakunnassa. Etäisyys Juvan keskustaan on noin 25 ja Mikkeliin 60 kilometriä. Koikkalan kylä sijaitsee Saimaan läheisyydessä, ja sen tunnetuin vesistö on Saimaan suurimpiin selkiin kuuluva Luonteri.

Koikkalan kylämaisema on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi[2] ja valtakunnallisesti arvokkaaksi kylämaisemaksi, ja siihen kuuluu näkymät Luonterille ja Etelä-Savon korkeimmalle kohoumalle, Neitvuorelle. Koikkalan läheisiä kyliä ovat muiden muassa Risulahti, Kaislajärvi, Hietajärvi, Maarala ja Pihlajasalo. Koikkalassa toimiva kyläyhdistys edustaa koko Etelä-Juvaa, kaikkia Etelä-Juvan kyliä sekä kyläläisiä.

Kyläyhdistyksen alulle saattama Koikkalan kesätori on muodostunut jokalauantaiseksi tapahtumaksi läpi kesäkauden. Torilla on vieraillut myös presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio 2012.

Koikkalassa on Juvan seurakuntaan kuuluva kyläkirkko, joka on rakennettu vuonna 1959. Sen on suunnitellut Martti Välikangas. Kirkko on malliltaan tiilinen pitkäkirkko, ja se on rapattu valkeaksi. Kirkkoon liittyy myös erillinen seurakuntasali ja kellotapuli. Kylän keskustassa sijaitsee myös 2018 lakkautettu ja nykyään yksityisomistuksessa oleva Koikkalan koulu (1884) urheilukenttineen.[2] Kulttuurinähtävyyksiin kuuluu kyläkoulun luoteispuolella sijaitseva Nuijamiesten muistokivi, joka on pystytetty nuijasodan taistelun muistoksi.[2]

Luonnonnähtävyyksiä ovat muun muassa Heretinharju, talkoovoimin rakennettu Puottopaekan Piitsi -uimaranta Luonterin rannalla Savivedenpäässä, Karihiekan hiekkaranta ja Enkelinpesäkivi Hiidenmaalla. Koikkalanmyllyllä, Ruokojärven rannalla sijaitsevat Kirkkokivet ovat joukko suuria jääkauden aikaisia siirtolohkareita, jotka on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla. Esihistoriallisia nähtävyyksiä ovat Uimasalon Sarkasvuoren kalliomaalaukset ja Ristilammen esihistoriallinen kvartsilouhos.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zilliacus, Kurt ja Ådahl-Sundgren, Ulla: Haneberg Svenska ortnamn i Finland, http://kaino.kotus.fi/svenskaortnamn/. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 8.10.2019.
  2. a b c Koikkalan kylä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, rky.fi. Museovirasto. Viitattu 23.6.2019.
  3. Koikkalan nähtävyyksiä Koikkalan kyläyhdistys. Viitattu 24.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]