Luettelo Tornion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tornion julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tornion kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Tornioon on liitetty Alatornion ja Karungin kunnat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Tässä luettelossa on 78 kohdetta.

Taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aino (Aino kalojen parissa)[1][2][3] Aino-puisto, Hallituskatu/Puutarhakatu -kulma Suensaari 65.8472°N, 24.1508°E Sailo, NinaNina Sailo 1959 Aino kalojen kanssa by Nina Sailo 1959.JPG
Anders Hellantin laatta[4] Hallituskatu 5, Jääkärinkadun puolella Suensaari 65.8442°N, 24.1471°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1954 Anders Hellantin laatta by Ilmari Wirkkala 1954.JPG
Anders Hellantin muistokivi[5] Tornion kirkon eteläseinustalla, Suensaaren hautausmaa, Seminaarinkatu Suensaari 65.8499°N, 24.1439°E 2001 Memorial of Anders Hellant 2001.jpg
Ankkuri 350-vuotiaalle Torniolle[6] Puutarhakatu 14 Suensaari 65.8484°N, 24.1453°E 1971
Astemittauksen muistomerkki[7][2][3] Tornion kirkon lähellä, Maupertuis'n puisto, Kirkkokatu 13 vastapäätä Suensaari 65.8501°N, 24.142°E Eriksson, OlofOlof Eriksson 1971 Astemittauksen muistomerkki by Olof Eriksson 1971.JPG
Astemittauksen muistomerkki by Olof Eriksson 1971 reliefi.JPGAstemittauksen muistomerkki by Olof Eriksson 1971 laatta.JPG
Auringon ja kuun portit[2][6] Etappitie 2 Suensaari 65.8513°N, 24.1337°E Rundgren, LenitaLenita Rundgren 1996 Auringon ja kuun portit by Lenita Rundgren 1996.JPG
Entisen Tornion työväentalon muistolaatta Työväentalon paikalle rakennetun virastotalon pääoven vieressä, Suensaarenkatu 2 Suensaari 65.8476°N, 24.1435°E 1985 (kaiverrus reliefissä) Entisen työväentalon muistolaatta 1985 Tornio.JPG
Eversti Alpo Marttisen muistolaatta[8] Tornion sairas- ja kuntoutuskoti, Pitkäkatu 7 65.8496°N, 24.1506°E 2002
Framtidsbågen - Tulevaisuudenkaari[6] valtakunnanrajalla, Victoria-tori Suensaari 65.8421°N, 24.1431°E Styrman, VilmaVilma Styrman 2009 Tulevaisuudenkaari Framtidsbågen by Vilma Styrman 2009.JPG
Hamlet[2] Aineen taidemuseon (Torikatu 2) länsipuolella, Länsirannan puolella Suensaari 65.8459°N, 24.1394°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1997 Hamlet by Ukri Merikanto 1997.JPG
Jääkärilaatta, Satamakatu[9] Satamakatu 5 Suensaari 65.8471°N, 24.1484°E 1957 Jääkärilaatta Satamakatu 5 Tornio 1957.JPG
Jääkärilaatta, Rantakatu[9] Åströmin kartano, Keskikatu 26 (laatta on Rantakadun puolella) 65.8471°N, 24.139°E Suensaari 1957 Jääkärilaatta Rantakatu 17 Tornio.jpg
Jääkärilaatta, Rauhankatu[9] Rauhankatu 4 Suensaari 65.8449°N, 24.1437°E 1957 Jääkärilaatta Rauhankatu 4 Tornio.jpg
Jääkärilaatta, Holman jääkärietappitalo[10] 1994
Jääkärilaatta, Kristinebergin ja Metsävainion jääkärietappitalot[10] 1994
Jääkärilaatta, Aarnin jääkärietappitalo[11] 1995
Jääkärilaatta, Iisakan jääkärietappitalo[11] 1995
Jääkärilaatta, Juneksen jääkärietappitalo[11] 1995
Jääkärilaatta, Kuljun jääkärietappitalo[12] 1995
Jääkärilaatta, Parasniemen pappilan jääkärietappitalo[12] Parasniementie 115 65.8342°N, 24.1545°E 1995
Jääkärilaatta, Pirkkiön koulun jääkärietappitalo[12] (karttalinkki likimääräinen) 65.8154°N, 24.2027°E 1995
Jääkärimuistotaulu Alatornion kirkon vieressä, Kirkonmäentie 85 Pirkkiö 65.8298°N, 24.1574°E Jääkärimuistotaulu Alatornio.jpg
