Luettelo Valkeakosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Valkeakosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Valkeakosken kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Valkeakosken kaupunkiin on liitetty Sääksmäen kunta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Emil Aaltosen muistoreliefi[1][2] Metsäkansan kirkon seinä, Metsäkansantie 45 61.2364°N, 23.8759°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2005 Mauno Kivioja Emil Aaltosen muistoreliefi 2005.JPG
Hiihtäjä-patsas (Veikko Hakulinen)[3][4][5][6][7] Lepänkorvan puisto, Isonsillan lähistöllä 61.2654°N, 24.0313°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1994 Aimo Tukiainen Hiihtaja patsas 1994.JPG
Ihminen ja vesi[3][4][8][9][7] Valkeakosken uimahalli, Apiankatu 7 61.2653°N, 24.0373°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1981 Veikko Hirvimaki Ihminen ja vesi 1981.JPG
Isänmaan puolesta, Jylhävaaran konepaja[10] Myllysaaren museo, iso puoli; Kanavanranta 3 61.2648°N, 24.0293°E 1954 Isanmaan puolesta Jylhavaaran konepaja Valkeakoski 1964.jpg
Isänmaan puolesta, Tervasaaren tehdas[10] Erikssonin puisto, Tervasaaren puoleinen rinne; Tehtaankatu 7 61.2676°N, 24.0231°E 1953 Isanmaan puolesta Tervasaaren tehdas 1953.jpg
Itsenäinen Suomi 100 Yhdessä[3] Itsenäisyyden puisto, Sääksmäentie 2 61.2633°N, 24.0314°E 2017 Itsenainen Suomi 100 Yhdessa Valkeakoski 2017.JPG
Joutsenen tanssi Päivölän kansanopisto, Päivöläntie 52 61.1597°N, 24.0185°E Mifano, RafaelRafael Mifano 2016 Rafael Mifano Joutsenen tanssi 2016.JPG
Juuso Waldenin muistomerkki[3][11] Lepänkorvan puisto 61.2673°N, 24.0335°E MacFall, DavidDavid MacFall 2017 (1967 pääpatsas) David MacFall Juuso Waldenin muistomerkki 2017.JPG
Kalapoika (Kalastajapoika / Onkipoika / Poika ja ahven)[3][4][12][13][14] Kaino Dahlin aukio, kirjaston edessä 61.2629°N, 24.0314°E Wikström, EmilEmil Wikström 1989 (1886), siirto 2000 Kalapoika sculpture.jpg
Kalle Carlstedin muistomerkki[3][4][15] Voipaalan puisto, puutarhassa päärakennuksen eteläpuolella; Sääksmäentie 772 Sääksmäki 61.2031°N, 24.0621°E Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1991 Pauli Aaltonen Kalle Carlstedin muistomerkki 1991.JPG
Kansalaissodassa kaatuneiden sääksmäkeläisten punaisten muistomerkki[16] Sääksmäen kirkon hautausmaa, hautausmaan luotoisreunalla; Kirkkovainiontie 10 Sääksmäki 61.2004°N, 24.0665°E 1943 Kansalaissodassa kaatuneiden saaksmakelaisten punaisten muistomerkki 1943.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Metsäkansa[1] Metsäkansan kirkon hautausmaa, Metsäkansantie 45 61.2364°N, 23.8762°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden muistomerkki Metsakansa 1956.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Sääksmäki[17] Sääksmäen kirkon hautausmaa, kirkon edessä; Kirkkovainiontie 10 Sääksmäki 61.199°N, 24.0668°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden muistomerkki 1956.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Valkeakoski[18] Valkeakosken hautausmaa, Kangaskatu 61.2616°N, 24.036°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1954 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden muistomerkki Valkeakoski 1954.JPG
Kauppilanmäen muistolaatta[19] Kauppilanmäen kotiseutumuseon aukio, Rinnekatu 5 61.261°N, 24.0268°E Kauppilanmaen muistolaatta Valkeakoski.jpg
Kokko, hauki ja Ilmarinen (Ilmarinen-suihkukaivo)[3][4][20] Päivölän kansanopiston pihamaan suihkukaivo, Päivöläntie 52 61.1597°N, 24.0178°E Wikström, EmilEmil Wikström 1994 Emil Wikstrom Kokko hauki ja Ilmarinen 1994.JPG
