Luettelo Kauhajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kauhajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää eteläpohjalaisessa Kauhajoen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Asekätkön muistolaatta[1] Kauhajoen osuusmeijeri Kruununmakasiini
Asekätkön muistolaatta[1] Kruununmakasiini
Asekätkön muistolaatta[1] Suojeluskuntatalo
Hukkuneiden muistomerkki (14 lasta vieneen veneonnettomuuden 1908 muistoksi)[2] Nummijärvi, Salakarin ranta Nummijärvi
Jumalan huoneet Kauhajoella[2] Kauhajoen pääkirkon pihassa Salmenlinna, AnttiAntti Salmenlinna 1958
Junkers Ju 52 pakkolaskun muistomerkki[1] Sepintie 13 Harjankylä 62.4971°N, 22.2651°E Harjankylä Junkers Ju 52 pakkolasku.jpg
Jääkärien muistomerkki[2] Kauhajoen pääkirkon pohjoissivulla Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1981 Kauhajoki Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi[2] Kauhajoen pääkirkon pihalla Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kauhajoen taistelun 1808 muistomerkki[2] Kauhajoki–Päntäne-tien varrella Kauhajoen keskusta 1917
Kokko-suvun muistomerkki[2] Kauhajoen maatalousoppilaitos, Kyntäjäntie 6
Kotirintaman sankareille[2] Kauhajoen kirkkopuisto Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1998 Kauhajoki 1918 muistomerkki 2.jpg
Lapinkaivon muistolaatta (Suomen sodan aikana venäläisen sotaherran kultaiset vaunut on upotettu tähän lampeen)[1] Lapinkaivo, Suppa, Lapinharju
Mannerheimin päämaja junassa -muistomerkki Kurikantie, tavara-aseman lähellä Aronkylä
Matti Aspin muistomerkki[1]
Nummijärven taistelun 28.8.1808 muistomerkki[2] Nummijärven kylän keskusta Nummijärvi Nummijärven taistelu 2.JPG
Nummijärven taistelussa 1808 kaatuneiden suomalaisten muistomerkki[2] 1808 kaatuneiden suomalaisten hautausmaa Nummijärvellä Nummijärvi 1938 Nummijärven taistelu.JPG
Nälkävuosien 1867–1868 uhreille -muistolaatta[2] Kauhajoen pääkirkon sakastin seinässä Lusa, ArvoArvo Lusa 1938
Parjakan taistelun 1808 muistomerkki[2] Kauhajoki–Päntäne-tien varrella Memorial of Battle of Parjakanneva.JPG
Piiparipaapan polokka, Eelis Panulan muistomerkki[2] Kauhajoen kirjaston edusta Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1992
Rakentajat[2] Sanssinmäki Virolainen, HeimoHeimo Virolainen 1969
Sahankylän raivaajille -muistokivi Sahankylä 2006 Sahankylä Kauhajoki.jpg
Samelinlakson taistelun 27.8.1808 muistomerkki[2] Kauhajoki–Päntäne-tien varrella Heikkilänkylä 1930 Memorial of Battle of Samelinlakso.JPG
Sankarimuistomerkki Pro Patria[2] Kauhajoen pääkirkon sankarihautausmaa 62.4209°N, 22.1782°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1953 Kauhajoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kauhajärvi [2] Kauhajärven kirkon sankarihaudalla Kauhajärvi 62.2139°N, 22.3013°E Porkkala, MattiMatti Porkkala 1953 Kauhajärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Nummijärvi[2] Nummijärven kirkon sankarihaudalla Nummijärvi 62.2865°N, 22.444°E Visanti, MattiMatti Visanti 1953 Nummijärvi 1082.JPG
Sotasairaala 12 muistolaatta[1] Vanhan yhteislyseon ulkoseinä 1990-luvun alkupuoli
Sotasairaala 1918 muistolaatta[1] Anin koulu Kauhajoen keskusta
Sotasairaala 1918 muistolaatta Sanssin kartano
Sotasairaala 1939–1945 muistolaatta[1] Anin koulu Kauhajoen keskusta
Sotasairaala 1939-1945 muistolaatta[1] Kauhajoen evankelinen opisto 1990-luvun alkupuoli
Sotasairaala 1939-1945 muistolaatta[2] Kauhajoen maatalousoppilaitos
Suomen sodan muistomerkki[2] Harjankylä, Kurikantie 868 Harjankylä 62.5166°N, 22.2905°E Yli-Harja, PekkaPekka Yli-Harja (kivi), Ruismäki, LiisaLiisa Ruismäki (teksti) 1998 Suomen sodan muistomerkki.jpg
Talvi- ja jatkosotaan lähteneiden muistolle[2] Anin koulun piha Kauhajoen keskusta
Tokerotien muistomerkki[2] Seututie 672:n varrella, Havusen talon pihapiirissä Aronkylä Porkkala, MattiMatti Porkkala 1967
Taustamuuri, talvi- ja jatkosodan muistokivi[2] Kauhajoen pääkirkon piha Revell, ViljoViljo Revell Kauhajoki muuri.JPG
Vapaussodan 1918 muistomerkki[2][3] Kauhajoen pääkirkon piha 62.4214°N, 22.1778°E Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1921 Kauhajoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan rintamamiesten muistomerkki[2] Kauhajoen pääkirkon hautausmaa
Vapaussotaan lähteneiden muistokivi[2] entisen suojeluskuntatalon edusta Aronkylä
Yrittäjä-kauha[2] Kauhajoen kaupungintalon edusta Kauhajoen keskusta Kälviäinen, MarttiMartti Kälviäinen 1977 Kauhajoen kaupungintalo.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Kauhajoki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi. Viitattu 4.12.2017.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Patsaat Kauhajoen kaupunki. Viitattu 4.12.2017.
  3. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 57. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.