Luettelo Kaarinan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kaarinan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kaarinan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kaarinaan on liitetty Kuusiston ja Piikkiön kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Kaarina Stonehenge[1] Pyhän Katariinan puisto 60.4084°N, 22.3691°E Suominen, PaulaPaula Suominen 1996
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Piikkiö Piikkiön kirkon hautausmaa Piikkiö 60.4259°N, 22.5184°E 1954 Piikkiö, Karjalaan jääneiden vainajien mm.jpg
Kuoleva soturi, Lemun taistelun muistomerkki[2] Lemun taistelun muistolehdossa, lähellä Yli-Lemun kartanoa; Kasarminmäentie 24 60.392°N, 22.3167°E Limnell, HeidiHeidi Limnell 2008 Kuoleva Soturi.JPG
Lemun taistelun muistolaatta[3] Ylä-Lemun kartanon luona 60.3933°N, 22.3176°E 1958 Lemuntaistelun muistolaatta.JPG
Lintukoto[4] Kaarinakodin edusta 60.4081°N, 22.4176°E Mäki-Lertola, SinikkaSinikka Mäki-Lertola 1989
Parvessa[5] Kotimäen koulun piha Littoinen 60.446°N, 22.4114°E Nurmikko, ReimaReima Nurmikko 2009
Sankarimuistomerkki, Kuusisto[6] Kuusiston kirkon sankarihautausmaa, Linnanrauniontie 634 Kuusisto 60.3816°N, 22.4105°E Kuusisto sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Rukoileva Sotilas, Piikkiö[7] Piikkiön kirkon sankarihautausmaa, Hadvalantie 5 Piikkiö 60.4262°N, 22.5194°E Silmunen, TapioTapio Silmunen ja Luoma, U.U. Luoma 1948 Piikkiö sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan 1939-1944 lähteneiden muistomerkki Kuusiston kirkon kiviaidan ulkopuolella, Linnanrauniontie 634 Kuusisto 60.3816°N, 22.4119°E ? Kuusiston kirkko. Sotaan lähteneiden muistokivi.jpg
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Piikkiö[8] Piikkiön kirkon kirkkotarha, Hadvalantie 5 Piikkiö 60.4262°N, 22.5194°E 1950 Piikkiö 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanikivi Veteraanipuisto, Voivalantie Kaarinan keskusta 60.4079°N, 22.378°E Kaarina Veteraanikivi 1 AB.JPG
V. I. Leninin muistolaatta[9] Littoistentie, Littoisten rautatieasemaa vastapäätä radan pohjoispuolella Littoinen 60.4443°N, 22.3944°E 1970 Leninin muistomerkki Littoisissa 1 AB.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaarina Stonehenge (Kaupungin taidekokoelma) kaarina.fi. 7.3.2018. Kaarinan kaupunki. Viitattu 15.8.2018.
  2. Lemun taistelun muistomerkki VisitKaarina.fi. Kaarinan kaupunki. Viitattu 2.12.2017.
  3. Tuomisto 1998:51.
  4. Lintukoto (Kaupungin taidekokoelma) kaarina.fi. 8.6.2018. Kaarinan kaupunki. Viitattu 15.8.2018.
  5. Parvessa (Kaupungin taidekokoelma) kaarina.fi. 11.6.2018. Kaarinan kaupunki. Viitattu 15.8.2018.
  6. Kaarina, Kuusiston hautausmaa; Sotasampo.fi
  7. Kaarina, Piikkiön hautausmaa; Sotasampo.Fi
  8. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki Punaisten muistomerkit.
  9. Miksi Lenin näkyy Turussa?; TS 7.6.2017