Luettelo valkoisten muistomerkeistä Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo valkoisten muistomerkeistä Suomessa sisältää vuonna 1918 Suomen sisällissodan voittaneiden valkoisten muistopatsaat ja vapaudenpatsaat. Listassa on myös sisällissodassa kaatuneiden valkoisten muistoksi pystytetyt erilaiset muistomerkit: patsaat, veistokset, muistopaikat ja muistolaatat. Luettelossa voi olla myös hautausmailla tai niiden lähellä olevia yleisiä, mutta ei yksittäisillä haudoilla olevia muistomerkkejä. Luettelossa patsaat ovat paljastusvuoden mukaisessa järjestyksessä.

Taulukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kaupunki/kunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Vapaudenpatsas Mannerheimin puisto Keskusta Oulu 65.0097°N, 25.4676°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1920 Statue of Freedom Saxelin Into 1921.jpg
Vapaudenpatsas[1] Raatihuoneen aukio Kokkola 63°N, 23°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Vapaudenpatsas (Kokkola).JPG
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lavia[2][3] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 Lavia Pori 61.5949°N, 22.5995°E 1920 Valkoisten 1918 mm Lavia.JPG
Hangon vapaudenpatsas[4] Bulevardin eteläpää Itälahti Hanko 59.8225°N, 22.9722°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1921, 1943, 1960 Frihetsmonumentet i Hangö.jpg
Pellingin retken muistomerkki Liisanpuistikko Kruununhaka Helsinki 60.1739°N, 24.9603°E Gunnar Finne ja Armas Lindgren 1921 Gunnar Finne Armas Lindgren Pellingin retken muistomerkki 1921.jpg
Kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki ja hauta[5] Aseman puisto Vieremä Hyvinkää 60.6309°N, 24.8567°E 1921 Saksalaisten hauta, Hyvinkää.jpg
Vuoden 1918 valkoisten hautamuistomerkki[6] Kuhmalahden vanha hautausmaa Kuhmalahti Kangasala 1921
Vuoden 1918 sankaripatsas[7] Kanta-Loimaan hautausmaa Hirvikoski Loimaa 60.8754°N, 22.9745°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1921 Yrjö Liipola 1918 muistomerkki Hirvikoski.JPG
Vapaudenpatsas Kaupungintalon edusta Keskusta Lahti 60.9801°N, 25.6567°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Vapaudenpatsas Lahti by Viktor Jansson 1.JPG
Valkoisten hautamuistomerkki[8] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju Tampere 61.4938°N, 23.7943°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Valkoisten hautamuistomerkki.JPG
Vapaudenpatsas Hämeenpuisto, Pirkankadun kohdalla Tammerkoski Tampere 61.4975°N, 23.7521°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921 Viktor Jansson Vapaudenpatsas 1921.jpg
Vapaudenmuistomerkki[9] Toripuistikko, Kauppakatu Heinola 61.2023°N, 26.031°E Wikström, EmilEmil Wikström 1922 Heinolan Vapaudenmuistomerkki 3.jpg
Vapaudenpatsas[10] Porvoon tuomiokirkon vieressä Vanha Porvoo Porvoo 60.397°N, 25.6574°E Finne, GunnarGunnar Finne 1922 Gunnar Finne Vapaudenpatsas 1922.jpg
Saksalaisen sotilaan hauta Muistokujan varrella Leppävaara Espoo 60.2203°N, 24.8191°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1923 Saksalaisen sotilaan hauta by Ville Vallgren 1.jpg
Vapaudenpatsas[11] Vapaudenpuisto Keskusta Joensuu 62.6003°N, 29.7639°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1923 Yrjö Liipola Vapaudenpatsas 1923.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Oripää[12][13] Hirvikoskentie, lentokentän lähellä Myllykylä Oripää 60.8687°N, 22.7479°E Rautalin, Väinö RikhardVäinö Rikhard Rautalin 1932 Oripää 1918 muistomerkki.JPG
Vapaudenpatsas[14] Kymiyhtiön ammattikoulun kenttä Puistomaa Kouvola 60.9103°N, 26.6414°E Ehrström, EricEric Ehrström 1933
