Luettelo Valkeakosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Valkeakosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Valkeakosken kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Valkeakosken kaupunkiin on liitetty Sääksmäen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Askel-veistos (Pyramidit)[1][2] Koiton aukio (varastoitu Lumikorpeen 2016) Siren, HannuHannu Siren 1997 Askel by Hannu Siren.jpg
Hiihtäjä-patsas (Veikko Hakulinen)[3][1][4] Lepänkorvan puisto, Isonsillan lähistöllä 61.2654°N, 24.0313°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1994 Aimo Tukiainen Hiihtaja patsas 1994.JPG
Ihminen ja vesi[3][1][5] Valkeakosken uimahalli 61.2653°N, 24.0373°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1981 Veikko Hirvimaki Ihminen ja vesi 1981.JPG
Isänmaan puolesta, Jylhävaaran konepaja[6] Myllysaaren museo, iso puoli 61.2648°N, 24.0293°E 1954 Isanmaan puolesta Jylhavaaran konepaja Valkeakoski 1964.jpg
Isänmaan puolesta, Tervasaaren tehdas[7] Erikssonin puisto, Tervasaaren puoleinen rinne; Tehtaankatu 7 61.2676°N, 24.0231°E 1953
Itsenäinen Suomi 100 Yhdessä[3] Itsenäisyyden puisto, Sääksmäentie 2 61.2633°N, 24.0314°E 2017 Itsenainen Suomi 100 Yhdessa Valkeakoski 2017.JPG
Juuso Waldenin muistomerkki[3][8] Lepänkorvan puisto 61.2673°N, 24.0335°E MacFall, DavidDavid MacFall 2017 (1967 pääpatsas) David MacFall Juuso Waldenin muistomerkki 2017.JPG
Kalapoika (Kalastajapoika / Onkipoika / Poika ja ahven)[3][1][9] Kaino Dahlin aukio, kirjaston edessä 61.2629°N, 24.0314°E Wikström, EmilEmil Wikström 1989 Kalapoika sculpture.jpg
Kalle Carlstedin muistomerkki[3][1][10] Voipaalan puisto, Sääksmäentie 772 (karttalinkki likimääräinen) 61.2039°N, 24.0616°E Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1991
Kansalaissodassa kaatuneiden sääksmäkeläisten punaisten muistomerkki[11] Sääkmäen kirkon hautausmaa, Kirkkovainiontie 10 (karttalinkki likimääräinen) 61.2°N, 24.0677°E 1943
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Metsäkansa[12] Metsäkansan kirkon hautausmaa, Metsäkansantie 45 61.2364°N, 23.8762°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Sääksmäki[13] Sääksmäen kirkon hautausmaa, Kirkkovainiontie 10 (karttalinkki likimääräinen) 61.2°N, 24.0681°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Valkeakoski[14] Valkeakosken hautausmaa 61.2616°N, 24.036°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1954 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden muistomerkki Valkeakoski 1954.JPG
Kauppilanmäen muistolaatta[15] Kauppilanmäen kotiseutumuseon aukio, Rinnekatu 5 61.261°N, 24.0268°E Kauppilanmaen muistolaatta Valkeakoski.jpg
Kokko, hauki ja Ilmarinen (Ilmarinen-suihkukaivo)[3][1][16] Päivölän kansanopisto, Päivöläntie 52 61.1596°N, 24.0151°E Wikström, EmilEmil Wikström 1994
Koski palasina KOPA[17] Linja-autoasemalla laiturien puoleisessa pylväässä 61.2637°N, 24.0344°E Ketomäki, MatiasMatias Ketomäki 2006
Kuokkamies[3][1][18] Metsä-Tietola, Lempääläntien ja Niemintien kulmaus; Lempääläntie 1 61.2707°N, 24.0218°E Wikström, EmilEmil Wikström 1998 (1908) Kuokkamies side view 2.jpg
Lotilan kartanon muistotaulu[19] Sepänkuja 1 61.2768°N, 23.9968°E
Lähteellä[3][1][20] Voipaalan taidekeskus, Ilkka-ateljeen edusta; Sääksmäki (karttalinkki likimääräinen) 61.2044°N, 24.0623°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1929
