Luettelo Valkeakosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Valkeakosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Valkeakosken kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Valkeakosken kaupunkiin on liitetty Sääksmäen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Askel-veistos (Pyramidit)[1][2] Koiton aukio (varastoitu Lumikorpeen 2016) Sirén, HannuHannu Sirén 1997
Hiihtäjä-patsas (Veikko Hakulinen)[1][3] Lepänkorvan puisto, Isonsillan lähistöllä Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1994
Ihminen ja vesi[1][4] Valkeakosken uimahalli Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1981
Juuso Waldenin muistomerkki[5] Lepänkorvan puisto 61°N, 24°E MacFall, DavidDavid MacFall 2017 (1967 pääpatsas)
Kalapoika (Kalastajapoika / Onkipoika / Poika ja ahven)[1][6] Kaupunginkirjasto, Kaino Dahlin aukio Wikström, EmilEmil Wikström 1989 Kalapoika sculpture.jpg
Kalle Carlstedin muistomerkki[1] Voipaalan puisto Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1991
Kokko, hauki ja Ilmarinen[1] Päivölän kansanopisto Wikström, EmilEmil Wikström 1994
Koski palasina KOPA[7] Linja-autoasemalla laiturien puoleisessa pylväässä 61°N, 24°E Ketomäki, MatiasMatias Ketomäki 2006
Kuokkamies[1][8] Metsä-Tietola, Lempääläntien ja Niemintien kulmaus 61°N, 24°E Wikström, EmilEmil Wikström 1998 (1908) Kuokkamies side view 2.jpg
Lähteellä[1] Voipaalan taidekeskus, Sääksmäki Ilkka, EliasElias Ilkka 1929
Marjatta[1][9] Kaupungintalon edusta, toinen kappale Visavuoren puistossa Wikström, EmilEmil Wikström 1999 Marjatta 1.jpg
Metsäkansan sankarihautausmaa muistomerkki Metsäkansan kirkon hautausmaa Veuro, AukustiAukusti Veuro 1956 Metsäkansa sankarihaudat muistomerkki.JPG
Oppitunti[1] Kemmolantie 14, talon takana 12. kaupunginosa Hietanen, UntoUnto Hietanen 1994
Paperiperhe[1][10] Myllysaaren museon piha Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1972 (1994 siirto)
P.E. Svinhufvudin muistomerkki[1] Rapolan kartanon piha Veuro, AukustiAukusti Veuro 1937
Rudolf Waldenin muistomerkki[1][11] UPM:n konsernihallinnon edessä, Lempääläntien puolella Varja, HeikkiHeikki Varja 1973
Sotiinlähteneiden muistomerkki / Lähtö-patsas[1][12] Metsä-Tietola, Lempääläntien varrella Kalima, KlausKlaus Kalima 1991
Sääksi[1] Voipaalan taidekeskus, Sääksmäki Ilkka, EliasElias Ilkka 1964
Sääksmäen sankarihautausmaa muistomerkki Sääkmäen kirkon hautausmaa Veuro, AukustiAukusti Veuro[13] 1951 Sääksmäen sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sääksmäki vapaussodan 1918 muistomerkki Sääkmäen kirkon hautausmaa Martin, WilaWila Martin (taiteilija) ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen (kuvanveistäjä)[14] 1924 Sääksmäki 1918 muistomerkki.jpg
Tukinuittaja (Koskenlaskija)[1][15] Liikuntahalli Wikström, EmilEmil Wikström 1987 Tukinuittaja 3.jpg
Tuulimaja[1][16] Keskusaukio Laukkanen, LeoLeo Laukkanen 1965
Vanhan kirkon muistomerkki[1][17] Seurakuntatalon puisto Vuorinen, MikkoMikko Vuorinen 1971
Vesitie[1][18] Lepänkorven puiston kärki (Suruttomainkärki) Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1969
Walkian valjastaja[1][19] Itsenäisyyden puisto, rinteessä pääkirjaston takana Juva, KariKari Juva 1985
Valkeakosken sankarihautausmaa muistomerkki Valkeakosken hautausmaa Pulkka, AiliAili Pulkka ja Pulkka, NiiloNiilo Pulkka (arkkitehdit)[20] 1955 Valkeakoski sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Valkeakosken kansalaissodan 1918 muistomerkki Valkeakosken hautausmaa Räsänen, EinoEino Räsänen 1946 Valkeakoski 1918 muistomerkki.jpg
Yhdessä-patsas, maanpuolustajien muistomerkki[21] Kaupungintalon ja pääkirjaston välisellä puistoalueella, Sääksmäentie 61.2634°N, 24.0314°E 2017 Yhdessä- patsas.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valli, Juhani (kirjoittaja) ja Kukila, Antti (valokuvaaja): Patsaskaupunki Valkeakoski, 2017, ISBN: 978-952-93-9077-9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Valkeakosken kaupunki - Patsaat ja veistokset: Kartta
  2. Valli, sivut 22-23
  3. Valli, sivut 14-15
  4. Valli, sivu 22
  5. Valli, sivu 6
  6. Valli, sivut 17-18
  7. Valli, sivut 22-23
  8. Valli, sivut 10-11
  9. Valli, sivut 18-19
  10. Valli, sivu 9
  11. Valli, sivut 7-8
  12. Valli, sivu 11
  13. Antero Tuomisto: Suomalaiset sota muistomerkit, s. 292. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  14. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 245. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  15. Valli, sivu 21
  16. Valli, sivu 12
  17. Valli, sivu 15
  18. Valli, sivu 13
  19. Valli, sivu 16
  20. Antero Tuomisto: Suomalaiset sota muistomerkit, s. 292. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  21. Etelä-Pirkanmaan perinneyhdistys suunnittelee yhdessä