Luettelo Haminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Haminan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Haminan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Haminaan on liitetty Vehkalahden kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ahtaajapatsas[1] Moottorivenelaiturin viheralue Tervasaari 60.565°N, 27.1858°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1975 Lastaajat
Haminan Lottamuistomerkki[2][3] Kesäpuisto, Isoympyräkatu Keskikaupunki 60.5695°N, 27.1934°E Autio, TeijuTeiju Autio 2017 Hamina Kesäpuisto Lottien muistokivi
Haminan rauhan muistomerkki[4] Haminan Raatihuoneen eteläpäädyssä Keskikaupunki 60.5695°N, 27.1978°E Pohjola, VesaVesa Pohjola 2009 Haminan rauhan muistomerkki by Vesa Pohjola.JPG
Haminan rauhanteon muistokivi[5] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5702°N, 27.1975°E Haminan rauhanteon muistokivi.jpg
Haminan Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd-paikallisosaston muistolaatta[6] Puistotalo, Fredrikinkatu 9 Keskikaupunki 60.5692°N, 27.1925°E 1994 Haminan Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd-paikallisosaston muistolaatta.jpg
Ilmatorjunnan muistotykki 76 ITK 31[7] Vanha kasarmialue Keskikaupunki 60.5662°N, 27.1968°E
Ilmavalvonnan muistokivi, Houvanmäki[8] Houvanmäki Vehkalahti, Metsäkylä 60.6583°N, 27.073°E (tarkkuus 20 m) 1983
Ilmavalvonnan muistokivi, Pyhältö[9] Mäenpääntie 24 kohdalla mäen päällä Vehkalahti, Pyhältö 60.752°N, 27.3407°E (tarkkuus 20 m) 1970- tai 1980-luku
Ilmavalvonnan muistokivi, Rakinvuori[10] Rakinvuori Rakila 60.5249°N, 27.2873°E (tarkkuus 50 m)
Ilmavalvonnan muistolaatta[11] Lahdenmäki Kannusjärvi 60.6756°N, 27.1739°E (tarkkuus 20 m) 2008
Kaatuneiden upseerien muistopatsas[1][12] Kadettikoulun edustan puistikko Keskikaupunki 60.5689°N, 27.2018°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1957 Kaatuneiden upseerien muistopatsas - Kalervo Kallio.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5705°N, 27.1972°E 1953 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Hamina.JPG
Kempin linja[1][13] Museotie 254 (levähdysaluetta vastapäätä) 60.5405°N, 27.2646°E 2007
Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki[14][15] Vanhan kasarmialueen kenttä Keskikaupunki 60.5669°N, 27.1982°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1960
Miinakomppanian muistomerkki[16] Vanha kasarmialue Keskikaupunki 60.5673°N, 27.1981°E 1972
Myllynkivi [1] Kesäpuisto, Mannerheimintie 7 Keskikaupunki 60.571°N, 27.1923°E Marttila, EinoEino Marttila 1974
Mäntlahdessa 1940–1945 toimineiden krh-joukkojen muistomerkki[17] Museotien ja Reiviikintien risteyksen lounaispuolella Mäntlahti 60.519°N, 27.3314°E Yrjölä, AnitaAnita Yrjölä 1990 KRH-muistomerkki by Anita Yrjölä.JPG
Pelle Miljoonan patsas[1][18] Rampsinkari Tervasaari 60.5577°N, 27.1824°E Suntio, HeimoHeimo Suntio 2014 Pelle Miljoonan patsas - Heimo Suntio.jpg
Pesäpalloilijapatsas [1][19] Kaivokatu Keskikaupunki 60.5678°N, 27.1921°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1968 Pesäpalloilijapatsas
Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistokappeli[1] Kadettikoulunkatu 5 Keskikaupunki 60.5682°N, 27.2024°E 1837 Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistokappeli Hamina.jpg
Rajasuon muistomerkki[1] Pekarinkorpi Rajasuo 60.5803°N, 27.3621°E 1991 Wikidata-logo.svg
Rannikkojoukkojen kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki[20][21] Kokkokallio Saviniemi 60.5785°N, 27.1726°E Ahtiainen, EelisEelis Ahtiainen 1945 Memorial cross in Saviniemi (1).jpg
Rannikkotaistelussa kaatuneiden muistomerkki[1][19][22] Kesäpuisto Keskikaupunki 60.5703°N, 27.1921°E Klami, VeliVeli Klami 1951 Rannikkotaistelussa kaatuneiden muistomerkki by Veli Klami.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Johanneksen kirkon kirkkomaa[23] Johanneksen kirkon sankarihautausmaa, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5703°N, 27.1968°E Leisten, VeikkoVeikko Leisten 1952 Hamina sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Vehkalahti[24] Myllykylän hautausmaa, Myllykyläntie 258 Vehkalahti, Myllykylä 60.6349°N, 27.2249°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1951 Myllykylä sankarimuistomerkki.JPG
Sota-ajan sukupolvien muistomerkki[25] Marian kirkko, Pikkuympyräkatu 34 (karttalinkki likimääräinen) 60.57°N, 27.2012°E 1970 Sota-ajan sukupolvien muistomerkki.jpg
Sotahevosten muistokivi[1] Sahakosken puisto (karttalinkki likimääräinen) Vehkalahti, Myllykylä 60.6294°N, 27.2149°E
