Neitvuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Neitvuoren näköalapaikalta Saimaan Luonterille
Näkymä Neitvuoren näköalapaikalta Saimaan Luonterille

Neitvuori (184 m[1]) on yksi Etelä-Savon korkeimmista vaaroista, jonka huippu on 110 metriä Saimaan pintaa korkeammalla. Neitvuorelta avautuu näkymät Luonterin saaristoon, sokkeloiselle Saimaalle. Kattava polkuverkosto merkittyine polkuineen kertoo paikan aktiivisesta käytöstä.[2]

Neitvuoren reiteiltä löytyy useita näköala- ja taukopaikkoja tulisijoineen sekä 12 km pituiselta Hiidenkierros-reitiltä mm. näyttävä Hiidenkota. Retkeilijän on hyvä varata riittävästi aikaa patikoidessaan vaativissa maastoissa. Neitvuoren pysäköintialueen lähellä on Hiidenlahden laivalaituri.[2]

Retkeilyreitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hiidenmaan tilan viereiseltä pysäköintialueelta lähtee oranssein merkein viitoitettu retkeilyreitti ”Hiijje Silimukka”, joka on pituudeltaan 4 kilometriä. Pysäköintipaikalta on kilometrin matka Neitvuoren tulentekopaikalle, jossa on myös laavu ja käymälä.
  2. "Hiidenkierros", pituudeltaan 12 kilometriä.

Neitvuori mytologiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perimätiedon mukaan Neitvuorella on käärmeiden käräjäpaikka[3].

Neitvuoren Geologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen kallioperä koostuu kiillegneissin ja graniitin muodostamasta migmatiitista, jota karakterisoivat murrokset ja ruhjeet. Neitvuori on eheämpänä kallioperän lohkona jäänyt ympäristöään korkeammaksi.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neitvuoren kerrotaan saaneen nimensä Isovihan aikaan, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä. Toisen tarinan mukaan neito syöksyi jyrkänteeltä sydänsuruissaan. Neitvuoren vanhempi nimi on Hiidenvuori, mihin on runsaasti viittauksia alueen paikannimissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neitvuoren-Luonterin nähtävyydet ja historia Luontoon.fi. Viitattu 25.7.2023.
  2. a b Neitvuoren kalliomaasto Saimaa Geopark. 24.6.2022. Viitattu 25.7.2023.
  3. Nähtävyydet - Anttola anttola.fi. 30.6.2021. Viitattu 25.7.2023.