Luettelo Heinolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Heinolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Heinolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Heinolaan on liitetty Heinolan maalaiskunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A.F.Airon muistomerkki[1][2] Maaherranpuisto 61.2048°N, 26.0289°E Pelkonen, ToivoToivo Pelkonen 2003
Heinolan pommituksen muistomerkki[2] As Oy Heinolan Sepänpuiston piha, Telakkatie 3 61.1977°N, 26.0268°E 1985
Hirviperhe (Valliherra I)[3] Moottoritien varressa Tähtiniemen liittymä 61.1979°N, 26.0035°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2005
Kalakissa[4] Heinolan kaupunginmuseon piha, Kauppakatu 14 61.2015°N, 26.0329°E Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1970
Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas[2] Karttalinkki likimääräinen Kirkkopuisto 61.202°N, 26.0372°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1954
Karjalan siirtolaisten hautakivi[2] Heinolan hautausmaalla 61.2059°N, 26.0415°E 1940
Käsinseisonta[5] Heinolan lukion puisto, Rajakatu 61.2112°N, 26.0386°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1983
Lentoon[5] Reumasäätiön sairaalan pihalla, Pikijärventie 1a 61.2074°N, 26.0684°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1983
Liikunnan pyörteissä[5] Kaupunginkirjaston edessä, Kauppakatu 12 61.2017°N, 26.032°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1983
Niilo Helanderin rintakuva[6] Rantapuisto 61.2005°N, 26.0323°E
Peuraperhe (Valliherra II)[3] Moottoritien varressa Kirkonkylä kohdalla Kirkonkylä 61.2439°N, 26.0509°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2006
Punaisten muistomerkki, Lusi[7] Kiialankangas, Ketlahdentie Lusi 61.3102°N, 26.1247°E 1940-luku
Punaisten muistomerkki, Vierumäki[8] Versowoodin sahan alue Vierumäki 61.1044°N, 25.9368°E 1949 Punaisten muistomerkki Heinola Vierumäki.JPG
Pääsinniemen kylän sankarivainajien muistotaulu sodissa 1939-1944 kaatuneille[2] Jousantie 4 Lusi 61.3612°N, 25.992°E 1956
Sankarien tammi[2] Suomen urheiluopiston piha Vierumäki 61.1138°N, 26.008°E 1977
Sankarihautojen muistomerkki (Usko tulevaisuuteen)[9] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 1 Heinolan kirkonkylä 61.2518°N, 26.0675°E Mikkola, PaavoPaavo Mikkola 1950 Heinolan sankaripatsas Mikkola 2.JPG
Sankarihautojen muistomerkki (Sotilaan hyvästijättö)[10] Siltakatu 34 61.2056°N, 26.0404°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1952
Sotasairaalan muistolaatta, Heinolan seminaari[2] Lampikatu 5, karttalinkki likimääräinen 61.2053°N, 26.0301°E 1990
Sotasairaalan muistolaatta, Vierumäki[2] Suomen urheiluopiston päärakennuksen sisäänkäynnin vieressä Vierumäki 61.1143°N, 26.0081°E 1990
Tammenlehvä - Talvi- ja jatkosodan muistomerkki[2] Maaherranpuisto 61.2044°N, 26.029°E 2001
Tukinuittaja[11] Rantapuisto 61.2014°N, 26.0275°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1920) 2001
Tulenkantajat[12] Lyseonmäen koulun edessä 61.2072°N, 26.034°E Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1987 Tulenkantajat.jpg
Uittomiehet[13] Moottoritien E75 itäpuolella Vierumäen liittymä 61.1144°N, 25.9262°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2007
Uuno Kailaan patsas[14] Maaherranpuisto 61.2032°N, 26.0284°E Renvall, EssiEssi Renvall 1948
Vapaudenmuistomerkki Toripuistikko, Kauppakatu 61.2023°N, 26.031°E Wikström, EmilEmil Wikström 1922[15] Heinolan Vapaudenmuistomerkki 3.jpg
Viipurin hovioikeuden muistolaatta, Heinolan seminaari[2] Lampikatu 5, karttalinkki likimääräinen 61.2052°N, 26.0303°E 1999
Viipurin hovioikeuden muistolaatta, Jyrängön koulu[2] Jyrängön koulu, Koskensaarentie 7 61.1945°N, 26.0338°E 1999
Vuosien 1939-1945 sotiin lähdön muistomerkki[2] Maaherranpuiston koilliskulma 61.2046°N, 26.0299°E 1986

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ri­ta­ri­ken­raa­li Airon muistomerkki paljastettiin Kaleva. 13.9.2003. Viitattu 4.12.2017.
  2. a b c d e f g h i j k l Asko Alho: Muistomerkkikartoitus - Vuosien 1939–1945 sodista ja sotien veteraaneista kertovista muistomerkeistä Tammenlehvän Perinneliitto. 2013. Viitattu 25.12.2017.
  3. a b Heinola hurahti tietaiteeseen Etelä-Suomen Sanomat. 2006. Viitattu 25.12.2017.
  4. Nämä kotimaan kohteet saavat kissaihmiset kehräämään kissakas.fi. 10.6.2015. Viitattu 14.6.2019.
  5. a b c Peltola, Kalevi: Heinolan kesä on avattu 2012. Heinola-Seura. Viitattu 16.5.2019.
  6. Helanderin "lompsa" aukeni Heinolassa Itä-Häme. 2015. Viitattu 4.12.2017.
  7. Punaisten muistomerkki tyovaenliike.fi. Viitattu 16.1.2019.
  8. Vierumäen joukkohaudan muistomerkki, Heinola tyovaenliike.fi. Viitattu 14.6.2019.
  9. Heinola, Heinolan mlk Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  10. Heinola Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  11. Tukkilaismuisteloiden ilta veti väkeä WPK-salin täyteen Heinola-Seura. 2013. Viitattu 4.12.2017.
  12. Lyseonmäen koulu 1949-; Lyseonmäen koulu
  13. Uittomiehet huiskivat Vierumäellä Etelä-Suomen Sanomat. 2007. Viitattu 25.12.2017.
  14. Essi Renvall kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 4.12.2017.
  15. Heinolan Vapaudenmuistomerkki 1922 Serlachius. Viitattu 2.12.2017.