Kuokkamies[3][4][21][22] Metsä-Tietola, Lempääläntien ja Niemintien kulmaus; Lempääläntie 1 61.2707°N, 24.0218°E Wikström, EmilEmil Wikström 1998 (1908) Kuokkamies side view 2.jpg
Lotilan kartanon muistotaulu[23] Sepänkuja 1 61.2768°N, 23.9968°E
Lähteellä[3][4][24][25][7] Voipaalan taidekeskus, Ilkka-ateljeen edusta Sääksmäki 61.2037°N, 24.0633°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1929 Elias Ilkka Lahteella 1929.JPG
Maatalousoppilaitoksen muistolaatta[26] Päivölän kansanopisto, päärakennuksen seinässä; Päivöläntie 52 61.1591°N, 24.016°E Maatalousoppilaitoksen muistolaatta Paivola.jpg
Marjatta[3][4][27][28] Lepänkorvan puisto, toinen kappale Visavuoren puistossa; Sääksmäentie 2 61.2668°N, 24.0323°E Wikström, EmilEmil Wikström 1999 (1929) Marjatta 1.jpg
Menneitten sukupolvien muistolle[29][30] Sääksmäen kirkon hautausmaa, kirkon edessä; Kirkkovainiontie 10 Sääksmäki 61.1991°N, 24.0665°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1970 Jaakko Veuro Menneitten sukupolvien muistolle 1970.JPG
Metsäkansan sankarihautausmaan muistomerkki "Hyvästijättö"[31][32][33] Metsäkansan kirkon hautausmaa, Metsäkansantie 45 61.2365°N, 23.8761°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro ja Aaltonen, MattiMatti Aaltonen 1956 Metsäkansa sankarihaudat muistomerkki.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki Valkeakosken hautausmaa, Kangaskatu 61.2614°N, 24.0379°E Muualle haudattujen muistomerkki Valkeakosken hautausmaa.jpg
Oppitunti[3][34][4] Kerrostalojen välinen leikkikenttä, Kemmolantie 14 12. kaupunginosa 61.246°N, 24.052°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1969
Paperiperhe[3][4][35][36][37] Myllysaaren museon piha, Kanavanranta 3 61.2648°N, 24.0294°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1972 (1994 siirto) Aimo Tukiainen Paperiperhe 1972.JPG
P. E. Svinhufvudin muistomerkki[3][4][38][7] Rapolan kartanon piha 61.2038°N, 24.0534°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1937 Aukusti Veuro P E Svinhufvudin muistomerkki 1937.JPG
Rajan turva[39] Päivölän kansanopiston pihamaa, Päivöläntie 52 61.1595°N, 24.0169°E 2007 Rajan turva Paivola 2007.JPG
Rudolf Waldenin muistomerkki[3][4][40][41][42] UPM:n konsernihallinnon edessä, Lempääläntien puolella; Lempääläntie 18 61.2764°N, 24.0182°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1973 Heikki Varja Rudolf Waldenin muistomerkki 1973.JPG
Sillantaan kartanon muistolaatta[43] Sillantaka 10 61.1661°N, 24.0043°E
Sotiinlähteneiden muistomerkki / Lähtö-patsas[3][4][44][45] Metsä-Tietola, Lempääläntien varrella; Lempääläntie 1 61.2699°N, 24.0225°E Kalima, KlausKlaus Kalima 1991 Klaus Kalima Sotiinlahteneiden muistomerkki 1991.JPG
Sääksi (Kalasääksi)[3][4][46][47][48] Voipaalan taidekeskus, Ilkka-ateljeen ja päärakennuksen välissä Sääksmäki 61.2036°N, 24.063°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1964 Elias Ilkka Saaksi 1964.JPG
Sääksmäen sankarihautausmaan muistomerkki[49][50][51] Sääksmäen kirkon hautausmaa, Kirkkovainiontie 10 Sääksmäki 61.1996°N, 24.0666°E Veuro, AukustiAukusti Veuro[52] 1951 Sääksmäen sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sääksmäki vapaussodan 1918 muistomerkki (Vuoden 1918 valkoisten muistomerkki)[53] Sääksmäen kirkon hautausmaa, pääkäytävien risteyksessä; Kirkkovainiontie 10 Sääksmäki 61.2°N, 24.0669°E Martin, WilaWila Martin ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen[54] 1924 Sääksmäki 1918 muistomerkki.jpg
