Luettelo valkoisten muistomerkeistä Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo valkoisten muistomerkeistä Suomessa sisältää vuonna 1918 Suomen sisällissodan voittaneiden valkoisten muistopatsaat ja vapaudenpatsaat. Listassa on myös sisällissodassa kaatuneiden valkoisten muistoksi pystytetyt erilaiset muistomerkit: patsaat, veistokset, muistopaikat ja muistolaatat. Luettelossa voi olla myös hautausmailla tai niiden lähellä olevia yleisiä, mutta ei yksittäisillä haudoilla olevia muistomerkkejä. Luettelossa patsaat ovat maakunnittain ja kunnittain nimen mukaisessa järjestyksessä.


Maakunta Kunta Muistomerkki Sijainti Kartalla Suunnittelija Pystyttäjä Paljastettu Kuva Huom.
Etelä-Pohjanmaa Alajärvi Jääkärimuistomerkki[1][2] Sairaalatie 1 62.9999°N, 23.8175°E Nelimarkka, EeroEero Nelimarkka 1962
Etelä-Pohjanmaa Alajärvi Valkoisten muistomerkki[3] Sankarihautausmaa, Alajärven kirkko 63.0001°N, 23.8248°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1920 Alajärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Etelä-Pohjanmaa Kurikka Jääkäripatsas, Jalasjärvi[4] Jalasjärven kirkkomaa, Jalasjärvi 62.4906°N, 22.7601°E 1969 Jalasjärvi Jääkärien muistomerkki.JPG
Etelä-Pohjanmaa Kurikka Jääkäripatsas, Kurikka[5] Kurikan kirkkomaa, Kurikan keskusta 62.6167°N, 22.4026°E 1973 Kurikka Jääkärien muistomerkki.JPG
Etelä-Pohjanmaa Ähtäri Vapaussodan muistomerkki[6] Ähtärin kirkon lähellä 62.5579°N, 24.093°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1920 Ähtäri 1918 muistomerkki 2.jpg
Keski-Pohjanmaa Kokkola Vapaudenpatsas[7] Mannerheiminaukio 63.8386°N, 23.1304°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Vapaudenpatsas (Kokkola).JPG
Kymenlaakso Kouvola Vapaudenpatsas[8] Kymiyhtiön ammattikoulun kenttä 60.9103°N, 26.6414°E Ehrström, EricEric Ehrström 1933
Pirkanmaa Kangasala Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki[9] Läntinen hautausmaa 61.4607°N, 24.0737°E 1946 Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki Kangasala.jpg
Pirkanmaa Kangasala Vuoden 1918 valkoisten hautamuistomerkki[10] Kuhmalahden vanha hautausmaa 1921
Pirkanmaa Mänttä-Vilppula Vilppulan 1918 taistelujen muistopatsas[11] Vilppulan kosken rantatörmä 62.0148°N, 24.5062°E Tynys, ArviArvi Tynys 1938 Arvi Tynys Vilppulan taistelujen 1918 1938.jpg
Pirkanmaa Pirkkala Jääkärimuistomerkki[12] Naistenmatkantie 167 61.4699°N, 23.7052°E 1968 Jaakaripatsas Pirkkala 1968.jpg
Pirkanmaa Tampere Mannerheimin patsas[13] Mannerheiminkallio 61.4869°N, 23.9134°E Porila, EvertEvert Porila Tampereen seudun Rintamamiesyhdistys 1956 (1939) Mannerheimin patsas Tampereella.jpg
Pirkanmaa Tampere Valkoisten hautamuistomerkki[13] Kalevankankaan hautausmaa 61.4938°N, 23.7943°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Valkoisten hautamuistomerkki.JPG
Pirkanmaa Tampere Vapaudenpatsas Hämeenpuisto, Pirkankadun kohdalla 61.4975°N, 23.7521°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Viktor Jansson Vapaudenpatsas 1921.jpg
Pirkanmaa Urjala Kustaa Hollon[14][15] muistomerkki Punkalaitumentie 61.0979°N, 23.3357°E Kustaa Hollon muistomerkki.jpg
Pohjanmaa Vaasa Jääkäripatsas, Vaasa Hovioikeudenpuiston reuna, Vaasanpuistikon pää 63.0931°N, 21.6036°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1958 Jääkäripatsas by Leppänen 1.JPG
Pohjanmaa Vaasa Suomen Vapaudenpatsas Kauppatori 63.0962°N, 21.6156°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1938 Suomen Vapaudenpatsas by Liipola 1.JPG
Pohjois-Karjala Joensuu Vapaudenpatsas[16] Vapaudenpuisto 62.6003°N, 29.7639°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1923 Yrjö Liipola Vapaudenpatsas 1923.jpg
Pohjois-Pohjanmaa Oulu Vapaudenpatsas Mannerheimin puisto 65.0097°N, 25.4676°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1920 Statue of Freedom Saxelin Into 1921.jpg
Päijät-Häme Heinola Vapaudenmuistomerkki[17] Toripuistikko, Kauppakatu 61.2023°N, 26.031°E Wikström, EmilEmil Wikström 1922 Heinolan Vapaudenmuistomerkki 3.jpg
Päijät-Häme Lahti Vapaudenpatsas Kaupungintalon edusta 60.9801°N, 25.6567°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Vapaudenpatsas Lahti by Viktor Jansson 1.JPG
Satakunta Pori Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lavia[18][19] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 61.5949°N, 22.5995°E 1920 Valkoisten 1918 mm Lavia.JPG
Satakunta Rauma Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas[20] Tarvosaarenpuisto 61.1306°N, 21.5018°E Tynys, ArviArvi Tynys 1937 Arvi Tynys Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas 1937.jpg
