Luettelo Mänttä-Vilppulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patsaita Mäntän keskustassa. Etualalla Viktor Janssonin Poika ja kala (1934) ja taustalla Jussi Mäntysen veistospari Äidin ylpeys, (1935).
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Mänttä-Vilppulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää pysyvästi julkisilla paikoilla Mänttä-Vilppulan kaupungissa olevat taideteokset. Luettelon teokset voivat kuulua joko kaupungin kokoelmiin tai ne voivat olla julkisilla paikoilla olevia liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Luettelossa on pysyvästi paikoilleen asennettuja, mutta ei väliaikaisesti, esimerkiksi näyttelyä varten asennettuja teoksia. Mänttä muodostettiin aiempien Mäntän kaupungin ja Vilppulan kunnan yhdistyessä, sitä aiemmin Vilppulaan oli liitetty Pohjaslahden kunta.

Mänttä-Vilppulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1933 perustetun Gösta Serlachiuksen taidesäätiön yhdeksi tehtäväksi määriteltiin Mäntän koristaminen julkisilla veistoksilla.[1] Kaksoiskaupungissa ja sen hautausmailla on yli 30 patsasta tai muistomerkkiä (2014).[2]

Kaupungin vanhin julkinen veistos on Joenniemen kartanon terassilla oleva Emil Wikströmin pronssiveistos Poika ja ahven (1888). Kartanon puistossa on myös Wikströmin Kuokkamies (1908). Emil Wikström oli Serlachiusten luottotaiteilija. Hänen julkisia teoksiaan Mänttä-Vilppulassa on yhteensä kuusi. Niistä näkyvimpiä ovat G. A. Serlachiuksen muistomerkki (1921) Patruunanpuistossa ja Serlachius-suvun hautamuistomerkki (1937) Mäntän hautausmaalla.[2] Myös mahtipontinen Arvi Tynyksen Vilppulan 1918 taistelujen muistopatsas vuodelta 1938 sijaitsee Vilppulassa rantatörmän lähellä.

Mäntän torilla on Wäinö Aaltosen tekemän Aleksis Kiven muistopatsaan varhaisen kubistisen ehdotuksen (1930) pienempään kokoon 1950-luvulla valettu veistos. Amer-yhtymä osti sen vuonna 1970 ja sijoitti Tuusulan Riihikallioon tupakkatehtaan portin viereen. Veistos ehti olla tällä paikalla lähes 40 vuotta, kunnes Gösta Serlachiuksen taidesäätiö osti sen ja teos siirrettiin Mäntän keskustorille vuonna 2009.[3][1] Näkyvälle paikalle on sijoitettu Serlachius-museo Gustafin sisäänkäynnin molemmilla puolilla oleva veistospari Jussi Mäntysen harmaaseen dioriittiin veistämä Äidin ylpeys (1935).

Göstan puiston veistokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joenniemen kartanon ympäristössä olevassa Göstan puistossa on kymmenen Gösta Serlachiuksen taidesäätiön vuonna 2012 lahjoituksena saamaa Harry Kivijärven veistosta vuosilta 1974-1987. Lisäksi puistossa on veistokset muun muassa Urho Heinäseltä, Wäinö Aaltoselta ja Jussi Mäntyseltä. Kartanossa ja sen lähellä olevassa Autereen tuvassa on Hannes Autereen puuveistoksia.[4]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aino Linkonevojen piha, Mäntän keskusta Mänttä 62.0265°N, 24.6185°E Haltia, KaarloKaarlo Haltia 1895 (jälkivalos) Kaarlo Haltia Aino 1895 jälkivalos.jpg
Aleksis Kivi Mäntän keskustori Mänttä 62.0282°N, 24.6236°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1930/2009 Wäinö Aaltonen kubistinen Aleksis Kivi.jpg
Aurinkokello Göstan puisto Mänttä 62.0269°N, 24.5754°E 1936 Aurinkokello 1938.jpg
Autereen tuvan kuistin pylväsveistokset Autereen tupa, Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0284°N, 24.575°E Autere, HannesHannes Autere 1928-1929 Hannes Autere Autereen tuvan kuistin veistos 1929.jpg
Calderin muistolle Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0267°N, 24.5751°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1976-79 Harry Kivijarvi Calderin muistolle 1979.jpg
