Päivölän opisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivölän opiston vanha päärakennus kesäisessä pihapiirissä

Päivölän opisto on Valkeakoskella sijaitseva yksityinen ja riippumaton sisäoppilaitos, jolla on yli 120-vuotinen historia. Vakituisten matematiikka-, kauppa- ja yhteiskuntatiede-, oikeustiede-, matkailu- ja kuvataidelinjojen lisäksi matematiikkalinjalla on luonnontieteisiin suuntautunut opinto-ohjelma. Myös kuvataidelinjalla on arkkitehtuuriin suuntautunut opinto-ohjelmansa. Päivölässä järjestetään vuosittain yli sata lyhytkurssia, ja esimerkiksi lukiolaisten kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin tähtäävä valmennus järjestetään Päivölässä.[1] Päivölän alueella on 20 eri-ikäistä asuin- ja muuta rakennusta 15 hehtaarin alueella.lähde? Opiston tiloissa ollut Suomen suurin yksityinen Mannerheim-kokoelma siirrettiin vuonna 2018 Hämeenlinnaan Museo Militariaan.[2][3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivölän opiston perusti Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunta vuonna 1894 silloiseen Sääksmäen pitäjään Hämeen Kansanopiston nimellä. Avajaisia vietettiin 1. marraskuuta 1894. Ensimmäisen toimintavuotensa opisto toimi Sillantaan kartanossa Tarttilan kylässä.[4]

Opintolinjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikkalinja tarjoaa opiskeluvaihtoehdon matemaattisista aineista kiinnostuneille peruskoulunsa päättäneille nuorille. Linja antaa mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot kahdessa vuodessa Tietotien lukiossa Valkeakoskella. Lisäksi opiskelijat kehittävät osaamistaan Päivölä Student Innovation Lab:ssa erilaisissa projekteissa teknologian parissa. Linjan kaksi opintovuotta sisältävät laajat matematiikan opinnot, runsaasti tietotekniikkaa, fysiikkaa ja kemiaa sekä mahdollisuuden yliopistokurssien suorittamiseen.

Luonnontieteiden opinto-ohjelmassa opiskellaan fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa ja biologiaa. Linjan kesto on 4,5–9 kuukautta. Opinnot valmentavat teknis- tai lääketieteellisiin jatko-opintoihin korkeakoulussa tai yliopistossa. Matemaattis- luonnontieteellinen linja palvelee luonnontiedelinjan rinnalla ja on tarkoitettu ammattitutkinnon suorittaneille ns. siltaopinnoiksi kehittämään valmiuksia jatkaa teknispainotteisissa opinnoissa AMK- tai yliopistotasolla.

Matkaopaskoulussa koulutetaan matkaoppaita toimimaan ulkomaan lomakohteessa Suomessa toimivien valmismatkanjärjestäjien palveluksessa. Pituudeltaan kolme kuukautta kestäviin opintoihin sisältyy kahden kuukauden opintojakso ulkomailla.

Kauppa- ja yhteiskuntatieteiden linjalla voi opiskella 60 opintopistettä kauppatieteitä ja opiskelijan on mahdollista suorittaa opintoja halutessaan myös enemmän. Opintojen suorittaminen hyvin tiedoin avaa mahdollisuuden hakea kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon ilman valintakoetta. Lisäksi linjalla on mahdollista opiskella laaja työ- ja organisaatiopsykologian opintokokonaisuus.

Oikeustiedelinjalla opiskellaan avoimen yliopiston opintoina sekä Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan että Itä-Suomen yliopiston kauppatieteen laitoksen opintoja. Kaikkiaan 64 opintopisteen kokonaisuus ja kertauskurssi kevään 2018 pääsykokeisiin valmentautumista varten antavat hyvän pohjan oikeustieteen osaamiselle ja lisäävät valmiuksia pääsykokeisiin.

Kuvataidelinja on tarkoitettu kuvataiteen AMK- ja yliopisto-opintoihin valmentautuville sekä erikoistumisopinnot ammattitaitoaan syventäville. Lisäksi kuvataiteen aineopintojen suorittaminen monimuoto-opiskeluna on mahdollista. Opinnot on suunniteltu yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa.

Arkkitehtuurin opinto-ohjelma on arkkitehtuuriopintoihin valmentava, kahdeksan kuukauden mittainen koulutus, jossa kehitetään valmiuksia erityisesti kuvataiteen ja matematiikan alueilla.

Kuuluisia opiskelijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilari Kuuliala, Päivölä Kansanopisto Aikuiskoulutuskeskus 100 vuotta, 1994

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]