Luettelo Helsingin entisistä julkisista patsaista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä luettelossa on lueteltu Helsingin julkisilla paikoilla olleita patsaita ja muistomerkkejä, jotka ovat tuhoutuneet tai muuten poistettu pysyvästi tai varastoitu väliaikaisesti.

Teos Aiempi sijainti Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
Albert Edelfelt Ateneumin itäinen puistikko, Kluuvi (1927–1930)
Ateneumin läntinen puistikko (1930–1976, 2004–2013)
Juhani Ahon tien ja Chydeniuksentien risteys, Eira (1976–2003)
Ateneumin aula Vallgren, VilleVille Vallgren 1927 2013 Siirretty sisätiloihin. Ville Vallgren- Albert Edelfelt 1927.jpg
Aleksanteri I:n rintakuva Akatemiatalo, Turku (1814–1832)
Helsingin yliopiston päärakennus (1832–1944)
Kansallismuseon piha, Töölö (1944–1957)
Kansalliskirjaston puutarha, Kruununhaka (1957–2013)
? Martos, IvanIvan Martos 1814 2013 Siirretty suojaan sisätiloihin. Alexander I 01.jpg
Annalanmäen hospitaalin muistolaatta Koskelan sairaala, N-talon kaakkoisseinustalla maassa, Koskela Koskelan sairaalan N-talon luentosalissa. Laukkanen, LeoLeo Laukkanen 1965 2019 Siirretty N-talon luentosaliin.[1]
Arjen pyhiinvaeltaja Ehrenströmintie Karlsson-Sutisna, SannaSanna Karlsson-Sutisna Määräaikainen, poistettu
Biogenesis Kyllikinportti 2:n sisäpiha, Länsi-Pasila Keilaniemi, Espoo Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1988 1999 Siirretty silloisen omistajayrityksen uuden pääkonttorin luo Espooseen. Biogenesis by Kimmo Kaivanto Keilaniemi 2.jpg
Globall[2] Tulppatie 1, Roihupelto ? Jouko Koskinen 1992 Poistettu.
Ei näe, ei kuule, ei puhu Päiväkoti Savotta, Puunkaatajantie 16, Puistola Nieminen, InkaInka Nieminen 2002 2016 Vaurioitunut ja poistettu pysyvästi.[3]
Flai-Flai[4] Hilapellon ala-aste, Konala Nordin, AnttiAntti Nordin 1990 2019 Koulurakennus purettu 2019.[5] Tuhoutunut.[6]
Hv3 998 -höyryveturi[7][8][9] Junailijankuja Veturitorin kohdalla, Itä-Pasila Haapamäen höyryveturipuisto, Keuruu 1979
(valmistettu 1921)
1994 Siirretty huonon kunnon ja korkeiden hoitokustannusten vuoksi museoon.
Joy[10] Sörnäisten Rantatie-Hakaniemenkatu, Siltasaari välivarasto Miina Äkkijyrkkä 2006 2022 välivarastointi rakennustyömaan alta Miina Akkijyrkka Joy 2006.jpg
Jättiläislaiskiainen[11] Korkeasaaren sillan päässä (pääsy rajoitetusti) Mustikkamaa–Korkeasaari Virkkula, MikkoMikko Virkkula 2014 syks. 2021 Tuhottu Korkeasaaren ratikkallinjan takia Mikko Virkkula Jattilaislaiskiainen 2014.JPG
Kahlaaja Tähtitorninvuoren lammikko, Ullanlinna Rikhardinkadun kirjasto, Kaartinkaupunki Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1925 1994 Siirretty sisätiloihin turvaan ilkivallalta.
Kaikki on mahdollista Viikinkaari 11, Viikki Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 2009 2018 Tuhopoltettu. Villu Jaanisoo Kaikki on mahdollista 2009.jpg
Kasvu Kyösti Kallion tie 1, Kulosaari ? Tapper, KainKain Tapper 1969 2013 Poistettu.
Kide Tuomiokirkon portaikko, Kruununhaka (2000)
Tammasaarenlaiturin aallonmurtaja, Ruoholahti (2002–2015)
Peter Ch. Butter,
Dusan Javanovic,
Kari Leppänen
1999 2015 Purettiin jatkuvan ilkivallan vuoksi.[12] Tammasaarenlaituri - panoramio.jpg
Kivet/Suihkukaivo[13] Kannelmäen ostoskeskus, Kannelmäki Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1965 Siirretty pois ostoskeskuksen uudistamisen takia. Uutta sijaintipaikkaa harkitaan uusitulle pihalle tai puistoon.
