Luettelo Kaavin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kaavin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kaavin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Elämän kirja (Yhteyshautaan siunattujen muistokivi)[1] Kaavin hautausmaa, Kaavintie 24 Kaavin kirkonkylä Mielonen, MaritaMarita Mielonen 1998
Isänmaan puolesta 1939–1945 (Muistopaasi sankarihautausmaalla)[2] Kaavin sankarihautausmaa, Kaavintie 7 A Kaavin kirkonkylä 62.9743°N, 28.4851°E Kaavilaisten muistopaasi 1939–1945 - Kaavin sankarihautausmaa, Kaavintie 7 A - Kaavin kk - Kaavi - 1.jpgKaavilaisten muistopaasi 1939–1945 - Kaavin sankarihautausmaa, Kaavintie 7 A - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Kaavin ensimmäisen ja toisen kirkon muistomerkki[1] Kaavintie 7, kotiseutumuseo Eloaitan länsipuolella Kaavin kirkonkylä 62.9742°N, 28.4852°E 1953 Kaavin ensimmäisen ja toisen kirkon sekä hautausmaan muistomerkki - Eloaitan länsipuolella, Kaavintie 7 - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Kaskenraivaajien muistomerkki[1] Telkkämäen perinnetila, Kaiturintie 419 (muistomerkin paikkalinkki suuntaa-antava) Ala-Vehkalahti 63.0396°N, 28.4922°E 1995
Kivenraivaajien muistomerkki[3] Kaavintie 7, kotiseutumuseo Eloaitan edessä Kaavin kirkonkylä 62.9743°N, 28.4861°E Vainionpää, ReijoReijo Vainionpää 1983 Kivenraivaajien muistomerkki - 1983 - Kaavintie 7, 15 metriä kotiseutumuseo Eloaitan itäpuolella - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Melttusvirran taistelun muistomerkki[4][5] eli Suomen sodan (1808–09) muistomerkki[6] Sillan kupeessa Mettusvirran rannalla, Luikonlahden kirkonkylästä noin 11 km kaakkoon Luikonlahti 62.9276°N, 28.6449°E 1965
Muualle haudattujen muistomerkki[7] Kaavin hautausmaa, Kaavintie 24 Kaavin kirkonkylä 62.9761°N, 28.4897°E Muualle haudattujen muistomerkki - Kaavin hautausmaa, Kaavintie 24 - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Räsästen muistokivi[1] Kaavin kirkkomaalle johtavan portin läheisyydessä, Kaavintie 24 Kaavin kirkonkylä 62.9745°N, 28.4888°E 1998 Räsästen muistokivi - Kaavin kirkkomaalle johtavan portin lähellä, Kaavintie 24 - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Sankarihautojen muistomerkit[2][8][1] Kaavin sankarihautausmaa, Kaavintie 7 A Kaavin kirkonkylä 62.9743°N, 28.4846°E Sankarihautojen muistomerkki - Kaavin sankarihautausmaa, Kaavintie 7 A - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Sotaan lähdön muistomerkki[9][1] Kaavin kirjaston edessä, Kaavintie 24 Kaavin kirkonkylä 62.9745°N, 28.488°E 1970 Sotaan lähdön muistomerkki - Kaavin kirjaston edessä, Kaavintie 24 - Kaavin kk - Kaavi.jpg
Täyssinän rauhan rajakivi[4][10] Kaavin keskustassa urheilukentän vieressä, Kellolahdentie 33 Kaavin kirkonkylä 62.977°N, 28.4663°E 1995
Täyssinän rauha 10.6.1595.jpg
Vaikkojoen uiton muistomerkki[11][12] Rakkinekoski, Vaikontie 63.061°N, 28.8274°E Vainionpää, ReijoReijo Vainionpää (reliefi) 1991
Vartiaisten muistokivi[13][1] Kaavin kirkkomaalle johtavan portin läheisyydessä, Kaavintie 24 Kaavin kirkonkylä 62.9746°N, 28.489°E Wartiainen, HenrikHenrik Wartiainen 1995 Henrik Wartiainen - Vartiaisten muistokivi - 1995 - Kaavin kirkkomaalle johtavan portin lähellä, Kaavintie 24 - Kaavin kk - Kaavi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 20 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  2. a b Kaavin sankarihautausmaa. Kaavintie 7 A, 73600 Kaavi kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 18.8.2019.
  3. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 19 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  4. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 17 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  5. Melttusvirta. Suomen sodan (1808) hautapaikka. pohjois-savonmuisti.fi
  6. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08662-6, viitattu 29 toukokuuta 2019), s. 47 (Osa 6: Pohjois-Savo)View and modify data on Wikidata
  7. Kaavin hautausmaa. Kaavintie 24, 73600 Kaavi kuopionseurakunnat.fi. Viitattu 18.8.2019.
  8. Kaavi Sotasampo. Viitattu 22.12.2017.
  9. Sotaan lähdön muistomerkki sotamuistomerkit.fi. Viitattu 29.6.2019.
  10. Täyssinän rauhan rajakivi Kansalaisen karttapaikka.
  11. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 18 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  12. Vaikkojoen uiton muistomerkki Kaavi tukkilaiset.com. Viitattu 22.5.2019.
  13. Vartiaisten vaelluskivi Kaavilla; Vartiaiset ry