Jääkäripataljoona I:n muistolaatta[13] Vesitornin mäellä 65.8532°N, 24.143°E 1997
Jääkäripatsas[14][2][3] Apteekin puistossa Suensaari 65.846°N, 24.151°E Savia, NiiloNiilo Savia 1965 Jääkäripatsas Tornio.jpg
Jääpuikot (ympäristöteos)[15][6] Röyttän kiertoliittymä 65.8413°N, 24.1985°E Tervaoja, JussiJussi Tervaoja 2001
Karjalaan jääneiden muistomerkki[8] Suensaaren hautausmaa, Seminaarinkatu Suensaari 65.8502°N, 24.1434°E 1966 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Tornio 1966.JPG
Kihlat[2][6] Suensaaren kiertoliittymä Suensaari 65.8423°N, 24.1486°E Söderström, ElinaElina Söderström 2009 Kihlat by Elina Söderström.jpg
Kivirannan taistelun muistomerkki[16][3] Jokirannantien (VT21) ja Kivirannantien risteyksessä Kiviranta 65.8707°N, 24.1661°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen, Koskimäki, YrjöYrjö Koskimäki 1990 (Koskimäki),
uudistus 2002 (Seppänen)
Kivirannan taistelun muistomerkki.JPG
Kojamo[17] Nordbergin möljä, Hallituskatu 13 Keskusta 65.8465°N, 24.1532°E Isorättyä, Pekka ja TeijaPekka ja Teija Isorättyä 2021 Kojamo by Pekka ja Teija Isorättyä 2021.JPG
Kulmakivi (Tornion ensimmäisen kirkon muistomerkki)[18] Tornion kirkon edessä, Seminaarinkatu 65.8501°N, 24.1427°E Porkka, MattiMatti Porkka 2001 Kulmakivi by Matti Porkka 2001.JPG
Lapin sodan tykistömuistomerkki[19][3] Röyttän tien varressa 7 km keskustasta, Kromitien ja Kerankadun risteyksessä Pirkkiö 65.8148°N, 24.1997°E 1987 Tykistömuistomerkki Tornio 1.JPG
Tykistömuistomerkki Tornio 2.JPG
Lauttamies-patsas[20][2][3][21] Kukkolankoskella Kukkola 65.9636°N, 24.0443°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1961 Lauttamies patsas.jpg
Leninin laatta[22][6] Tornion rautatieasema, Jokivarrentie 11 65.8459°N, 24.1634°E 1967 Lenin in Tornio 1917 memory plate.jpg
Läpi aikojen[23] valtakunnanrajalla, Victoria-torin eteläpää Suensaari 65.8422°N, 24.143°E Sivonen, SusannaSusanna Sivonen 2018 Läpi aikojen by Susanna Sivonen 2018.JPG
Muistomerkki 375-vuotiaalle Torniolle[24][6] Åströmin puisto, Koulukadun ja Länsirannan kulmassa 65.8463°N, 24.139°E Lindqvist, RaimoRaimo Lindqvist 1996 Muistomerkki 375-vuotiaalle Torniolle by Raimo Lindqvist 1996.JPG
Muistomerkki 375-vuotiaalle Torniolle by Raimo Lindqvist 1996 laatta.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki[25] Suensaaren hautausmaa, Seminaarinkatu Suensaari 65.8502°N, 24.1433°E Muualle haudattujen muistomerkki Tornio Suensaari.JPG
Nefertiti[2][6] Aineen taidemuseon (Torikatu 2) puistossa, Länsirannan varrella 65.8464°N, 24.1394°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1996 Nefertiti by Arvo Siikamäki 1996.JPG
Nelisuuntainen[6] Kaupungintalon länsipuolella 65.8481°N, 24.1441°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1995
Olympiatulen muistomerkki[26][2][6][3] Pohjan stadion, Seminaarikadun puolella Suensaari 65.8519°N, 24.1423°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1954 Olympiatulen muistomerkki by Ensio Seppänen 1954.JPG
Osasto Larjon muistolaatta[27] Asuintalon seinä, Puutarhakatu 9 Suensaari 65.8486°N, 24.1459°E Osasto Larjon muistolaatta Tornio.jpg
Porthanin koulun muistolaatta Puutarhakatu 16 Suensaari 65.849°N, 24.1441°E 1986 Porthanin koulun muistolaatta 1986.jpg
Posti-ilmaradan muistomerkki[28][2][6][3] Vanhan Röyttäntien varressa 3 km keskustasta Alatornion kirkolle 65.8327°N, 24.1708°E Mesilaakso, RaisaRaisa Mesilaakso 1988 Posti-ilmaradan muistomerkki Tornio.jpg
