Luettelo Haminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Haminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Haminan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Haminaan on liitetty Vehkalahden kunta.

Julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
155 K 77 tykkimuistomerkki Reserviupseerikoulun puisto, Pikkuympyräkatu 25 60.5693°N, 27.2011°E
1918 - Isänmaan puolesta Husulan hautausmaa, Pirkantie 50 60.5936°N, 27.1707°E
Ahtaajapatsas[1][2] Moottorivenelaiturin viheralue Tervasaari 60.565°N, 27.1858°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975 Lastaajat
Armeijan maihinnousun muistomerkki[3] Rakilanlahden rannalla, Kalarannantien päässä Rakila 60.5198°N, 27.306°E
Desanttien surmaamien muistokivi Vilniemen Hunkerissa, metsässä lähellä Saksankankaan aluetta; Hunkerintie 52 josta itään pikkutietä 1,5 km 60.5405°N, 27.3125°E 2010
Ensimmäisen vesisahan muistomerkki[4][5] Sahakosken luontopolun varrella Vehkalahti, Myllykylä 60.6292°N, 27.2151°E
Haminan linnoituksen muistokivi[3] Kesäpuisto, Kavalierivalli Keskikaupunki 60.5703°N, 27.1902°E 1952 Hamina Fortress memorial stone.jpg
Haminan Lottamuistomerkki[6][7] Kesäpuisto, Isoympyräkatu Keskikaupunki 60.5695°N, 27.1934°E Autio, TeijuTeiju Autio 2017 Hamina Kesäpuisto Lottien muistokivi
Haminan rauhan muistomerkki[8] Haminan Raatihuoneen eteläpäädyssä Keskikaupunki 60.5695°N, 27.1978°E Pohjola, VesaVesa Pohjola 2009 Haminan rauhan muistomerkki by Vesa Pohjola.JPG
Haminan rauhanteon muistokivi[9][3] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5702°N, 27.1975°E 1952 Haminan rauhanteon muistokivi.jpg
Ilmatorjunnan muistotykki 76 ITK 31[10] Vanha kasarmialue Keskikaupunki 60.5662°N, 27.1968°E
Ilmavalvonnan muistokivi, Houvanmäki[11][3] Houvanmäki Vehkalahti, Metsäkylä 60.6583°N, 27.073°E 1983
Ilmavalvonnan muistokivi, Pyhältö[12] Mäenpääntie 24 kohdalla mäen päällä Vehkalahti, Pyhältö 60.752°N, 27.3407°E 1970- tai 1980-luku
Ilmavalvonnan muistokivi, Rakinvuori[13][3] Rakinvuori Vilniementien varrella (karttalinkin tarkkuus 50 m) Rakila 60.5249°N, 27.2873°E 1980
Itsenäisyyden muistokuusi ja -kivi Kadettikoulunkatu 18 60.5659°N, 27.2106°E 1994
Itä-Suomenlahden rannikkoprikaatin muistolaatta[3] Punatiilisen RUK:n kasarmin seinä, Erottajakatu (karttalinkki likimääräinen) 60.5652°N, 27.206°E 1962
JR7 muistokivi ja muistokuuset Museotie 260 60.5406°N, 27.2648°E
Kaatuneiden upseerien muistopatsas[1][14][3] Kadettikoulun edustan puistikko Keskikaupunki 60.5689°N, 27.2018°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1957 Kaatuneiden upseerien muistopatsas - Kalervo Kallio.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][3] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5705°N, 27.1972°E 1953[15] Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Hamina.JPG
Kaskenviertäjien muistomerkki[4][16] Peltolantie, n.&nbsp160 m valtatieltä 26 Lankila 60.7908°N, 27.3718°E
Kaskenviertäjien muistopatsas[4][17] Kirinmäki, Yläpääntien varrella metsässä, n.&nbsp60 m Näkintien risteyksestä pohjoiseen Kannusjärvi 60.6917°N, 27.184°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg
Kempin linja[1][18] Museotie 254 (levähdysaluetta vastapäätä) 60.5405°N, 27.2646°E 2007
Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki[19][20][3] Vanhan kasarmialueen kenttä Keskikaupunki 60.5669°N, 27.1982°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1960
Kotterinmäen tukikohdan muistomerkki Näkintie 82 60.658°N, 27.1595°E
Kulkurin patsas[21] Seututie 170:n pohjoispuolella, Niittykujan ja Seppäläntien risteyksien välillä olevan Alisen Viipurintien vanhan tielinjauksen varrella. Muistomerkille johtaa myös polku valtatie 7:n Summan etelänpuoliselta levähdysalueelta, matkaa muistomerkille n.&nbsp280 m. Summa 60.5661°N, 27.0782°E
Kurjet Haminan pääkirjaston edusta, Rautatienkatu 8 60.5714°N, 27.1894°E Tikkanen, UlfUlf Tikkanen 1956
Laivamestareiden muistopatsas (Panttersilta)[21][22] Hevossaari, Vironniemi (tie suljettu puomilla n.&nbsp350 m ennen muistopatsasta) Salmi 60.5395°N, 27.0227°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg
Laivanrakentajien muistomerkki[21][23] Nevottoman koulun pihalla, Suntiontie 1 Neuvoton 60.5601°N, 27.0484°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg
Linnoituksen muistokivet: Bastioni Hamina[3] (paikkalinkki bastionin kärkeen, muistomerkki saattaa olla sotilasalueella) Keskikaupunki 60.5662°N, 27.203°E
Linnoituksen muistokivet: Bastioni Helsinki[3][2] Lipputornin vieressä, Satamakadun puolella, Kaivokatu 6 Keskikaupunki 60.5676°N, 27.1923°E
Linnoituksen muistokivet: Bastioni Hämeenlinna[3] (paikkalinkki bastionin kärkeen) Keskikaupunki 60.573°N, 27.193°E
Linnoituksen muistokivet: Bastioni Lappeenranta[3] Kesäpuisto (paikkalinkki bastionin kärkeen) Keskikaupunki 60.5704°N, 27.1898°E
Linnoituksen muistokivet: Bastioni Savonlinna[3] (paikkalinkki bastionin kärkeen, muistomerkki saattaa olla sotilasalueella) Keskikaupunki 60.569°N, 27.2065°E
Linnoituksen muistokivet: Bastioni Turku[3] (paikkalinkki bastionin kärkeen, muistomerkki saattaa olla yksityisalueella) Keskikaupunki 60.566°N, 27.1967°E
Lions Club -muistokivi Lipputornin puistikossa, Kauppatorin etelälaidassa; Kaivokatu 6 60.5676°N, 27.1921°E
Menneiden sukupolvien muistolaatta (reliefi)[2][24] Marian kirkon kellotapulin seinässä, Pikkuympyräkatu 34 Keskikaupunki 60.5701°N, 27.2014°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1964 Menneiden sukupolvien muistolaatta by Sulo Mäkelä.JPG
Mestarihiihtäjien muistokivi[2][25] Koppelinmäki, Onkamaantien ja Niementien risteyksessä, Niementien itäpuolella Onkamaa 60.6559°N, 27.3964°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg 1993
Metsäkaartilaisten muistokivi, Pakokivi[26] Vehkokangas, Salo-Suikkasentien eteläpuolella, n.&nbsp1,9 km tien alusta, josta polku muistomerkille n.&nbsp150 m Kannusjärvi 60.6695°N, 27.2125°E
Metsäkaartilaisten muistokivi, Piilokallio[3][27] Piilokallio, Piilokalliontien päästä on opastettu reitti muistomerkille (n. 600 m) Lapjärvi 60.7648°N, 27.4333°E 1918
Metsäkylän sahan perustajan muistolaatta (reliefi)[4] Patomuurissa, Summanjoen Sahakoski (paikkalinkki Sipolankujan sillalle) Metsäkylä 60.6578°N, 27.0611°E
Miinakomppanian muistomerkki[28][3] Vanha kasarmialue, Isoympyräkatu Keskikaupunki 60.5673°N, 27.1981°E 1972
Myllynkivi[1][4] Kesäpuisto, Mannerheimintie 7 Keskikaupunki 60.571°N, 27.1923°E Marttila, EinoEino Marttila 1974
Mäntlahden murros 275 vuotta Mäen päällä Museotien laidassa 60.5127°N, 27.3795°E 2017
