Luettelo Iitin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iitin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iitin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Antti Törneroosin muistolaatta Talon päädyssä tien varressa, Kalaksuentie 332 61.0518°N, 26.2425°E 1956
Anders Johan Sjögren muistoreliefi[1] Sjögrenin puistikko, Iitin kirkkoa vastapäätä; Iitintie 859 Iitin kirkonkylä 60.9378°N, 26.4043°E Nyström, OsmiOsmi Nyström 1994
Anders Johan Sjögrenin synnyinkodin muistokivi[1] Maatilalla Mankalan Sitikkalan kylällä, Sitikkalantie 487 60.9348°N, 26.2291°E 1955
Huoltokoulun muistolaatta[2][1] Radansuun Kartanohotellin seinä, Urajärventie 483 60.9179°N, 26.3853°E 1991
Isohiiden veljesten hautapaikka[1] Ellolan talon takana, Massi Sääskjärvi 60.8144°N, 26.2142°E 1918
Isohiiden veljesten surmapaikka[3] Metsässä Portinkorvenmäen pohjoispuolella. Haapakimolantie 703:n tietämiltä metsäautotielle, jota 190 m luoteeseen. Metsäautotiellä opaste, polkua 30–40 m länteen. 60.8299°N, 26.3409°E 1918
Isomäen muistokivi 1918[4] Isomäen huipulla, kuntoradan varrella; Nirvistenpolulta polkuja pitkin noin 600 m pohjoiseen; lähin osoite Nirvistenpolku 6 60.8956°N, 26.5066°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Iitin kirkon kirkkotarha, Iitintie 846 Iitin kirkonkylä 60.9376°N, 26.4018°E 1955 Iitti Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki 2 AB.JPG
Kausalan junaonnettomuuden muistomerkki Iitin kirkon kirkkotarha, Iitintie 846 Iitin kirkonkylä 60.9369°N, 26.4018°E
Kausalan pommitusten muistomerkki[5][1] Aholanmäki, lukion takana; Anttilantie 2 Kausala 60.8921°N, 26.3246°E 2011
Leiripaikan muistomerkki[6][1] Perheniemen entisen koulun yläpuolella olevalla mäellä, ns. Leirinmäellä; Leirinmäentie 16 60.8522°N, 26.213°E 1969
Luovutetulle alueelle haudattujen muistokivi[1] Iitin kirkon kirkkotarha, Iitintie 846 Iitin kirkonkylä 60.9371°N, 26.4026°E 1970 Iitti luovutetunalueen mm.JPG
Menneiden sukupolvien muistomerkki Iitin kirkon kirkkotarha, Iitintie 846 60.9374°N, 26.4029°E
Perheniemen eli Pärhän muistokivi[1] Perheniemen evankelisen opiston puisto, Perheniementie 75 Perheniemi 60.846°N, 26.2249°E 1960
Perheniemen kartanon juustolan muistolaatta Mäyrämäentie 12 60.8467°N, 26.2258°E
Pieni Järvenneito[7] Talasvuori, Yli-Kaitalan matkailutila (Vuolenkoskelle 12 km); Kaitalantie 330 61.0273°N, 26.1791°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2017
Pietari Lyötin muistokivi[1] Lyöttilän kylänmäki 60.9702°N, 26.4436°E 1958
Punaisten muistomerkki, Iitti[8][9][10] Uusi hautausmaa, Iitintie 825 (paikkalinkki summittainen) Iitin kirkonkylä 60.9337°N, 26.4084°E 1946
Punaisten muistomerkki, Vuolenkoski[11] Herrojentie 9 Vuolenkoski 61.0838°N, 26.146°E
Punakaartilaisten hauta[8][12][13] Uusi hautausmaa, Iitintie 825 (paikkalinkki summittainen) Iitin kirkonkylä 60.9336°N, 26.4065°E
Radansuun muistokivi[1] Melkein Urajärven rannassa Radansuussa, golfkenttien takana; Harjanmäki 35, noin 270 m Harjanmäki 35:n tontille vievää tietä, muistokivi tieuran varrella. 60.9225°N, 26.3914°E
