Luettelo Kurikan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kurikan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kurikan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kurikkaan on liitetty Jurvan ja Jalasjärven kunnat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Auneen hautausmaalle ennen 1800-lukua haudattujen muistomerkki[1] Auneentie 33 Jurva 62.6858°N, 21.9925°E Auneen hautausmaan muistomerkki.jpeg
Gustav Adolf Hobinin muistomerkki[2] Jurvan kirkon kirkkotarha Jurva 62.6831°N, 21.9753°E Jurva Hobin.JPG
Hevospatsaat[3] Kurikan tori, Asematie 10 62.6172°N, 22.3998°E Pienimäki, AnttiAntti Pienimäki
Hirvi-Heikin patsas[3] Wanhan aseman etupiha, Laurintie 28 62.6181°N, 22.3959°E Vuorenniemi, TaunoTauno Vuorenniemi ja Männistö-Koski, RaijaRaija Männistö-Koski Hirvi Heikki Kurikka.JPG
Jalkaväkirykmentin 58 muistomerkki[4] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaan edustalla Jalasjärvi 62.4911°N, 22.7587°E R58 muistomerkki Kurikan Jalasjärvellä.jpg
JR58 muistomerkki Jalasjärvi laatta.jpg
Joukko-osastot muistoseinä[5] Jurvan kirkon sankarihautausmaa Jurva 62.6831°N, 21.9753°E Jurva muistomerkki 2.jpg
Jääkäripatsas, Jalasjärvi[6] Jalasjärven kirkkomaa Jalasjärvi 62.4906°N, 22.76°E 1969 Jalasjärvi Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkäripatsas, Kurikka[7] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62.6167°N, 22.4026°E 1973 Kurikka Jääkärien muistomerkki.JPG
Kansanpelimanni Jaakko Frigårdin muistomerkki[8] Jalasjärven museon alue, Pelimannituvan lähellä; Vanhankirkontie 2 Jalasjärvi 62.5019°N, 22.7402°E Ketola, Lauri S.Lauri S. Ketola ja Tantarinmäki, TaunoTauno Tantarinmäki 1970-luku
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[7] Kurikan kirkkomaa (karttalinkki likimääräinen) Kurikan keskusta 62.6167°N, 22.4027°E 1953 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki, Kurikka 1953.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[7] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaa Jalasjärvi 62.491°N, 22.7591°E Karjalaan jääneiden vainajien mm Jalasjärvi.JPG
Karjalan evakkotie 1939–1944[9] Jurvan kirkon sankarihautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Jurva 62.6831°N, 21.9754°E Gröndahl, TaunoTauno Gröndahllähde? 1970
Kiteen taistelun 10.7.1941 muistomerkki[10] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaan edustalla Jalasjärvi 62.4911°N, 22.7589°E 2004 Kiteen taistelun mm Jalasjärvi.jpg
Kiteen taistelun mm laatat Jalasjärvi.jpg
Kurikan hirvipatsas[11][12] Huovintien ja Kurikantien risteyksessä Tykkipuistossa 62.6205°N, 22.4039°E Vuorenniemi, TaunoTauno Vuorenniemi 2007 Kurikan hirvi.JPG
Kurikka-kivi[3] Tykkipuisto, Paulaharjuntien ja Kurikantien risteys 62.6205°N, 22.404°E 2010
Kusikiven muistolaatta Jyllintaival 122 Mieto 62.5974°N, 22.3732°E Kusikivi.jpg
Kuvanveistäjä Elias Ilkan muistokivi[8] Jalasjärven museon alue, Ilkan syntymäkodin lähellä; Vanhankirkontie 2 Jalasjärvi 62.5019°N, 22.7398°E Ketola, Lauri S.Lauri S. Ketola ja Tantarinmäki, TaunoTauno Tantarinmäki 2009
Legenda[13](Juha Miedon patsas) Keskuspuistikko 14 Kurikan keskusta 62.6168°N, 22.3984°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2020 Legenda by Pekka Jylhä.JPG
Menneitten sukupolvien muistokivi[7][14] Kurikan kirkkomaa, kirkon koillispuolella Kurikan keskusta 62.617°N, 22.4028°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1968 Taisto Martiskainen Menneitten sukupolvien muistomerkki.jpg
Museoveturi 1037[15] Kurikan rautatieasema, oman katoksensa alla 62.6174°N, 22.395°E VR Tr1 Risto 1037 steam locomotive 2.jpg
Muualle haudattujen muistolle[3] Jurvan kirkon piha, Kauppatie 12 Jurva 62.6837°N, 21.9745°E
Pilvimuurista valo välähtää[16] Uurnalehto, Jalasjärven hautausmaa, Rantatie 23 Jalasjärvi 62.4995°N, 22.7389°E Pilvimuurista valo välähtää.JPG
Raskas-Patteristo 1:n tykkimuistomerkki[3] Tykkipuisto, Paulaharjuntien ja Kurikantien risteys 62.6205°N, 22.4041°E
