Luettelo Lempäälän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Lempäälän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Lempäälän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ajanki eli Ajan pyörä[1] Myllyrannan tapahtumapuisto, Kirkkopolku 13 Lempoinen 61.3146°N, 23.7485°E Uotila, MikkoMikko Uotila 2003 Mikko Uotila Ajanki 2003.JPG
Aleksanteri Aavan rintakuva[1][2] Kunnankirjaston etuovella, Lempäälän Aleksi 1 Lempoinen 61.3144°N, 23.754°E Pursiainen, OlaviOlavi Pursiainen 1961 Olavi Pursiainen Aleksanteri Aavan rintakuva 1961.JPG
Davidin kapinan muistolaatta[3] Hakkarin kartanon seinä, Kuokkalantie 5 Hakkari 61.3306°N, 23.7475°E 1989 Davidin kapinan muistolaatta 1989 Lempaala.jpg
Hiidenkiuas ja Herralanvuoren ympäristötaideteos[1][4][5] Herralanvuori, valtatie 3, Lempäälän pohjoinen liittymä Ahtiala 61.3323°N, 23.7969°E Kankaala, KaleviKalevi Kankaala Kalevi Kankaala Hiidenkiuas ja Herralanvuoren ymparistotaideteos.JPG
Hiidentien muistomerkki[6] Kuokkalan museoraitti, Kuokkalantie 17 Hakkari 61.3308°N, 23.7448°E Hiidentien muistomerkki Lempaala.jpg
Höyrylaiva Ilmarisen Kuokkalankosken nousun 100-vuotismuistomerkki[1][7][8] Kuokkalankosken pohjoisranta, Tampereentien sillan vieressä; Tampereentie 62 Hakkari 61.3299°N, 23.7498°E Aarnio, JussiJussi Aarnio 1963 Hoyrylaiva Ilmarisen Kuokkalankosken nousun 100-vuotismuistomerkki 1963 Lempaala.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][3][9] Pyhän Birgitan kirkon hautausmaa, Kirkkopolku 1 Lempoinen 61.3144°N, 23.7515°E Olsson, KalleKalle Olsson ja Kirsti Liimatainen 1953 Kalle Olsson Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki 1953 Lempaala.JPG
Koulukone Pyry PY-32:n maahansyöksyn muistomerkki[10] Lopen tila Kulju 61.3765°N, 23.8216°E
Lempäälä 550 vuotta[1][3] Hakkarin kartanon pihamaa, Kuokkalantie 5 Hakkari 61.3308°N, 23.7478°E 1989 Lempaala 550 vuotta 1989 Lempaala.JPG
Lempäälän kanavan muistomerkki[1][11] Lempäälän kanavan lounaisrannalla, lähin osoite Koulutie 1 Lempoinen 61.3071°N, 23.7504°E Hietamäki, MaunoMauno Hietamäki 1973 Lempaalan kanavan muistomerkki.JPG
Lempäälän sankarihautausmaan sankariristi[1][3] Pyhän Birgitan kirkon sankarihautausmaa, Kirkkopolku 1 Lempoinen 61.3142°N, 23.7515°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Lempäälä sankariristi.jpg
Lempäälän sankarihautausmaan muistokivi[1][3] Pyhän Birgitan kirkon hautausmaa, Kirkkopolku 1 Lempoinen 61.3142°N, 23.7514°E Mäenpää, PekkaPekka Mäenpää 2007 Lempäälä sankarihautausmaa muistokivi.jpg
Maailman Tammi[1] Myllyrannan tapahtumapuiston leikkikentän kulmaus, Kirkkopolku 13 Lempoinen 61.3149°N, 23.7502°E Maailman Tammi Lempaala.jpg
Menneiden sukupolvien muistolle[12] Pyhän Birgitan kirkon hautausmaa, Kirkkopolku 1 Lempoinen 61.3134°N, 23.7516°E Menneiden sukupolvien muistolle Pyhan Birgitan kirkko.jpg
Muualle haudattujen muistokivi[13] Pyhän Birgitan kirkon hautausmaa, Kirkkopolku 1 Lempoinen 61.3135°N, 23.7516°E Muualle haudattujen muistokivi Pyhan Birgitan kirkko.jpg
