Kerman kanava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanavan yläsatama ja odotuslaituri. Taustalla sulkumestarin entinen asuinrakennus.
Sulutuksesta lähteviä, Kermajärven suunnasta Savonlinnaan päin matkalla olevia veneitä ja kanavan ylittävä kääntösilta.

Kerman kanava on yksisulkuinen, 250 metriä pitkä kanava Heinäveden kunnassa Pohjois-Karjalassa Kermankosken vieressä. Kanava yhdistää Kermajärven Haukiveteen yhdessä Pilpan ja Vihovuonteen kanavien kanssa. Kanavalinja kulkee Kermajärven ja Koskilahden välissä olevan kannaksen läpi.

Kanava on rakennettu vuosina 1903–1905.[1] Työt alkoivat vuonna 1903, ja vuoden 1905 aikana valmistuivat kaivutyöt ja kivisulku. Kanavan yli kulkeva rullasilta valmistui samanaikaisesti.

Kanavalla ei ole omaa miehitystä ja se on automatisoitu. Pudotuskorkeutta kanavalla on 2,3–2,4 metriä. Kanavan läpi voivat kulkea alukset, joiden suurin pituus on 31,2 metriä, leveys 7,1 metriä, syväys 1,8 metriä ja korkeus 9,5 metriä. Kanavan ylittävän kääntösillan alikulkukorkeus on 4,4 metriä.[1] Kanavan sulkuportit ovat tyypiltään puurakenteisia salpausportteja tyhjennys- ja täyttöluukuilla. Silta ja sulkuportit ovat toiminnaltaan sähkömekaanisia.[2]

Kerman kanava on osa historiallista kansallismaisemaksi valittua Heinäveden reittiä. Nykyään kanava on ahkerassa käytössä.

Kerman kanavalla sulkumestarina toiminut Kalle Pakarinen (Kerman Kalle) oli 1960–1980-luvuilla sääennustaja. Hän keräsi myös vanhaa kanavilla käytettyä työvälineistöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kerman kanava Väylävirasto. Viitattu 16.9.2021.
  2. Varistaipaleen ja Taivallahden kanavien käyttö- ja kunnossapito ted.europa.eu. Viitattu 16.9.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]