Päättymätön viiva[6] 65.8473°N, 24.1373°E Hiratsuka, KenKen Hiratsuka 1993
Rajaleikkipatsas[29][2][3] valtakunnanrajalla, Victoria-torin pohjoispäässä Suensaari 65.8443°N, 24.1403°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 2011 (1971) Rajaleikkipatsas by Ensio Seppänen 1971.JPG
Rajapyykki №63[30] Näränperän tullitie, Näräntie 65.8585°N, 24.1312°E
Raumon ratkaisutaistelun 6.10.1944 muistomerkki[6] Seututie 921:n ja Kielomäentien risteyksessä, Kielomäentien länsipuolella, seututien eteläpuolella Raumo 65.8368°N, 24.2288°E 2004 Raumon ratkaisutaistelun 6.10.1944 muistomerkki Tornio 2004.JPG
Raumon ratkaisutaistelun 6.10.1944 muistomerkin laatta Tornio 2004.JPG
Reliefi[2][6] Tornion yhteislyseon lukio, Kauppakatu 29, Kirkkokadun puolella 65.8499°N, 24.1409°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1985 Reliefi by Kari Huhtamo 1985.JPG
Rinnakkaistapahtuma[6] Krannikatu 65.8445°N, 24.1399°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1989
Röyttän maihinnousun muistomerkki[31][32][3] Röyttän tien varressa noin 2,5 km Torniosta, Kromitien ja Castreninkadun risteyksen lähellä Luotomäki 65.8398°N, 24.1971°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1973 Tornio maihinnousu.JPG
Röyttän tykit[33][34] Tornionlaakson maakuntamuseon edusta, Torikatu 4 Suensaari 65.8461°N, 24.1423°E 1970 (löydetty) Röyttän tykit Tornio.jpg
Sankarimuistomerkki, Alatornio[35][6] Alatornion kirkon hautausmaa (Parasniemen hautausmaa), Kirkonmäentie 85 Pirkkiö 65.8306°N, 24.1569°E Räike, KaukoKauko Räike 1959 Sankaripatsas Alatornio.JPG
Sankarimuistomerkki, Karunki[31][36] Karungin kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 32 Karunki 66.0397°N, 24.0102°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1958 Karunki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tornio[36][2] Suensaaren hautausmaa, Seminaarinkatu 65.85°N, 24.144°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1948 Tornio sankarimuistomerkki.JPG
Sotaanlähdön muistomerkki[37] Peräpohjolan Opiston piha, Kivirannantie 13 Kiviranta 65.8606°N, 24.164°E 1991 Sotaanlähdön muistomerkki Alatornio 1991.jpg
Sotaanlähdön muistomerkki Alatornio 1991 laatta.jpg
Sotasairaalan muistolaatta[38] Porthanin koulu, Puutarhakatu 16 Suensaari 65.849°N, 24.1436°E Sotasairaalan 1939-1945 muistolaatta Porthan.jpg
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistolaatta, Alatornio[39] Peräpohjolan Opisto, Niilontalon seinä, Kivirannantie 13 Kiviranta 65.8601°N, 24.1641°E 1995 Alatornion suojeluskunta ja Lotta Svärd muistolaatta 1995 Tornio.jpg
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistolaatta, Karunki[40] Karungin seurakuntatalon seinä, Kirkkotie 26 Karunki 66.0401°N, 24.0121°E 1996
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistomerkki, Tornio[39][6] Ortodoksisen kirkon kaakkoispuolella, Lukiokatu 3 Suensaari 65.843°N, 24.1488°E 1994 Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistomerkki Tornio.jpg
Suojeluskunta ja Lotta Svärd muistomerkki Tornio laatta.jpg
Suomen sodan laatta[41] Vapaudenkatu 3 65.8494°N, 24.1447°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1958
Suomen sodan muistomerkki[41][6] Suensaaren hautausmaa, Seminaarinkatu Suensaari 65.8495°N, 24.1434°E 1985 Memorial of Finnish War Suensaari cemetery Tornio 1985.JPG
