Luettelo Kuortaneen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kuortaneen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kuortaneen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vapaussodan sankarien muistomerkki[1][2] Kuortaneen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 23 62.8073°N, 23.4951°E Finne, GunnarGunnar Finne 1921 Kuortane 1918 muistomerkki 1.jpg
1939-1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki[3][1] Kuortaneen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 23 62.8075°N, 23.4951°E Honkola, IivariIivari Honkola 1949[4] Kuortane sankarimuistomerkki.JPG
Alvar Aallon muistoreliefi[5][6] Alvar Aallon syntymäkodin portilla (talo yksityisomistuksessa), Alvar Aallontie 23 62.7943°N, 23.5228°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1989
Erik Ståhlin surmapaikan muistomerkki[7] Alajärventie, Lappakangas Ruona 62.873°N, 23.5008°E
Impilahtelaisten muistomerkki[1] Hautausmaa, Kirkkotie 23 62.808°N, 23.4945°E 1953
Isovihan ja Suomen sodan muistomerkki[5][1] Alavudentie 209 Mäyry 62.7503°N, 23.5222°E Mäyry Isovihan ja Suomen sodan muistomerkki.jpeg
Jatkosotaan lähteneiden kuortanelaisten muistomerkki[1] Ruonantien ja Niemiskyläntien risteyksen eteläpuolella Ruona 62.8447°N, 23.4893°E 1996
Ruonan taistelun muistomerkki[3][5][1] Ruonan Nurminiemessä Ruona 62.8408°N, 23.4956°E 1909
Ruonan sillan muistomerkki[8] Lapuantien itäpuolella Ruonanluoman kaakkoisrannalla Ruona 62.8434°N, 23.5009°E
Ryssänhauta[1] Pastontie 62.7132°N, 23.6105°E
Sotasairaalan muistolaatta[1] Haapaniemen hiippakuntakartano, Ruona Ruona 62.8323°N, 23.4672°E
Suomen sodan, Takalan patterinmäen muistomerkki[1] Kuopiontien varressa, Takalan patterinmäki, Kuopiontie 110 Ruona 62.8682°N, 23.4633°E 1997 Suomen sodan Takalan patterinmäen muistomerkki.jpeg
Talvisotaan lähteneiden kuortanelaisten muistomerkki[3][5][1] Ylijoen vanhan koulun kivijalkakivi, Lahdenkankaantie 483 Ylijoki 62.7053°N, 23.5365°E 1989
Tiedon portaat -muistomerkki[3] Seurakuntatalon pihamaa, Kirkkotie 18 62.8056°N, 23.4978°E Mäenpää, PenttiPentti Mäenpää 1985
Vapaussodan rintamamiesten veljeshauta[1] Kirkon vieressä, Kirkkotie 23 62.8073°N, 23.4952°E
Vapaussotaan lähteneiden kuortanelaisten muistomerkki[1][9] Ruonantie 572 Salmi 62.8663°N, 23.4099°E 1996

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Kuortane; Epmuisto.fi
  2. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 69. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  3. a b c d Muistomerkit; Kuortane
  4. Saivo, Pirkka: Sankarivainajiemme muisto, s. 228. Otava, 1955.
  5. a b c d Historia ja arkkitehtuuri; Etelä-Pohjanmaan matkailu
  6. Alvar Aallon syntymäkoti Kuortaneen kunta. Viitattu 21.11.2019.
  7. Ruonan kyläsuunnitelma (PDF) (s. 9) 2010. Ruonan Rinki ry. Viitattu 22.11.2019.
  8. Suomen sota, Ruonan silta epmuisto.fi. Viitattu 22.11.2019.
  9. Piskoomänty Löytöretkiä lähelle. 11.6.2015. Kuudestaan ry. Viitattu 21.11.2019.