Luettelo Vesilahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Vesilahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vesilahden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Elias Lönnrotin muistopatsas[1] Laukon puisto Laukko Porila, EvertEvert Porila 1933
Hirviveistokset Laukon kartanon rappusten porraspielissä Laukko Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1934
Karjalaan jääneiden muistomerkki[2][3] Vesilahden kirkon hautausmaa Vesilahden kirkonkylä 61.3102°N, 23.6226°E 1955
Laukon kurjet[1] Laukon puisto Laukko Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1930
Laukon neito Laukon puisto Laukko Hietanen, JussiJussi Hietanen 1935
Niemisen veljesten muistokivi[4][5] Ypeen tila, Littuskiventie 175 Onkemäki 61.2448°N, 23.5926°E

(tarkkuus 100 m)

1961
Oitin kanuuna Elmer Niklander Laukon puisto Laukko Porila, EvertEvert Porila 1917
Punaisten muistomerkki[6][2] Maarianmäki, Vesilahdentie Kostiala 61.2834°N, 23.5544°E 1943
Standertskjöld-Nordenstam-suvun hautakammio ja -muistomerkki[7][8] Hautaniemi Laukko 61.3271°N, 23.5089°E 1800-luvun loppu
Valkoisten muistomerkki[2] Suomelanmäki, Vesilahdentie Suomela 61.2898°N, 23.6023°E
Vapauden kivi[9] Kirkon lounaispuolella, Rautialantie 208 Vesilahden kirkonkylä 61.3101°N, 23.6205°E Bergius, KaiKai Bergius 1992
Vesilahden hautausmaan sankaripatsas[2] Vesilahden kirkon sankarihautausmaa Vesilahden kirkonkylä 61.31°N, 23.6226°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1946 Vesilahti sankarimuistomerkki.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Laukon omistajia ja haastajia - Vanhan vesilahtelaisen kartanon historiaa
  2. a b c d Pirkanmaan sotamuistomerkit, Vesilahti; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  3. Päivärinta, Mirjami & Päivärinta, Hannu: Vesilahden hautausmaa (PDF) (s. 4) 2008. Vesilahden seurakunta. Viitattu 18.2.2020.
  4. Henttinen, Harri: Muistohetki Ypeellä Lempäälän-Vesilahden Sanomat. 24.7.2017. Viitattu 20.2.2020.
  5. Niemisen veljesten muistokivi sotamuistomerkit.fi. Viitattu 20.2.2020.
  6. Punaisten muistomerkki, Maarianmäki; Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  7. Laukon kartano Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 21.2.2020.
  8. Luoto, Kalle: Laukonselän ja kartanoalueen ranta-asemakaava. Arkeologia, maastokäynti. (PDF) (s. 2) 2011. Vesilahden kunta. Viitattu 21.2.2020.
  9. Vapauden kivi sotamuistomerkit.fi. Viitattu 17.2.2020.