Luettelo Heinolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Heinolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Heinolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Heinolaan on liitetty Heinolan maalaiskunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A.F.Airon muistomerkki[1] Maaherranpuisto 61.2048°N, 26.0289°E Pelkonen, ToivoToivo Pelkonen 2003
Heinolan pommituksen muistomerkki[2] As Oy Heinolan Sepänpuiston piha, karttalinkki likimääräinen 61.2035°N, 26.0327°E 1985
Hirviperhe (Valliherra I)[3] Moottoritien varressa, karttalinkki likimääräinen Tähtiniemen liittymä 61.1875°N, 26.0001°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2005
Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas[2] Karttalinkki likimääräinen Kirkkopuisto 61.202°N, 26.0372°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1954
Karjalan siirtolaisten hautakivi[2] Heinolan hautausmaalla 61.2059°N, 26.0415°E 1940
Niilo Helanderin rintakuva[4] Rantapuisto 61.2005°N, 26.0323°E
Peuraperhe (Valliherra II)[3] Moottoritien varressa Kirkonkylä kohdalla Kirkonkylä 61.2439°N, 26.0509°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2006
Sankarihautojen muistomerkki (Usko tulevaisuuteen)[5] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 1 Heinolan kirkonkylä 61.2518°N, 26.0675°E Mikkola, PaavoPaavo Mikkola 1950 Heinolan sankaripatsas Mikkola 2.JPG
Sankarihautojen muistomerkki (Sotilaan hyvästijättö)[6] Siltakatu 34 61.2056°N, 26.0404°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1952
Tammenlehvä - Talvi- ja jatkosodan muistomerkki[2] Maaherranpuisto 61.2044°N, 26.029°E 2001
Tukinuittaja[7] Rantapuisto 61.2014°N, 26.0275°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1920) 2001
Tulenkantajat[8] Lyseonmäen koulun edessä 61.2072°N, 26.034°E Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1987 Tulenkantajat.jpg
Uittomiehet[9] Moottoritien E75 itäpuolella Vierumäen liittymä 61.1144°N, 25.9262°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2007
Uuno Kailaan patsas[10] Maaherranpuisto 61.2032°N, 26.0284°E Renvall, EssiEssi Renvall 1948
Vapaudenmuistomerkki Toripuistikko, Kauppakatu 61.2023°N, 26.031°E Wikström, EmilEmil Wikström 1922[11] Heinolan Vapaudenmuistomerkki 3.jpg
Vuosien 1939-1945 sotiin lähdön muistomerkki[2] Maaherranpuiston koilliskulma 61.2046°N, 26.0299°E 1986

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ri­ta­ri­ken­raa­li Airon muistomerkki paljastettiin Kaleva. 13.9.2003. Viitattu 4.12.2017.
  2. a b c d e Asko Alho: Muistomerkkikartoitus - Vuosien 1939–1945 sodista ja sotien veteraaneista kertovista muistomerkeistä Tammenlehvän Perinneliitto. 2013. Viitattu 25.12.2017.
  3. a b Heinola hurahti tietaiteeseen Etelä-Suomen Sanomat. 2006. Viitattu 25.12.2017.
  4. Helanderin "lompsa" aukeni Heinolassa Itä-Häme. 2015. Viitattu 4.12.2017.
  5. Heinola, Heinolan mlk Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  6. Heinola Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  7. Tukkilaismuisteloiden ilta veti väkeä WPK-salin täyteen Heinola-Seura. 2013. Viitattu 4.12.2017.
  8. Lyseonmäen koulu 1949-; Lyseonmäen koulu
  9. Uittomiehet huiskivat Vierumäellä Etelä-Suomen Sanomat. 2007. Viitattu 25.12.2017.
  10. Essi Renvall kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 4.12.2017.
  11. Heinolan Vapaudenmuistomerkki 1922 Serlachius. Viitattu 2.12.2017.