Sankarimuistomerkki, Vanha hautausmaa[14][1] Iitin kirkon sankarihautausmaa, Iitintie 846 Iitin kirkonkylä 60.9372°N, 26.402°E Muroma, ArvoArvo Muroma 1950 Iitti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Vuolenkosken hautausmaa[15][1] Taarastintie 179 61.0832°N, 26.1123°E Muroma, ArvoArvo Muroma 1950 Vuolenkoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistokivi (Sodissa kaatuneiden muistomerkki)[1][16][17] Seurakuntakeskuksen piha, Eerolantie 1 Kausala 60.8862°N, 26.3416°E Laiho, AarreAarre Laiho 2004
Sotaan lähdön muistokivi, ns. veteraanien kivi[1][18] Metsikössä raviradan eteläpuolella urheilukentän keskivaiheen kohdalla, Veteraanitie 2 Kausala 60.8895°N, 26.3546°E 1986
Suojeluskuntatalon muistolaatta[1] Ravilinnan pääoven pielessä, Veteraanitie 2 60.8906°N, 26.3524°E
Tillolan taistelun muistomerkki[1] Valtatien 12 varrella Tillolan kankaalla, Salpausselän metsäisellä rinteellä; Kymentie 931 60.8728°N, 26.5085°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1960
Torvikallion kivi[1] Iitintien varrella, noin kilometri kirkolta lounaaseen Radansuun kylälle; Iitintie 746 Iitin kirkonkylä 60.9304°N, 26.3933°E Iitti Torvikallion kivi 1 AB.JPG
Vieteri ja Kaarlo Partanen[19][20] Ravilinnan piha, Veteraanitie 2 60.8906°N, 26.3524°E Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 1996
Virrat - kosket ja salmensuut[21] Iitin kirjaston piha, Kausansaarentie 3 60.8903°N, 26.3394°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1993
Vuoden 1918 uhrien muistomerkki (valkoisten muistomerkki)[1][22] Seurakuntatalon puisto, Kymentaantie 7 Iitin kirkonkylä 60.9381°N, 26.4016°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1938 Vapaussodan muistomerkki Iitti.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Historialliset kohteet Iitti. Viitattu 13.12.2017.
  2. Willimiehen jäljillä: Iitti / Radansuun kartanohotelli
  3. Willimiehen jäljillä: Iitti / Isohiiden veljesten surmapaikka
  4. Isomäen muistokivi; Willimiehen jäljillä -blogi
  5. Willimiehen jäljillä: Iitti / Kausalan pommitusten muistomerkki
  6. Willimiehen jäljillä: Iitti / Leiripaikan muistomerkki
  7. Anne Honkanen: Tällaiselta näyttää Iitissä paljastettu Pieni Järvineito -patsas Etelä-Suomen Sanomat. 21.8.2017. Viitattu 13.12.2017.
  8. a b Punaisten muistomerkit Kymenlaaksossa tpertt.blogspot.com. 17.6.2013. Viitattu 20.1.2019.
  9. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Verstas. Viitattu 11.7.2019.
  10. Iitti / Punaisten 1918 muistomerkki Willimiehen jäljillä. 6.10.2016. Viitattu 11.7.2019.
  11. Punaisten muistomerkki, Vuolenkoski Työväenmuseo Werstas. Viitattu 11.7.2019.
  12. Punakaartilaisten hauta Työväenmuseo Verstas. Viitattu 11.7.2019.
  13. Iitti / Punaisten hauta 1918 Willimiehen jäljillä. 21.1.2019. Viitattu 11.7.2019.
  14. Iitti, Vanha hautausmaa; Sotasampo.Fi
  15. Iitti, Vuolenkosken hautausmaa; Sotasampo.Fi
  16. Seurakuntakeskus, Kausala. Eerolantie 1, 47400 Kausala Iitin seurakunta, iitinseurakunta.fi. Viitattu 13.12.2017.
  17. Sodissa kaatuneiden muistomerkki, Iitti; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  18. Veteraanikiven sijainti Iitin asemakaavan mukaan (symboli kartalla) viitattu 23.8.2019
  19. Iitin Ravilinna ja ravirata; Kulttuuritielle.fi
  20. Vieteri ja Kaarlo Partanen; Urheilupatsas-blogi
  21. Eero Hiironen; Tampere.fi
  22. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 308. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.