Samuli Paulaharjun muistomerkki[17] Kurikan kirjaston edessä 62.6191°N, 22.3979°E 1975 (merkintä muistomerkissä) Samuli Paulaharjun muistomerkki.JPG
Samuli Paulaharjun synnyinkodin muistomerkki[18] Jurvaan johtavan tien varressa, pensasaidan ympäröimä; Paulaharjuntie 589 Kampinkylä, Kurikka 62.6406°N, 22.302°E Samuli Paulaharjun synnyinkodin mm.JPG
Sankarimuistomerkki Kuoleva sotilas, Jurva[19] Jurvan kirkon sankarihautausmaa Jurva 62.6832°N, 21.9746°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1948[20] Jurva sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kurikka[7] Kurikan kirkon sankarihautausmaa Kurikan keskusta 62.617°N, 22.4032°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1949 Kurikka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Äiti ja poika, Jalasjärvi[21] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaa Jalasjärvi 62.4905°N, 22.7596°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki ja Elias Ilkka 1953 Jalasjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sotaan lähdön muistomerkki[3] Järvenpään nuorisoseuran piha, Järvenpääntie 137 Jurva 62.6396°N, 21.858°E 1993
Speden patsas (oik. reliefi kivipaadessa)[22] Pirunpesä, Isovuori Jalasjärvi, Ylivalli 62.3986°N, 22.8954°E Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 2005
Suojeluskunnan ampumaradan 1917-1944 "Tähtäin"- muistomerkki[23] Arkkurämäkkä, Paavolantie 218 62.6338°N, 22.3725°E 2007 Suojeluskunnan amp.radan mmerkki.jpg
Suomen Tasavallan Vartioston patsas[24][8] Vilholan piha Jalasjärvi 62.4891°N, 22.7612°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1993 Suomen Tasavallan Vartioston patsas by Armas Hutri.JPG
Talvi- ja jatkosotaan lähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi[25] Vilholan piha Jalasjärvi 62.489°N, 22.7607°E 1993[8] Sotiinlähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi.jpg
Sotiinlähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi laatta 1.jpg
Sotiinlähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi laatta 2.jpg
Temppeliveistos[3] Kurikan urheilupuisto, Tanelintie 7 62.614°N, 22.4025°E Enckell, CarolusCarolus Enckell
Tienviitta[3] Kurikan kirkon edessä, Kurikantie 13 62.6169°N, 22.4016°E Keski-Kurikka, YrjöYrjö Keski-Kurikka ja Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1930 (noin)
Toivo Vuorelan reliefi[8] Jalasjärven museon päärakennuksen ulkoseinä, Vanhankirkontie 2 Jalasjärvi 62.5016°N, 22.7389°E Äärynen, LiisaLiisa Äärynen 1995
Tokerotien muistomerkki[26] Seututie 672:n varrella Ojajärven tienhaaran lähellä Jalasjärvi, Taivalmaa 62.556°N, 22.9024°E 1967
Tältä asemalta sotiin lähteneiden muistomerkki[15] Kurikan rautatieasema 62.6179°N, 22.3955°E Tältä asemalta sotiin lähteneiden muistomerkki.JPG
Vaivaisukko, Jalasjärvi[27] Jalasjärven kirkko Jalasjärvi 62.4908°N, 22.7592°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä 1846 Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 22.JPG
Vaivaisukko, Jurva[28] Jurvan kirkon vieressä viljamakasiinin seinällä Jurva 62.684°N, 21.9743°E Krohn, Carl Henrik SakariaanpoikaCarl Henrik Sakariaanpoika Krohn
Vaivaisukko, Kurikka[29] Kurikan kirkon kellotapulin seinällä, Kurikantie 13 Kurikka 62.6169°N, 22.4017°E Westerlund, ZachriasZachrias Westerlund 1870 Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 11.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[7] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62.6175°N, 22.4024°E 1949 Kurikka 1918 muistomerkki 2.jpg
Valentin Köykän ja Salomon Köhlströmin muistomerkki[30] Jalasjärven kirkkomaa, Keskustie 14 Jalasjärvi 62.4908°N, 22.7603°E 1992 Köykän – Köhlströmin muistomerkki Jalasjärvi.jpg
Vampire-suihkuhävittäjä jalustalla[31] Entisen Koskuen Esson piha Jalasjärvi, Koskue 62.3578°N, 22.8431°E De Havilland Vampire.20070703.ojp.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[16] Siunauskappelin seinusta, Rantatie 23 Jalasjärvi 62.5006°N, 22.7386°E Nuotio, MaijaMaija Nuotio Vanhan kirkon muistomerkki by Maija Nuotio Jalasjärvi.JPG
Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki[32] Jalasjärvi-talon piha Jalasjärvi 62.4915°N, 22.7599°E 2007 Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki Jalasjärvi.jpg
Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki laatat Jalasjärvi.jpg
Vapaussodan sankaripatsas, Jalasjärvi[7][33] Jalasjärven kirkon kirkkotarha Jalasjärvi 62.4906°N, 22.7591°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1921 Jalasjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan sankaripatsas, Jurva[34] Jurvan kirkon hautausmaa Jurva 62.683°N, 21.974°E 1920 Jurva 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan sankaripatsas, Kurikka[7][35] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62.6168°N, 22.403°E Saxelin, IntoInto Saxelin ja Ahto Virtanen 1922 Kurikka 1918 muistomerkki 1.jpg
Y. G. Ritolan muistokivi[8] Jalasjärven museon alue, Vanhankirkontie 2 (karttalinkki likimääräinen) Jalasjärvi 62.5017°N, 22.7395°E Iivonen, Kaija-RiittaKaija-Riitta Iivonen 1995

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Auneen hautausmaa kurikanseurakunta.fi.
  2. Hobinin muistomerkki; Visitkurikka.fi
  3. a b c d e f g h [1]
  4. Jalkaväkirykmentin 58 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  5. Jääkäripatsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  6. Jääkäripatsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  7. a b c d e f g h Kurikan hautausmaa; Kurikanseurakunta.fi
  8. a b c d e f Muistomerkit Jalasjärven museo. Jalasjärvi-Seura. Viitattu 3.12.2017.
  9. Karjalan evakkotie 1939 – 1944 Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  10. Kiteen taistelun 10.7.1941 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  11. Hirvipatsas - Visit Kurikka visitkurikka.fi.
  12. https://ilkkapohjalainen.fi/arkisto/kurikan-hirvi-korjattiin-kuntoon-1.658672
  13. Hiihtäjälegenda Juha Miedon patsas paljastettiin Kurikassa – nelimetrisen teoksen katseenvangitsija on Mietaa oikeassa koossa Yle Uutiset. Viitattu 26.9.2020.
  14. Taisto Martiskainen Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 2.6.2019.
  15. a b Joutsi, Jukka: Kurikka (Kuva veturista ja katoksesta.) Jukka Joutsin yksityinen verkkosivusto.
  16. a b Käkelä, Matti (toim.): Jalasjärvi – Pohjanmaan portti, s. 28. Jalasjärven-Peräseinäjoen Kunnallissanomat, 1997. ISBN 952-90-9248-2.
  17. Kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharju. (Kurikan kaupungin sidosryhmälehti.) Kurikka Nyt, 2013, s. 11. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.12.2017.
  18. Samuli Paulaharjun synnyinpaikka 29.12.2913. Geocaching-sivusto.
  19. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  20. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 282. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  21. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankareiden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  22. Spedelle muistopatsas Jalasjärven kunta. Viitattu 11.5.2009.
  23. Kurian suojeluskunnan amp. rata asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  24. Suomen Tasavallan Vartioston patsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  25. Talvi- ja jatkosotaan lähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  26. Tokerotien muistomerkki Jalasjärven kylät -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  27. [visitkurikka.fi/nahtavyydet/jalasjarven-vaivaisukko/ Jalasjärven vaivaisukko; Visitkurikka.fi]
  28. Jurvan vaivaispoika; Visitkurikka.fi
  29. Kurikan vaivaispoika; Visitkurikka.fi
  30. Suvun muistomerkit Luopajärven Köykkä-suku ry. Viitattu 18.8.2021.
  31. De Havilland Vampire Motocaching.net. 11.11.2015. Viitattu 3.12.2017.
  32. Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  33. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 50. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  34. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  35. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 70. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.