Päivölän opisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivölän opiston vanha päärakennus kesäisessä pihapiirissä

Päivölän opisto[1] on Valkeakoskella sijaitseva yksityinen ja riippumaton sisäoppilaitos, jolla on yli 120-vuotinen historia.

Päivölässä voi opiskella toisen asteen opintojen jälkeen ensimmäisen vuoden yliopisto-opintoja ja samalla prepata pääsykokeisiin. Päivölän opisto on yhteistyössä Suomen eri yliopistojen kanssa luonut toimivat koulutus- ja opetussuunnitelmat, joiden avulla lukion jälkeen välivuosia ei tule, vaan hyväksiluettavien opintopisteiden ansiosta opiskeluaika yliopistossa lyhenee huomattavasti, jolloin osa opinnoista on jo suoritettu yliopisto-opintojen alkaessa. Välivuosi Päivölässä ei vie ensikertalaisen hakijan asemaa, eikä myöskään kuluta myöhempiä opintotukikuukausia ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Päivölässä voi opiskella kauppa- ja yhteiskuntatieteitä, oikeustiedettä, luonnontiedettä, arkkitehtuuria ja kuvataidetta. Päivölässä on myös matematiikkalinja, joka on suunnattu tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneille peruskoulunsa päättäville nuorille.

Päivölässä järjestetään vuosittain yli sata lyhytkurssia, ja esimerkiksi lukiolaisten kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin tähtäävä valmennus järjestetään Päivölässä.[2] Päivölän alueella on 20 eri-ikäistä asuin- ja muuta rakennusta 15 hehtaarin alueella. Opiston tiloissa ollut Suomen suurin yksityinen Mannerheim-kokoelma siirrettiin vuonna 2018 Hämeenlinnaan Museo Militariaan.[3][4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivölän opiston perusti Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunta vuonna 1894 silloiseen Sääksmäen pitäjään Hämeen Kansanopiston nimellä. Avajaisia vietettiin 1. marraskuuta 1894. Ensimmäisen toimintavuotensa opisto toimi Sillantaan kartanossa Tarttilan kylässä.[5]

Opintolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivölän matematiikkalinja[6] tarjoaa opiskeluvaihtoehdon matemaattisista aineista kiinnostuneille peruskoulunsa päättäneille nuorille. Linja antaa mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot kahdessa vuodessa Tietotien lukiossa Valkeakoskella. Lisäksi opiskelijat kehittävät osaamistaan Päivölä Student Innovation Lab:ssa (PSIL) erilaisissa projekteissa teknologian parissa. Linjan kaksi opintovuotta sisältävät laajat matematiikan opinnot, runsaasti tietotekniikkaa, fysiikkaa ja kemiaa sekä mahdollisuuden yliopistokurssien suorittamiseen.

Luonnontieteiden linjalla[7] opiskellaan fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa ja biologiaa. Opinnot valmentavat teknis- tai lääketieteellisiin jatko-opintoihin korkeakoulussa tai yliopistossa. Linjalla voi halutessaan päivittää lyhyen matematiikan pitkäksi tai parantaa pitkän matematiikan osaamista. Opiskelujen aikana on myös mahdollisuus hankkia lukion syventäviä kursseja vastaavat tiedot fysiikassa, kemiassa ja biologiassa. Myös lukion oppimäärän arvosanojen korottaminen on mahdollista kevään ylioppilaskokeissa. Linjan kesto on 9 kk, myös kevään syventävä pääsykoepreppaus 4,5 kuukautta on mahdollista.

Kauppatieteen linjalla[8] opiskellaan kauppatieteitä Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston kautta ja opintoja on mahdollista suorittaa halutessaan myös enemmän. Opintojen suorittaminen hyvin tiedoin avaa mahdollisuuden hakea kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon ilman valintakoetta. Lisäksi linjalla on mahdollista opiskella laaja työ- ja organisaatiopsykologian opintokokonaisuus. Opinnot kestävät 9 kuukautta.

Oikeustiedelinjalla[9] opiskellaan avoimen yliopiston opintoina sekä Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan että Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen opintoja. Laaja 9 kuukautta kestävä kokonaisuus ja kertauskurssi kevään 2021 pääsykokeisiin valmentautumista varten antavat hyvän pohjan oikeustieteen osaamiselle ja lisäävät valmiuksia pääsykokeisiin.

Kuvataidelinja[10] on tarkoitettu kuvataiteen AMK- ja yliopisto-opintoihin valmentautuville ja erikoistumisopinnot ammattitaitoaan syventäville. Kuvataiteen aineopintojen suorittaminen myös monimuoto-opiskeluna on mahdollista. Opinnot on suunniteltu yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa.

Arkkitehtuurin opinto-ohjelma[11] on kuvataidelinjan rinnalla toimiva arkkitehtuuriopintoihin valmentava kuvataidepainotteinen opintolinja, jossa kehitetään opiskelijan valmiuksia sekä kuvataiteen että matematiikan alueella. Valmentavat opinnot on suunnattu niille arkkitehtuuriopintoihin tai DIA-haun insinööritieteiden pääsykokeisiin hakeutuville, jotka haluavat parantaa mahdollisuuksiaan sekä hakutehtävissä että pääsykokeissa. Linjalla opiskellaan 60 opintopisteen laajuiset opinnot.

Kuuluisia opiskelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kansanedustaja Marja Tiura opiskeli pr-linjalla vuonna 1996.
 • Matemaatikko ja akatemiantutkija Tuomas Hytönen opiskeli matematiikkalinjalla vuosina 1997–1999.[12]
 • Matemaatikko ja akatemiantutkija Kaisa Matomäki opiskeli matematiikkalinjalla.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Etusivu Päivölän Opisto. Viitattu 29.9.2020.
 2. matematiikkakilpailut.fi
 3. Mannerheim-kokoelma lahjoituksena Museo Militariaan, Reska.fi 23.3.2018, viitattu 16.4.2019
 4. Mannerheim-kokoelma (Arkistoitu – Internet Archive)
 5. Historia Päivölän opisto. Arkistoitu 6.10.2016. Viitattu 4.10.2016.
 6. Matematiikkalinja Päivölän Opisto. Viitattu 29.9.2020.
 7. Luonnontiede Päivölän Opisto. Viitattu 29.9.2020.
 8. Kauppatiede Päivölän Opisto. Arkistoitu 20.9.2020. Viitattu 29.9.2020.
 9. Oikeustiede Päivölän Opisto. Viitattu 29.9.2020.
 10. Kuvataide Päivölän Opisto. Viitattu 29.9.2020.
 11. Arkkitehtuuri Päivölän Opisto. Viitattu 29.9.2020.
 12. Tieteellinen läpimurto: ‖Tƒ‖L²(w) ≤ C(T)‖ w‖A²‖ƒ‖L²(w) Suomen Kuvalehti. Viitattu 6.2.2019.
 13. Kaisa Matomäki teki vallankumouksellisen matemaattisen löydön luvuista, joita on tutkittu jo antiikin Kreikassa Helsingin Sanomat. Viitattu 6.2.2019.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ilari Kuuliala, Päivölä Kansanopisto Aikuiskoulutuskeskus 100 vuotta. 1994.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]