Heinäveden kirkonkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kermantietä ydinkeskustassa.
Heinäveden kirkonkylän kartta.

Heinäveden kirkonkylä eli Hasumäki on taajama Heinävedellä. Se sijaitsee melko keskellä kuntaa Kermajärven etelärannalla seututien 476 varrella. Kirkonkylä on Heinäveden kunnan keskustaajama.

Tilastokeskuksen taajama-aluerajauksen mukaan Heinäveden kirkonkylän pinta-ala oli 3,47 neliökilometriä ja väkiluku 1 407 vuoden 2019 lopussa.[1] Tilastollinen taajamarajaus voi poiketa kunnan omasta, virallisesta kunnan tai kunnanosien rajauksesta.

Kylän jakaa kahtia sen pääkatu Kermanrannantie, jonka varrella sijaitsee paljon palveluja, esimerkiksi Heinäveden kunnantalo, hotelli Heinävesi ja ravintola Kyläpääsky, Nesteen huoltoasema, ravintola Kotipizza, pikaruokaravintola, kaksi päivittäistavarakauppaa, apteekki, posti ja pieni tavaratalo. Kylässä on myös rauta- ja kodinkonekaupat, urheilukenttä, kirjasto, ala- ja yläkoulut, lukio ja kansanopisto.

Kirkonkylän keskustan luoteispuolella kohoaa kirkonmäki, jolla sijaitsee uusgoottinen, massiivinen Heinäveden kirkko. Sen on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck ja se rakennettiin heinäveteläisestä hirrestä vuosina 1890–1891. Kirkonmäeltä siintää Kermajärvi, jonka pinta on 90 metriä mäen lakea alempana. Kirkontorni on 45 metriä korkea. Kirkonmäellä sijaitsee myös vanha hautausmaa, pitäjäntuvan käsityökeskus ja Heinäveden kotiseutumuseo. Kirkonkylältä laskee jyrkkä mäki Kermajärven rantaan. Heinäveden satamassa pysähtyy kesäisin Heinäveden reittiä liikennöivän Saimaan Laivamatkat Oy:n alus M/S Puijo. Sataman vieressä on kunnan uimaranta. Kermasaven tehtaanmyymälä Raaminmäellä ja Heinäveden rautatieasema sijaitsevat noin neljä kilometriä etelään kirkonkylästä.

Kermajärven länsipuolella oleva alue Heinäveden kuntaa, jossa myös kirkonkylä sijaitsee, on osa Soisalon saarta, jonka pinta-ala on 1 683 neliökilometriä. Soisalo on Suomen ja koko Euroopan suurin sisävesialueen saari.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etäisyyksiä Heinäveden kirkonkylältä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinkiin 374 kilometriä
Varkauteen 46 kilometriä
Kuopioon 95 kilometriä
Joensuuhun 80 kilometriä
Savonlinnaan 85 kilometriä
Mikkeliin 134 kilometriä
Jyväskylään 170 kilometriä
Lahteen 260 kilometriä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan, 2019 PxWeb-tietokanta. Tilastokeskus. Viitattu 13.9.2021.