Tukinuittaja (Koskenlaskija)[3][4][55][56][57][58] Liikuntahalli, Apiankatu 7 61.2649°N, 24.0366°E Wikström, EmilEmil Wikström 1987 (1890) Tukinuittaja 3.jpg
Tuulimaja[3][4][59][60][61] Keskusaukio, Töyräänkatu 2 61.2683°N, 24.0274°E Laukkanen, LeoLeo Laukkanen 1965 Leo Laukkanen Tuulimaja 1965.JPG
Vanhan Hämeenlinna-tien muistomerkki[62] Palmunmäki, kevytväylä Palmurinteen suuntaan (kilometripylväässä Sääksmäentien puolella väylää); Sääksmäentie 58 61.2552°N, 24.0338°E 1991 Vanhan Hämeenlinna tien muistomerkki Valkeakoski.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[3][4][63][64] Seurakuntatalon puisto, Valkeakoskenkatu 27 61.2691°N, 24.0314°E Vuorinen, MikkoMikko Vuorinen 1971 Vanhan kirkon muistomerkki Mikko Vuorinen 1971.JPG
Valkeakosken sankarihautausmaan muistomerkki[65][66][67] Valkeakosken hautausmaa, Kangaskatu 61.2615°N, 24.0364°E Pulkka, AiliAili Pulkka ja Pulkka, NiiloNiilo Pulkka[68] 1955 Valkeakoski sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Valkeakosken kansalaissodan 1918 muistomerkki Jäähyväiset (1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki)[69][70] Valkeakosken hautausmaa, Kangaskatu 61.2604°N, 24.0369°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1946 Valkeakoski 1918 muistomerkki.jpg
Valkeakoski-maamerkki (Jalkapallomonumentti)[71][72] Kolmostien varressa, Hämeenlinnantien risteys (Jutikkalan moottoritieliittymä, Pirkamaan portti) 61.1405°N, 24.0668°E Helminen, MauriMauri Helminen 2009
Venäläisten sotavankien muistomerkki[73][74] Valkeakosken hautausmaa, Kangaskatu 61.2613°N, 24.0382°E 1960 Venalaisten sotavankien muistomerkki Valkeakoski 1960.JPG
Vesitie[3][4][75][37] Lepänkorvan puiston kärki (Suruttomainkärki), Kauppatori 9 61.2673°N, 24.0334°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1969 Jaakko Veuro Vesitie 1969.JPG
Walkian valjastaja[3][4][76][77][78] Itsenäisyyden puisto, rinteessä pääkirjaston takana 61.2631°N, 24.0306°E Juva, KariKari Juva 1985 Kari Juva Walkian valjastaja 1985.JPG
Yhdessä-patsas, maanpuolustajien muistomerkki[79] Kaupungintalon ja pääkirjaston välisellä puistoalueella, Sääksmäentie 61.2634°N, 24.0314°E 2017 Yhdessä- patsas.jpg
Ystävyyden tammet[80] Ystävyyspuisto kanavan rannalla, Salmentie 13 61.2654°N, 24.0343°E 1964-1997 Ystavyyden tammet Valkeakoski 1964 1997.jpg

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Askel-veistos (Pyramidit)[4][81] Koiton aukio (Varastoitu Lumikorpeen 2016) Siren, HannuHannu Siren 1997 Askel by Hannu Siren.jpg
Koski palasina KOPA[81] Linja-autoasemalla laiturien puoleisessa kellopylväässä katoksen alla. Kellotorni purettu (2020). 61.2637°N, 24.0344°E Ketomäki, MatiasMatias Ketomäki 2006

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Valli, Juhani (kirjoittaja) ja Kukila, Antti (valokuvaaja): Patsaskaupunki Valkeakoski, 2017, ISBN: 978-952-93-9077-9
  • Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit osa VI Häme. Väriteos Henna Oy, 1996. ISBN 951971345X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Valli, sivu 73
  2. Emil Aaltosen reliefi Metsäkansa Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Julkiset veistokset; Valkeakoski
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Valkeakosken kaupunki - Patsaat ja veistokset: Kartta
  5. Valli, sivut 14-15
  6. Hiihtäjä-patsas Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  7. a b c d Suomen muistomerkit, s. 172