Uusimaa Espoo Saksalaisen sotilaan hauta Muistokujan varrella 60.2203°N, 24.8191°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1923 Saksalaisen sotilaan hauta by Ville Vallgren 1.jpg
Uusimaa Hanko Hangon vapaudenpatsas[21] Bulevardin eteläpää 59.8225°N, 22.9722°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1921, 1943, 1960 Frihetsmonumentet i Hangö.jpg
Uusimaa Helsinki Pellingin retken muistomerkki Liisanpuistikko 60.1739°N, 24.9603°E Gunnar Finne ja Armas Lindgren 1921 Gunnar Finne Armas Lindgren Pellingin retken muistomerkki 1921.jpg
Uusimaa Hyvinkää Kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki ja hauta[22] Aseman puisto 60.6309°N, 24.8567°E 1921 Saksalaisten hauta, Hyvinkää.jpg
Uusimaa Pornainen 1918 valkoisten muistomerkki[23] Pornaisten kirkon hautausmaa, vanha osa 60.4737°N, 25.375°E 1918 valkoisten sankaripatsas Pornainen.JPG
Uusimaa Porvoo Vapaudenpatsas[24] Porvoon tuomiokirkon vieressä 60.397°N, 25.6574°E Finne, GunnarGunnar Finne 1922 Gunnar Finne Vapaudenpatsas 1922.jpg
Varsinais-Suomi Loimaa Vuoden 1918 sankaripatsas[25] Kanta-Loimaan hautausmaa 60.8754°N, 22.9745°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1921 Yrjö Liipola 1918 muistomerkki Hirvikoski.JPG
Varsinais-Suomi Oripää Vapaussodan muistomerkki, Oripää[26][27] Hirvikoskentie, lentokentän lähellä 60.8687°N, 22.7479°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1932 Oripää 1918 muistomerkki.JPG
Varsinais-Suomi Salo Vapaussotureiden muistomerkki[28] Halikon kirkkomaa 60.4003°N, 23.073°E Vapaussotureiden mm Halikko.JPG
Varsinais-Suomi Somero Lautelan taistelun muistomerkki Yhdystie 2410 60.5334°N, 23.5499°E Nylund, FelixFelix Nylund 1939 Lautelan taistelun muistomerkki 2.jpg
Varsinais-Suomi Uusikaupunki Vapauden patsas -muistomerkki, Uusikaupunki[29] Uudenkaupungin kirkon kirkkotarha 60.8013°N, 21.4087°E Varen-Varis, KatriKatri Varen-Varis 1934 Uusikaupunki 1918 muistomerkki 1.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alajärvi; Epmuisto.fi
  2. Aisaparin alueen muistomerkit ja veistokset; Google Maps
  3. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  4. Jääkäripatsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  5. Kurikan hautausmaa; Kurikanseurakunta.fi
  6. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 116. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  7. Vapaudenpatsas takaisin kotipaikalleen; Yle 22.6.2010
  8. Vapaudenpatsas Kouvola. 11.6.2012. Kouvolan kaupunki. Viitattu 3.8.2017.
  9. Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Kangasala / 1; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  10. Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Kangasala / 2; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  11. 1918 Valkoisten muistomerkki Taidekaupunki Mänttä-Vilppula. 2017. Mänttä-Vilppula. Viitattu 7.8.2017.
  12. Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Pirkkala; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  13. a b Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  14. Suomen sotasurmat 1914-1922 Arkistolaitos. Viitattu 3.12.2017.
  15. Muistolaatan teksti: "Isänmaan vapauden uhrina kaatui Kustaa Hollo 23.4.1918"
  16. Vapaudenpatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  17. Heinolan Vapaudenmuistomerkki 1922 Serlachius. Viitattu 2.12.2017.
  18. Valkoisten muistokivi Lavian hautausmaalla Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  19. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 266. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  20. Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas; Rauman Julkiset Teokset; Rauman taidemuseo
  21. Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia, s. s. 35-38. Hangon museon julkaisusarja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  22. Kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki ja hauta 9.12.2015. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 8.8.2017.
  23. Lindfors, Hj. (kuvaaja): Valokuva Pornaisten suojelussunnan 20-vuotisjuhlista Sanapaltti.fi-sivusto. 1937–1938. Pornaisten kunnankirjasto. Viitattu 31.12.2017.
  24. Helenius, Peter: Frihetsmonumentet Vykort från Borgå. Viitattu 6.7.2017. (ruotsiksi)
  25. Julkisia veistoksia, Muita julkisia teoksia; Loimaan taidemuseo
  26. Tuomisto 1998: 117-118.
  27. Salminen , Katri: Kunta jokien alkulähteellä historiallisten teiden risteyksessä. Oripään kunnan maisemasuunnitelma, s. 11. Pro Agria Länsi-Suomi. Julkaisun verkkoversio (pdf) (viitattu 27.11.2017).
  28. Nähtävää Halikossa Halikko.fi. Rikala-Seura. Viitattu 29.4.2018.
  29. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 391. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.