Mäntlahdessa 1940–1945 toimineiden krh-joukkojen muistomerkki[29][3] Museotien ja Reiviikintien risteyksen lounaispuolella Mäntlahti 60.519°N, 27.3314°E Yrjölä, AnitaAnita Yrjölä 1990 KRH-muistomerkki by Anita Yrjölä.JPG
Neuvostolentäjien hauta Kuorsalon saaressa 60.4618°N, 27.3891°E
Neuvostoliittolaisten sotilaslentäjien hautamerkki[3][30] Tykäntien ja Ojamaantien risteyksen koillispuolella metsikössä, n.&nbsp20 m tiestä Kannusjärvi 60.6653°N, 27.1962°E 2015[31]
Pelle Miljoonan patsas[1][32] Rampsinkari Tervasaari 60.5577°N, 27.1824°E Suntio, HeimoHeimo Suntio 2014 Pelle Miljoonan patsas - Heimo Suntio.jpg
Pesäpalloilijapatsas [1][33][2] Lipputornin puistikossa, Kauppatorin etelälaidassa; Kaivokatu 6 Keskikaupunki 60.5678°N, 27.1921°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1968 Pesäpalloilijapatsas
Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistokappeli[1] Kadettikoulunkatu 5 Keskikaupunki 60.5682°N, 27.2024°E 1837 Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistokappeli Hamina.jpg
Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistokappelin muistolaatta[1][34] Kivipylväässä, Kadettikoulunkatu 5 Keskikaupunki 60.5682°N, 27.2025°E 1837
Punaisten muistomerkki[3] Leirikankaan hautausmaa, Pitkäsuontie 9 (paikkalinkki hautausmaalle) Vehkalahti, Myllykylä 60.6343°N, 27.2295°E
Rajasuon muistomerkki eli Kotirintamalla menehtyneiden muistokivi[1][3] Pekarinkorpi Rajasuo 60.5803°N, 27.3621°E 1991 Wikidata-logo.svg
Rannikkojoukkojen kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki[35][36][3] Kokkokallio, kävelypolku Kivipajantien ja Kokkokalliontien kulmauksesta Saviniemi 60.5785°N, 27.1726°E Ahtiainen, EelisEelis Ahtiainen 1945 Memorial cross in Saviniemi (1).jpg
Rannikkotaistelussa kaatuneiden muistomerkki[1][33][37][3] Kesäpuisto, Isoympyräkatu 4 kohdalla Keskikaupunki 60.5703°N, 27.1921°E Klami, VeliVeli Klami 1951 Rannikkotaistelussa kaatuneiden muistomerkki by Veli Klami.JPG
Salpalinjan muistomerkki[3][38] Pysäköintipaikka Salmenvirran pohjoisrannalla, n.&nbsp100 m Pirkantiestä; Salmenvirrantie Keskikaupunki 60.5819°N, 27.1707°E
Sankarihautojen muistomerkki, Johanneksen kirkon kirkkomaa[39][3] Johanneksen kirkon sankarihautausmaa, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5703°N, 27.1968°E Leisten, VeikkoVeikko Leisten 1952 Hamina sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Vehkalahti[40][3] Myllykylän hautausmaa, Myllykyläntie 258 Vehkalahti, Myllykylä 60.6349°N, 27.2249°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1951 Myllykylä sankarimuistomerkki.JPG
SB-2 pommikoneen muistomerkki Piutulantie 58 60.7258°N, 27.2185°E
Sota-ajan sukupolvien muistomerkki (Sukupolvien elämäntyön muistomerkki)[41][3] Marian kirkon kirkkopuisto, Pikkuympyräkatu 34 60.57°N, 27.2012°E 1970 Sota-ajan sukupolvien muistomerkki.jpg
Sotahevosten muistokivi[1][3] Sahakosken puisto, Myllykyläntie 181 Vehkalahti, Myllykylä 60.6297°N, 27.2151°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg
Sulo Nurmelan patsas[42][2] Vehkalahtitalon edusta, Ruissalontie 8 Vehkalahti, Ruissalo 60.5765°N, 27.1525°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2008
Summan puolustustaistelun muistokivi[3] Helsingintien pohjoispuolella, Summanjoen ja Reitkalliontien välillä, n.&nbsp30 m joesta länteen. Summa 60.566°N, 27.0975°E
