Apianlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksi Apianlahden riippusilloista syyskuussa 2011.

Apianlahti on lahti Mallasvedessä Valkeakoskella. Sen rannoilla sijaitsevat Apian leirintäalue, Apian uimaranta, seikkailupuisto sekä Valkeakosken kesäteatteri.[1] Alueen ympärillä kiertää ns. "Riippusiltojen lenkki". Lerintäalueella on lomamökkejä ja lisäksi mahdollisuus majoittua teltassa. Alueella on grillikatos, rantasauna ja kesäisin auki oleva ravintola. Lahden rannassa on laituri ja tilaa veneille. Alueelta voi vuokrata veneitä, kajakkeja ja surffauslutoja. Myös polkupyöriä on mahdollisuus vuokrata.[2]

Apianlahti sijaitsee Apian alueella Valkeakosken 4. kaupunginosassa. Se rajoittavat idässä Sointula, pohjoisessa Apian kanava, lännessä Apianniemi ja etelässä Seututie 307:n rajaama Apian alue.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeistään 1600-luvulla Valkeakoski ja Apiankoski täyttyivät myllyistä, ja asutus alkoi levitä Valkeakosken alueelle. Apianlahti toimi reittinä ylävirran myllyiltä Myllysaareen.[3] Myöhemmin, kun koskiin rakennettiin kanavat ja Valkeakoski alkoi teollistumaan, Apianlahden merkitys siirtyi virkistyskäyttöön. Nykyään Apian uimaranta on Valkeakosken uimarannoista käytetyin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apianlahticamping: Esittely (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.1.2011.
  2. Apianlahti camping Mökit.fi. Viitattu 20.11.2023. [vanhentunut linkki]
  3. Akseli: Valkeakoski (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.1.2011.


Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.