Luettelo Kurikan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kurikan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kurikan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kurikkaan on liitetty Jurvan ja Jalasjärven kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Auneen hautausmaalle ennen 1800-lukua haudattujen muistomerkki[1] Auneentie 33 Jurva 62.6858°N, 21.9925°E Auneen hautausmaan muistomerkki.jpeg
Gustav Adolf Hobinin muistomerkkilähde? Jurvan kirkon kirkkotarha Jurva 62.6831°N, 21.9753°E Jurva Hobin.JPG
Friikoolin muistokivi[2] Jalasjärven museon alue, Pelimannituvan lähellä Jalasjärvi Ketola, Lauri S.Lauri S. Ketola ja Tantarinmäki, TaunoTauno Tantarinmäki 1970-luku
Jalkaväkirykmentin 58 muistomerkki[3] Jalasjärven kirkkomaa Jalasjärvi
Joukko-osastot muistoseinä[4] Jurvan kirkon sankarihautausmaa Jurva 62.6831°N, 21.9753°E Jurva muistomerkki 2.jpg
Jääkäripatsas, Jalasjärvi[5] Jalasjärven kirkkomaa Jalasjärvi 62.4906°N, 22.7601°E 1969 Jalasjärvi Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkäripatsas, Kurikka[6] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62.6167°N, 22.4026°E 1973 Kurikka Jääkärien muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[6] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62°N, 22°E 1953
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[6] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaa Jalasjärvi
Karjalan evakkotie 1939–1944[7] Jurvan kirkon sankarihautausmaa Jurva 1970
Kiteen taistelun 10.7.1941 muistomerkki[8] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaa Jalasjärvi 2004
Kuvanveistäjä Elias Ilkan muistokivi[2] Jalasjärven museon alue, Ilkan syntymäkodin lähellä Jalasjärvi Ketola, Lauri S.Lauri S. Ketola ja Tantarinmäki, TaunoTauno Tantarinmäki 2009
Menneitten sukupolvien muistokivi[6] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62°N, 22°E 1968
Museoveturi 1037[9] Kurikan rautatieasema, oman katoksensa alla
Pilvimuurista valo välähtää[10] Uurnalehto Jalasjärvi
Samuli Paulaharjun muistomerkki[11] Kurikan kirjaston edessä
Samuli Paulaharjun synnyinkodin muistomerkki[12] Jurvaan johtavan tien varressa, pensasaidan ympäröimä Kampinkylä, Kurikka
Sankarimuistomerkki Kuoleva sotilas, Jurva[13] Jurvan kirkon sankarihautausmaa Jurva 62.6832°N, 21.9746°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1948[14] Jurva sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kurikka[6] Kurikan kirkon sankarihautausmaa Kurikan keskusta 62.617°N, 22.4032°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1949 Kurikka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Äiti ja poika, Jalasjärvi[15] Jalasjärven kirkon sankarihautausmaa Jalasjärvi 62.4904°N, 22.7596°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki ja Elias Ilkka 1953 Jalasjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Tokerotien muistomerkki[16] Seututie 672:n varrella Ojajärven tienhaaran lähellä Taivalmaa, Jalasjärvi 1967
Speden patsas (oik. reliefi kivipaadessa)[17] Pirunpesä, Isovuori Ylivalli, Jalasjärvi Räsänen, HeikkiHeikki Räsänen 2005
Suojeluskunnan ampumaradan 1917-1944 "Tähtäin"- muistomerkki[18] Arkkurämäkkä, Paavolantie 218 62.6338°N, 22.3725°E 2007 Suojeluskunnan amp.radan mmerkki.jpg
Suomen Tasavallan Vartioston patsas[19] Vilholan piha Jalasjärvi Hutri, ArmasArmas Hutri[2] 1993[2]
Talvi- ja jatkosotaan lähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi[20] Vilholan piha Jalasjärvi 1993[2]
Toivo Vuorelan reliefi[2] Jalasjärven museon päärakennuksen ulkoseinä Jalasjärvi Äärynen, LiisaLiisa Äärynen 1995
Tältä asemalta sotiin lähteneiden muistomerkki[9] Kurikan rautatieasema
Vaivaisukko, Jalasjärvi Jalasjärvi 62°N, 22°E Mikkilä, HeikkiHeikki Mikkilä Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 22.JPG
Vaivaisukko, Kurikka Kurikka 62°N, 22°E 1870 Vaivaisukkonäyttely Kerimäellä 11.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[6] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62°N, 22°E 1949 Kurikka 1918 muistomerkki 2.jpg
Vampire-suihkuhävittäjä jalustalla[21] Entisen Koskuen Esson piha Koskue, Jalasjärvi De Havilland Vampire.20070703.ojp.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[10] Siunauskappelin seinusta Jalasjärvi Nuotio, MaijaMaija Nuotio
Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki[22] Jalasjärvi-talon piha Jalasjärvi 2007
Vapaussodan sankaripatsas, Jalasjärvi[6][23] Jalasjärven kirkon kirkkotarha Jalasjärvi 62.4904°N, 22.7596°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1921 Jalasjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan sankaripatsas, Jurva[24] Jurvan kirkon hautausmaa Jurva 62.683°N, 21.974°E 1920 Jurva 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan sankaripatsas, Kurikka[6][25] Kurikan kirkkomaa Kurikan keskusta 62.6168°N, 22.403°E Saxelin, IntoInto Saxelin ja Ahto Virtanen 1922 Kurikka 1918 muistomerkki 1.jpg
Y. G. Ritolan muistokivi[2] Jalasjärven museon alue Jalasjärvi Iivonen, Kaija-RiittaKaija-Riitta Iivonen 1995

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Auneen hautausmaa kurikanseurakunta.fi.
  2. a b c d e f g Muistomerkit Jalasjärven museo. Jalasjärvi-Seura. Viitattu 3.12.2017.
  3. Jalkaväkirykmentin 58 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  4. Jääkäripatsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  5. Jääkäripatsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  6. a b c d e f g h Kurikan hautausmaa; Kurikanseurakunta.fi
  7. Karjalan evakkotie 1939 – 1944 Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  8. Kiteen taistelun 10.7.1941 muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  9. a b Joutsi, Jukka: Kurikka (Kuva veturista ja katoksesta.) Jukka Joutsin yksityinen verkkosivusto.
  10. a b Käkelä, Matti (toim.): Jalasjärvi – Pohjanmaan portti, s. 28. Jalasjärven-Peräseinäjoen Kunnallissanomat, 1997. ISBN 952-90-9248-2.
  11. Kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharju. (Kurikan kaupungin sidosryhmälehti.) Kurikka Nyt, 2013, s. 11. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.12.2017.
  12. Samuli Paulaharjun synnyinpaikka 29.12.2913. Geocaching-sivusto.
  13. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  14. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 282. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  15. 1939–1944 talvi- ja jatkosodan sankareiden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  16. Tokerotien muistomerkki Jalasjärven kylät -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  17. Spedelle muistopatsas Jalasjärven kunta. Viitattu 11.5.2009.
  18. Kurian suojeluskunnan amp. rata asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  19. Suomen Tasavallan Vartioston patsas Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  20. Talvi- ja jatkosotaan lähdön sekä lottien ja kotirintamanaisten muistokivi Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  21. De Havilland Vampire Motocaching.net. 11.11.2015. Viitattu 3.12.2017.
  22. Vapauden ja itsenäisyyden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  23. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 50. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  24. 1918 vapaussodan sankarien muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  25. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 70. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.