Luettelo Maarianhaminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Maarianhaminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Maarianhaminan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Algot Johanssonin muistomerkki[1][2] Nyängen 60.1047°N, 19.937°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2000 Algot.JohanssonByJuhaPykalainen.jpeg
Anadyomene[3][2] Pyhän Yrjön kirkon alue 60.0971°N, 19.9348°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1991 Ukri Merikanto Anadyomene.jpg
Frans Petter von Knorring[2][4] Stadshusbacken, kaupungintalolle vievien portaiden vieressä 60.0967°N, 19.9435°E Håkan Bonds 1965 KnorringByBonds.jpeg
Gunnar ja Ellen Ekelundin muistomerkki[5][6] Esplanaden 60.0974°N, 19.941°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2018
Julius Sundblomin patsas[2] 60.0976°N, 19.9433°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1948 JuliusSundblomByViktorJansson.jpeg
Kap Hornin kiertäjien muistomerkki[2][4] Merenkulkumuseon vieressä, Sjöpromenaden 60.0968°N, 19.9265°E Palmer, AllanAllan Palmer 2000
Kauppalaivaston meren uhrien muistomuuri[7] Ahvenanmaan merimuseon eteläpäässä, lähellä Ruorimies-patsasta
Maarianhaminan pässit (Mariehamnsgumsen)[2][4][8] Kirjaston piha 60.1018°N, 19.9428°E Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 1997
Maria Aleksandrovnan patsas[9][10][2] Stadshusbacken Kvarnberg 60.0969°N, 19.9435°E Kovaltšuk, AndreiAndrei Kovaltšuk 2011 KeisarinnaMariaMHMN.jpeg
Meren kansa (Havets folk)[2] Esplanadin länsipää Främmanberg 60.0965°N, 19.9276°E Haupt, MattiMatti Haupt 1971 Havets Folk.jpg
Nikolai Sittkoffin patsas[11][2][4] Kauppagalleria Sittkoffin edustalla 60.0989°N, 19.9422°E Mia Arentz-Grastvedt 1994 NikolaiSittkoffByMiaArenz.jpeg
Radar II[2][4] 60.1101°N, 19.9441°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1996
Ruorimies (Mannen vid ratten)[12][2][4] Ahvenanmaan merenkulkumuseon eteläpäässä, Sjöpromenaden 60.0969°N, 19.9266°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1933 (teos siirretty 2011) MariehamnMemorial1.JPG
Sodan uhrien 1939-1945 muistolle (Till minnet av krigets offer 1939-1945)[13] Maarianhaminan hautausmaa 1990
Stava Moster[2][4] Havsgatan 2-8 60.0977°N, 19.9284°E Mia Arentz-Grastvedt 1998
Ståtbådan[14][2][4] Itsehallintoaukio 60.0984°N, 19.9445°E Donner, AlvarAlvar Donner 1980
Tsunami muistomerkki[15] Maarianhaminan hautausmaa Pykäläinen, JuhaJuha Pykäläinen 2006
Vindöga[2][4] Miramarparken Vreten 60.1018°N, 19.9446°E Simon Häggblom 1997 Vindöga Maarianhaminassa.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mariehamnsgumsen
  2. a b c d e f g h i j k l m n Offentlig konst i Mariehamn Ålands Konstmuseum. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  3. Tilaustyöt - Yritys | Kaavin Kivi
  4. a b c d e f g h i Tutustu Maarianhaminan julkiseen taiteeseen archive.is. Viitattu 28.8.2017.
  5. Vikingmärket på plats i staden Ålands Sjöfart. 4.12.2018. Viitattu 4.1.2021. (ruotsiksi)
  6. Pykäläinen, Juha: Gunnar ja Ellen Ekelundin muistomerkki Juha Pykäläinen. Viitattu 4.1.2021.
  7. Ahvenanmaa; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  8. Mariehamnsgumsen home.aland.net. Viitattu 18.7.2019. (ruotsiksi)
  9. http://www.visitaland.com/fi/articles/mariehamn/
  10. Nu är Mariastatyn avtäckt Viitattu 17.8.2018.
  11. http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117857-ahvenanmaa-on-autonomiansa-ansainnut
  12. Ruorimies, Maarianhamina 24.9.2015. Emil Cedercreutzin museo. Viitattu 4.10.2020.
  13. Välkommen Krigsveteranerna på Åland r.f.. Viitattu 20.1.2021. (ruotsiksi)
  14. Alberius-Forsman, Kiki: Inget var självklart i Projekt 77 Nya Åland. 24.1.2008. Viitattu 4.10.2020. (ruotsiksi)
  15. JUHA PYKALAINEN Curriculum Vitae, Konstnär; Åland