Luettelo Iitin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iitin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iitin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Anders Johan Sjögrenin muistoreliefi[1] Sjögrenin puistikko, Iitin kirkkoa vastapäätä Iitin kirkonkylä 60.9378°N, 26.4043°E Nyström, OsmiOsmi Nyström 1994
Anders Johan Sjögrenin synnyinkodin muistokivi[1] Mankalan Sitikkalan kylä 60.9348°N, 26.2291°E 1955
Huoltokoulun muistolaatta[2][1] Radansuun Kartanohotellin seinässä 60.9179°N, 26.3853°E 1991
Isohiiden veljesten hautapaikka[1] Ellola Sääksjärvi 60.8144°N, 26.2142°E 1918
Isohiiden veljesten surmapaikka[3] 60.8299°N, 26.3409°E 1918
Kausalan pommitusten muistomerkki[4][1] Aholanmäki Kausala 60.8921°N, 26.3246°E 2011
Leiripaikan muistomerkki[5][1] Perheniemen entisen koulun yläpuolella olevalla mäellä, ns. Leirinmäellä 60.8522°N, 26.213°E 1969
Luovutetulle alueelle haudattujen muistokivi[1] Iitin kirkon kirkkotarha, Iitintie 846 60.937°N, 26.402°E ? Iitti luovutetunalueen mm.JPG
Perheniemen eli Pärhän muistokivi[1] Perheniemen evankelisen opiston puisto, Perheniementie 75 Perheniemi 60.846°N, 26.2249°E 1960
Pieni Järvenneito[6] Talasvuori, Yli-Kaitalan matkailutila (Vuolenkoskelle 12 km) 61.0273°N, 26.1791°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2017
Pietari Lyötin muistokivi[1] Lyöttilän kylänmäki 60.9702°N, 26.4436°E 1958
Punaisten muistomerkki 1, uusi hautausmaa[7] Kirkonkylä, uusi hautausmaa Iitin kirkonkylä 60.9345°N, 26.4089°E 1946
Punaisten muistomerkki 2, uusi hautausmaa[7] Kirkonkylä, uusi hautausmaa Iitin kirkonkylä 60.9338°N, 26.4065°E
Punaisten muistomerkki, Vuolenkoski[8] Vuolenkoski 61.0838°N, 26.146°E
Radansuun muistokivi[1] Melkein Urajärven rannassa Radansuussa, golfkenttien takana 60.9225°N, 26.3914°E ?
Sankarimuistomerkki, Vanha hautausmaa[9][1] Iitin kirkon sankarihautausmaa, Iitintie 846 Iitti kirkonkylä 60.9372°N, 26.402°E Muroma, ArvoArvo Muroma 1950 Iitti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Vuolenkosken hautausmaa[10][1] Taarastintie 179 61.0832°N, 26.1123°E Muroma, ArvoArvo Muroma 1950 Vuolenkoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistokivi[1] Seurakuntakeskus Kausala 60.8862°N, 26.3416°E
Sotaan lähdön muistokivi, ns. veteraanien kivi[1] lähellä Ravilinnaa (karttalinkki epämääräinen) Kausala 60.8895°N, 26.3537°E 1986
Suojeluskuntatalon muistolaatta[1] Ravilinnan pääoven pielessä 60.8906°N, 26.3524°E ?
Tillolan taistelun muistomerkki[1] Valtatien 12 varrella Tillolan kankaalla, Salpausselän metsäisellä rinteellä 60.8728°N, 26.5085°E ?
Torvikallion kivi[1] Iitintien varrella, melko lähellä Kirkonkylää (noin puoli kilometriä Radansuun kylälle) 60.9304°N, 26.3933°E ?
Vuoden 1918 uhrien muistomerkki 1[1] Kirkonkylä, seurakuntatalon puisto Iitin kirkonkylä 60.9381°N, 26.4016°E ?
Vuoden 1918 uhrien muistomerkki 2[1] Kirkonkylä, uusi hautausmaa (voi olla sama kuin Punaisten muistomerkki 1 tai 2 uudella hautausmaalla) 60°N, 25°E ?
Vuoden 1918 uhrien muistomerkki 3[1] Vuolenkoski, lähellä Vuolenkosken koulua (voi olla sama kuin Punaisten muistomerkki Vuolenkoskella) 60°N, 25°E ?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]