Luettelo Tornion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tornion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tornion kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Tornioon on liitetty Alatornion ja Karungin kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aino (Aino kalojen parissa)[1][2][3][4] Aino-puisto 65.8471°N, 24.1507°E Sailo, NinaNina Sailo 1959
Anders Hellantin laatta[5] Hallituskatu 5 65.8442°N, 24.1471°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1954
Anders Hellantin muistokivi[6] Tornion kirkkotarha 65.85°N, 24.144°E 2001
Ankkuri 350-vuotiaalle Torniolle[3] Puutarhakatu 14 65.8484°N, 24.1453°E 1971
Astemittauksen muistomerkki[7][2][3][4] Tornion kirkon lähellä, Kirkkokatu 10 65.8501°N, 24.142°E Eriksson, OlofOlof Eriksson 1971
Auringon ja kuun portit[2][3] Etappitie 1 65.8513°N, 24.1337°E Rundgren, LenitaLenita Rundgren 1996
Eversti Alpo Marttisen muistolaatta[8][3] Tornion sairas- ja kuntoutuskoti, Pitkäkatu 7 65.8496°N, 24.1506°E 2002
Framtidsbågen - Tulevaisuudenkaari[3] 65.8423°N, 24.1433°E Styrman, VilmaVilma Styrman
Hamlet[2][3] Aineen taidemuseon länsipuolella 65.846°N, 24.1394°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1997
Jääkärilaatta, Satamakatu[9] Satamakatu 5 65.8471°N, 24.1484°E 1957
Jääkärilaatta, Rantakatu[10] Åströmin kartano, Keskikatu 26 65.8465°N, 24.1403°E 1957
Jääkärilaatta, Rauhankatu[11] Rauhankatu 4 65.845°N, 24.1438°E 1957
Jääkärilaatta, Holman jääkärietappitalo[12] 1994
Jääkärilaatta, Kristinebergin ja Metsävainion jääkärietappitalot[13] 1994
Jääkärilaatta, Aarnin jääkärietappitalo[14] 1995
Jääkärilaatta, Iisakan jääkärietappitalo[15] 1995
Jääkärilaatta, Juneksen jääkärietappitalo[16] 1995
Jääkärilaatta, Kuljun jääkärietappitalo[17] 1995
Jääkärilaatta, Parasniemen pappilan jääkärietappitalo[18] Parasniementie 115 65.8342°N, 24.1545°E 1995
Jääkärilaatta, Pirkkiön koulun jääkärietappitalo[19] (karttalinkki likimääräinen) 65.8154°N, 24.2027°E 1995
Jääkärimuistotaulu Alatornion kirkon vierellä Pirkkiö 65.8298°N, 24.1574°E Jääkärimuistotaulu Alatornio.jpg
Jääkäripataljoona I:n muistolaatta[20] Vesitornin mäellä 65.8532°N, 24.143°E 1997
Jääkäripatsas[21][2][3][4] Apteekin puistossa Tornion Suensaarella Suensaari 65.846°N, 24.151°E Savia, NiiloNiilo Savia 1965 Jääkäripatsas Tornio.jpg
Jääpuikot (ympäristöteos)[22][3] Röyttän kiertoliittymä 65.8413°N, 24.1985°E Tervaoja, JussiJussi Tervaoja 2001
Karjalaan jääneiden muistomerkki[23][3] Tornion hautausmaa 65.8504°N, 24.143°E 1966
Kihlat[2][3] 65.8423°N, 24.1486°E Söderström, ElinaElina Söderström 2009
Kivirannan taistelun muistomerkki[24][3][4] Tornio-Muonion päätien varrella noin 2 km Torniosta pohjoiseen, Jokirannantien (VT21) ja Kivirannantien risteyksessä Kiviranta 65.8707°N, 24.1661°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen, Koskimäki, YrjöYrjö Koskimäki 1990 (Koskimäki),
uudistus 2002 (Seppänen)
Kivirannan taistelun muistomerkki.JPG
Kulmakivi (Tornion 1. kirkon muistomerkki)[25][3] Tornion seurakuntatalon edessä 65.8495°N, 24.1426°E Porkka, MattiMatti Porkka 2001
Lapin sodan tykistömuistomerkki[26][3][4] Röyttän tien varressa 7 km keskustasta, Kromitien ja Kerankadun risteyksessä Pirkkiö 65.8148°N, 24.1997°E 1987 Tykistömuistomerkki Tornio 1.JPG