Ekvaattori Isoniemen teollisuusalue Mänttä 62.0349°N, 24.5588°E Toikka, AnteroAntero Toikka 1997 Antero Toikka Ekvaattori 1997.JPG
Elämänliekki, E. W. Lybeckin muistokivi Elämänmäki Vilppula 62.0711°N, 24.3389°E Koivisto, EinoEino Koivisto 1964
Euklides (Tie geometriaan) 1986-87 Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0269°N, 24.5759°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1986-1987 Harry Kivijarvi Eukleides 1987.jpg
E. W. Lybeckin hautamuistomerkki Vilppulan hautausmaa Vilppula Koivisto, EinoEino Koivisto 1976
Equinox Joenniemen puisto Mänttä 62.0268°N, 24.5767°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2015 Antero Toikka Equinox 2015.JPG
G. A. Serlachius Oy, GAS Trade Mark keskusta Mänttä 62.0275°N, 24.6367°E G A Serlachius Oy GAS Trade mark.jpg
G. A. ja Alice Serlachiuksen kaksoismuotokuvareliefi Vilppulan hautausmaa Vilppula 62.0148°N, 24.4841°E Wikström, EmilEmil Wikström 1912 Emil Wikström G A ja Alice Serlachiuksen kaksoismuotokuvareliefi 1912.jpg
G. A. Serlachiuksen muistomerkki Patruunanpuisto, Tehtaankatu Mänttä 62.0277°N, 24.6324°E Wikström, EmilEmil Wikström 1921 Emil Wikstrom G A Serlachiuksen muistomerkki 1921.jpg
Gösta Serlachiuksen muistomerkki Mäntän Klubin piha Mänttä 62.0274°N, 24.6436°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen ja Aaltonen, MattiMatti Aaltonen 1958 W ja M Aaltonen Gosta Serl muistom 1958.jpg
Hamlet Honkahovin puisto Mänttä 62.0266°N, 24.6131°E Merikanto, UkriUkri Merikanto Ukri Merikanto Hamlet.JPG
Hemmo Isoniemen teollisuusalue Mänttä 62.0349°N, 24.5643°E Toikka, AnteroAntero Toikka 1995 Antero Toikka Hemmo 1995.JPG
Hevosen etsijä Honkahovin puisto Mänttä 62.0264°N, 24.6136°E Halonen, EemilEemil Halonen 1898 (jälkivalos) Eemil Halonen Hevosen etsijä 1898 jälkivalos.JPG
Iso figuuri Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0268°N, 24.575°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1981 Harry Kivijarvi Iso Figuuri 1981.jpg
Joenniemen kartanon ikkunoiden veistoskoristelu Joenniemen kartano Mänttä 62.0277°N, 24.5754°E Autere, HannesHannes Autere Hannes Autere Ihmisfiguureita Ikkunan puitteiden veistokset Joenniemen kartano.JPG
Joenniemen tienviitta Joenniemi Mänttä 62.0301°N, 24.5816°E Autere, HannesHannes Autere 1938 Hannes Autere Joenniemen tienviitta 1938.jpg
Kaamosaurinko Honkahovin puisto Mänttä 62.0266°N, 24.6134°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2000 Matti Peltokangas Kaamosaurinko 2000.JPG
Kahlehdittu Sairaalantie, ent. sairaalan edessä, Hietala Mänttä 62.0079°N, 24.638°E Rahikainen, TaistoTaisto Rahikainen 1955 Taisto Rahikainen Kahlehdittu 1955.JPG
Kalapoika (Poika ja ahven) Joenniemen kartanon terassi Mänttä 62.0276°N, 24.5753°E Wikström, EmilEmil Wikström 1888 Emil Wikstrom Kalapoika 1888.jpg
Karjalaan jääneiden muistokivi Vilppulan hautausmaa Vilppula 62.0127°N, 24.4829°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1960 Kirsti Liimatainen Karjalaan jääneiden muistokivi 1960.JPG
Kettisen talon seinämaalaus[5] Kauppakatu 17, keskusta Mänttä 62.0287°N, 24.6186°E Granlund, VivaViva Granlund 2017 Viva Granlund Kettisen talon seinämaalaus 2017.JPG
Kevätlintu, Oskar Merikannon muistomerkki Keskuskadun ja Mäntäntien risteys Vilppula 62.0215°N, 24.5099°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 2002 Ukri Merikanto Kevätlintu Oskar Merikannon muistomerkki 2002.jpg
Kivitaulu Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0276°N, 24.5748°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1974 Harry Kivijarvi Kivitaulu 19741.jpg