Suomen sodan muistomerkki[42][6] Laivajärvi, n. 12 km Torniosta; Laivajärventie 510 65.8409°N, 24.3852°E Visanti, MattiMatti Visanti 1955
Suomen sodan muistomerkki[43][6] Virkamaa, n. 6 km Torniosta 65.8896°N, 24.1959°E Blomstedt, AulisAulis Blomstedt 1960
Suomen sodan muistomerkki[43][6] Alatornion hautausmaa 65.8299°N, 24.1565°E Järvelä, MattiMatti Järvelä 1961
Suomen sodan muistomerkki[44][6] Ruottalan kylä 65.8599°N, 24.494°E 1979
Suomen sodan muistomerkki[44][6] Kaakamon kylä 65.7959°N, 24.4318°E 1979
Suomen sodan muistomerkki[45][6] Pullikumpu 65.8053°N, 24.4523°E 1997
Suomen sodan muistomerkki[45][6] Harijänkä, Hirsikangas 65.8193°N, 24.4575°E 1997
Suomen sodan muistomerkki[46][42] Elsanvainiolla Vojakkalan Nuorisoseuran talon pihapiirissä, Oravaisensaarentie 16 Vojakkala 65.9145°N, 24.1358°E Visanti, MattiMatti Visanti 1957 Suomen sodan mm Vojakkala.JPG
Suomen sodan sotilaiden joukkohauta ja muistomerkki[46] Virkamaa Raumo 65.8896°N, 24.1958°E
Suuren Pohjan sodan muistomerkki[47][6] Entisen liikerakennuksen piha, Vanha Alapääntie 1 65.8074°N, 24.4378°E 1982 Suuren Pohjan sodan Kaakamon taistelun muistomerkki.jpg
Särkynyt lyhty[48][2][6] Nordbergin möljä, Hallituskatu 13 Keskusta 65.8464°N, 24.1525°E Isorättyä, Pekka ja TeijaPekka ja Teija Isorättyä 2013 Särkynyt lyhty by Pekka ja Teija Isorättyä 2013.JPG
Teräskonstruktio[2][6] Aineen taidemuseon (Torikatu 2) edustalla, Länsirannan puolella 65.8453°N, 24.1407°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1989 Teräskonstruktio 1 ja 2 by Kari Huhtamo 1989.JPG
The nostalgia of innocence[49][2] Rajakartanon piha, Torikatu 4 65.846°N, 24.1403°E Södö, KariKari Södö 2016
Tornio-Karunki rautatien rakentamisen muistomerkki[50] Huukinpää, Palovaarantie 5 66.0597°N, 23.9989°E 2011 Tornio - Karunki radan mmerkki.jpg
Tornion Rotarypuiston muistomerkki[6] Pohjan stadionin kaakkoispuolella, Vapaudenkadun ja Ville Pörhölän polun kulmassa Suensaari 65.8515°N, 24.1456°E Porkka, MattiMatti Porkka 2005 Tornion Rotarypuiston muistomerkki by Matti Porkka 2005.JPG
Tornion taistelun muistomerkki[40][2][6][3] Tornion rautatieaseman luona 65.8464°N, 24.1624°E Riihimaa, P.P. Riihimaa 1938 Tornion taistelun 1918 muistomerkki.jpg
Tulli[6] Torpin rinnakkaiskatu 2 65.8479°N, 24.1947°E Alajärvi, ErkkiErkki Alajärvi 2001
Vapaussodan muistomerkki, Alatornio[20][6] Alatornion kirkon hautausmaa (Parasniemen hautausmaa), Kirkonmäentie 85 Pirkkiö 65.8302°N, 24.1572°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Vapaussodan mm Alatornio.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Karunki[51] Karungin kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 26 Karunki 66.0396°N, 24.0099°E 1921 Karunki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Tornio[51] Suensaaren hautausmaa, Seminaarinkatu 65.85°N, 24.1442°E 1921 Tornio 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuoden 1818 hukkumisonnettomuuden muistolle[5] Alatornion kirkon seinustalla, Kirkonmäentie 85 Pirkkiö 65.8297°N, 24.1573°E 1988 1818 muistolle Alatornio.jpg
Älven med svanen – Joki ja joutsenet
(Svanen vid älven – Joutsen joella)[6]tarvitaan parempi lähde
valtakunnanrajalla, Victoria-torin eteläpäässä Suensaari 65.8423°N, 24.1429°E Suomäki, KimKim Suomäki 2011 Svanen vid älven - Joutsen joella by Kim Suomäki 2011.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tornion muistomerkit. Tornio: Tornion kulttuuritoimisto & Tornion matkailutoimisto & Tornionlaakson maakuntamuseo, 2002. Teoksen verkkoversio (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tornion muistomerkit, 2002, s. 12