Vapauden patsas -muistomerkki, Uusikaupunki[15] Uudenkaupungin kirkon kirkkotarha Uusikaupunki 60.8013°N, 21.4087°E Varen-Varis, KatriKatri Varen-Varis 1934 Uusikaupunki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas[16] Tarvosaarenpuisto Rauma 61.1306°N, 21.5018°E Tynys, ArviArvi Tynys 1937 Arvi Tynys Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas 1937.jpg
Vilppulan 1918 taistelujen muistopatsas[17] Vilppulan kosken rantatörmä Vilppula Mänttä-Vilppula 62.0148°N, 24.5062°E Tynys, ArviArvi Tynys 1938 Arvi Tynys Vilppulan taistelujen 1918 1938.jpg
Suomen Vapaudenpatsas Kauppatori Keskusta Vaasa 63.0962°N, 21.6156°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1938 Suomen Vapaudenpatsas by Liipola 1.JPG
Lautelan taistelun muistomerkki Yhdystie 2410 Lautela Somero 60.5334°N, 23.5499°E Nylund, FelixFelix Nylund 1939 Lautelan taistelun muistomerkki 2.jpg
Valkoisten puolella kaatuneen muistomerkki[18] Läntinen hautausmaa Kirkonkylä Kangasala 1946
Mannerheimin patsas[8] Mannerheiminkallio Leinola Tampere 61.4869°N, 23.9134°E Porila, EvertEvert Porila 1956 (1939) Mannerheimin patsas Tampereella.jpg
Jääkärimuistomerkki[18] Naistenmatkantie 167 Pakkalankulma Pirkkala 61.4699°N, 23.7052°E 1968
1918 valkoisten muistomerkki[19] Pornaisten kirkon hautausmaa, vanha osa Keskusta Pornainen 60.4737°N, 25.375°E 1918 valkoisten sankaripatsas Pornainen.JPG
Vapaussotureiden muistomerkki[20] Halikon kirkkomaa Halikko Salo 60.4003°N, 23.073°E Vapaussotureiden mm Halikko.JPG
Kustaa Hollon[21][22] muistomerkki Punkalaitumentie Puolimatka Urjala 61.0979°N, 23.3357°E Kustaa Hollon muistomerkki.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vapaudenpatsas takaisin kotipaikalleen; Yle 22.6.2010
  2. Valkoisten muistokivi Lavian hautausmaalla Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  3. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 266. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  4. Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia, s. s. 35-38. Hangon museon julkaisusarja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  5. Kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki ja hauta 9.12.2015. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 8.8.2017.
  6. Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Kangasala / 2; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  7. Julkisia veistoksia, Muita julkisia teoksia; Loimaan taidemuseo
  8. a b Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  9. Heinolan Vapaudenmuistomerkki 1922 Serlachius. Viitattu 2.12.2017.
  10. Helenius, Peter: Frihetsmonumentet Vykort från Borgå. Viitattu 6.7.2017. (ruotsiksi)
  11. Vapaudenpatsas Kulttuuri Joensuu, Veistokset ja muistomerkit. Joensuun kaupunki. Viitattu 5.11.2016.
  12. Tuomisto 1998: 117-118.
  13. Salminen , Katri: Kunta jokien alkulähteellä historiallisten teiden risteyksessä. Oripään kunnan maisemasuunnitelma, s. 11. Pro Agria Länsi-Suomi. Julkaisun verkkoversio (pdf) (viitattu 27.11.2017).
  14. Vapaudenpatsas Kouvola. 11.6.2012. Kouvolan kaupunki. Viitattu 3.8.2017.
  15. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 391. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  16. Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas; Rauman Julkiset Teokset; Rauman taidemuseo
  17. 1918 Valkoisten muistomerkki Taidekaupunki Mänttä-Vilppula. 2017. Mänttä-Vilppula. Viitattu 7.8.2017.
  18. a b Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Kangasala / 1; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  19. Lindfors, Hj. (kuvaaja): Valokuva Pornaisten suojelussunnan 20-vuotisjuhlista Sanapaltti.fi-sivusto. 1937–1938. Pornaisten kunnankirjasto. Viitattu 31.12.2017.
  20. Nähtävää Halikossa Halikko.fi. Rikala-Seura. Viitattu 29.4.2018.
  21. Suomen sotasurmat 1914-1922 Arkistolaitos. Viitattu 3.12.2017.
  22. Muistolaatan teksti: "Isänmaan vapauden uhrina kaatui Kustaa Hollo 23.4.1918"