4. kaupunginosa (Valkeakoski)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

4. Kaupunginosa Valkeakoskella käsittää kaupungin liikekeskustan eteläosan, kerrostalo- ja pientaloalueita sekä Lumikorven teollisuus- ja liikealueen.[1]

Osa-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyräänmäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyräänmäki on asuinalue kaupungin keskustaajaman eteläosassa. Alue on puutalovaltaista, ja sitä halkoo kaksi katua, Jyräänkatu ja Kuusistonkatu. Alue on rakennettu pääosin 1940-luvulla, mutta alueen itäpuolella on Jyräänkujan "nurkka", joka on 1980-luvun lopulla rakennettua rivitaloaluetta. Jyräänmäen alapuolella sijaitsevat Sorrilan ala-aste, Valkeakosken kappeli ja hautausmaa sekä Neste-huoltoasema. Valkeakosken vesitorni on Jyräänmäellä. Alue on pääosin rauhallinen.

Kaskela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaskela on asuinalue keskustan itäpuolella. Alue on rakennettu pääosin 1960- ja 1970-luvuilla. Alue on pieni ja siellä kulkee kaksi katua, Kaskitie ja Peltotie. Alue on pienuutensa vuoksi melko rauhallinen.

Laiska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laiska on omakotialue kaupungin eteläpuolella. Alue on pääosin rauhallista 1940-luvulla rakennettua puutaloaluetta. Aluetta halkoo Laiskantie. Alueen lounaispäässä sijaitsevat 1970-ja 1980-luvuilla rakennetut Laiskankujan ja Välikujan rivitaloalueet. Alueen nimen alkuperä on tuntematon.

Lumikorpi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumikorpi on teollisuusalue keskustan itäpuolella. Lumikorvessa on enimmäkseen teollisia yrityksiä ja autoliikkeitä, tosin alueella on myös K-Raudan myymälä. Hämeenlinnan Osuusmeijerin meijeri oli Lumikorvessa. Lumikorvessa on myös Valkeakosken kaatopaikka.

Naakka ja Naakanrinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naakan asuinalue sijaitsee jyrkässä rinteessä, jonka päällä on neljä tornitaloa. Rinteen alapuolella on kuusi nelikerroksista kerrostaloa. Naakan omakotialue sijoittuu Kaapelintien itäpuolelle. Naakan vanhaa omakotialuetta sanotaan toisinaan myös Leipiäläksi. Naakan alue on saanut nimensä alueella sijainneesta, Walkeakoski Oy:n omistamasta Naakan eli Leipiälän yksinäistalosta, jonka alueilla oli alkujaan pieniä mökkejä. Aluetta ruvettiin rakentamaan uudelleen 1970-luvun alkupuolella. Osittain Naakka kuuluu Valkeakosken 12. kaupunginosaan.[2]

Pässinmäki ja Apia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pässinmäen vanha omakotialue, jonka ympäristöä kutsutaan myös Apiaksi viereisen Apianlahden mukaan, sijaitsee vesistön äärellä keskustassa ja edustaa kaupungin vanhinta osaa.[1][3] Siellä sijaitsevat muun muassa Apian kenttä, Apian Uimaranta ja Apian kansanpuisto Apian kanavan Mallasvedestä erottaman Apianlahden rannalla, vastapäätä lahden toisella puolella sijaitsevaa Apian koulua, joka on purettiin vuonna 2011.[4] Apian maisemakuvaan kuuluvat vesistö ja luonto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 4. kaupunginosa Valkeakosken kaupunki.
  2. 12. kaupunginosa Valkeakosken kaupunki. Viitattu 6.12.2009.
  3. Uutisarkisto 2002–2008 Kauppilanmäki - Maijanniitty asukasyhdistys ry. Viitattu 6.12.2009.
  4. Valkeakosken karttapalvelu Valkeakosken kaupunki. Viitattu 6.12.2009.