Suojeluskunta- ja Sotilaspoikien muistokivi[1][3] Kesäpuisto, Fredrikinkatu 9 60.5697°N, 27.1929°E Harjunen, ViljoViljo Harjunen ja Soihtu, JoukoJouko Soihtu 2006 Suojeluskunta- ja sotilaspoikien muistomerkki.JPG
Suomen kadettikoulun muistolaatta[1][43] Reserviupseerikoulun päärakennus, ulko-oven vieressä; Kadettikoulunkatu 6 (karttalinkki likimääräinen) 60.5691°N, 27.2028°E
Suortti-suvun asuinpaikan muistokivi Jokkallionpolku 2 60.5589°N, 27.0993°E
Talvisodan I/JR 5:n muistolaatta[3] Entisen Linnoituksen koulun torin puoleinen seinä (koulurakennus purettu 2012) 1984
Tarkk'ampujapataljoonan muistokivi[3] Merkjärventien varrella, tien eteläpuolella, n.&nbsp350 m Metsäkyläntieltä Metsäkylä 60.6503°N, 27.0886°E
Tykän pudonneen neuvostolentokoneen muistokivi Ojamaantie 46 60.6651°N, 27.1961°E
Upplannin rykmentin talvileirialueen 1741-1742 muistomerkki (Ruotsi-Suomi - armeijan muistomerkki)[44][3] Leirimäki, Korpi 4 Vehkalahti, Myllykylä 60.6318°N, 27.2213°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä Upplannin rykmentin talvileirialueen 1741-1742 muistomerkk.jpeg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Husula (Hamina)[45][3] Husulan hautausmaa (Hamina) (karttalinkki likimääräinen), Pirkantie 50 Husula 60.5937°N, 27.17°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Vehkalahti[46][3] Myllykylän hautausmaa, Myllykyläntie 258 Vehkalahti, Myllykylä 60.6349°N, 27.2267°E 1947 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Vehkalahti Myllykylä.JPG
Vanhan myllyn muistomerkki, Leipäpuu[4] Kalliolla Joentaustatien varrella, n.&nbsp70 m Kapakkamäentieltä Reitkalli 60.615°N, 27.1126°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Hamina[47][3] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5701°N, 27.1972°E 1922 Hamina 1918 muistomerkki 1.jpg
Varvaran patsas[1][33][2] Kadettikoulunkatu 7 Keskikaupunki 60.5677°N, 27.204°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1972 Varvara - Veikko Haukkavaara.jpg
Vehkalahden asekätkijöiden muistokivi[48] Vähäjärventien ja Uskitien tienhaara 60.6476°N, 27.1982°E 1994
Vehkalahden ensimmäisen vaivaistalon muistomerkki[43] Turkiantie 629 Turkia 60.7556°N, 27.3362°E
Vehkalahden vanhan pappilan muistolaatta[34] Pappilansalmen koulu, Pappilankatu 1 (paikkalinkki koulurakennukseen, uusi koulu rakennettu 2018) Pappilansaaret 60.5632°N, 27.2099°E
Vehkalahden vanhimman hautausmaan muistomerkki[34][49] Marian kirkon kirkkopuisto, Pikkuympyräkatu 34 Keskikaupunki 60.5699°N, 27.201°E Ahlberg, EskoEsko Ahlberg 1974 Vehkalahden vanhimman hautausmaan mm a.JPG
Vehkalahden vanhimman hautausmaan mm b.JPG
Veteraanikivi (Sotaanlähteneiden muistomerkki)[50][3] Linja-autoaseman länsipuolella, Rautatienkatu 2 Keskikaupunki 60.5693°N, 27.1871°E 1997
Wiipurin Rykmentin muistolaatta[1][3] Vanha kasarmialue, punaisen kasarmirakennuksen 61 seinä 60.567°N, 27.1972°E 1973

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p Patsaat ja muistomerkit Visit Hamina. Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  2. a b c d e f g Haminan kulttuuriympäristöohjelma, 2008, s. 131–132
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al Haminan kulttuuriympäristöohjelma, 2008, s. 124–130
