Luettelo Haminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Haminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Haminan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Haminaan on liitetty Vehkalahden kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahtaajapatsas[1] moottorivenelaiturin viheralue Tervasaari 60.565°N, 27.1858°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975
Haminan Lottamuistomerkki[2][3] Kesäpuisto, Isoympyräkatu keskikaupunki 60.5695°N, 27.1934°E Autio, TeijuTeiju Autio 2017 Hamina Kesäpuisto Lottien muistokivi
Haminan rauhan muistomerkki[4] Haminan Raatihuoneen eteläpäädyssä keskikaupunki 60.5695°N, 27.1978°E Pohjola, VesaVesa Pohjola 2009
Haminan rauhanteon muistokivi[5] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 keskikaupunki 60.5702°N, 27.1975°E
Haminan Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd-paikallisosaston muistolaatta[6] Puistotalo, Fredrikinkatu 9 keskikaupunki 60.5692°N, 27.1925°E 1994
Ilmatorjunnan muistotykki 76 ITK 31[7] Vanha kasarmialue keskikaupunki 60.5662°N, 27.1968°E
Ilmavalvonnan muistokivi, Houvanmäki[8] Houvanmäki Metsäkylä 60.6583°N, 27.073°E (tarkkuus 20 m) 1983
Ilmavalvonnan muistokivi, Pyhältö[9] Pyhältö 60.752°N, 27.3407°E (tarkkuus 20 m) 1970- tai 1980-luku
Ilmavalvonnan muistokivi, Rakinvuori[10] Rakinvuori Rakila 60.5249°N, 27.2873°E (tarkkuus 50 m)
Ilmavalvonnan muistolaatta[11] Lahdenmäki Kannusjärvi 60.6756°N, 27.1739°E (tarkkuus 20 m) 2008
Johanneksen kirkon sankarihautojen muistomerkki[12] Johanneksen kirkon sankarihautausmaa, Raatihuoneentori 10 keskikaupunki 60.5703°N, 27.1968°E Leisten, VeikkoVeikko Leisten 1952 Hamina sankarimuistomerkki.JPG
Kaatuneiden upseerien muistopatsas[1][13] Kadettikoulun edustan puistikko keskikaupunki 60.5689°N, 27.2018°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1957
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 keskikaupunki 60.5705°N, 27.1972°E
Kempin linja[1][14] Museotie 254 (levähdysaluetta vastapäätä) 60.5405°N, 27.2646°E 2007
Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki[15][16] Vanhan kasarmialueen kenttä keskikaupunki 60.5669°N, 27.1982°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1960
Miinakomppanian muistomerkki[17] Vanha kasarmialue keskikaupunki 60.5673°N, 27.1981°E 1972
Myllykylän sankarihautojen muistomerkki[18] Myllykyläntie 258 Vehkalahti 60.6349°N, 27.2249°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1951 Myllykylä sankarimuistomerkki.JPG
Myllynkivi [1] Kesäpuisto, Mannerheimintie 7 keskikaupunki 60.571°N, 27.1923°E Marttila, EinoEino Marttila 1974
Mäntlahdessa 1940–1945 toimineiden krh-joukkojen muistomerkki[19] Museotien ja Reiviikintien risteyksen lounaispuolella Mäntlahti 60.519°N, 27.3314°E Yrjölä, AnitaAnita Yrjölä 1990
Pelle Miljoonan patsas[1][20] Rampsinkari Tervasaari 60.5577°N, 27.1824°E Suntio, HeimoHeimo Suntio 2014
Pesäpalloilijapatsas [1][21] Kaivokatu keskikaupunki 60.5678°N, 27.1921°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1968
Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistokappeli[1] Kadettikoulunkatu 5 keskikaupunki 60.5682°N, 27.2024°E 1837
Rajasuon muistomerkki[1] Pekarinkorpi Rajasuo 60.5803°N, 27.3621°E 1991 Wikidata-logo.svg
Rannikkojoukkojen kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki[22][23] Kokkokallio Saviniemi 60.5785°N, 27.1726°E Ahtiainen, EelisEelis Ahtiainen 1945
Rannikkotaistelussa kaatuneiden muistomerkki[1][21][24] Kesäpuisto keskikaupunki 60.5703°N, 27.1921°E Klami, VeliVeli Klami 1951
Upplannin rykmentin talvileirialueen 1741-1742 muistomerkki[25] Leirimäki, Korpi 4 Vehkalahti 60.6318°N, 27.2213°E Upplannin rykmentin talvileirialueen 1741-1742 muistomerkk.jpeg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Hamina[26] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 keskikaupunki 60.5701°N, 27.1972°E 1922 Hamina 1918 muistomerkki 1.jpg
Varvaran patsas[1][21] Kadettikoulunkatu keskikaupunki 60.5677°N, 27.204°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1972
Veteraanikivi[27] Linja-autoaseman länsipuolella, Rautatienkatu 2 keskikaupunki 60.5693°N, 27.1871°E 1997

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k Patsaat ja muistomerkit hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  2. Antti-Jussi Larvio: Lotille graniittinen muistokivi Haminan Kesäpuistoon. Kymen Sanomat, 12.5.2017.
  3. Haminan Lottamuistomerkki hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  4. Haapamäki, Jorma: Haminan Rauhan muistomerkki entistä ehompana nykyaikaan Reimari. 1.5.2018. Viitattu 25.4.2019.
  5. Haminan rauhanteon muistokivi hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  6. Haminan Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd – paikallisosaston muistolaatta hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  7. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 18) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  8. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 22) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  9. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 20) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  10. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 19) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  11. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 21) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  12. Johanneksen kirkon sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  13. Kaatuneiden Upseerien patsas hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  14. Eversti Armas Kempin muistomerkki hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  15. Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  16. Kävellen vanhassa Haminassa (PDF) hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  17. Miinakomppanian muistomerkki hamina.fi. Viitattu 26.4.2019.
  18. Haminan Myllykylän hautausmaa ja sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  19. Mäntlahden renkaan KRH-muistomerkki hamina.fi. Viitattu 26.4.2019.
  20. Haapamäki, Jorma: Pelle saa uuden käden Reimari. 28.6.2016. Viitattu 26.4.2019.
  21. a b c Kävely vanhassa Haminassa (PDF) hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  22. Rannikkojoukkojen kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki hamina.fi. Viitattu 26.4.2019.
  23. Hamina sotamuistomerkit.fi. Viitattu 26.4.2019.
  24. Rannikkotaisteluissa 1939–1944 kaatuneiden muistomerkki hamina.fi. Viitattu 25.4.2019.
  25. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 34. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  26. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 331. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  27. Veteraanikivi hamina.fi. Viitattu 26.4.2019.