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q Painu Patsaille -reitti; LapinAMK.fi
  3. a b c d e f g h i j k Muistomerkit Torniossa: Visittorniohaparanda.com
  4. Tornion muistomerkit, 2002, s. 6
  5. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 7
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Google Maps -ryhmä "Julkisia taideteoksia Torniossa"
  7. Tornion muistomerkit, 2002, s. 5
  8. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 52
  9. a b c Tornion muistomerkit, 2002, s. 29
  10. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 30
  11. a b c Tornion muistomerkit, 2002, s. 31
  12. a b c Tornion muistomerkit, 2002, s. 32
  13. Tornion muistomerkit, 2002, s. 51
  14. Tornion muistomerkit, 2002, s. 27
  15. Tornion muistomerkit, 2002, s. 16
  16. Tornion muistomerkit, 2002, s. 42
  17. Kojamo-veistos yhdistää asiat, joista 400-vuotias Tornio elää: teräksen ja lohen – tutkija listaa 5 tapahtumaa, jotka ovat muuttaneet kaupunkia Yle Uutiset. Viitattu 12.5.2021.
  18. Tornion muistomerkit, 2002, s. 14
  19. Tornion muistomerkit, 2002, s. 41
  20. a b Julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä Torniossa;Tornio.fi
  21. Lauttamies Tornio; Tukkilaiset.com
  22. Tornion muistomerkit, 2002, s. 35
  23. Minna Aula: Tornion Victoriantorille uusi veistos: Lahja ruotsalaisilta – ”Maailman ensimmäinen hybridi aurinkokello”; YLE 25.8.2018
  24. Tornion muistomerkit, 2002, s. 15
  25. Suensaaren hautausmaa Tornion seurakunta. Viitattu 24.7.2022.
  26. Tornion muistomerkit, 2002, s. 9
  27. Tornio; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  28. Tornion muistomerkit, 2002, s. 38
  29. Tornion muistomerkit, 2002, s. 4
  30. Tornion muistomerkit, 2002, s. 26
  31. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 251 ja 291. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  32. Tornion muistomerkit, 2002, s. 39
  33. Tornion muistomerkit, 2002, s. 25
  34. Muinaisjäännösrekisteri: Röyttän tykit Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 26.10.2015. Museovirasto. Viitattu 25.7.2022.
  35. Tornion muistomerkit, 2002, s. 46
  36. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 47
  37. Tornion muistomerkit, 2002, s. 43
  38. Tornion muistomerkit, 2002, s. 44
  39. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 34
  40. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 35
  41. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 19
  42. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 20
  43. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 21
  44. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 22
  45. a b Tornion muistomerkit, 2002, s. 23
  46. a b Historiaa 2019. Vojakkalan Nuorisoseura Ry. Viitattu 8.4.2019.
  47. Tornion muistomerkit, 2002, s. 17
  48. Laura Valt: Särkynyt Lyhty nousi Tornion uudeksi maamerkiksi; Yle 25.11.2013
  49. The Nostalgia Of Innocence, Kari Södö; Kuvataiteilijamatrikkeli.fi
  50. Tornio - Karunki radan rakentaminen asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  51. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 127 ja 163. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]