Suojeluskunta- ja Sotilaspoikien muistokivi[1] Kesäpuisto, Fredrikinkatu 9 60.5697°N, 27.1929°E Harjunen, ViljoViljo Harjunen ja Soihtu, JoukoJouko Soihtu 2006 Suojeluskunta- ja sotilaspoikien muistomerkki.JPG
Suomen Kadettikoulun muistolaatta[1] Reserviupseerikoulun päärakennus (karttalinkki likimääräinen) 60.5691°N, 27.2028°E
Upplannin rykmentin talvileirialueen 1741-1742 muistomerkki[26] Leirimäki, Korpi 4 Vehkalahti, Myllykylä 60.6318°N, 27.2213°E Upplannin rykmentin talvileirialueen 1741-1742 muistomerkk.jpeg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Husula[27] Husulan hautausmaa (karttalinkki likimääräinen, hautausmaa on kaksiosainen) 60.5942°N, 27.1712°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Vehkalahti[28] Myllykylän hautausmaa, Myllykyläntie 258 Vehkalahti, Myllykylä 60.6349°N, 27.2267°E 1947 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Vehkalahti Myllykylä.JPG
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Hamina[29] Johanneksen kirkon kirkkotarha, Raatihuoneentori 10 Keskikaupunki 60.5701°N, 27.1972°E 1922 Hamina 1918 muistomerkki 1.jpg
Varvaran patsas[1][19] Kadettikoulunkatu 7 Keskikaupunki 60.5677°N, 27.204°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1972 Varvara - Veikko Haukkavaara.jpg
Vehkalahden asekätkijöiden muistokivi[30] Vähäjärventien ja Uskitien tienhaara 60.6476°N, 27.1982°E 1994
Veteraanikivi[31] Linja-autoaseman länsipuolella, Rautatienkatu 2 Keskikaupunki 60.5693°N, 27.1871°E 1997
Wiipurin Rykmentin muistolaatta[1] Vanha kasarmialue, rakennus 61 1973

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Patsaat ja muistomerkit Visit Hamina. Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  2. Antti-Jussi Larvio: Lotille graniittinen muistokivi Haminan Kesäpuistoon. Kymen Sanomat, 12.5.2017.
  3. Haminan Lottamuistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  4. Haapamäki, Jorma: Haminan Rauhan muistomerkki entistä ehompana nykyaikaan Reimari. 1.5.2018. Viitattu 25.4.2019.
  5. Haminan rauhanteon muistokivi Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  6. Haminan Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd – paikallisosaston muistolaatta Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  7. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 18) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  8. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 22) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  9. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 20) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  10. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 19) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  11. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 21) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 28.4.2019.
  12. Kaatuneiden Upseerien patsas Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  13. Eversti Armas Kempin muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  14. Kolmen kannaksen koukkaajien muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  15. Kävellen vanhassa Haminassa (PDF) Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  16. Miinakomppanian muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  17. Mäntlahden renkaan KRH-muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  18. Haapamäki, Jorma: Pelle saa uuden käden Reimari. 28.6.2016. Viitattu 26.4.2019.
  19. a b c Kävely vanhassa Haminassa (PDF) Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  20. Rannikkojoukkojen kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  21. Hamina Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.
  22. Rannikkotaisteluissa 1939–1944 kaatuneiden muistomerkki Haminan kaupunki. Viitattu 25.4.2019.
  23. Johanneksen kirkon sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  24. Haminan Myllykylän hautausmaa ja sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  25. Sota-ajan sukupolvien muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  26. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 34. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  27. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Husulan hautausmaa; Punaisten muistomerkit
  28. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Myllykylän hautausmaa; Punaisten muistomerkit
  29. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 331. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  30. Vehkalahden asekätkijöiden muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  31. Veteraanikivi Haminan kaupunki. Viitattu 26.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]