Tykistömuistomerkki Tornio 2.JPG
Lauttamies-patsas[27][2][3][4] Kukkolankoskella Kukkola 65.9636°N, 24.0443°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1961 Lauttamies patsas.jpg
Leninin laatta[28][3] Tornion rautatieasema 65.8459°N, 24.1634°E 1967
Läpi aikojen[29] Victoriantori 65.8422°N, 24.143°E Sivonen, SusannaSusanna Sivonen 2018
Muistomerkki 375-vuotiaalle Torniolle[30][3] Åströmin puisto 65.8463°N, 24.139°E Lindqvist, RaimoRaimo Lindqvist 1996
Nefertiti[2][3] Aineen taidemuoseon luoteispuolella 65.8464°N, 24.1393°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki
Nelisuuntainen[3] Kaupungintalon länsipuolella 65.8481°N, 24.1441°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1995
Olympiatulen muistomerkki[31][2][3][4] Pohjan Stadion 65.8518°N, 24.1426°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1954
Osasto Larjon muistolaatta[32] Kaupungintalon naapurirakennuksen seinä (karttalinkki likimääräinen) 65.8481°N, 24.1443°E
Posti-ilmaradan muistomerkki[33][2][3][4] Vanhan Röyttäntien varressa 3 km keskustasta Alatornion kirkolle 65.8327°N, 24.1708°E Mesilaakso, RaisaRaisa Mesilaakso 1988 Posti-ilmaradan muistomerkki Tornio.jpg
Päättymätön viiva[3] 65.8473°N, 24.1373°E Hiratsuka, KenKen Hiratsuka 1993
Rajaleikkipatsas[34][2][4] 65.844°N, 24.1409°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1971
Rajapyykki №63[35][3] Näränperän tullitie, Näräntie 65.8585°N, 24.1312°E
Raumon ratkaisutaistelun 6.10.1944 muistomerkki[3] Kielomäentien länsipuolella, Valtatien eteläpuolella 65.8368°N, 24.2281°E 2004
Reliefi[2][3] Tornion yhteislyseon lukio 65.8498°N, 24.141°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1985
Rinnakkaistapahtuma[3] Krannikatu 65.8445°N, 24.1399°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1989
Röyttän maihinnousun muistomerkki[36][37][3][4] Röyttän tien varressa noin 2,5 km Torniosta, Kromitien ja Castreninkadun risteyksen lähellä Luotomäki 65.8398°N, 24.1971°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1973 Tornio maihinnousu.JPG
Röyttän tykit[38] Tornionlaakson maakuntamuseon edusta, Torikatu 4 65.8461°N, 24.1421°E 1970
Sankarimuistomerkki, Alatornio[39][3] Alatornion kirkon hautausmaa Pirkkiö 65.8306°N, 24.1569°E Räike, KaukoKauko Räike 1959 Sankaripatsas Alatornio.JPG
Sankarimuistomerkki, Karunki[36][40] Karungin kirkon sankarihautausmaa Karunki 66.0397°N, 24.0102°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1958 Karunki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tornio[41][2][3] Tornion kirkon sankarihautausmaa 65.85°N, 24.144°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1948 Tornio sankarimuistomerkki.JPG
Sotaanlähdön muistomerkki[42] Peräpohjolan opiston pihapiiri 65.8606°N, 24.1638°E 1991
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistolaatta, Alatornio[43] Peräpohjolan opiston Niilon talon seinä (karttalinkki likimääräinen) 65.8603°N, 24.1636°E 1995
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistolaatta, Karunki[44] Karungin seurakuntatalon seinä 66.0401°N, 24.0121°E 1996
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistomerkki, Tornio[45][3] Ortodoksisen kirkon vieressä 65.843°N, 24.1487°E 1994
