Luettelo Lohjan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lohjan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lohjan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Lohjan kaupunkiin on liitetty Lohjan kunta sekä Sammatin, Karjalohjan ja Nummi-Pusulan (edeltäjät Nummi ja Pusula) kunnat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ancylusjärven muistomerkki[1][2][3] Harjunrinne, Tiilentekijänkatu, Myllärinkadun päässä, Neitsynlinna Lohja 60.2391°N, 24.0507°E 1971 tai 1970 Ancylus. Lohja.jpg
Anjo-elektroottinen sukellusjuna[4] tai Anjoelektrooninen sukellusjuna[3] Paperitehtaan konttorin piha Pitkäniemi 60.2544°N, 24.0457°E Gullichsen, AlvarAlvar Gullichsen 1996
Ari, koira Lohjan sairaala, A-porras, sisääntuloaula, Sairaalatie 8 Lohja 60.2235°N, 24.0171°E Rustholkarhu, SeijaSeija Rustholkarhu 1984 Rustholkarhu, Ari.jpg
Arvid Järnefeltin muistomerkki[5] Vappulantie 8 Virkkala 60.2057°N, 23.9877°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961
Elias Lönnrotin patsas[6][7][8] Paikkarin torppa, Torpantie 20 Sammatti 60.352°N, 23.8048°E Räsänen, EinoEino Räsänen ja Halonen, EmilEmil Halonen 1952
Hjalmar Linder -muistomerkki[1] Puistikossa pysäköintialueen vierellä, Paikkarinkatu 18 60.2525°N, 24.0633°E Halinen, KaisaleenaKaisaleena Halinen 2006 Hjalmar Linder mm..JPG
Johan Arckenholtzin muistokivi[9] Pyhän Laurin kirkkomaa, Kirkkokatu 1 Lohja 60.2531°N, 24.0685°E 1923 Johan Arckenholtzin muistokivi - Lohjan Pyhän Laurin hautausmaa - Kirkkokatu 1 - Lohja - 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[2][10] Pyhän Laurin kirkkomaa, Kirkkokatu 1 (karttalinkki likimääräinen) Lohja 60.2533°N, 24.0677°E 1953 Karjalaan jaaneiden mm, Lohja.jpg
Karjalohjan entisten kirkkojen muistomerkki[11] Pyhän Ristin hautausmaa, Vanha Kirkkotie 3 Karjalohja 60.2444°N, 23.7298°E Karjalohja, Vanha hautausmaa, entisten kirkkojen mm-2.jpg
Kastlähteen muistomerkki[12] Inkoontien varrella Kastmäen kohdalla, Inkoontie 57 60.1721°N, 23.9893°E
Kaverukset[13] Laurentiussalin puisto, Kirkkokatu 6 Lohja 60.2532°N, 24.065°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1987 (1983) Haukkavaara, Kaverukset 2.jpg
Lohjalle haudattujen inkeriläisten muistomerkki[14][10] Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaa, Kirkkokatu 1 Lohja 60.2541°N, 24.0699°E Inkeriläisten mm, Lohja.jpg
Lohjan sähkörautatien muistomerkki[1][15][3][12] Petsamonrinne, Suurlohjankadun ja Petsamonrinteen risteys Lohja 60.2506°N, 24.0765°E 1987 Lohjan sähkörata, muistomerkki, memorial 1.jpg
Lohjan pedagogion (1769–1817) muistolaatta[3] Osuuspankin seinä, Kauppakatu 1 Lohja 60.2509°N, 24.0677°E Lohjan pedagogio.jpg
Lohjan yhteislyseon lukion 100-v. muistokivi Lukion ja pysäköintialueen välissä Lohja 60.2525°N, 24.0633°E 2014 Lohjan yhteislyseon lukion 100-v. muistokivi.jpg
Muoto[1] Lohjan museon puisto, Rovastinkatu 1 (paikkalinkki epämääräinen) Lohja 60.2566°N, 24.0713°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1989 Peltokangas, Muoto.jpg
Petter Forströmin muistomerkki[1][16] Vuorineuvoksen talon puisto Virkkala 60.1871°N, 23.9921°E Rajalin, BörjeBörje Rajalin 1997 (1967)
Punaisten muistomerkki, Karjalohja[17] Hautausmaa, Keskustie 30 Karjalohja 60.2425°N, 23.7208°E Kangas, MaunoMauno Kangas[18] 1947 (1990-luku) Karjalohja 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Lohja[19][10][12] Pyhän Laurin hautausmaa, Kirkkokatu 1 Lohja 60.2533°N, 24.0696°E Kangas, MaunoMauno Kangas[18] 1944 (1998) Punaisten mm, Lohja.jpg
Punaisten muistomerkki, Nummi, Hautausmaa[20] Nummen hautausmaa, melko lähellä kirkkoa, Nummenkirkontie 10 (paikkalinkki kirkkoon) Nummi 60.3954°N, 23.8799°E Punaisten mm. Nummi.jpg
Punaisten muistomerkki, Nummi, Tavola[21] Tieltä noin 100 m itään, lähin osoite Tavolantie 236 Nummi, Tavola 60.3625°N, 23.9666°E 1945 Sammatti Red guard memoria 1918 02.jpg