Muualle haudattujen muistokivi, Ristimäki[14] Ristimäen hautausmaa, Sotavallantie 86 Ämmänristinmäki 61.2986°N, 23.8016°E 2017 Muualle haudattujen muistokivi Ristimaki.jpg
My Way -veistos[1][15][16] Piippo Oy:n vanhan tehtaan edessä liikenneympyrässä, Piiponraitin ja Lemponkadun risteys; lähin osoite Piiponraitti 1 Ryynikkä 61.3149°N, 23.7579°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2012 Pekka Jylha My Way 2012.JPG
Paratiisisaari[1][17] Liikenneympyrässä Sääksjärvellä, Tampereentie 430 Sääksjärvi 61.416°N, 23.7587°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 2018 Villu Jaanisoo Paratiisisaari 2018.JPG
Pirkanpylväs[18] Sääksjärvi, valtatie 3 Sääksjärvi 61.4017°N, 23.7775°E Valkama, JormaJorma Valkama 2006 Jorma Valkama Pirkanpylväs 2006.JPG
Runoilija ja muusa[1] Kanttorin puistossa, Himminkodon vieressä; Himminpolku 6 Ryynikkä 61.3181°N, 23.75°E Rautalin, RichardRichard Rautalin ja Kankaala, KaleviKalevi Kankaala 1926 ja 1990 Richard Rautalin ja Kalevi Kankaala Runoilija ja muusa 1926 1990.JPG
Sakkolan porsas[1][19][20] Evakkopuisto, Evakkotien ja Kuljuntien välissä; lähin osoite Evakkotie 20 Ruskea-ahde 61.3528°N, 23.7832°E Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 2014 Heikki Rasanen Sakkolan porsas 2014.JPG
Seitsemän kääpiötä[1][21] Lasten liikennepuisto, Katepalintie 9 Harakkala 61.3264°N, 23.7517°E Kankaala, KaleviKalevi Kankaala 1984 Kalevi Kankaala Seitseman kaapiota 1984.JPG
Sotiinlähdön muistokivi[1][3] Manttaalitalon piha, Manttaalitie 1 Lempoinen 61.3123°N, 23.7581°E 1992[22] Sotiinlähdön muistokivi 1992 Lempaala.JPG
Suojeluskuntatalon muistolaatta[1][3] Manttaalitalo, Manttaalitie 1 Lempoinen 61.3125°N, 23.7578°E Suojeluskuntatalon muistolaatta Lempaala.jpg
Taivas on suuri kirjasto[23] Lempäälä-talo, kirjaston pääovien viereinen aukio; Manttaalitie 7 Lempoinen 61.3134°N, 23.7559°E Rauhala, OsmoOsmo Rauhala 2020 Osmo Rauhala Taivas on suuri kirjasto 2020.JPG
Tarkalla korvalla[23] Lempäälä-talo, pysäköintihallin eteläkannen päällä; Manttaalitie 7 Lempoinen 61.3133°N, 23.7557°E Salmela, PaulaPaula Salmela 2020 Paula Salmela Tarkalla korvalla 2020.JPG
Tyhjän sylin muistokivi[24] Ristimäen hautausmaa, Sotavallantie 86 Ämmänristinmäki 61.2984°N, 23.8029°E Pekka Mäenpää 2013 Sylityhjänä.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[1][3][25][26] Ristimäen harju, Sotavallantie 65 Ämmänristinmäki 61.3008°N, 23.7977°E Terho, JalmariJalmari Terho 1948 Lempäälä punaisten joukkohauta.JPG
Vapaussodan muistomerkki (Vapauden miekka)[1][3][27][28] Kirkkotorilla tapulin vieressä oleva mäenkumpare, Kirkkopolku 1 Lempoinen 61.3129°N, 23.7515°E Rautalin, Väinö RichardVäinö Richard Rautalin 1934 Vaino Richard Rautalin Vapaussodan muistomerkki 1934 Lempaala.JPG
Virstanpylväs[29] Valtatie 3, liikennepalvelukeskus Pirkanhovin piha, Kelhontie 254 Lippo 61.2557°N, 23.8395°E Virstanpylvas Helsinki-Tampere moottoritien suunnittelijat ja rakentajat.JPG

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Muistomerkit ja taideteokset Lempäälän kunta. Viitattu 22.8.2020.