Kuokkamies Joenniemen puisto Mänttä 62.0281°N, 24.5756°E Wikström, EmilEmil Wikström 1908 Emil Wikström Kuokkamies 1908.jpg
Kuolema on kulkenut - elämä alkaa Mäntän hautausmaa Mänttä 62.0237°N, 24.6516°E Tohka, SakariSakari Tohka 1954 Sakari Tohka Kuolema on kulkenut - elämä alkaa 1954.JPG
Kolhon lentotukikohdan muistomerkki Tehtaantie 2 Kolho 62.1288°N, 24.5056°E Koivisto, EinoEino Koivisto 1988 Eino Koivisto Kolhon lentotukikohdan muistomerkki 1988.JPG
Kolhon suomalaisen seuran juhlatalon "Imeläpirtin" muistomerkki[6] Kolho, Tehtaantie Vilppula 62.1382°N, 24.5022°E Sarvanne, MinnaMinna Sarvanne 2011 "Imeläpirtin" muistomerkki.jpg
Kosto (Kahlaaja, Kiven kantaja, Taavetti, Ukko) Taavetinsaari, Joenniemen kartanon puoleinen ranta Mänttä 62.0269°N, 24.5773°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1915 Urho Heinanen Kosto 1915.jpg
Leikkivä nuorukainen Göstan puisto, Kartanon kulma Mänttä 62.0275°N, 24.5756°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1930 Waino Aaltonen Leikkiva nuorukainen 1930.jpg
Linnuille metsä Honkahovin puisto Mänttä 62.026°N, 24.6134°E Tuomivaara, TeuvoTeuvo Tuomivaara 2012 Teuvo Tuomivaara Linnuille metsä 2012.JPG
Lintu Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0274°N, 24.575°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1979 Harry Kivijarvi Lintu 1979.jpg
Muualle haudattujen muistokivi Vilppulan hautausmaa Vilppula 62.0135°N, 24.482°E Muualle haudattujen muistokivi Vilppulan hautausmaa.jpg
Muualle haudattujen muistokivi Mäntän hautausmaa Mänttä 62.0232°N, 24.6545°E Muualle haudattujen muistomerkki Mäntän hautausmaa.jpg
Monoliitti Mäntän hautausmaa Mänttä 62.024°N, 24.654°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1971, 1974 Harry Kivijarvi Monoliitti 1971.jpg
Mänttä-suvun muistomerkki keskusta, Koskelanlammen itäranta Mänttä 62.0295°N, 24.6364°E 2000 Mänttä-suvun muistomerkki 2000.JPG
Mäntänvuoren malja Gustaf-museon edustalla Mänttä 62.0277°N, 24.6271°E Mäntänvuoren malja Gustav museon takana Mänttä.jpg
Niilillä Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0268°N, 24.576°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1979 Harry Kivijarvi Niililla 1979.jpg
Nuori hirvi (Hirvi) Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0279°N, 24.5759°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1929 Jussi Mantynen Nuori hirvi Mantta 1929.jpg
Palavan pensaan pojat Honkahovin puisto Mänttä 62.0261°N, 24.6129°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 2004 Pekka Kauhanen Palavan pensaan pojat 2004.JPG
Plotinos Gustaf-museon takana olevalla nurmikolla Mänttä 62.028°N, 24.6274°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1987 Harry Kivijarvi Plotinos 1987.jpg
Poika ja kala Museon edusta Mänttä 62.0276°N, 24.6261°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1934 Viktor Jansson Poika ja kala 1934.jpg
Punaisten hautamuistomerkki Vilppulan hautausmaa Vilppula 62.0137°N, 24.4843°E 1946 Punaisten muistomerkki 1946 Vilppulan hautausmaa.jpg
Punaisten muistolle Koskelantien varrella Vilppula 62.0125°N, 24.5001°E Koivisto, EinoEino Koivisto 1945 Punaisten muistolle 1994 Vilppula.jpg
Purje Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0275°N, 24.5748°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1978 Harry Kivijarvi Purje 1978.jpg
Raja I Kaupunkiin tuloväylän varrella Mänttä Toikka, AnteroAntero Toikka 1995
Raja II Kaupunkiin tuloväylän varrella Mänttä Toikka, AnteroAntero Toikka 1995
Salle de musique Joenniemen puisto Mänttä 62.0266°N, 24.5741°E Palosuo, HannuHannu Palosuo 2011 Hannu Palosuo Salle de musique 2011.JPG