  4. a b c d e f Haminan kulttuuriympäristöohjelma, 2008, s. 122–123
  5. Siiskonen, Jukka: Hamina / Sahakosken sahan muistomerkki Willimiehen jäljillä -blogi. 21.8.2018. Viitattu 24.12.2020.
  6. Antti-Jussi Larvio: Lotille graniittinen muistokivi Haminan Kesäpuistoon. Kymen Sanomat, 12.5.2017.
  7. Haminan Lottamuistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  8. Haapamäki, Jorma: Haminan Rauhan muistomerkki entistä ehompana nykyaikaan Reimari. 1.5.2018. Viitattu 25.4.2019.
  9. Haminan rauhanteon muistokivi Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  10. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 18) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  11. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 22) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  12. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 20) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  13. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 19) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  14. Kaatuneiden Upseerien patsas Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  15. kaiverrus muistomerkissä
  16. Siiskonen, Jukka: Hamina / Kaskenviertäjien muistomerkki Willimiehen jäljillä -blogi. 17.4.2017. Viitattu 24.12.2020.
  17. Siiskonen, Jukka: Hamina / Kaskenviertäjien muistopatsas Willimiehen jäljillä -blogi. 20.10.2018. Viitattu 24.12.2020.
  18. Eversti Armas Kempin muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  19. Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  20. Kävellen vanhassa Haminassa (PDF) Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  21. a b c Haminan kulttuuriympäristöohjelma, 2008, s. 123–124
  22. Siiskonen, Jukka: Hamina / Laivamestareiden muistopatsas "Panttersilta" (Infotauluvalokuvassa lähde tekijälle ja toiselle nimelle) Willimiehen jäljillä -blogi. 13.11.2018. Viitattu 24.12.2020.
  23. Esko Ahlbergin elämäntyötä muistellaan Neuvottomassa Reimari-lehti. 10.6.2019. Viitattu 24.12.2020.
  24. Marian kirkko Haminan seurakunta. Viitattu 26.12.2020.
  25. Siiskonen, Jukka: Hamina / Onkamaan mestarihiihtäjät (Infotauluvalokuvassa lähde tekijälle ja paljastusvuodelle) Willimiehen jäljillä -blogi. 10.9.2018. Viitattu 26.12.2020.
  26. Siiskonen, Jukka: Hamina / Tykän pakokivi Willimiehen jäljillä -blogi. 21.11.2018. Viitattu 26.12.2020.
  27. Siiskonen, Jukka: Hamina / Piilokallio Willimiehen jäljillä -blogi. 22.11.2018. Viitattu 25.12.2020.
  28. Miinakomppanian muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  29. Mäntlahden renkaan KRH-muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  30. Siiskonen, Jukka: Hamina / Tykän neuvostolentäjien hauta (Lähde paljastusajalle) Willimiehen jäljillä -blogi. 13.8.2018. Viitattu 25.12.2020.
  31. hautamerkin laatta
  32. Haapamäki, Jorma: Pelle saa uuden käden Reimari. 28.6.2016. Viitattu 26.4.2019.
  33. a b c Kävely vanhassa Haminassa (PDF) Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  34. a b c Haminan kulttuuriympäristöohjelma, 2008, s. 130
  35. Rannikkojoukkojen kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  36. Hamina Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  37. Rannikkotaisteluissa 1939–1944 kaatuneiden muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  38. Siiskonen, Jukka: Hamina / Salpalinjan muistomerkki Willimiehen jäljillä -blogi. 25.2.2017. Viitattu 25.12.2020.
  39. Johanneksen kirkon sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  40. Haminan Myllykylän hautausmaa ja sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  41. Sota-ajan sukupolvien muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  42. Sulo Nurmelan patsas; Urheilijapatsas-blogi
  43. a b Haminan kulttuuriympäristöohjelma, 2008, s. 121–122
  44. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 34. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  45. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Husulan hautausmaa (Hamina); Punaisten muistomerkit
  46. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Myllykylän hautausmaa; Punaisten muistomerkit
  47. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 331. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  48. Vehkalahden asekätkijöiden muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  49. Marian kirkko Haminan seurakunta. Viitattu 24.12.2020.
  50. Veteraanikivi Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]