  8. Valli, sivu 22
  9. Ihminen ja vesi Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  10. a b Valli, sivu 36
  11. Valli, sivu 6
  12. Valli, sivut 17-18
  13. Kalapoika Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  14. Suomen muistomerkit, s. 169
  15. Valli, sivu 42
  16. Valli, sivu 67
  17. Valli, sivu 68
  18. Valli, sivu 31
  19. Valli, sivu 26
  20. Valli, sivu 58
  21. Valli, sivut 10-11
  22. Kuokkamies Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  23. Valli, sivu 25
  24. Valli, sivu 44
  25. Lähteellä Sääksmäki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  26. Valli, sivu 61
  27. Valli, sivut 18-19
  28. Marjatta Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  29. Valli, sivu 63
  30. Menneitten sukupolvien muistolle Sääksmäki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  31. Valkeakoski, Metsäkansan hautausmaa; Sotasampo
  32. Valli, sivu 72
  33. Hyvästijättö – Metsäkansan sankarimuistomerkki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  34. Valli, sivu 24
  35. Valli, sivu 9
  36. Paperiperhe Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  37. a b Suomen muistomerkit, s. 175
  38. Valli, sivut 44-45
  39. Valli, sivu 59
  40. Valli, sivut 7-8
  41. Rudolf Waldenin muistomerkki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  42. Suomen muistomerkit, s. 176
  43. Valli, sivu 62
  44. Valli, sivu 11
  45. Lähtö Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  46. Valli, sivut 42-43
  47. Sääksi Sääksmäki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  48. Suomen muistomerkit, s. 173
  49. Valkeakoski, Sääksmäen hautausmaa; Sotasampo
  50. Valli, sivut 64-66
  51. Sankarimuistomerkki Sääksmäki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  52. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 292. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  53. Valli, sivut 66-67
  54. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 245. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  55. Valli, sivu 21
  56. Tukinuittaja Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  57. Valkeakoski; Tukkilaiset.com
  58. Suomen muistomerkit, s. 170
  59. Valli, sivu 12
  60. Tuulimaja Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  61. Suomen muistomerkit, s. 171
  62. Valli, sivu 41
  63. Valli, sivu 15
  64. Vanhan kirkon muistomerkki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  65. Valli, sivu 28
  66. Valkeakoski, Valkeakosken hautausmaa; Sotasampo
  67. Sankarimuistomerkki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  68. Antero Tuomisto: Suomalaiset sota muistomerkit, s. 292. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  69. Valli, sivu 29
  70. Punaisten muistomerkki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  71. Valkeakosken jalkapallolle kunnianosoitus; Yle 29.5.2009
  72. Valli, sivu 75
  73. Valli, sivu 30
  74. Venäläisten sotavankien muistomerkki Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  75. Valli, sivu 13
  76. Valli, sivu 16
  77. Walkian valjastaja Valkeakoski; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo
  78. Suomen muistomerkit, s. 168
  79. Etelä-Pirkanmaan perinneyhdistys suunnittelee yhdessä sotaveteraani.fi.
  80. Valli, sivu 27
  81. a b Valli, sivut 22-23

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Googlekartta "Patsaskartta Valkeakoski ja Sääksmäki"