Suomen sodan laatta[46] Vapaudenkatu 3 65.8494°N, 24.1447°E Seppänen, EnsiöEnsiö Seppänen 1958
Suomen sodan muistomerkki[47][3] Tornion hautausmaa 65.8495°N, 24.1435°E 1985
Suomen sodan muistomerkki[48][3] Laivajärvi, n. 12 km Torniosta; Laivajärventie 510 65.8409°N, 24.3852°E Visanti, MattiMatti Visanti 1955
Suomen sodan muistomerkki[49][3] Virkamaa, n. 6 km Torniosta 65.8896°N, 24.1959°E Blomstedt, AulisAulis Blomstedt 1960
Suomen sodan muistomerkki[50][3] Alatornion hautausmaa 65.8299°N, 24.1565°E Järvelä, MattiMatti Järvelä 1961
Suomen sodan muistomerkki[51][3] Ruottalan kylä 65.8599°N, 24.494°E 1979
Suomen sodan muistomerkki[52][3] Kaakamon kylä 65.7959°N, 24.4318°E 1979
Suomen sodan muistomerkki[53][3] Pullikumpu 65.8053°N, 24.4523°E 1997
Suomen sodan muistomerkki[54][3] Harijänkä, Hirsikangas 65.8193°N, 24.4575°E 1997
Suomen sodan muistomerkki[55][56][3] Elsanvainiolla Vojakkalan Nuorisoseuran talon pihapiirissä, Oravaisensaarentie 16 Vojakkala 65.9145°N, 24.1358°E Visanti, MattiMatti Visanti 1957 Suomen sodan mm Vojakkala.JPG
Suomen sodan sotilaiden joukkohauta ja muistomerkki[55] Virkamaa Raumo 65.8896°N, 24.1958°E
Suuren Pohjan sodan muistomerkki[57][3] Entinen Kaakamon Osuuspankki, Vanha Alapääntie 1 65.8074°N, 24.4378°E 1982
Svanen vid älven - Joutsen joella[3] 65.8425°N, 24.1431°E Suomäki, KimKim Suomäki 2011
Särkynyt lyhty[58][2][3] Nordbergin möljä, Hallituskatu 13 65.8464°N, 24.1525°E Isorättyä, TeijaTeija Isorättyä ja Isorättyä, PekkaPekka Isorättyä 2013
Teräskonstruktio[2][3] Torikatu 2 65.8454°N, 24.1407°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1989
The nostalgia of innocence[59][2] Rajakartanon piha, Torikatu 4 65.846°N, 24.1403°E Södö, KariKari Södö 2016
Tornio-Karunki rautatien rakentamisen muistomerkki[60] Huukinpää, Palovaarantie 5 66.0597°N, 23.9989°E 2011 Tornio - Karunki radan mmerkki.jpg
Tornion Rotarypuiston muistomerkki[3] Yhdystien ja Vapaudenkadun risteys, urheilukentän puolella 65.8515°N, 24.1454°E Porkka, MattiMatti Porkka 2005
Tornion taistelun muistomerkki[61][2][3][4] Tornion rautatieaseman luona 65.8464°N, 24.1624°E Riihimaa, P.P. Riihimaa 1938 Tornion taistelun 1918 muistomerkki.jpg
Tulli[3] Torpin rinnakkaiskatu 2 65.8479°N, 24.1947°E Alajärvi, ErkkiErkki Alajärvi 2001
Vapaussodan muistomerkki, Alatornio[27][3] Alatornion kirkon hautausmaa Pirkkiö 65.8302°N, 24.1572°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Vapaussodan mm Alatornio.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Karunki[62] Karungin kirkon sankarihautausmaa 66.0396°N, 24.0099°E 1921 Karunki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Tornio[62][3] Tornion kirkon sankarihautausmaa 65.85°N, 24.1442°E 1921 Tornio 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuoden 1818 hukkumisonnettomuuden muistolle[63] Alatornion kirkon seinustalla Pirkkiö 65.8297°N, 24.1573°E 1988 1818 muistolle Alatornio.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tornion muistomerkit. Tornio: Tornion kulttuuritoimisto & Tornion matkailutoimisto & Tornionlaakson maakuntamuseo, 2002. Teoksen verkkoversio (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tornion muistomerkit, 2002, s. 12
