Luettelo Alajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Alajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Alajärven kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Alajärveen on liitetty Lehtimäen kunta.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[1][2] Alajärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 6 Alajärven keskustaajama 63.0007°N, 23.826°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1920 Alajärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[3][2] Lehtimäen kirkon sankarihautausmaa, Kirkonmäentie 24 Lehtimäen kirkonkylä 62.7923°N, 23.9223°E Alajärven keskustaajama 1924 Lehtimäki 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[4][2][5] Alajärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 6 Alajärven keskustaajama 63.0006°N, 23.8256°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1956 Alajärvi 1164 2.JPG
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[6][2] Lehtimäen kirkon sankarihautausmaa, Kirkonmäentie 24 Lehtimäen kirkonkylä 62.7924°N, 23.9224°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen 1955 Lehtimäki sankarimuistomerkki.JPG
Ahkera veisaileminen on paras lääke keuhkotautiselle[2] Paalijärventien varressa, Paalijärventie 243 Paalijärvi 63.0531°N, 23.9155°E Halla-aho, VihtoriVihtori Halla-aho 1930-luku
Elävä keskus (valoteos)[2][5] Alajärven sisäänajotien kiertoliittymä, Keskuskatu 1 Alajärven keskustaajama 63.0031°N, 23.8061°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2002
Elämä versoo (valoteos)[2] Asumispalveluyksikkö Kultakämmenen sisäpiha Alajärven keskustaajama 62.997°N, 23.8272°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2003
Eriki Juhanpojan muistokivi[2] Iiruun uimarannalta noin 300 m, Iiruuntie 51 Iiruu 63.0371°N, 24.0582°E
Jatkosodan muistokivi[2] Rannankyläntie 1 Lehtimäki, Keskikylä 62.8175°N, 23.9439°E Jatkosodan muistokivi Lehtimaki.jpg
Juho Ollinpojan muistokivi[2] Timmerbackan mäellä, Rantatie 44 Pynttäri 62.9923°N, 23.8516°E
Jääkärimuistomerkki[4][2][5] Sairaalatie 1 Alajärven keskustaajama 62.9999°N, 23.8175°E Nelimarkka, EeroEero Nelimarkka 1962 Jaakarimuistomerkki Alajarvi.jpg
Kahvila-matkustajakoti Toimelan muistolaatta[2] Kirkonkyläntie 28 Lehtimäen kirkonkylä 62.7938°N, 23.9286°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[4][2] Alajärven sankarihautausmaan läheisyydessä, Kirkkotie 8 Alajärven keskustaajama 63.0006°N, 23.8264°E Korpela, TerhoTerho Korpela 1999lähde?
Kevät, siirtolaisuusmonumentti[2][5] Alajärven kirkon pääportin läheisyydessä, Kirkkotie 8 Alajärven keskustaajama 63.0002°N, 23.8251°E Hämäläinen, LeilaLeila Hämäläinen 1982
Kotirintaman 1939-1944 muistomerkki[6] Lehtimäen kirkon vieressä, Kirkonmäentie 24 Lehtimäen kirkonkylä 62.7917°N, 23.9233°E Kotirintaman muistomerkki Lehtimaki.jpg
Lapsuusmuisto, satukirjan lehdiltä[2] Nelimarkka-museon pihamaa, Pekkolantie 113 Pekkola 63.015°N, 23.8345°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo
Liikkeellä[7][5] Kiertoliittymä, Ankkuritie Alajärven keskustaajama 63.0014°N, 23.8077°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2014
Lähellä ja kaukana olevien muistokivi[2] Alajärven kirkon kellotapulin vieressä, hautausmaan kiviaidan vieressä; Kirkkotie 8 Alajärven keskustaajama 63.0003°N, 23.825°E Uusitupa, PaavoPaavo Uusitupa
Matti Antinpoika Juutin muistokivi[2] Paalijärven itärannalla, Paalijärventie 304 Paalijärvi 63.058°N, 23.911°E Koivisto, MauriMauri Koivisto
Menkijärven lentokentän muistomerkki[4][8][2] Menkijärven lentokenttä, Menkijärventie 1097 Menkijärvi 62.9496°N, 23.5182°E 1994 Menkijärven lentokenttä mm..jpg
Menkijärven taistelun 1.9.1808 muistomerkki[4][2] Menkijärven lentokenttä, Menkijärventie 1097 Menkijärvi 62.9498°N, 23.5184°E Menkijärven taistelun mmerkki.jpg
Nyansseja tuulessa[2] Mäkelä-Alu Oyj:n toimistorakennuksen kupeessa, Mäkeläntie 1 Luoma-aho 63.0886°N, 23.8517°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo
Nälkävuosien 1867-1868 uhrien muistomerkki[9][2][5] Gabrielin kirkko, Kirkkotie 6 Alajärven keskustaajama 63.0001°N, 23.8254°E 1951 Alajärvi Nälkävuosien muistomerkki.jpg
Nälkävuosina 1863-68 menehtyneiden muistokivi[2] Lehtimäen metsähautausmaalla, Töysäntie 115 Lehtimäen kirkonkylä 62.7803°N, 23.9265°E
Paavolan peruskivi[2] Hotelli-ravintola Alvariinin edusta, Paavolantie 1 Alajärven keskustaajama 63.0011°N, 23.8148°E
Pietarsaaren ja Ruoveden suurpitäjien rajakivi[2] Kirkonkyläntie 306 Lehtimäen kirkonkylä 62.7925°N, 23.9273°E Pietarsaari Ruovesi rajakivi.jpg
Pioneerien muistomerkki[4][2][5] Aaltopuiston reunassa, Kirkkotie 8 Alajärven keskustaajama 63°N, 23.8247°E Saari, ToukoTouko Saari 1981
Rintama- ja kotirintamanaisten työn muistokivi[4][2][5] Alajärven kirkon seinusta, Kirkkotie 8 Alajärven keskustaajama 62.9998°N, 23.8255°E Uusitupa, PaavoPaavo Uusitupa 2003 Kotirintamanaisten muistomerkki Alajärvi.jpg
Sateenkaaren päässä (valoteos)[2][5] Keskuskadun kiertoliittymä, Keskuskatu 12 Alajärven keskustaajama 63.0015°N, 23.815°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2011
Sorsa-laivan potkuri[2] Suninsalmen sillan itäpäässä Lehtimäki, Rannankylä 62.7845°N, 24.0157°E
Sotamuistojen kivi[5] Kirkkotie 7 Alajärven keskustaajama 62.9991°N, 23.825°E
Säkkikaupalla (Laivajyvästön muistomerkki)[2][5] Makasiininkankaan Viherpihassa, Keskuskatu 11 Alajärven keskustaajama 63.0002°N, 23.8155°E 1998
Tallbackan kiviaidan muistolaatta[10] Tallbackantie 46 Hoisko 63.0221°N, 23.8569°E 1997
Tuulten tupa[11] Suokonmäen näkötornin huipulla, Suokonmäentie Lehtimäki, Peräkylä 62.8392°N, 23.9531°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2001
Työn kunnioitus[2] Viitasaaren talon pihapiirissä Koskenvarrella, Koskenvarrentie 378 Koskenvarsi 62.9791°N, 23.7493°E Jaatinen, ToivoToivo Jaatinen
Vaivaisukko, Alajärvi[12] Gabrielin kirkko, Kirkkotie 6 Alajärven keskustaajama 63.0004°N, 23.8251°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Vaivaisukko Alajärvi.JPG
Vaivaisukko, Lehtimäki[13][2][5] Lehtimäen kirkon vieressä, Kirkonmäentie 24 Lehtimäen kirkonkylä 62.7921°N, 23.9228°E Aabraham Hernesmaa Vaivaisukko Lehtimäki.jpg
Veteraanipatsas[4][2] Aalto-puisto Alajärven keskustaajama 62.9993°N, 23.8267°E 1992
Viime sotiemme joukkojen kokoontumispaikan muistomerkki (Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden alajärveläisten muistomerkki)[2][4][5] Maamieskoululla, Kurejoentie 376 Kurejoki 62.9964°N, 23.7332°E Nelimarkka, EeroEero Nelimarkka 1971
Väinön värinä, Pohjanmaalla 17.2.1979 koetun 3,8 richterin maanjäristyksen muistokivi[2][10] Luoma-ahon nuorisoseuran piha, Luomantie 100 Luoma-aho 63.0848°N, 23.8577°E
Yhteistyössä (valoteos)[2][5] Alajärven sisäänajotien kiertoliittymä, Kauppakatu 1 Alajärven keskustaajama 62.9991°N, 23.8101°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2002
Ylimääräisiin harjoituksiin lähteneiden lehtimäkeläisten muistomerkki[6][2] Töysäntie 1 Lehtimäen kirkonkylä 62.79°N, 23.9256°E Ylimääräisiin harjoituksiin Lehtimäki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sirola, sivu 43
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj Aisaparin alueen muistomerkit ja veistokset; Google Maps
  3. Sirola, sivu 77
  4. a b c d e f g h i Alajärvi; Epmuisto.fi
  5. a b c d e f g h i j k l m n Google Maps: kartta "Kurejoen kierros - kokemuksia kaikille aisteille" Pyöräreitit; Kraatteri.net
  6. a b c Lehtimäki; Epmuisto.fi
  7. Johanna Kataja: Alajärven uusimpaan liikenneympyrään taidetta; Ilkka-Pohjalainen 9.6.2014
  8. Aarno Saramäki, Asko Nieminen: Suomen ilmailuhistorian muistomerkit, s. 124. Lentovarikon Kilta ry, 2009. ISBN 9789519723259.
  9. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 184) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  10. a b Google Maps: kartta "Alajärvi, reitti kraatterin reunalla" Pyöräreitit; Kraatteri.net
  11. Galleria 5 maasalo.fi. Viitattu 22.11.2019.
  12. Gabrielin kirkko Alajärven seurakunta. Viitattu 5.4.2018.
  13. Vaivaisukko-kirkot Teemakirkot. Kirkkopalvelut ry. Viitattu 6.7.2018.