Luettelo Alajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Alajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Alajärven kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Alajärveen on liitetty Lehtimäen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[1][2] Alajärven kirkon sankarihautausmaa 63.0001°N, 23.8248°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1920 Alajärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[3][2] Lehtimäen kirkon sankarihautausmaa, Kirkonmäentie 24 Lehtimäki 62.7923°N, 23.9223°E 1924 Lehtimäki 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[4][2] Alajärven kirkon sankarihautausmaa 63.0006°N, 23.8256°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1956 Alajärvi 1164 2.JPG
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[5][2] Lehtimäen kirkon sankarihautausmaa, Kirkonmäentie 24 Lehtimäki 62.7924°N, 23.9224°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen 1955 Lehtimäki sankarimuistomerkki.JPG
Ahkera veisaileminen on paras lääke keuhkotautiselle[2] Paalijärventien varressa, Paalijärventie 243 Paalijärvi 63.0531°N, 23.9155°E Halla-aho, VihtoriVihtori Halla-aho 1930-luku
Elävä keskus (valoteos)[2] Alajärven sisäänajotien kiertoliittymä, Keskuskatu 1 63.0031°N, 23.8061°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2002
Elämä versoo (valoteos)[2] Asumispalveluyksikkö Kultakämmenen sisäpiha 62.997°N, 23.8272°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2003
Eriki Juhanpojan muistokivi[2] Iiruun uimarannalta noin 300 m, Iiruuntie 51 63.0371°N, 24.0582°E
Jatkosodan muistokivi[2] Rannankyläntie 1 Lehtimäki 62.8175°N, 23.9439°E
Juho Ollinpojan muistokivi[2] Timmerbackan mäellä, Rantatie 44 Pynttäri 62.9923°N, 23.8516°E
Jääkärimuistomerkki[4][2] Sairaalatie 1 62.9999°N, 23.8175°E Nelimarkka, EeroEero Nelimarkka 1962
Kahvila-matkustajakoti Toimelan muistolaatta[2] Kirkonkyläntie 28 Lehtimäki 62.7938°N, 23.9286°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[4][2] Alajärven sankarihautausmaan läheisyydessä, Kirkkotie 8 63.0006°N, 23.8264°E Korpela, TerhoTerho Korpela
Kevät, siirtolaisuusmonumentti[2] Alajärven kirkon pääportin läheisyydessä, Kirkkotie 8 63.0002°N, 23.8251°E Hämäläinen, LailaLaila Hämäläinen
Kotirintaman 1939-1944 muistomerkki[5] Lehtimäen kirkon vieressä, Kirkonmäentie 24 Lehtimäki 62.7917°N, 23.9233°E
Lapsuusmuisto, satukirjan lehdiltä[2] Nelimarkka-museon pihamaa, Pekkolantie 113 63.015°N, 23.8345°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo
Lähellä ja kaukana olevien muistokivi[2] Alajärven kirkon kellotapulin vieressä, hautausmaan kiviaidan vieressä; Kirkkotie 8 63.0003°N, 23.825°E Uusitupa, PaavoPaavo Uusitupa
Matti Antinpoika Juutin muistokivi[2] Paalijärven itärannalla, Paalijärventie 304 Paalijärvi 63.058°N, 23.911°E Koivisto, MauriMauri Koivisto
Menkijärven lentokentän muistomerkki[4][6][2] Menkijärven lentokenttä, Menkijärventie 1097 Menkijärvi 62.9496°N, 23.5182°E 1994 Menkijärven lentokenttä mm..jpg
Menkijärven taistelun 1.9.1808 muistomerkki[4][2] Menkijärven lentokenttä, Menkijärventie 1097 Menkijärvi 62.9498°N, 23.5184°E Menkijärven taistelun mmerkki.jpg
Nyansseja tuulessa[2] Mäkelä-Alu Oyj:n toimistorakennuksen kupeessa, Mäkeläntie 1 Luoma-aho 63.0886°N, 23.8517°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo
Nälkävuosien 1867-1868 uhrien muistomerkki[7][2] Gabrielin kirkko, Kirkkotie 6 63.0001°N, 23.8254°E 1951
Nälkävuosina 1863-68 menehtyneiden muistokivi[2] Lehtimäen metsähautausmaalla, Töysäntie 115 Lehtimäki 62.7803°N, 23.9265°E
Paavolan peruskivi[2] Hotelli-ravintola Alvariinin edusta, Paavolantie 1 63.0011°N, 23.8148°E
Pietarsaaren ja Ruoveden suurpitäjien rajakivi[2] Kirkonkyläntie 306 Lehtimäki 62.7925°N, 23.9273°E
Pioneerien muistomerkki[4][2] Aaltopuiston reunassa, Kirkkotie 8 63°N, 23.8247°E Saari, ToukoTouko Saari 1981
Rintama- ja kotirintamanaisten työn muistokivi[4][2] Alajärven kirkon seinusta, Kirkkotie 8 62.9998°N, 23.8255°E Uusitupa, PaavoPaavo Uusitupa
Sateenkaaren päässä (valoteos)[2] Keskuskadun kiertoliittymä, Keskuskatu 18 63.0001°N, 23.816°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2011
Sorsa-laivan potkuri[2] Suninsalmen sillan itäpäässä Lehtimäki 62.7845°N, 24.0157°E
Säkkikaupalla[2] Makasiininkankaan Viherpihassa, Keskuskatu 11 63.0002°N, 23.8155°E
Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden alajärveläisten muistomerkki[4]
Työn kunnioitus[2] Viitasaaren talon pihapiirissä Koskenvarrella, Koskenvarrentie 378 62.9791°N, 23.7493°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen
Vaivaisukko, Alajärvi[8] 63.0004°N, 23.8251°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Vaivaisukko Alajärvi.JPG
Vaivaisukko, Lehtimäki[9][2] Lehtimäen kirkon vieressä, Kirkonmäentie 24 Lehtimäki 62.7921°N, 23.9228°E Aabraham Hernesmaa
Veteraanipatsas[4][2] Aalto-puisto 62.9993°N, 23.8267°E 1992
Viime sotiemme joukkojen kokoontumispaikan muistomerkki[2] Kurejoki, Alakyläntie 3 Kurejoki 63.0013°N, 23.7045°E Nelimarkka, EeroEero Nelimarkka
Väinön värinä, Pohjanmaalla 17.2.1979 koetun 3,8 richterin maanjäristyksen muistokivi[2] Luoma-ahon nuorisoseuran piha, Luomantie 100 Luoma-aho 63.0848°N, 23.8577°E
Yhteistyössä (valoteos)[2] Alajärven sisäänajotien kiertoliittymä, Kauppakatu 1 62.9991°N, 23.8101°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2002
Ylimääräisiin harjoituksiin lähteneiden lehtimäkeläisten muistomerkki[5][2] Töysäntie 1 Lehtimäki 62.79°N, 23.9256°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sirola, sivu 43
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj Aisaparin alueen muistomerkit ja veistokset; Google Maps
  3. Sirola, sivu 77
  4. a b c d e f g h i Alajärvi; Epmuisto.fi
  5. a b c Lehtimäki; Epmuisto.fi
  6. Aarno Saramäki, Asko Nieminen: Suomen ilmailuhistorian muistomerkit, s. 124. Lentovarikon Kilta ry, 2009. ISBN 9789519723259.
  7. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 184) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  8. Gabrielin kirkko Alajärven seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  9. Vaivaisukko-kirkot Teemakirkot. Kirkkopalvelut ry. Viitattu 6.7.2018.