Punaisten muistomerkki, Pusula[22] Pusulan hautausmaa, Marttilantie 1 (karttalinkki likimääräinen) Pusula 60.474°N, 23.9828°E 1946 Pusula 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Sammatti[23] Vanha hautausmaa Sammatti 60.3201°N, 23.8219°E 1945 Sammatti 1918 muistomerkki 1.jpg
Robert Boldt -rintakuva[1][24][12] Lohjan museon puisto (karttalinkki likimääräinen) Lohja 60.2566°N, 24.0711°E Theodor Schalin 1990-luku (1961, 1915) Robert Boldt.jpg
Ruben Laguksen muistomerkki[1][25][12] Laguksen talon puisto, Haikarinkatu 5 Ojamo 60.2416°N, 24.0377°E Jouhikainen, VuokkoVuokko Jouhikainen ja Jouhikainen, RaimoRaimo Jouhikainen 1996 E. R. Lagus mm.jpg
Sankarihaudat, Pyhän Laurin kirkkomaa[26][27] Pyhän Laurin kirkkomaa, Kirkkokatu 1 Lohja 60.2544°N, 24.0693°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1941 Lohja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Karjalohja, Isänmaan puolesta[28] Karjalohjan kirkon sankarihautausmaa, Keskustie 30 Karjalohja 60.2421°N, 23.7202°E Anttila, ToivoToivo Anttila 1949 Karjalohja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Nummi, Lumessa kahlaava haavoittunut sotilas[29] Nummen kirkon sankarihautausmaa, Nummenkirkkotie 10 Nummi 60.3956°N, 23.8789°E Filen, EmilEmil Filen 1951 Nummi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Pusula[30] Pusulan kirkon sankarihautausmaa, Marttilantie 1 Pusula 60.4737°N, 23.9829°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1947 Pusula sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Sammatti, Usko Tulevaisuuteen[31] Sammatin kirkon sankarihautausmaa, Lönnrotintie 11 Sammatti 60.32°N, 23.8221°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1950 Sammatti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Virkkala[32][27] Virkkalan hautausmaa, Virkkalantie 1 Virkkala 60.1841°N, 23.9951°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1941 Virkkala sankarimuistomerkki.JPG
Suomalaisen kotiseutuliikkeen 100-vuotismuistomerkki (Kivi ja tammi)[1] Lohjan museon puisto, Rovastinkatu Lohja 60.2562°N, 24.07°E 1997 Lohja. Kotiseutuliikkeen muistokivi.jpg
Suomen kotiseutuliikkeen perustamisen muistokivi[1][12] Lohjan Keskusaukio Lohja 60.2513°N, 24.0661°E 1994 Suomen kotiseutuliikkeen muistokivi, Lohja.jpg
Suomi 100 -muistokivi Anttilan koulun vieressä, Kirkkokatu 6 60.2535°N, 24.0666°E 2017
Taistelu (aurinko)[33] Leppäkorpi Nummi-Pusula 60.4771°N, 23.768°E Manner, PessiPessi Manner 2006
Talvisotaan lähtijöiden muistomerkki, Lohja[1][2][3] Rautatienkatu 60.2557°N, 24.0675°E Jouhikainen, VuokkoVuokko Jouhikainen[3] 1989 Talvisotaan lähtijöiden mm. Lohja.jpg
Talvisotaan lähtijöiden muistomerkki, Nummi[34] Entisen Hyrsylän koulun piha Nummi, Hyrsylä 60.3778°N, 24.017°E 1990-luku
Tykkimuistomerkki[1] Lohjan museon puisto, Rovastinkatu 1 Lohja 60.2559°N, 24.0694°E 1995 Tykkimuistomerkki-Lohja.jpg
Unhoitetut lohjalaiset[35][12] Pyhän Laurin kirkkomaa, Pyhän Laurin kirkon asehuoneen länsipuolella Lohja 60.253°N, 24.0676°E Rosvall, YrjöYrjö Rosvall 1934 Unohdettujen vainajien mm., Lohja.jpg
Valtioneuvos Johannes Virolaisen muistomerkki[1] Kirkkokenttä Lohja 60.2522°N, 24.068°E Tapper, NoraNora Tapper 2004 Johannes Virolaisen muistomerkki.jpg
Veteraanikivi, Lohja[36][37] Pyhän Laurin kirkon luona, Kirkkokatu 1 (aidan ulkopuolella) Lohja 60.2524°N, 24.0685°E Veteraanien muistokivi, Lohja.jpg
Veteraanikivi, Sammatti[38] Maamiesseurantalo Sampaala, Lohilammentie 2 Sammatti 60.319°N, 23.8212°E 2009
Vuorimies[1] Lohjan Keskusaukio Lohja 60.251°N, 24.0658°E Peitso, MarttiMartti Peitso 1974 Lohja keskusaukio, Vuorimies, Martti Peitso.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m Muistomerkkien Lohja; Lohja.fi (pdf)
  2. a b c Salonen, Torsti: Lohjalaisia muistomerkkejä Lohjan historiaseura & Torsti Salonen. Viitattu 1.1.2018.
