Kukkolankoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kukkolankoski kuvattuna Suomen puolelta

Kukkolankoski (ruots. Kukkolaforsen) on Tornionjoessa Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitseva noin 3,5 kilometriä pitkä koski, jonka pudotuskorkeus on 14 metriä. Se on Suomen pisin vapaana virtaava koski. Kukkolankosken Suomen puoleisella rannalla on Tornioon kuuluva Kukkolan kylä ja Ruotsin puolella Haaparannan Kukkolan kylä. Tornion keskustaan Kukkolankoskelta on matkaa noin 14 kilometriä.[1]

Suomen puolella sijaitseva Kukkolankosken kalakenttä on vuosisatoja vanha siian ja lohen kalastuspaikka. Alue on suosittu matkailukohde, jossa on muun muassa alkuperäisellä paikallaan säilyneitä hirsisiä kalastusaittoja.[1] Rannalla on myös kuvanveistäjä Ensio Seppäsen vuonna 1961 paljastettu Lauttamies-patsas.[2] Kukkolankosken kalakenttä kuuluu Museoviraston luokittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.[1]

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän tärkeä elinkeino ennen aikaan oli kalastus. Kalastusoikeudet oli jaettu ja jaetaan edelleen maanomistuksen perusteella taloittain. Kukkolassa kehittyi oma siian pyyntitekniikka, ns. lippoaminen. On arveltu, että siian lippoaminen on aloitettu jo 1200-luvulla, kun kosken rantoja alettiin asuttaa.

Kesä on siian lippouksen aikaa, ja pyyntöoikeudet omistavat talot jakavat siikasaaliin joka ilta. Siiasta valmistettu varrassiika on Kukkolankosken oma herkku. Kosken rannalla olevissa aitoissa voi seurata käsitöiden valmistusta ja korkeatasoista hopeantaontaa. Syksy on pyhitetty nahkiaisen pyynnille. Iltojen pimetessä nahkiaiset ilmestyvät koskeen. Niitä pyydetään merroilla kivien välistä. Talvella koskesta pyydetään merroilla madetta eli matikkaa. Talviöinä, kun koski höyryää kylmyydessä, mateet alkavat liikkua. Matikan pyynti päättyy huhtikuun puolivälissä, jolloin koskella alkaa rauhallinen kevätkausi. Sitä kestää toukokuun loppupuolelle, jolloin siian lippoaminen aloitetaan jälleen.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kukkolankosken kalakenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto. Viitattu 11.12.2017.
  2. Lauttamies-patsas Tornionlaakson kesäsiika -hanke. Arkistoitu 13.12.2019. Viitattu 13.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.