Maatalousoppilaitoksen muistolaatta[21] Päivölän kansanopisto, Päivöläntie 52 (karttalinkki likimääräinen) 61.1593°N, 24.0159°E
Marjatta[3][1][22] Lepänkorvan puisto, toinen kappale Visavuoren puistossa 61.2668°N, 24.0323°E Wikström, EmilEmil Wikström 1999 Marjatta 1.jpg
Menneitten sukupolvien muistolle[23] Sääkmäen kirkon hautausmaa, Kirkkovainiontie 10 (karttalinkki likimääräinen) 61.2°N, 24.0678°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1970
Metsäkansan sankarihautausmaan muistomerkki "Hyvästijättö"[24][25] Metsäkansan kirkon hautausmaa, Metsäkansantie 45 61.2365°N, 23.8761°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro ja Aaltonen, MattiMatti Aaltonen 1956 Metsäkansa sankarihaudat muistomerkki.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki Valkeakosken hautausmaa 61.2614°N, 24.0379°E Muualle haudattujen muistomerkki Valkeakosken hautausmaa.jpg
Oppitunti[3][26][1] Kemmolantie 14, talon takana 12. kaupunginosa 61.2475°N, 24.052°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1969
Paperiperhe[3][1][27] Myllysaaren museon piha 61.2648°N, 24.0294°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1972 (1994 siirto) Aimo Tukiainen Paperiperhe 1972.JPG
P. E. Svinhufvudin muistomerkki[3][1][28] Rapolan kartanon piha 61.2038°N, 24.0534°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1937 Aukusti Veuro P E Svinhufvudin muistomerkki 1937.JPG
Rajan turva[29] Päivölän pihamaa, Päivöläntie 52 61.1596°N, 24.0172°E 2007
Rudolf Waldenin muistomerkki[3][1][30] UPM:n konsernihallinnon edessä, Lempääläntien puolella; Lempääläntie 18 61.2764°N, 24.0182°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1973 Heikki Varja Rudolf Waldenin muistomerkki 1973.JPG
Sillantaan kartanon muistolaatta[31] Sillantaka 10 61.1661°N, 24.0043°E
Sotiinlähteneiden muistomerkki / Lähtö-patsas[3][1][32] Metsä-Tietola, Lempääläntien varrella; Lempääläntie 1 61.2699°N, 24.0225°E Kalima, KlausKlaus Kalima 1991 Klaus Kalima Sotiinlahteneiden muistomerkki 1991.JPG
Sääksi (Kalasääksi)[3][1][33] Voipaalan taidekeskus, Sääksmäki (karttalinkki likimääräinen) 61.2044°N, 24.0624°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1964
Sääksmäen sankarihautausmaan muistomerkki[34][35] Sääkmäen kirkon hautausmaa, Kirkkovainiontie 10 (karttalinkki likimääräinen) 61.2°N, 24.0679°E Veuro, AukustiAukusti Veuro[36] 1951 Sääksmäen sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sääksmäki vapaussodan 1918 muistomerkki (Vuoden 1918 valkoisten muistomerkki)[37] Sääkmäen kirkon hautausmaa, Kirkkovainiontie 10 (karttalinkki likimääräinen) 61.2°N, 24.068°E Martin, WilaWila Martin (taiteilija) ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen (kuvanveistäjä)[38] 1924 Sääksmäki 1918 muistomerkki.jpg
Tukinuittaja (Koskenlaskija)[3][1][39] Liikuntahalli, Apiankatu 7 61.2649°N, 24.0366°E Wikström, EmilEmil Wikström 1987 Tukinuittaja 3.jpg
Tuulimaja[3][1][40] Keskusaukio, Töyräänkatu 2 61.2683°N, 24.0274°E Laukkanen, LeoLeo Laukkanen 1965 Leo Laukkanen Tuulimaja 1965.JPG
Vanhan Hämeenlinna-tien muistomerkki[41] Palmunmäki, kevytväylä Palmurinteen suuntaan (kilometripylväässä Sääksmäentien puolella väylää); Sääksmäentie 58 61.2552°N, 24.0338°E 1991
Vanhan kirkon muistomerkki[3][1][42] Seurakuntatalon puisto, Valkeakoskenkatu 27 61.2691°N, 24.0314°E Vuorinen, MikkoMikko Vuorinen 1971 Vanhan kirkon muistomerkki Mikko Vuorinen 1971.JPG
