Kulju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kylää Lempäälässä. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.

 

Lempäälän kylät vuonna 1922:
1. Alkkula, 2. Tolvila, 3. Taipale, 4. Perälä, 5. Hyrkkälä, 6. Pyhältö, 7. Rikala, 8. Häihenmatka, 9. Hulaus, A. Peuraus, B. Miemola, C. Lietsamo, D. Hemminkilä, E. Haurala, F. Sukkila, G. Maakala, H. Lempoinen, J. Lippo, K. Kelho, L. Sotavalta, M. Innilä, N. Lastunen, O. Ihamaa, P. Putkisto, Q. Vaihmala, R. Suojala, S. Ahtiala, T. Hävältilä, U. Herrala, V. Pappila, X. Sarvikas, Y. Kuivaspää, Z. Moiso, Å. Maisenranta, Ä. Kulju, Ö. Kuokkala, 11. Lahti, 12. Aimala, 13. Hahkala, 14. Lumiala, 15. Luoto, 16. Nurkkila, 17. Korkeemäki, 18. Jokipohja, 19. Kärppälä, 20. Tiurala, 21. Ruuhola, 22. Hietaniemi.

Kulju on yksi Lempäälän kylistä. Asukasmäärältään voimakkaassa kasvussa oleva, tällä hetkellä noin 3 000 asukkaan kylä sijaitsee enimmäkseen Tampereentien varrella, mutta sen aluetta on myös valtatie 3:n molemmin puolin. Kuljusta on matkaa Lempäälän keskustaan noin yhdeksän kilometriä ja Tampereen keskustaan noin 15 kilometriä.[1] Kuljua sivuaa Riihimäki–Tampere-junarata, jonka varteen on suunniteltu pysäkkiä, kun tulevaisuudessa Tampereen seutuliikenteen pitäisi enenevässä määrin tukeutua myös raideliikenteeseen.lähde? Kuljussa aikaisemmin sijainnut, vuoden 1899 tienoilla avattu rautatieliikennepaikka suljettiin vuonna 1991 ja paikalla ollut rakennus purettiin.[2]

Suomalaisen yleisradiotoiminnan pioneeri insinööri Arvi Hauvonen aloitti radiolähetyskokeilunsa syksyllä 1922 Perälän huvilassa Kuljussa.[3]

Kuljun alueita ovat Vanattara, Kukkolanmäki, Ketunmäki, Palomäki, Rutaperä, Veräjäntausta, Saviahde, Kiimakallio, Väinölä, Kukonkorpi, Ahonperä, Asemakylä, Myllykolu ja Ruotasjärven seutu.[1] Asuntokanta on omakotitalovaltaista, vaikkakin myös rivitaloja on alueella paljon esimerkiksi Asemakylässä, Myllykolussa ja Ketunmäessä.

Kuljussa sijaitsee nykyisin kauppakeskuksena toimiva Kuljun kartano.[1] Alueen asukkaita palvelee myös lähellä sijaitseva Ideapark. Kuljussa on ala-aste, kirjasto ja baari/kebab-pizzeria. Nähtävyyksiin kuuluu Pirunlinnan muinaislinna ja alueella sijaitsee myös Kukonkivi-niminen siirtolohkare.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuljuun pääsee Tampereen seutuliikenteen linjoilla 50, 52 ja 53.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c http://www.lempaala.fi/hallinto_ja_talous/maaseutu-ja_kylaasiat/kylaasiat/kulju/
  2. Jussi Iltanen: Radan varrella: Suomen rautatieliikennepaikat (2. painos), s. 78. Helsinki: Karttakeskus, 2010.
  3. Heikki Kyykoski: Yleisradiotoiminta alkoi Kuljussa, Lempäälän Joulu 1987, s. 16–17

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkelä, Ritva (toim.): Kuljun villit ja viisaat. Kulju-kirjan toimituskunta, 2003. ISBN 952-91-6112-3.

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.