12. kaupunginosa (Valkeakoski)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

12. kaupunginosa Valkeakoskella käsittää pääosan eteläisen kantakaupungin pientaloalueista.[1]

Osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhannusvuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhannusvuoren pieni asuinalue sijaitsee keskustaajaman eteläpuolella, pienen mäen laella. Alue koostuu pääosin 1960-luvulla rakennetusta omakotiasutuksesta. Alueen itäpäässä, Kokkolan asuinalueen alapuolella sijaitsee ns. Juhannusvuori 2, joka on myöhemmin rakennettua omakoti- ja rivitalovaltaista aluetta. Alueen tiet on nimetty pääosin kesän ja sään mukaan, esim. Suvitie, Helletie ja Pilvitie.

Kokkola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuinalue on pääosin 1970-luvulla rakennettua omakoti- ja rivitaloaluetta. Kokkola sijaitsee kaupungin kaakkoispuolella. Kokkola on luonnonläheinen asuinalue.

Naakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naakka kuuluu osittain Valkeakosken 4. kaupunginosaan, osittain 12. kaupunginosaan.[1][2] Se on myös yksi Sääksmäen vanhoista kylistä. Kaupungille nimensä antaneen Valkeakosken kylän kanssa samaan jakokuntaan kuuluneen Naakan eli Leipiälän kylän ainoa talo oli samanniminen ratsutila, jonka omistajana pitkään oli Walkiakoski Oy.

Raikas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raikkaan asuinalue koostuu 1930- ja 1940-luvulla rakennetusta omakotiasutuksesta ja uudemmista rivitaloista. Alue on yksi Valkeakosken vanhimmista asutusalueista ja tämän huomaa vieläkin, Raikkaan kadut ovat enimmäkseen kapeita kujia. Alue on melko rauhallinen asuinalue lähellä palveluita. Aluetta halkoo useita katuja, pääkatu on Veistämöntie.

Sassi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sassin asuinalue sijaitsee Valkeakosken eteläpäässä, maaseudun läheisyydessä. Sassin asutus koostuu neljästä 1960-luvulla rakennetusta yhteisen Asunto-osuuskunta Sassinmäen muodostavasta lamellitalosta ja pienestä joukosta omakotitaloja. Sassin kerrostalot jaetaan Pellervontie 20:n Ykköstaloon, Kemmolantie 12:n ja 14:n Kakkostaloon ja Kolmostaloon sekä Pellervontie 18:n Nelostaloon. Jokaisessa talossa on raput A–F, ja asuntoja on kaikkiaan koko osuuskunnassa 144 kappaletta. Kerrostaloilla on yhteinen vehreä piha-alue, jolla sijaitsee neljää kerrostaloa kuvaava oravapatsas. Sassin omakotiasutus on lisääntynyt rakentamisen kasvaessa alueella Mielikintien varteen. Sassin kaksi pääkatua ovat Pellervontie ja Kullervontie. Pellervontie oli 1990-luvun alkupuolelle asti Viuhantien alkuosaa, ja pieni osa Viuhaan kääntyvästä osuudesta nimeltään Ainontie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 12. kaupunginosa Valkeakosken kaupunki. Arkistoitu 31.5.2009.
  2. 4. kaupunginosa Valkeakosken kaupunki. Arkistoitu 26.6.2009.