  3. a b c d e f Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit, osa IX, Uusimaa, s. 93 (Lohja). Väriteos Henna Oy, 1999. ISBN 9519713484.
  4. Salonen, Torsti: Anjo-elektroottinen sukellusjuna Lohjalaisia muistomerkkejä. 2004. Lohjan Historiaseura ry & Torsti Salonen. Viitattu 2.1.2018.
  5. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1983 (ISBN 951-1-07487-3, viitattu 5 syyskuuta 2020), s. 149 Lohjan kunta (kirjasarjan osa 1: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  6. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1983 (ISBN 951-1-07487-3, viitattu 5 syyskuuta 2020), s. 207 Sammatti (kirjasarjan osa 1: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  7. Paikkarin torppa Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, lansiuudenmaanmuseot.fi. Viitattu 5.9.2020.
  8. Antti Huttunen: Lönnrotin lapsuudenkoti, Paikkarin torppa Lohjan Sammatissa retkipaikka.fi. 17.11.2015. Viitattu 5.9.2020.
  9. Salonen, Torsti: Arckenholtz Lohjalaisia muistomerkkejä. 2001. Lohjan Historiaseura ry & Torsti Salonen. Viitattu 26.1.2018.
  10. a b c Pyhän Laurin kirkkomaa Lohjan seurakunta, lohjanseurakunta.fi. Viitattu 14.11.2019.
  11. Toivo Haatio, Pyhän Ristin hautausmaa pdf
  12. a b c d e f g Yhdistyksen pystyttämiä muistomerkkejä; Lohjan kotiseutututkimuksen ystävät
  13. Veistoksia esillä Veikko Haukkavaara. Viitattu 19.11.2018.
  14. Inkerin siirtolaiset 1943–1945, Sotamuistomerkit, viitattu 29.5.2018
  15. Salonen, Torsti: Lohjan sähkörautatie Lohjalaisia muistomerkkejä. 2002. Viitattu 2.1.2018.
  16. Salonen, Torsti: Petter Forströmin muistomerkki Virkkalassa Lohjalaisia muistomerkkejä. 2002. Viitattu 2.1.2018.
  17. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  18. a b Kangas, Mauno: Kiveen veistetyt kuvat. (Toimittajan kirjoittama johdanto artikkeliin) Someron joulu, 1982, s. 15-16. Somero: Somero-Seura. Lehden verkkoversio Someron kulttuuri ry:n sivuilla (pdf) Viitattu 27.11.2017.
  19. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  20. Nimetön muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  21. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  22. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  23. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  24. Salonen, Torsti: Robert Boldt Lohjalaisia muistomerkkejä. 2001. Lohjan historiaseura & Torsti Salonen. Viitattu 1.1.2018.
  25. Salonen, Torsti: Ruben Lagus Lohjalaisia muistomerkkejä. 2001. Lohjan historiaseura & Torsti Salonen. Viitattu 2.1.2018.
  26. Lohja, Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  27. a b Tuomisto 1998:286.
  28. Lohja, Karjalohjan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  29. Lohja, Nummen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  30. Lohja, Pusulan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  31. Lohja, Sammatin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  32. Lohja, Virkkalan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  33. Timo-Erkki Heino: 2000 vuoden teokset. Taide, 17.6.2021, s. 42. Kustannus Oy Taide.
  34. Hyrsylän, Neitsytlinnan ja Nummentaustan koulut lakkautetaan. Ykköslohja, 20.10.2015. Artikkelin arkistoitu versio Google cachessa Viitattu 2.1.2018.
  35. Unhoitetut lohjalaiset sci.fi. Viitattu 1.1.2018.
  36. Lohja, Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  37. Tossua toisen eteen Länsi-Uusimaa. 23.2.2011. Viitattu 2.1.2018.
  38. Kuvia vuosien varrelta Sammatin maamiesseura. Viitattu 2.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]