Varistaipale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varistaipaleen kanava
Varistaipaleen sijainti

Varistaipale on 115 asukkaan kylä Heinävedellä, neljä kilometriä Karviosta Kuopioon päin ja noin 60 kilometrin päässä lähimmästä kaupungista, Varkaudesta. Kylän eteläpuolelta kulkee valtatie 23 ja se sijaitsee Tuusniemelle kulkevan seututie 542:n varrella. Valamon ja Lintulan luostarit sijaitsevat lähellä kylää, molemmat noin kymmenen kilometrin päässä.

Kylä tunnetaan Varistaipaleen kanavasta, joka on Suomen korkein ja ainoa nelisulkuinen. Se rakennettiin vuosina 19111913 aiempaan puronuomaan. Yhdessä Taivallahden kanavan kanssa se yhdistää Varisveden Juojärveen. Kanavan pituus on 1 100 metriä ja pudotuskorkeutta sen suluilla on 14,5 metriä. Kanavan ylimmän sulun äärellä on kanavanvartiontorni, josta kanavaa ohjataan ja sen toisella puolella on Merenkulkulaitoksen omistama kanavamuseo. Museorakennus on entinen kanavanvartijan talo ja museoalueeseen kuuluvat muutkin pihapiirin rakennukset. Kanavapuisto on muiden Heinäveden reitin kanavien tapaan hyvin hoidettu ja kaunis. Siellä järjestetään kesäisin vuosittainen ulkoilmakonsertti. Kesällä 2004 pidettiin Varistaipaleen kanavalla perinneuittotapahtuma ”Naiset nipunlaskussa”. Tilaisuus oli yleisömenestys, nipunlaskua oli seuraamassa molemmin puolin kanavaa noin 2 500 kesävierasta ja paikkakuntalaista. Tapahtuma televisioitiin ja sille saatiin sponsoreiksi 50 yritystä.

Kylässä sijaitsee Korintti-niminen ruokailu-, majoitus- ja kokoustilapaikka, kanavakioski sekä Sulkumestari-niminen leipomo. Korintin lomamökit saivat ”Etelä-Savon maakunnan parhaat” -laatumerkin Farmari-maatalousnäyttelyssä.

Etelä-Savon vuoden kylä 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylään Valtatie 23:n suunnasta tulevia tervehtivä kyltti.

Varistaipaleen kylä valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi 2004. Etelä-Savon maakuntahallitus valitsi kylän Järvi-Suomen kylät ry:n esityksestä. Valinnan perusteita olivat:

  • Vuoden 1991 kyläyhdistyksen rekistöitymisesta saakka kanavaa ja kylää on kehitetty niin ikään matkailukohteena, mutta myös asuinkylänä.
  • Kylässä pidetään kesätapahtumia kuten klassisen musiikin konsertteja. 2004 pidetty "Naiset nipunlaskussa"-tapahtuma keräsi yleisömenestyksen. Myös suuri osa kylän asukkaista on osallistunut talkoisiin, joilla muun muassa pidetään kanavan ympäristö kunnossa.
  • Kylä kehittää myös yhteistyötä neljän lähikylän kanssa; Karvion kylään rakennettaessa kyläkauppaa kylät rakensivat ja toteuttivat sitä yhdessä. Kyläsuunnitelmat tehtiin yhdessä ottaen huomioon erityisesti kesäasukkaiden toivomuksia. Kyläsuunnitelma sisältää kauppahankkeen lisäksi päiväkoti- ja kyläisännöitsijähankkeet.
  • Taivalkotaa ja kylän yhteistä uimarantaa grillikatoksineen sekä varasto- ja sosiaalitiloja on toteutettu kyläläisten yhteisvoimin samoin kun perinnetapahtumat, kanavamuseo sekä kyläkirja ovat kylähengen pohjana. Onhan kylässä myös kesäkahvila.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]