Sankarimuistomerkki, Pohjaslahti Pohjaslahden sankarihautausmaa Pohjaslahti 62.1676°N, 24.1412°E Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan 1948 Pohjaslahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Vilppula Vilppula kirkon sankarihautausmaa Vilppula 62.013°N, 24.483°E Nordenswan, MikaelMikael Nordenswan 1952 Vilppula sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Kuolema on kulkenut, elämä on alkanut, Mänttä Mäntän hautausmaa Mänttä 62.0231°N, 24.6533°E Tohka, SakariSakari Tohka 1954 Mänttä sankarimuistomerkki.JPG
Serlachius-suvun hautamuistomerkki Mäntän hautausmaa Mänttä 62.0232°N, 24.6534°E Wikström, EmilEmil Wikström 1937 Emik Wikstrom Serlachius suvun hautamuistomerkki 1937.jpg
Solukko Mäntän kirkon puisto Mänttä 62.0274°N, 24.6246°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1963, 1968 Aimo Tukiainen Solukko 1963.jpg
Suru. (Tyttö, Huivipäinen tyttö) Hautausmaa Mänttä 62.0238°N, 24.6539°E Halonen, EemilEemil Halonen 1905 (1986) Eemil Halonen Suru 1904.jpg
Syksy Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0272°N, 24.5747°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1978 Harry Kivijarvi Syksy 1978.jpg
Teema I Göstan puisto, Joenniemen kartano Mänttä 62.0275°N, 24.5748°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1980 Harry Kivijarvi Teema I 1980.jpg
Thermodynamica keskusta Mänttä 62.0278°N, 24.6421°E Sahlman, RaineRaine Sahlman 2012 Raine Sahlman Thermodynamica 2012.JPG
Vilppulan 1918 taistelujen muistopatsas[7] Vilppulan kosken rantatörmä Vilppula 62.0148°N, 24.5062°E Tynys, ArviArvi Tynys 1938 Arvi Tynys Vilppulan taistelujen 1918 1938.jpg
Vilppulan puuhiomon muistomerkki Koskentie, sillan korvassa Vilppula 62.0142°N, 24.5026°E 1990 Vilppulan puuhiomon muistomerkki 1990.jpg
Vuodenajat ja ikäkaudet Joenniemen kartanon ovi, Joenniemen puisto Mänttä 62.0278°N, 24.5753°E Autere, HannesHannes Autere Hannes Autere Joenniemen kartanon ovi .jpg
Vuosi 2000 Kirkkopuisto Mänttä 62.0273°N, 24.6258°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2000 Matti Peltokangas Vuosi 200 2000.jpg
Wladimir ja Thyra Jurveliuksen hautamuistomerkki Vilppulan hautausmaa Vilppula 62.0146°N, 24.4839°E Wikström, EmilEmil Wikström 1905-1907 Emil Wikstrom Vladimir ja Thyra Jurveliuksen hm 1907.jpg
Yhteistyöllä ylöspäin Isoniemen teollisuusalue Mänttä 62.034°N, 24.5654°E Vastamäki, RainoRaino Vastamäki ja Ranta-aho, TorstiTorsti Ranta-aho 1999 Raine Vastamäki ja Torsti Ranta-aho Yhteistyöllä ylöspäin 1999.JPG
Äidin ylpeys (vasen) G. A. Serlachius -museon portaat Mänttä 62.0277°N, 24.6264°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1935 Jussi Mantynen Aidin ylpeys 1934.jpg
Äidin ylpeys (oikea) G. A. Serlachius -museon portaat Mänttä 62.0276°N, 24.6264°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1935 Jussi Mantynen Aidin ylpeys O 1935.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Wäinö Aaltosen veistos Mänttään Yle Uutiset Tampere. 23.6.2009. Oy Ykeisradio Ab.
  2. a b Marjo-Riitta Simpanen: Veistobongari taidekaupungissa Taidekaupunki Mänttä-Vilppula. 4.3.2014. Mänttä-Vilppula. Viitattu 4.6.2016.
  3. Valtonen, Kari: Kiven lähtöä ei huomattu Tuusulassa. Keski-Uusimaa, 2009, nro 26.02.2012, s. 7.
  4. Göstan puisto, . Serlachius museot.
  5. Määttänen, Elissa: Väriä pintaan ja puut kasvamaan! Mäntän kuvataideviikot. Viitattu 21.6.2018.
  6. "Imeläpirtin" muistomerkki kolho.fi.
  7. 1918 Valkoisten muistomerkki Taidekaupunki Mänttä-Vilppula. 2017. Mänttä-Vilppula. Viitattu 7.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]