Luettelo Kauhajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kauhajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää eteläpohjalaisessa Kauhajoen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Asekätkön muistolaatta 1[1] Kauhajoen osuusmeijeri 62.4495°N, 22.2079°E
Asekätkön muistolaatta 2[1] Kruununmakasiini 62.4155°N, 22.1725°E
Asekätkön muistolaatta 3[1] Suojeluskuntatalo, Asematie 12 62.4588°N, 22.2158°E
Hukkuneiden muistomerkki (14 lasta vieneen veneonnettomuuden 1908 muistoksi)[2] Nummijärvi, Salakarin ranta; Nummijärventie 385 Nummijärvi 62.2982°N, 22.4321°E
Jumalan huoneet Kauhajoella[2] Kauhajoen pääkirkon pihassa, Topeeka 9 (karttalinkki likimääräinen) 62.4214°N, 22.1779°E Salmenlinna, AnttiAntti Salmenlinna 1958
Junkers Ju 52 pakkolaskun muistomerkki[1] Sepintie 13 Harjankylä 62.4971°N, 22.2651°E Harjankylä Junkers Ju 52 pakkolasku.jpg
Jääkärien muistomerkki[2] Kauhajoen pääkirkon pohjoissivulla, Topeeka 9 (karttalinkki likimääräinen) 62.4214°N, 22.178°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1981 Kauhajoki Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi[2] Kauhajoen pääkirkon pihalla, Topeeka 9 (karttalinkki likimääräinen) 62.4214°N, 22.1781°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kauhajoen taistelun 1808 muistomerkki[2] Kauhajoki–Päntäne-tien varrella; Sotatie Kauhajoen keskusta 62.4142°N, 22.1721°E 1917
Kokko-suvun muistomerkki[2] Kauhajoen maatalousoppilaitos, Kyntäjäntie 6 62.4161°N, 22.1865°E
Kotirintaman sankareille[2][1] Kauhajoen kirkkopuisto 62.4209°N, 22.1781°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1998 Kauhajoki 1918 muistomerkki 2.jpg
Lapinkaivon muistolaatta (Suomen sodan aikana venäläisen sotaherran kultaiset vaunut on upotettu tähän lampeen)[1] Lapinkaivo, Suppa, Lapinharju (karttalinkki likimääräinen) 62.266°N, 22.4413°E
Mannerheimin päämaja junassa -muistomerkki[1] Kurikantie, tavara-aseman lähellä Aronkylä 62.4597°N, 22.212°E
Matti Aspin muistomerkki[1] 62.4089°N, 21.9314°E
Nummijärven taistelun 28.8.1808 muistomerkki[2][1] Nummijärven kylän keskusta Nummijärvi 62.2908°N, 22.4426°E Nummijärven taistelu 2.JPG
Nummijärven taistelussa 1808 kaatuneiden suomalaisten muistomerkki[2][1] 1808 kaatuneiden suomalaisten hautausmaa Nummijärvellä Nummijärvi 62.2975°N, 22.4364°E 1938 Nummijärven taistelu.JPG
Nälkävuosien 1867–1868 uhreille -muistolaatta[2] Kauhajoen pääkirkon sakastin seinässä, Topeeka 9 (karttalinkki likimääräinen) 62.4214°N, 22.1782°E Lusa, ArvoArvo Lusa 1938
Parjakan taistelun 1808 muistomerkki[2][1] Kauhajoki–Päntäne-tien varrella, Päntäneentie 542 62.3815°N, 22.1156°E Memorial of Battle of Parjakanneva.JPG
Piiparipaapan polokka, Eelis Panulan muistomerkki[2] Kauhajoen kirjaston edusta 62.4225°N, 22.1743°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1992
Rakentajat[2] Sanssinmäki, Ullantie 7 62.4256°N, 22.1761°E Virolainen, HeimoHeimo Virolainen 1969
Sahankylän raivaajille -muistokivi Sahankylä 62.4337°N, 22.3757°E 2006 Sahankylä Kauhajoki.jpg