  2. Tenkanen–Tengén-sukusivusto : Aleksanteri Aavan muistomerkki
  3. a b c d e f g h i Pirkanmaan sotamuistomerkit, Lempäälä; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  4. Korpimo, Ritva: Hiidenkiuas Lemmon kainalossa Helsingin Sanomat. 3.11.2001. Viitattu 22.8.2020.
  5. Korpimo, Ritva: Lempäälän Herralanvuoren ympäristötaideteoksesta... Helsingin Sanomat. 3.11.2001. Viitattu 22.8.2020.
  6. Kuokkalan-Hakkarin-Herralan kulttuuriympäristökohteiden inventointi, laajennusalue 2013; sivu 24
  7. Aamulahden kuvakisa: Ilmarisen muistomerkki
  8. Höyrylaiva Ilmarisen Kuokkalankosken nousun 100-vuotismuistomerkki Lempäälä; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  9. Virkki, Taisto: Karjalaan jääneiden vainajien muistokivet. Suvannon seutu, 2007, nro 7, s. 26-27. Sakkola-säätiö. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 26.8.2020.
  10. Hautala, Jorma: Lento-onnettomuus Kuljussa 1944 Lempäälän-Vesilahden Sanomat. 21.2.2014. Viitattu 24.2.2021.
  11. Kanavanrakentajat Lempäälä; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  12. Menneiden sukupolvien muistolle Lempäälän srk. Viitattu 24.2.2021.
  13. Kirkkohautausmaa Lempäälän srk. Viitattu 24.2.2021.
  14. Muualle haudattuhen muistokivi, Ristimäki Lempäälän srk. Viitattu 24.2.2021.
  15. My Way; Pekkajylha.fi
  16. My Way; Ympäristötaiteen säätiö
  17. Tropiikki liikenneympyrässä? – näin syntyi ”Paratiisisaari”; Kiilto 21.9.2018
  18. Fingridin "Pirkanpylväs" puetaan valoasuun tänään Lempäälässä fingrid.fi. Viitattu 23.5.2021. fi
  19. Antti Hynnä: Evakkopuistossa puiden istutustalkoot Lempäälän-Vesilahden Sanomat. 11.5.2016. Viitattu 18.3.2019.
  20. Antti Kuisma: Sakkolan perinteet elävät ja voivat hyvin Lempäälässä raisala.fi. 2017. Viitattu 18.3.2019.
  21. Lasten liikennepuisto; Visitlempaala.fi
  22. kaiverrus kivessä
  23. a b Lempäälä-talon ympäristö herää eloon Lempäälä. 28.11.2020. Viitattu 4.1.2021.
  24. Tyhjän sylin muistokivi Lempäälän srk. Viitattu 24.2.2021.
  25. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Lempäälän seurakunta. Viitattu 1.1.2018.
  26. Punaisten muistomerkki, Lempäälä; Punaisten muistomerkit
  27. Vapauden miekka; Lempaalanseurakunta.fi
  28. Vapauden Miekka 80 vuotta - Mikä valtava väkijoukko oli kirkkotorilla?; Lempäälän-Vesilahden Sanomat 7.7.2014
  29. Laatta muistomerkissä: "Virstanpylväs. Helsinki–Tampere moottoritie. Suunnittelijat ja rakentajat"

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]