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q Painu Patsaille -reitti; LapinAMK.fi
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av Google Maps -ryhmä "Julkisia taideteoksia Torniossa"
  4. a b c d e f g h i j k Muistomerkit Torniossa: Visittorniohaparanda.com
  5. Tornion muistomerkit, 2002, s. 6
  6. Tornion muistomerkit, 2002, s. 7
  7. Tornion muistomerkit, 2002, s. 5
  8. Tornion muistomerkit, 2002, s. 52
  9. Tornion muistomerkit, 2002, s. 29
  10. Tornion muistomerkit, 2002, s. 29
  11. Tornion muistomerkit, 2002, s. 29
  12. Tornion muistomerkit, 2002, s. 30
  13. Tornion muistomerkit, 2002, s. 30
  14. Tornion muistomerkit, 2002, s. 31
  15. Tornion muistomerkit, 2002, s. 31
  16. Tornion muistomerkit, 2002, s. 31
  17. Tornion muistomerkit, 2002, s. 32
  18. Tornion muistomerkit, 2002, s. 32
  19. Tornion muistomerkit, 2002, s. 32
  20. Tornion muistomerkit, 2002, s. 51
  21. Tornion muistomerkit, 2002, s. 27
  22. Tornion muistomerkit, 2002, s. 16
  23. Tornion muistomerkit, 2002, s. 52
  24. Tornion muistomerkit, 2002, s. 42
  25. Tornion muistomerkit, 2002, s. 14
  26. Tornion muistomerkit, 2002, s. 41
  27. a b Julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä Torniossa;Tornio.fi
  28. Tornion muistomerkit, 2002, s. 35
  29. Minna Aula: Tornion Victoriantorille uusi veistos: Lahja ruotsalaisilta – ”Maailman ensimmäinen hybridi aurinkokello”; YLE 25.8.2018
  30. Tornion muistomerkit, 2002, s. 15
  31. Tornion muistomerkit, 2002, s. 9
  32. Tornio; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  33. Tornion muistomerkit, 2002, s. 38
  34. Tornion muistomerkit, 2002, s. 4
  35. Tornion muistomerkit, 2002, s. 26
  36. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 251 ja 291. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  37. Tornion muistomerkit, 2002, s. 39
  38. Tornion muistomerkit, 2002, s. 25
  39. Tornion muistomerkit, 2002, s. 46
  40. Tornion muistomerkit, 2002, s. 47
  41. Tornion muistomerkit, 2002, s. 47
  42. Tornion muistomerkit, 2002, s. 43
  43. Tornion muistomerkit, 2002, s. 34
  44. Tornion muistomerkit, 2002, s. 35
  45. Tornion muistomerkit, 2002, s. 34
  46. Tornion muistomerkit, 2002, s. 19
  47. Tornion muistomerkit, 2002, s. 19
  48. Tornion muistomerkit, 2002, s. 20
  49. Tornion muistomerkit, 2002, s. 21
  50. Tornion muistomerkit, 2002, s. 21
  51. Tornion muistomerkit, 2002, s. 22
  52. Tornion muistomerkit, 2002, s. 22
  53. Tornion muistomerkit, 2002, s. 23
  54. Tornion muistomerkit, 2002, s. 23
  55. a b Historiaa 2019. Vojakkalan Nuorisoseura Ry. Viitattu 8.4.2019.
  56. Tornion muistomerkit, 2002, s. 20
  57. Tornion muistomerkit, 2002, s. 17
  58. Laura Valt: Särkynyt Lyhty nousi Tornion uudeksi maamerkiksi; Yle 25.11.2013
  59. The Nostalgia Of Innocence, Kari Södö; Kuvataiteilijamatrikkeli.fi
  60. Tornio - Karunki radan rakentaminen asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  61. Tornion muistomerkit, 2002, s. 35
  62. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 127 ja 163. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  63. Tornion muistomerkit, 2002, s. 7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]