Pattijoen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pattijoen kirkko
Pattijoen kirkko kesällä 2008.
Pattijoen kirkko kesällä 2008.
Sijainti Pattijoki, Raahe
Seurakunta Raahen seurakunta
Rakentamisvuosi 1912[1]
Suunnittelija Josef Stenbäck[2]
Materiaali betoni ja tiili[2]
Istumapaikkoja 250[1]
Tyylisuunta jugend
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Pattijoen kirkko, sankarihaudat
Uskonnon, kodin ja Isänmaan puolesta 1939 - 1940 , 1941 - 1944

Pattijoen kirkko on betonista ja tiilestä rakennettu sekä valkoiseksi rapattu kirkko Raahessa Pattijoen taajamassa, Pohjois-Pohjanmaalla. Kirkon suunnitteli Josef Stenbäck ja se rakennettiin 1912. Tyylisuunta on jugendvaikutteista. Sementtipaanukatto on jyrkkä ja satulanmuotoinen. Pitkäkirkon muotoisen kirkon päädyssä on torni ja alttarin päätyä ulkonevat poikkipäädyt, jotka ovat itse kirkon katon harjaa matalammat. Suurehkossa tornissa on suippo ja jyrkkä huippu. Istumapaikkoja on 250, pinta-alaa 250 neliömetriä. Kun kirkko vihittiin adventtina 8. joulukuuta 1912, oli sali niin täynnä, että jumalanpalveluksia piti järjestää kaksi. Kirkon vihki Oulun piispa Juho Koskimies.

Urut on valmistanut Urkurakentamo Tuomi 1977 ja niissä on 11 äänikertaa ja kaksi sormiota. Golgataa kuvaava puinen alttariveistos on peräisin Saksasta. Erikoisuutena kirkon saarnatuoli on kirkkosalin oikealla puolella alttarille päin katsottaessa.

Kirkon sankarihautausmaan on suunnitellut arkkitehti Uki Heikkinen, sankariristi muureineen on valmistunut v. 1949.[1] (Arkistoitu – Internet Archive)

  1. a b Pattijoen kirkko Raahen seurakunta. Arkistoitu 26.8.2014. Viitattu 22.8.2014.
  2. a b Pattijoen kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.