Luettelo Kuusamon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kuusamon julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kuusamon kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
III Armeijakunnan muistomerkki[1] Matkailukeskus Karhuntassun piha-alue Keskusta 65.956°N, 29.1583°E Koutaniemi, SeppoSeppo Koutaniemi 1989
Evakkomuistomerkki[2] Kirkkotie 2 Keskusta 65.9623°N, 29.19°E Koutaniemi, SeppoSeppo Koutaniemi 1994
Juuso ja Sulo[3][4] Kuusamotalon edusta, Kaarlo Hännisen tie 2 Keskusta 65.9699°N, 29.1739°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2018
Kainuun rajavartioston (KR) rajajoukkojen muistomerkki[5] Kainuun rajavartioston vieressä Keskusta 65.9758°N, 29.1695°E 1997
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[6] Pyhän Ristin kirkon pihamaa Keskusta 65.9632°N, 29.196°E Karjalamuistomerkki.jpg
Kaukopartion uhrien muistokivi[7][8] Kurvisentie Kurvinen 65.6331°N, 29.4716°E
Kalevi Oikaraisen muistomerkki[9] Ruka Honakanen, JuhaniJuhani Honakanen 2014
Kiestingin suunnalla kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki[10] Lämsän­kylän­tien var­si Vanttajankangas 65.8871°N, 29.3321°E 1995
Kuolion raja-aseman ja desanttien uhrien muistomerkki[11] Kovajärven rannalla Ouluntien varressa Kuolio 65.8255°N, 28.8136°E 1991
Kuusamon ensimmäisen kirkon muistomerkki[12] Pyhän Ristin kirkon pihamaa Keskusta 65.9426°N, 29.2209°E
Kuusamoon haudattujen kirkkoherrojen muistomerkki[13] Pyhän Ristin kirkon pihamaa Keskusta 65.9624°N, 29.1963°E
Kuusamoon haudattujen lukkarien muistomerkki[14] Pyhän Ristin kirkon pihamaa Keskusta 65.9624°N, 29.1963°E
Lumipukuinen sotilas[15] Pyhän Ristin kirkon sankarihautausmaa Keskusta 65.9623°N, 29.19°E Juvonen, MaunoMauno Juvonen 1957
Marina Takalon muistomerkki[16] Kuusamon kansanopiston edusta Keskusta 65.9694°N, 29.1795°E Sailo, NinaNina Sailo 1990
Paanajärvelle haudattujen muistomerkki[17] Käylän rajaseutukirkon pihamaa Käylä 65.9769°N, 29.171°E 1989
Partisaanien uhrien muistomerkki[18][8] Uusitalo, Tauriaisentien varsi Lämsänkylä 65.8504°N, 30.0424°E 1990
Päiviö (aurinko)[19] Naatikkavaara 66.1105°N, 28.7947°E Manner, PessiPessi Manner 2007
Reino Rinteen muistomerkki[20][21] Kiutaköngäs, kosken partaalla Oulangan kansallispuisto 66.3683°N, 29.3283°E Raatinen, JarmoJarmo Raatinen 2013
Risteysveistos – Vienan kauppatien muistomerkki[22] Kitkan- ja Vuotungintien risteys Keskusta 65.9838°N, 29.17°E Koutaniemi, SeppoSeppo Koutaniemi 1995
Suorajärven muistomerkki[23] Lepolantie 26 Suorajärvi 66.1965°N, 29.4123°E 1987 Suorajärven muistomerkki.jpg
Tyrsky-risteysveistos[24] Oulun- ja Kajaanintien risteyks (vt 20 ja vt 5). Keskusta 65.9559°N, 29.1563°E Vitikka, AaroAaro Vitikka 1998
Vanhan kirkon ja kellotapulin muistomerkki[25] Pyhän Ristin kirkon pihamaa Keskusta 65.9624°N, 29.1963°E Salokannel, VeikkoVeikko Salokannel 1962
Vapaussodan sankarimuistomerkki[26] Pyhän Ristin kirkon pihamaa Keskusta 65.9623°N, 29.19°E 1920-luku
Venäläisten joukkohaudan muistomerkki[27] Rajamiehenlatu Niilonkangas 65.9769°N, 29.171°E
Väkevät näkevät tekevät, Jälleenrakentamisen muistomerkki[28][29] Keskuskuja 6 Keskusta 65.9683°N, 29.1747°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1986

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. III Armeijakunnan muistomerkki; KirjastoVirma
  2. Evakkomuistomerkki; KirjastoVirma
  3. Juuso ja Sulo -kar­hu­pat­sas pal­jas­te­taan ensi per­jan­tai­na 150 -kan­san­juh­las­sa merk­ki­paik­kaan Koillissanomat. 1.9.2018. Viitattu 13.12.2020.
  4. Ingalsuo, Ulla: "No onpa nä­köi­nen!" Sulo Kar­ja­lai­sen mukaan per­jan­tai­na pal­jas­tet­tu patsas on kohtaus elä­väs­tä elä­mäs­tä Kaleva. 7.9.2018. Viitattu 13.12.2020.
  5. Kainuun rajavartioston (KR) rajajoukkojen muistomerkki; KirjastoVirma
  6. Kuusamon ensimmäisen kirkon muistomerkki; KirjastoVirma
  7. Kaukopartion uhrien muistokivi; KirjastoVirma
  8. a b Jatkosodan sotamuistomerkit Via Karelian varrella; Viakarelia.fi
  9. Hiihtäjälegenda sai patsaan Rukalle; Yle
  10. Kiestingin suunnalla kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki; KirjastoVirma
  11. Kuolion raja-aseman ja desanttien uhrien muistomerkki; KirjastoVirma
  12. Kuusamon ensimmäisen kirkon muistomerkki; KirjastoVirma
  13. Kuusamoon haudattujen kirkkoherrojen muistomerkki; KirjastoVirma
  14. Kuusamoon haudattujen lukkarien muistomerkki; KirjastoVirma
  15. Sankarivainajien muistopatsas; KirjastoVirma
  16. Marina Takalon muistomerkki; KirjastoVirma
  17. Paanajärvelle haudattujen muistomerkki; KirjastoVirma
  18. Partisaanien uhrien muistomerkki; KirjastoVirma
  19. Timo-Erkki Heino: 2000 vuoden teokset. Taide, 17.6.2021, s. 41. Kustannus Oy Taide.
  20. Reino Rinteen muistomerkki, Oulangan nähtävyydet Luontoon.fi. Metsähallitus. Viitattu 20.9.2019.
  21. Joona: Reino Rinne pelasti Koillismaan upeat kosket Myotale.fi. 10.10.2016. Viitattu 20.9.2019.
  22. Risteysveistos – Vienan kauppatien muistomerkki; KirjastoVirma
  23. Suorajärven muistomerkki; KirjastoVirma
  24. Tyrsky-risteysveistos; KirjastoVirma
  25. Vanhan kirkon ja kellotapulin muistomerkki; KirjastoVirma
  26. Vapaussodan sankarimuistomerkki; KirjastoVirma
  27. Venäläisten joukkohaudan muistomerkki; KirjastoVirma
  28. Muistomerkit Kuusamon alueella, Väkevät Näkevät Tekevät Kuusamo. Kuusamon kaupunki. Viitattu 31.3.2018.
  29. Väkevät näkevät tekevät; KirjastoVirma

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]