Simanala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simanala on kylä Enonkosken kunnan eteläosissa SavonlinnaHeinävesi-välillä kulkevan Enonkoskentien (n:o 471) varrella.[1][2] Matkaa Savonlinnan lentoasemalle on noin kymmenen kilometriä. Maarekisterin mukaan Simanala on laajempi alue ja siihen kuuluu myös mm. Enonkosken kirkonkylä.

Simanalassa asuu noin 250 henkeä. Vuonna 2003 se valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi.

Simanalan elinkeinorakenne on muuttunut. Enää vain muutamat tilat tuottavat maitoa, kun aiemmin lähes joka talossa oli lypsykarjaa. Nykyaikana kylällä toimii autokorjaamo, hautaustoimisto, hunajatila, kaivuriurakointia, kalastaja, kuljetusliike, maatilamajoitus, metsäkoneita, mökkivuokrausta, parturi, taidetakomo, traktoriurakointia ja taksi. Kyläkauppa lopetettiin muutama vuosi sittenmilloin?. Useat kylän asukkaat käyvät töissä joko Enonkosken kirkonkylällä tai Savonlinnassa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän nimi Simanala juontaa juurensa aikojen taakse. Muinoin eräs Simana-niminen karjalainen isäntä sai kylältä maata metsästys- ja viljelymaaksi – muodostui Simananala. Myöhemmin nimi asioiden yksinkertaistamiseksi muotoutui nykyiseen muotoonsa.lähde?

Simanala on kautta aikain saanut kärsiä rajaseudun kiroista, mistä kertovat monet paikannimet ja niihin liittyvät julmat tarinat: Piikakivi, Surmajoki, Hovinmäki, Piikkilänmäki, Ryssänkivi, Tähysmäki ja Linnanmäki.lähde?

Esimerkiksi mainittuun Piikakiveen liittyy varsin raaka kertomus isonvihan ajoilta. Erääseen taloon tuli kasakka emännän ollessa keittämässä päiväruokaa. Kasakka "pyysi" keittoa syödäkseen. Emäntä heitti keiton päin kasakan naamaa, joka julmistui tästä, veti miekkansa ja leikkasi emännältä molemmat rinnat pois. Tämän jälkeen kasakka iski silmänsä pirtin täysikasvoiseen tyttäreen. Tytär lähti juoksemaan pellon yli läheiseen metsään ja joen rantaan. Joen rannassa oli suuri kivi, jolle tyttö kiipesi. Kasakan tullessa perästä tyttö hyppäsi kiveltä viereiseen syvään jokeen ja hukuttautui. Tästä tulee nimi Piikakivi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Simanala (myös MML:n Nimistön tietokortti: Simanala) Asutusnimihakemisto. Kotimaisten kielten keskus, kotus.fi. Viitattu 15.7.2021.
  2. Pikkupaloja Itä-Savon alueella 16.4.1999. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 15.7.2021.