Ikaalisten kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrika Sofian kirkko
Ikaalisten Kirkko.jpg
Sijainti Rahkola, Ikaalinen
Koordinaatit 61°46′13″N, 023°03′42″E
Seurakunta Ikaalisten seurakunta
Rakentamisvuosi 1801
Materiaali puu
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ikaalisten kirkko, joka tunnetaan myös Fredrika Sofian kirkkona, on ilmeisesti järjestyksessään paikkakunnan kolmas kirkko[1][2]. Se rakennettiin tukholmalaisen arkkitehti Thure G. Wennbergin suunnitelmien pohjalta[1] puusta ja se valmistui 1801[1][2]. Edellinen, puinen pitkäkirkko, joka sijaitsi nykyisen hautausmaan länsireunassa, rakennettiin 1640-luvulla ja purettiin huonokuntoisena 1824.

Kirkon rakentamisesta vastasi tunnettu pohjalainen kirkonrakentaja Salomon Köhlström.[1] Silloinen kirkkoherra Henrik Bergroth vihki kirkon käyttöön 4. elokuuta 1801.[1] Kirkko on sisäviisteinen ristikirkko, jonka itä-länsisuuntainen pääsakara on selvästi poikkisakaraa pidempi.[2] Kirkkoa uudistettiin perusteellisesti vuosina 1859–1860, jolloin mm. rakennettiin uusi kellotapuli sekä sakaroiden leikkauskohtaan kirkon harjalle suuri suorakulmainen ja telttakattoinen lyhtyrakennelma.

Kirkon jokaisen sakaran seinäpintaa jakaa kaksi pyörökaarista ikkunaa. Niiden välisissä nurkkaviisteissä on myös kolmas samanlainen ikkuna. Kirkon sisäkatteena on puinen holvaus ja keskustassa neljän pylvään kannattelemana lyhdyn valoaukko.

Kirkon alttaritauluna on Berndt Godenhjelmin maalaama Kristuksen kirkastuminen vuodelta 1874.[2] Kirkon nykyinen saarnastuoli on peräisin 1930-luvulta. Kellotapulin alakerrassa on varastoituna myös tätä vanhempi 1700-luvulta peräisin oleva maljan muotoinen saarnastuoli.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Rakennukset - Kirkko ja kellotapuli (historia) Ikaalisten seurakunta. Viitattu 31.7.2014.
  2. a b c d Ikaalisten kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto. Viitattu 31.7.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.