Samelinlakson taistelun 27.8.1808 muistomerkki[2][1] Kauhajoki–Päntäne-tien varrella, Päntäneentie 303 Heikkilänkylä 62.3932°N, 22.1521°E 1930 Memorial of Battle of Samelinlakso.JPG
Sankarimuistomerkki Pro Patria[2] Kauhajoen pääkirkon sankarihautausmaa, Topeeka 9 62.4209°N, 22.1782°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Kauhajoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kauhajärvi [2] Kauhajärven kirkon sankarihaudalla Kauhajärvi 62.2139°N, 22.3013°E Porkkala, MattiMatti Porkkala 1953 Kauhajärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Nummijärvi[2] Nummijärven kirkon sankarihaudalla Nummijärvi 62.2865°N, 22.444°E Visanti, MattiMatti Visanti 1953 Nummijärvi 1082.JPG
Sotasairaala 12 muistolaatta[1] Vanhan yhteislyseon ulkoseinä 62.4277°N, 22.1752°E 1990-luvun alkupuoli
Sotasairaala 1918 muistolaatta[1] Anin koulu, Puistotie 18 (karttalinkki likimääräinen) Kauhajoen keskusta 62.4213°N, 22.1753°E
Sotasairaala 1918 muistolaatta Sanssin kartano 62.4256°N, 22.1758°E
Sotasairaala 1939–1945 muistolaatta[1] Anin koulu, Puistotie 18 (karttalinkki likimääräinen) Kauhajoen keskusta 62.4213°N, 22.1751°E
Sotasairaala 1939-1945 muistolaatta[1] Kauhajoen evankelinen opisto, Järvikyläntie 92 62.4798°N, 22.2127°E 1990-luvun alkupuoli
Sotasairaala 1939-1945 muistolaatta[2] Kauhajoen maatalousoppilaitos 62.4145°N, 22.1876°E
Suomen sodan muistomerkki[2] Harjankylä, Kurikantie 868 Harjankylä 62.5166°N, 22.2905°E Yli-Harja, PekkaPekka Yli-Harja (kivi), Ruismäki, LiisaLiisa Ruismäki (teksti) 1998 Suomen sodan muistomerkki.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden muistolle[2] Anin koulun piha, Puistotie 18 (karttalinkki likimääräinen) Kauhajoen keskusta 62.4213°N, 22.1752°E
Tokerotien muistomerkki[2] Seututie 672:n varrella, Havusen talon pihapiirissä Aronkylä 62.4549°N, 22.2277°E Porkkala, MattiMatti Porkkala 1967
Taustamuuri, talvi- ja jatkosodan muistokivi[2] Kauhajoen pääkirkon piha, Topeeka 9 (karttalinkki likimääräinen) 62.4214°N, 22.1784°E Revell, ViljoViljo Revell Kauhajoki muuri.JPG
Vapaussodan 1918 muistomerkki[2][3] Kauhajoen pääkirkon piha, Topeeka 9 62.4214°N, 22.1778°E Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1921 Kauhajoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan rintamamiesten muistomerkki[2] Kauhajoen pääkirkon hautausmaa, Topeeka 9 (karttalinkki likimääräinen) 62.4214°N, 22.1783°E
Vapaussotaan lähteneiden muistokivi[2] Entisen suojeluskuntatalon edusta, Asematie 12 Aronkylä 62.4588°N, 22.2157°E
Yrittäjä-kauha[2] Kauhajoen kaupungintalon edusta Kauhajoen keskusta 62.4237°N, 22.1745°E Kälviäinen, MarttiMartti Kälviäinen 1977 Kauhajoen kaupungintalo.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Kauhajoki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 4.12.2017.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Patsaat Kauhajoen kaupunki. Viitattu 4.12.2017.
  3. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 57. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.