Valkeakosken sankarihautausmaan muistomerkki[43][44] Valkeakosken hautausmaa 61.2615°N, 24.0364°E Pulkka, AiliAili Pulkka ja Pulkka, NiiloNiilo Pulkka (arkkitehdit)[45] 1955 Valkeakoski sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Valkeakosken kansalaissodan 1918 muistomerkki Jäähyväiset (1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki)[46] Valkeakosken hautausmaa 61.2604°N, 24.0369°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1946 Valkeakoski 1918 muistomerkki.jpg
Venäläisten sotavankien muistomerkki[47] Valkeakosken hautausmaa 61.2613°N, 24.0382°E 1960 Venalaisten sotavankien muistomerkki Valkeakoski 1960.JPG
Vesitie[3][1][48] Lepänkorvan puiston kärki (Suruttomainkärki), Kauppatori 9 61.2673°N, 24.0334°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1969 Jaakko Veuro Vesitie 1969.JPG
Walkian valjastaja[3][1][49] Itsenäisyyden puisto, rinteessä pääkirjaston takana 61.2631°N, 24.0306°E Juva, KariKari Juva 1985 Kari Juva Walkian valjastaja 1985.JPG
Yhdessä-patsas, maanpuolustajien muistomerkki[50] Kaupungintalon ja pääkirjaston välisellä puistoalueella, Sääksmäentie 61.2634°N, 24.0314°E 2017 Yhdessä- patsas.jpg
Ystävyyden tammet[51] Ystävyyspuisto kanavan rannalla, Salmentie 13 61.2654°N, 24.0343°E 1964-1997 Ystavyyden tammet Valkeakoski 1964 1997.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valli, Juhani (kirjoittaja) ja Kukila, Antti (valokuvaaja): Patsaskaupunki Valkeakoski, 2017, ISBN: 978-952-93-9077-9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Valkeakosken kaupunki - Patsaat ja veistokset: Kartta
  2. Valli, sivut 22-23
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Julkiset veistokset; Valkeakoski
  4. Valli, sivut 14-15
  5. Valli, sivu 22
  6. Valli, sivu 36
  7. Valli, sivu 36
  8. Valli, sivu 6
  9. Valli, sivut 17-18
  10. Valli, sivu 42
  11. Valli, sivu 67
  12. Valli, sivu 73
  13. Valli, sivu 68
  14. Valli, sivu 31
  15. Valli, sivu 26
  16. Valli, sivu 58
  17. Valli, sivut 22-23
  18. Valli, sivut 10-11
  19. Valli, sivu 25
  20. Valli, sivu 44
  21. Valli, sivu 61
  22. Valli, sivut 18-19
  23. Valli, sivu 63
  24. Valkeakoski, Metsäkansan hautausmaa; Sotasampo
  25. Valli s 72
  26. Valli, sivu 24
  27. Valli, sivu 9
  28. Valli, sivut 44-45
  29. Valli, sivu 59
  30. Valli, sivut 7-8
  31. Valli, sivu 62
  32. Valli, sivu 11
  33. Valli, sivut 42-43
  34. Valkeakoski, Sääksmäen hautausmaa; Sotasampo
  35. Valli, sivut 64-66
  36. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 292. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  37. Valli, sivut 66-67
  38. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 245. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  39. Valli, sivu 21
  40. Valli, sivu 12
  41. Valli, sivu 41
  42. Valli, sivu 15
  43. Valli, sivu 28
  44. Valkeakoski, Valkeakosken hautausmaa; Sotasampo
  45. Antero Tuomisto: Suomalaiset sota muistomerkit, s. 292. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  46. Valli, sivu 29
  47. Valli, sivu 30
  48. Valli, sivu 13
  49. Valli, sivu 16
  50. Etelä-Pirkanmaan perinneyhdistys suunnittelee yhdessä sotaveteraani.fi.
  51. Valli, sivu 27

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Googlekartta "Patsaskartta Valkeakoski ja Sääksmäki"