Luettelo Tornion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tornion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tornion kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Tornioon on liitetty Alatornion ja Karungin kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Jääkärimuistotaulu Alatornion kirkon vierellä Pirkkiö 65.8298°N, 24.1574°E Jääkärimuistotaulu Alatornio.jpg
Jääkäripatsas[1] Apteekin puistossa Tornion Suensaarella Suensaari 65.846°N, 24.151°E Savia, NiiloNiilo Savia 1965 Jääkäripatsas Tornio.jpg
Kivirannan taistelun muistomerkki[2] Jokirannantien (VT21) ja Kivirannantien risteyksessä Kiviranta 65.8707°N, 24.1661°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen, Koskimäki, YrjöYrjö Koskimäki 1990 (Koskimäki),
uudistus 2002 (Seppänen)
Kivirannan taistelun muistomerkki.JPG
Lapin sodan tykistömuistomerkki[3] Kromitien ja Kerankadun risteyksessä Pirkkiö 65.8148°N, 24.1997°E 1987 Tykistömuistomerkki Tornio 1.JPG
Tykistömuistomerkki Tornio 2.JPG
Lauttamies-patsas[4] Kukkolankoskella Kukkola 65.9636°N, 24.0443°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1961 Lauttamies patsas.jpg
Röyttän maihinnousun muistomerkki[5][6] Kromitien ja Castreninkadun risteyksen lähellä Luotomäki 65.8398°N, 24.1971°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1973 Tornio maihinnousu.JPG
Sankarimuistomerkki, Alatornio[7] Alatornion kirkon hautausmaa Pirkkiö 65.8306°N, 24.1569°E Räike, KaukoKauko Räike 1959 Sankaripatsas Alatornio.JPG
Sankarimuistomerkki, Karunki[5] Karungin kirkon sankarihautausmaa Karunki 66.0397°N, 24.0102°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1958 Karunki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tornio Tornion kirkon sankarihautausmaa 65.85°N, 24.144°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1948 Tornio sankarimuistomerkki.JPG
Suomen sodan muistomerkki[8] Vojakkalan Nuorisoseuran talon pihapiirissä, Oravaisensaarentie 16 Vojakkala 65.9145°N, 24.1358°E Suomen sodan mm Vojakkala.JPG
Suomen sodan sotilaiden joukkohauta ja muistomerkki[8] Virkamaa Raumo 65.8896°N, 24.1958°E
Tornio-Karunki rautatien rakentamisen muistomerkki[9] Huukinpää, Palovaarantie 5 66.0597°N, 23.9989°E 2011 Tornio - Karunki radan mmerkki.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Alatornio[4] Alatornion kirkon hautausmaa Pirkkiö 65.8302°N, 24.1572°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Vapaussodan mm Alatornio.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Karunki[10] Karungin kirkon sankarihautausmaa 66.0396°N, 24.0099°E 1921 Karunki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Tornio[10] Tornion kirkon sankarihautausmaa 65.85°N, 24.1442°E 1921 Tornio 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuoden 1818 hukkumisonnettomuuden muistolle[11] Alatornion kirkon seinustalla Pirkkiö 65.8297°N, 24.1573°E 1988 1818 muistolle Alatornio.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tornion muistomerkit. Tornio: Tornion kulttuuritoimisto & Tornion matkailutoimisto & Tornionlaakson maakuntamuseo, 2002. Teoksen verkkoversio (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tornion muistomerkit, 2002, s. 27
  2. Tornion muistomerkit, 2002, s. 42
  3. Tornion muistomerkit, 2002, s. 41
  4. a b Julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä Torniossa;Tornio.fi
  5. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 251 ja 291. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  6. Tornion muistomerkit, 2002, s. 39
  7. Tornion muistomerkit, 2002, s. 46
  8. a b Historiaa 2019. Vojakkalan Nuorisoseura Ry. Viitattu 8.4.2019.
  9. Tornio - Karunki radan rakentaminen asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  10. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 127 ja 163. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  11. Tornion muistomerkit, 2002, s. 7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]