Käpylän Mari Kimmontie 5, Käpylä ? Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1954 2010 Varastettu.[14]
Maailman rauha[10] Hakaniemenranta, Kallio välivarasto Oleg Kirjuhin 1990 2022 välivarastoitu rakennustyömaiden jaloista Maailmanrauha.jpg
Paluu tulevaisuuteen Laivapojanaukio 1, Jätkäsaari Meskanen, AnneAnne Meskanen 2011 2017 Poistettu, oli suunniteltu määräaikaiseksi.
Pohjolan syke
(Revontulet)
Pohjola-talon edusta, Niemenmäki Aviapolis, Vantaa Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1990 2018 Siirretty rakennushankkeen tieltä.[15] Antti Maasalo Pohjolan syke 1990.jpg
Rakkauden riemutolppa[16] Sörnäisten rantatie Laine, SanttuSanttu Laine 2019 2020 Ei näkyvissä rakennustelineiden ja pressujen takaa Santtu Laine Rakkauden riemutolppa 2019.JPG
Suviseppele Kivelän sairaalan sisäpiha, Taka-Töölö Maclean, DianeDiane Maclean 1996 2013 Poistettu huonokuntoisuuden vuoksi.
Valas[17] Tilkantorin ranta, Pikku-Huopalahti Taidekoulu Maan oppilaat 1993 2003 Tuhopoltettu.[18]
Valiojoukko Maaherranpuisto, Viikki Björk, VeikkoVeikko Björk 2007 2017 Poistettu vaurioitumisen vuoksi.
V. I. Leninin muistolaatta[19] Vuorimiehenkatu 35, Ullanlinna ? Hietala, LeilaLeila Hietala 1970 2015 Varastettu. Helsinki Vuorimiehenkatu 35 Vladimir Lenin plaque 2013-06-08.jpg
YIT:n kalliolouhintatöiden muistokivi Asemamiehenkatu 2:n piha, Itä-Pasila ? 1970-luvun loppu[20] 2010-luku Purettu pihan uudistustöiden yhteydessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annalanmäen hospitaalin muistolaatta Helsingin taidemuseo. Viitattu 20.5.2021.
  2. Rautio 2006, s. 287.
  3. Ei näe, ei kuule, ei puhu Helsingin taidemuseo. Viitattu 20.5.2021.
  4. Flai-Flai HAM. Helsingin taidemuseo. Viitattu 4.5.2019.
  5. Jompero, Sanna: Taas yhtä uudehkoa koulua puretaan Helsingissä – sisäilmaongelmat riivasivat Helsingin Uutiset. 15.3.2019. Viitattu 18.5.2019.
  6. Flai-Flai Helsingin taidemuseo. Viitattu 20.5.2021.
  7. Höyryhepo tuli yöllä Pasilaan (tilaajille) Helsingin Sanomat 22.6.1979, s. 13, HS Aikakone. Viitattu 30.5.2022.
  8. Esko Pasanen: Pasilan vanha höyryveturi halutaan suojaan sisätiloihin (tilaajille) Helsingin Sanomat 10.9.1993. Viitattu 30.5.2022.
  9. Esko Pasanen: Pasilan vanha veturi maanteitse Haapamäelle (tilaajille) Helsingin Sanomat 6.2.1994. Viitattu 30.5.2022.
  10. a b Veistokset | Helsingin Hakaniemessä nähtiin aamulla harvinainen operaatio: Kuusimetrisen patsaan siirtoon tarvittiin proomu Helsingin Sanomat. 8.8.2022. Viitattu 8.8.2022.
  11. Jättiläislaiskiainen tervehtii Korkeasaareen saapuvia Korkeasaari 22.12.2014. Viitattu 1.12.2017.
  12. Vandaalien vainoamat lasikuutiot palasiksi Helsingissä (Arkistoitu – Internet Archive) Helsingin Uutiset 2.6.2015. Viitattu 11.2.2018.
  13. Kivet / Suihkukaivo HAM. Helsingin taidemuseo. Viitattu 4.5.2019.
  14. Käpylän Mari varastettiin Käpylä-lehti 9/2010, s. 1–2. 17.11.2010. Viitattu 14.2.2018.
  15. Vesa Marttinen: Tunnettu taideteos myytiin yhdellä eurolla – Helsingissä Pohjola-talon pihalla seissyt teos muuttaa Vantaan Aviapolikseen Yle 14.3.2019. Viitattu 2.5.2020.
  16. Rakkauden riemutolppa ilahduttaa Sörnäisissä Taideyliopisto. 16.5.2019. Arkistoitu 17.5.2019. Viitattu 17.5.2019.
  17. Antero Rautio: Pääkaupunkiseudun julkiset muistomerkit ja taideteokset – patsasbongarin opas, s. 284. Karisto 1998.
  18. Perttu Kauppinen: Pikkuhuopalahden valaan jäännökset korjataan pois (maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat 6.7.2003. Viitattu 22.1.2018.
  19. Rautio 2006, s. 115.
  20. Rautio 2006, s. 226.